MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU O ZAJEDNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MEDITERANSKE AKADEMIJE ZA DIPLOMATSKE STUDIJE UNIVERZITETA NA MALTI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2019)

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih spolova Republike Srbije i Mediteranska akademija za diplomatske studije Univerziteta na Malti, u daljem u tekstu: "dve strane";

U želji da razvijaju saradnju između dve institucije;

Saglasile su se o sledećem:

Član 1

Ciljevi ovog memoranduma su:

A) Jačanje saradnje u oblasti informisanja, istraživačkih aktivnosti i programa obuke kao i razmene dokumenata, studija i stručnih znanja.

B) U ostvarivanju saradnje dve strane se neće rukovoditi komercijalnim razlozima.

Član 2

A) Dve strane prepoznaju potrebu za korišćenjem i uvođenjem modernih metoda u specijalističkim obukama iz oblasti: spoljne politike, međunarodnih odnosa, međunarodnog prava, ekonomskih odnosa sa inostranstvom, političkih nauka ili drugih relevantnih predmeta.

B) Dve strane su se saglasile da sarađuju u oblastima koje se odnose na metodiku nastave i istraživanja, i da se međusobno konsultuju po pitanju nastave stranih jezika.

V) Dve strane su se saglasile da obaveštavaju jedna drugu i o drugim pitanjima koja se odnose na nastavne tehnike i naučno-istraživački rad kao i da vrše razmenu relevantne literature, publikacija i eksperata.

G) Dve strane su se saglasile da razmenjuju pozivna pisma ekspertima da učestvuju u radionicama, simpozijumima i konferencijama.

D) Dve strane su se saglasile da razmenjuju stručna znanja u oblastima koje se odnose na organizaciju biblioteka, obrazovanje i upravljanje obrazovnim institucijama.

Đ) Dve strane su se saglasile da promovišu održavanje susreta i diskusija o pitanjima od zajedničkog interesa uz učestvovanje ministarstava, zvaničnika, predstavnika diplomatskih misija i njihovih studenata i fakultetskog osoblja.

Član 3

Finansijski aspekti Memoranduma:

Dve strane su se saglasile da strana o kojoj je reč snosi troškove koji proisteknu iz primene bilo kog člana ovog memoranduma.

Član 4

Sprovođenje Memoranduma:

A) Ovaj memorandum će se sprovoditi u skladu sa zakonima i propisima koji su na snazi u zemljama potpisnicama ovog memoranduma.

B) Ovaj memorandum stupa na snagu na dan njegovog potpisivanja, važi tri godine i automatski se produžava na dodatni period od godinu dana, osim ako jedna od strana ne obavesti drugu, u pismenoj formi, o svojoj nameri da isti otkaže, najkasnije tri meseca pre njegovog isteka.

Ovaj memorandum je zaključen na engleskom jeziku u Njujorku, na dan 25. septembra 2019. godine.

U potvrdu čega, Strane su na isti stavile svoj potpis.

Za Ministarstvo spoljnih
poslova Republike Srbije
NJ.E. Ivica Dačić, s.r.
prvi potpredsednik Vlade i ministar
spoljnih poslova Republike Srbije

 

Za Mediteransku akademiju za diplomatske
studije Univerziteta na Malti
NJ.E. Karmelo Abela, s.r.
ministar za spoljne poslove
i promociju trgovine Republike Malte