ODLUKA
O OBLIKU I NAČINU OSTVARIVANJA SARADNJE KOMUNALNE MILICIJE I INSPEKCIJSKIH SLUŽBI GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 26/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se oblik i način ostvarivanja saradnje između Komunalne milicije i unutrašnjih organizacionih jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležnih za obavljanje inspekcijskih poslova (u daljem tekstu: inspekcijske službe), u skladu sa zakonima i odlukama grada Kikinde.

II OBLICI I NAČINI OSTVARIVANJA SARADNJE

Član 2

Komunalna milicija i inspekcijske službe su dužne da međusobno sarađuju u obavljanju poslova utvrđenih zakonima i odlukama grada.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata:

- međusobno obaveštavanje,

- razmenu informacija,

- pružanje neposredne pomoći,

- preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne milicije i inspekcijskih službi i

- druge vidove saradnje.

Komunalna milicija i inspekcijske službe su dužne da o međusobnoj saradnji vode evidenciju koja sadrži: datum prijave, predmet prijave, datum postupanja po prijavi i preduzete mere.

1. Međusobno obaveštavanje

Član 3

U obavljanju poslova i primeni ovlašćenja komunalna milicija i inspekcijske službe dužne su da se blagovremeno međusobno obaveštavaju o preduzetim aktivnostima i merama.

Pod međusobnim obaveštavanjem komunalne milicije i inspekcijskih službi podrazumeva se blagovremena razmena informacija o preduzetim merama i aktivnostima iz delokruga svojih nadležnosti, eventualnim problemima nastalim prilikom vršenja poslova iz svoje nadležnosti, u cilju: pružanja pomoći, onemogućavanja paralelnog vođenja postupka prema istom licu za istu upravnu stvar, pokretanja upravnog postupka zbog nepostupanja pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica po datom upozorenju i izrečenim merama od strane komunalnog milicionara.

Međusobno obaveštavanje vrši se u formi pisanog obaveštenja, službene beleške ili zapisnika, a u hitnim slučajevima vrši se neposredno usmenim putem ili putem telefona.

U slučaju potrebe preduzimanja hitnih mera iz nadležnosti komunalne milicije ili inspekcijskih službi obaveštavanje se vrši usmeno, odmah nakon saznanja, a u ostalim slučajevima, najkasnije u roku od 24 sata od saznanja, pismenim podneskom, službenom beleškom ili izveštajem sa terena.

2. Razmena informacija

Član 4

Komunalna milicija i inspekcijske službe dužne su da vrše razmenu informacija i iskustava do kojih su došli u neposrednom izvršavanju poslova iz svojih nadležnosti, kao i informacije koje se odnose na sprovedene radnje i preduzete mere u obavljanju poslova.

Razmena informacija i iskustava vrši se svakodnevno ili po potrebi, organizovanjem zajedničkih sastanaka ili pismeno.

Radi usklađivanja rada komunalne milicije i inspekcijskih službi, pre usvajanja godišnjeg plana rada komunalne milicije, potrebno je pribaviti mišljenje inspekcijskih službi, u vezi sa ostvarivanjem međusobne saradnje.

3. Pružanje neposredne pomoći

Član 5

Kad po oceni nadležne inspekcijske službe postoji verovatnoća da vršenje inspekcijskog nadzora neće biti moguće bez prisustva komunalne milicije, komunalna milicija je dužna da pruži pomoć nadležnoj inspekcijskoj službi, na osnovu pismenog zahteva.

Izuzetno, pomoć iz stava 1. ovog člana komunalna milicija je dužna da pruži nadležnoj inspekcijskoj službi, po usmenom zahtevu, kada je u toku nadzora nadležni inspektor izložen protivpravnom napadu, odnosno kada vršenje inspekcijskog nadzora nije moguće bez prisustva komunalne milicije, a nadležni inspektor to nije mogao unapred da predvidi.

Član 6

Pod pružanjem neposredne pomoći komunalne milicije nadležnim inspektorima, podrazumeva se organizovano prisustvo komunalne milicije na mestima vršenja inspekcijskog nadzora.

Neposredna pomoć pri vršenju inspekcijskog nadzora pruža se kada:

- u postupku inspekcijskog nadzora postoji verovatnoća da će doći do pružanja otpora ili se u toku postupka isti pruži, i onemogućavanja obavljanja potpunog inspekcijskog nadzora, od strane učesnika u postupku (npr. provera identiteta kontrolisanog lica i sl.);

- izvršenik, u toku postupka izvršenja inspekcijskog rešenja preko drugih lica, pruža otpor ili po oceni inspektora postoji pretpostavka, da će izvršenik u postupku izvršenja pružiti otpor, tako da bez prisustva komunalne milicije ili upotrebe sredstava prinude sa njihove strane, isti neće moći da se sprovede.

4. Preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti

Član 7

Komunalna milicija i inspekcijske službe dužne su da preduzimaju zajedničke mere i aktivnosti (u daljem tekstu: zajedničke akcije) od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti komunalne milicije i inspekcijskih službi.

Pod preduzimanjem zajedničkih akcija podrazumeva se preduzimanje konkretnih mera od strane komunalne milicije i nadležnih inspektora, u skladu sa njihovim ovlašćenjima utvrđenim zakonom, odlukama i drugim aktima, kojima se obezbeđuje održavanje komunalnog i drugog reda u gradu ili sprečava njegovo narušavanje.

Zajedničke akcije preduzimaće se:

- po zahtevu sekretara sekretarijata, na inicijativu nadležnog inspektora u postupku izvršenja akata koja nisu mogla da se izvrše bez angažovanja komunalne milicije,

- po nalogu načelnika Gradske uprave grada Kikinde radi preduzimanja zajedničkih mera i aktivnosti u okviru sprovođenja hitnih mera i aktivnosti,

- u drugim slučajevima kada načelnik komunalne milicije i sekretari sekretarijata nadležnih inspekcija, uz saglasnost načelnika Gradske uprave, zajednički procene da je to potrebno preduzeti radi obezbeđenja komunalnog reda u gradu i naseljenim mestima ili sprečavanja njegovog narušavanja.

5. Sprovođenje zajedničkih mera i aktivnosti

Član 8

Kad se preduzimaju zajedničke akcije, komunalna milicija i inspekcijske službe postupaju prema izdatom nalogu.

III DRUGI OBLICI SARADNJE

1. Obaveza pribavljanja mišljenja inspekcijskih službi u postupku sačinjavanja godišnjeg plana rada komunalne milicije

Član 9

Radi usklađivanja rada komunalne milicije i inspekcijskih službi, u postupku sačinjavanja godišnjeg plana rada, komunalna milicija pribavlja mišljenje inspekcijskih službi vezano za ostvarivanje međusobne saradnje.

2. Zajedničko podnošenje izveštaja

Član 10

Zajedničko podnošenje izveštaja komunalne milicije i inspekcijskih službi vrši se na zahtev Skupštine grada, gradonačelnika, Gradskog veća ili načelnika Gradske uprave.

Izveštaj sadrži: broj sačinjenih pismenih beleški, broj pismenih obaveštenja, broj usmenih obaveštenja i s tim u vezi preduzetih mera odnosno broj pokrenutih upravnih postupaka, izdatih prekršajnih naloga i podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

3. Obaveštavanje javnosti i dostupnost informacija

Član 11

Obaveštavanje javnosti i dostupnost informacija o ostvarivanju saradnje između komunalne milicije i inspekcijskih službi, vrši se davanjem pismenih saopštenja, obaveštavanjem putem sajta i drugih sredstava javnog informisanja, na način i po postupku predviđenim zakonima, Statutom grada i drugim opštim aktima.

4. Inicijativa za donošenje i izmenu opštih akata grada

Član 12

Komunalna milicija i inspekcijske službe zajednički će pokretati inicijativu za donošenje ili izmenu opštih akata grada, kojima se uređuju pitanja iz njihove nadležnosti.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".