PRAVILNIK
O RASPODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI I PROJEKATA UDRUŽENJA I AMATERSKIH KULTURNO-UMETNIČKIH DRUŠTAVA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 33/2015, 10/2018 i 26/2019)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način, postupak i kriterijumi ostvarivanja prava na raspodelu sredstava raspoređenih Odlukom o budžetu grada Zrenjanina, za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu: korisnici sredstava).

Član 2

Pravo učešća u raspodeli sredstava iz člana 1. ovog Pravilnika, imaju korisnici sredstava koji su registrovani na teritoriji grada Zrenjanina, s tim da sve programske aktivnosti i projekte moraju realizovati na teritoriji grada Zrenjanina ili van teritorije grada Zrenjanina, a da svojim aktivnostima predstavljaju Grad.

Član 3

Visina sredstava za realizaciju programskih aktivnosti i projekata korisnika sredstava utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Zrenjanina i finansijskim planovima za izvršavanje budžeta za tekuću godinu.

Član 4

Sredstva za programske aktivnosti i projekte korisnicima sredstava raspoređuju se putem Konkursa za raspodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs raspisuje Gradonačelnik nakon usvajanja Odluke o budžetu grada Zrenjanina za tekuću godinu, a postupak sprovođenja Konkursa sprovodi Komisija.

Konkurs se može raspisati više puta u toku godine.

Član 5

Sredstva za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata mogu se rasporediti korisnicima sredstava za podsticanje i realizaciju projekata iz sledećih oblasti: socijalna zaštita, boračko invalidska zaštita, zaštita lica sa invaliditetom, društvena briga o deci, zaštita interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštita, promovisanje ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, kulture, nauke, informisanja, zaštite životne sredine, održivog razvoja, zaštite životinja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni i drugi programi u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 6

Tekst konkursa sadrži:

1. uslove i kriterijume koje korisnik sredstava - predlagač programske aktivnosti i projekta treba da ispuni;

2. iznos sredstava planiran za sufinansiranje programske aktivnosti i projekta korisnika sredstava;

3. rok za realizaciju programske aktivnosti i projekta;

4. obaveznu konkursnu dokumentaciju koju treba dostaviti;

5. način prijavljivanja na konkurs;

6. dokumenta koja je potrebno priložiti uz prijavu;

7. mesto i rok za dostavljanje prijave na konkurs i odlučivanje o dodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina.

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs, na Portalu e-Uprava i u nedeljnom listu "Zrenjanin".

Član 7

Korisnici sredstava podnose prijavu na konkurs koja podrazumeva podnošenje konkursne dokumentacije u predviđenom roku Komisiji.

Konkursna dokumentacija sadrži:

- Prijavni obrazac (koji sadrži obrazac za predlog projekta i obrazac za budžet projekta);

- Fotokopiju rešenja o upisu u registar kod Agenciji za privredne registre (APR);

- Fotokopiju izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se programska aktivnost i projekat realizuje;

- Pismenu izjavu o obezbeđivanju sopstvenog finansiranja ili sufinansiranja.

Prijavni obrazac treba popuniti jasno i precizno, kako bi prijava mogla da se proceni na najbolji mogući način.

Član 8

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zapečaćenoj pošiljci.

Prijava se predaje na pisarnicu (kancelarija br. 53) ili šalje poštom na dole naznačenu adresu:

GRAD ZRENJANIN

ODELJENJE ZA DRUŠTVENE DELATNOSTI

- Konkurs za raspodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja, saveza, asocijacija i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina -

Trg slobode 10

Zrenjanin

Član 9

Predložena programska aktivnost i projekat treba da, u pogledu kvaliteta i sadržine, ispunjava sledeće kriterijume koji se boduju sa najviše 100 bodova i da se, po pravilu realizuje u tekućoj godini.

- Zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava - provera da li su ranije korišćena budžetska sredstva za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskog kulturno - umetničkog društva i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze - 5 bodova;

- Održivost ranijih programa i projekata - 5 bodova;

- Kapacitet nosioca programske aktivnosti i projekta, predložene kvalifikacije i reference projektnog tima usklađene sa predloženim ciljevima, rezultatima i aktivnostima projekta - 20 bodova;

- Relevantnost programske aktivnosti i projekta za ostvarivanje javnog interesa definisanog konkursom - 5 bodova;

- Usklađenost planiranih aktivnosti s ciljevima i očekivanim rezultatima i ciljnom grupom - 10 bodova;

- Razrađenost i izvodljivost plana realizacije programske aktivnosti i projekta - 5 bodova;

- Ostvarivost planiranih rezultata i merljivost indikatora - 10 bodova;

- Razvojna, institucionalna i finansijska održivost programske aktivnosti i projekta - 5 bodova;

- Značaj promene koja se očekuje nakon primene programske aktivnosti i projekta - 5 bodova;

- Ekonomska opravdanost predloga budžeta u odnosu na cilj i programske i projektne aktivnosti - 10 bodova;

- Precizno i detaljno prikazan narativni budžet projekta koji objašnjava usklađenost predviđenog troška sa programskim i projektnim aktivnostima - 10 bodova;

- Promocija, to jest publicitet koji se ogleda u načinu informisanja ciljne grupe i šire javnosti o programskoj aktivnosti i projektu - 5 bodova;

- Usklađenost programske aktivnosti i projekta sa Strategijom održivog razvoja grada Zrenjanina 2014-2020 i Strategijom razvoja kulture grada Zrenjanina za period 2014-2022. godine - 5 bodova.

Član 10

Programske aktivnosti i projekti se moraju realizovati na teritoriji grada Zrenjanina, osim onih aktivnosti koje neposredno proizilaze iz članstva u savezu ili asocijaciji.

Član 11

Troškovi moraju biti stvarni, opravdani i u neposrednoj vezi sa ciljevima korisnika sredstava.

Član 12

Komisiju iz člana 4. ovog Pravilnika imenuje Gradonačelnik grada Zrenjanina posebnim rešenjem.

Komisija ima predsednika i pet članova, odluke donosi na sednicama.

Sednicu Komisije saziva i njenim radom rukovodi predsednik Komisije.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti.

Član 12a

Članovi komisije dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem Komisije, odnosno sprovođenjem konkursa (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Imenovano lice ne može preduzimati radnje u svojstvu člana komisije pre nego što potpiše izjavu iz stava 1 ovog člana.

U slučaju saznanja da se nalazi u sukobu interesa, član komisije je dužan da o tome odmah obavesti ostale članove komisije i da se izuzme iz daljeg rada komisije.

O rešavanju sukoba interesa nadležni organ odlučuje u svakom slučaju posebno, a kada utvrdi sukob interesa, imenovaće u komisiju novog člana kao zamenu.

Sukob interesa postoji ako član komisije ili članovi njegove porodice (bračni ili vanbračni drug, dete ili roditelj), zaposleni ili član organa udruženja koje učestvuje na konkursu ili bilo kog drugog udruženja povezanog na bilo koji način sa tim udruženjem, ili u odnosu na ta udruženja ima bilo koji materijalni ili nematerijalni interes, suprotan javnom interesu i to u slučajevima porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa.

Tekst izjave iz stava 1 ovog člana utvrđuje nadležni organ.

Član 13

Postupak po Konkursu sprovodi Komisija koja razmatra podnete prijave i vrši bodovanje svake programske aktivnosti i projekta prema kriterijumima navedenim u članu 9. ovog Pravilnika.

Nepotpune i neblagovremene, kao i prijave koje nisu na propisanom obrascu ili nisu podnete od strane ovlašćenih lica Komisija neće uzeti u razmatranje, iste će biti odbačene.

Član 14

Komisija o sprovođenju postupka javnog konkursa sačinjava zapisnik i listu vrednovanja i rangiranja za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu lista) koju dostavlja Gradonačelniku grada Zrenjanina najduže u roku od 30 dana od dana kada je prijava podneta.

Lista iz stava 1 ovog člana biće poništena ukoliko je u postupku odlučivanja odnosno bodovanja predloga projekata i sačinjavanja Liste učestvovao član koji je bio u sukobu interesa u odnosu na udruženje ili odgovorno lice udruženja.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju liste u roku od tri dana od dana objavljivanja liste.

Lista se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina i Portalu e-Uprava.

Učesnici konkursa imaju pravo prigovora na listu u roku od pet dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru konkursna komisija donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Član 15

Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno - umetničkih društava grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Rešenje) donosi Gradonačelnik u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata od strane Komisije.

Rešenje sadrži iznos, namenu i način prenosa sredstava udruženjima i amaterskim kulturno - umetničkim društvima grada Zrenjanina.

Rešenje će se korisnicima sredstava dostaviti u roku od osam dana od donošenja istog.

Rešenje će biti objavljeno na zvaničnoj internet stranici grada Zrenjanina i Portalu e-Uprave.

Član 16

Po prijemu Rešenja, Gradonačelnik grada Zrenjanina će sa korisnicima sredstava zaključiti ugovor o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja, saveza, asocijacija i amaterskih kulturno - umetničkih društava (u daljem tekstu: Ugovor) najkasnije u roku od 30 dana.

Ukoliko se korisnik sredstava ne odazove pozivu za zaključivanje Ugovora u roku od 30 dana od dana prijema poziva, smatraće se da je odustao od predloga programske aktivnosti i projekta.

Član 17

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito:

1. utvrđuje predmet programske aktivnosti i projekta,

2. rok u kome se programska aktivnost i projekat realizuje,

3. konkretne obaveze ugovornih strana,

4. iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava i

5. instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programske aktivnosti i projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta programske aktivnosti i projekta.

Član 18

Nadležni organ prati realizaciju programske aktivnosti i projekta i vrši kontrolu njegove realizacije.

Korisnik sredstava, odnosno realizator programske aktivnosti i projekta dužan je da nadležnom organu, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije programskih aktivnosti i projekata i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava nadležni organ dužan je da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, odnosno da aktivira instrument obezbeđenja, a korisnik sredstava je dužan da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 19

Korisnici sredstava kojima su Rešenjem raspodeljena sredstva za realizovanje programske aktivnosti i projekta moraju najmanje jednom godišnje da čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava i taj izveštaj dostavljaju Gradonačelniku grada Zrenjanina.

Član 20

Korisnici sredstava dužni su da dostave izveštaj o utrošku odobrenih sredstava nakon realizovanja programskih aktivnosti i projekata Odeljenju za društvene delatnosti i to na propisanim obrascima najkasnije do kraja tekuće godine.

Ukoliko se izveštaji iz prethodnog stava ne dostave, prijava za dodelu novih sredstava neće biti uzeta u razmatranje od strane Komisije.

Član 21

Nadzor nad izvršavanjem ugovorom utvrđenih poslova vrši Odeljenje za finansije i Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 22

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o raspodeli sredstava za finansiranje odnosno sufinansiranje programa / projekata udruženja, saveza i drugih asocijacija ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 2/15) i Pravilnik o raspodeli sredstava za programske aktivnosti i projekte amaterskih kulturno - umetničkih društava, broj: 110-2/12-II od 10. januara 2012. godine sa izmenama broj 110-4/13-II od 12. marta 2013. godine i 451-2/2014-II od 12. februara 2014. godine.

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".