MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE GVATEMALE O USPOSTAVLJANJU MEHANIZMA POLITIČKIH KONSULTACIJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2019)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Gvatemale, dalje u tekstu "Strane",

U cilju jačanja bilateralnih odnosa, veza prijateljstva i saradnje između dve zemlje zasnovanih na ravnopravnosti i uzajamnoj koristi;

Uvereni u značaj uspostavljanja praktičnog i delotvornog mehanizma političkih konsultacija između dve Strane,

Saglasili su se o sledećem:

Član 1

Cilj mehanizma političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova dveju Strana je unapređenje održavanja konsultacija o pitanjima u vezi sa bilateralnim odnosima i drugim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Član 2

Po potrebi i na nivou koji dogovore, Strane će se sastajati radi održavanja ovih konsultacija.

Mesto, termin i dnevni red konsultacija utvrdiće se zajedničkim dogovorom diplomatskim kanalima.

Član 3

Uz obostranu saglasnost, Strane mogu da na sastancima formiraju radne grupe ili po potrebi u svoj rad uključe stručnjake zavisno od prirode pitanja o kojima se raspravlja.

Član 4

Ovaj memorandum o razumevanju dopunjuje kanale komunikacije koji već postoje između Strana i ojačava dijalog koji je uspostavljen diplomatskim kanalima.

Član 5

Na međunarodnom planu Strane će održavati konsultacije o međunarodnim pitanjima kako bi zajednički promovisale veće političko, ekonomsko i kulturno prisustvo, kao i informisanost o Stranama na međunarodnim forumima u kojima učestvuju.

Član 6

Po potrebi i/ili u slučaju vanrednih okolnosti, Strane će održavati specijalne konsultacije. Nivo, mesto, termin i dnevni red biće naknadno dogovoreni diplomatskim kanalima.

Član 7

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu na dan potpisivanja i zaključuje se na neodređeno vreme.

Svaka Strana može nakon stupanja na snagu ovog memoranduma o razumevanju u bilo koje vreme obavestiti drugu Stranu, najkasnije šest meseci unapred, u pisanoj formi diplomatskim kanalima o svojoj nameri da raskine ovaj memorandum o razumevanju.

Član 8

Strane mogu, uz međusobnu saglasnost, menjati ovaj memorandum o razumevanju, pismenim obaveštenjima diplomatskim kanalima, navodeći datum stupanja na snagu tih izmena.

U potvrdu čega, dole potpisani, propisno ovlašćeni od strane svojih Vlada, potpisuju ovaj memorandum o razumevanju.

Sačinjeno u Beogradu, 6. septembra 2019, u dva originalna primerka, svaki na srpskom, španskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni. U slučaju različitog tumačenja, merodavan je engleski tekst.

Za Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije
Ivica Dačić, s.r.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova

 

Za Ministarstvo spoljnih poslova Republike Gvatemale
Sandra Erika Hovel
Polanko, s.r.
ministar spoljnih poslova