ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Kruševca", br. 13/2019)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti upravljanja javnim parkiralištima, kao i uslovi korišćenja javnih parkirališta na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Poslove upravljanja, korišćenja i održavanja javnih parkirališta na teritoriji grada Kruševca, vrši Javno preduzeće "Poslovni centar" Kruševac (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 3

Javna parkirališta su javne saobraćajne površine, posebno izgrađeni objekti ili posebni prostori za parkiranje motornih vozila obeleženi saobraćajnom signalizacijom, koji su dostupni korisnicima pod poznatim uslovima i određeni aktom nadležnog organa.

Javnim parkiralištem, u smislu ove Odluke, ne smatraju se posebni prostori za parkiranje motornih vozila koji nisu na javnoj površini i nisu određeni pravnim aktom kao javna parkirališta u opštoj upotrebi.

Član 4

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su ulična parkirališta tj. delovi kolovoza, trotoara ili površine delom na kolovozu i delom na trotoaru, kao i druge (vanulične) površine, posebno uređene ili izgrađene i obeležene za parkiranje motornih vozila, za čije se korišćenje može vršiti naplata naknade za parkiranje.

Opšta parkirališta određuje rešenjem organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja.

Gradsko veće grada Kruševca, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja, rešenjem određuje na kojim se opštim parkiralištima plaća naknada za parkiranje motornih vozila, bliže definiše zone parkiranja i taksativno navodi ulice koje ulaze u sastav svake pojedine zone.

Posebna parkirališta su javne garaže (objekti, višeetažna montažna parkirališta, boks garaže i druge garaže) i površine uređene i izgrađene za parkiranje motornih vozila za čije korišćenje se vrši naplata naknade. Posebna parkirališta su po pravilu sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila. Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i/ili izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu naknade za parkiranje motornih vozila.

Posebna parkirališta izuzetno mogu biti i bez kontrolisanog ulaska i izlaska vozila, u kom slučaju se kontrola i naplata parkiranja vrši primenom odredaba ove Odluke kojima se uređuje kontrola i naplata parkiranja na opštim parkiralištima.

Posebna parkirališta se izgrađuju i uređuju u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom ili aktom nadležnog organa.

Javna parkirališta mogu biti stalna i privremena.

Član 5

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Javna parkirališta na kojima se plaća naknada za parkiranje motornih vozila, pored saobraćajne signalizacije, treba da imaju na vidnom mestu istaknutu tablu - obaveštenje koja sadrži: oznaku zone, kategoriju motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i naplate, kao i vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta.

II - KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 6

Javna parkirališta, pod uslovima utvrđenim ovom Odlukom, koriste se za parkiranje vozila pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica (u daljem tekstu: korisnik). Korisnikom parkirališta u smislu odredaba ove Odluke smatra se vozač ili poslednji registrovani vlasnik vozila prema evidenciji nadležnog državnog organa Republike Srbije na dan kada je izvršena komunalna usluga, ako vozač nije identifikovan.

Član 7

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja na opštim, a Preduzeće na posebnim parkiralištima u zavisnosti od kapaciteta, određuje parking mesta za vozila za osobe sa invaliditetom. Preduzeće, u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja, obeležava na javnim parkiralištima parking mesta za vozila za osobe sa invaliditetom.

Kategorije osoba sa invaliditetom, kao i uslove i postupak za izdavanje rešenja o priznatom pravu na korišćenje jedinstvene invalidske parking karte na javnim parkiralištima utvrđuju se Pravilnikom koji propisuje Gradska uprava grada Kruševca na predlog organizacione jedinice nadležne za poslove socijalne i zdravstvene zaštite.

Na osnovu rešenja organizacione jedinice nadležne za poslove socijalne i zdravstvene zaštite o priznatom pravu na korišćenje jedinstvene invalidske parking karte na javnim parkiralištima, Preduzeće izdaje jedinstvenu invalidsku parking kartu za označavanje vozila ove kategorije korisnika, za vreme važenja rešenja, dostavljenu od strane Ministarstva rada i socijalne politike.

Osobe sa invaliditetom kojima je izdata jedinstvena invalidska parking karta, imaju pravo na besplatno korišćenje parking mesta na teritoriji grada Kruševca na svim opštim parkiralištima, na posebnim parkiralištima na parking mestima rezervisanim za vozila za osobe sa invaliditetom u trajanju od tri sata, a na teritoriji Republike Srbije isključivo na parking mestima rezervisanim za vozila za osobe sa invaliditetom.

a) Naplata parkiranja

Član 8

Parkiranjem vozila na parking mestu na javnom parkiralištu, korisnik prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta.

Smatra se da je ugovorni odnos o pružanju komunalne usluge nastao započinjanjem korišćenja komunalne usluge, odnosno početkom parkiranja motornog vozila u skladu sa odredbama ove Odluke.

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila, ni stvari u vozilu i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila na javnim parkiralištima.

Član 9

Za korišćenje javnih parkirališta na kojima se vrši naplata naknade za parkiranje motornih vozila, korisnik je dužan da plati naknadu za određeno vreme korišćenja. Visina naknade utvrđuje se cenovnikom Preduzeća (u daljem tekstu: cenovnik) na koji saglasnost daje Gradsko veće grada Kruševca.

Preduzeće organizuje i vrši naplatu naknade za parkiranje vozila u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 10

Korisnik opšteg parkirališta na kome se vrši naplata naknade za parkiranje motornih vozila, dužan je da plati cenu parkiranja iz člana 9. ove Odluke unapred, za svaki započeti sat korišćenja kupovinom i isticanjem parking karte ili elektronskim putem (putem SMS poruke), što evidentira Preduzeće. Na taj način korisnik stiče pravo na korišćenje parking mesta za parkiranje motornog vozila.

Parking karta se može kupiti kao satna ili dnevna karta, ili platiti elektronskim putem (SMS porukom) kao satna ili dnevna karta.

Satna parking karta važi za svaki započeti čas parkiranja u zoni za koju je kupljena prema utvrđenom vremenu korišćenja.

Dnevna parking karta važi za sve zone u kojima se vrši naplata parkiranja, osim za zonu u kojoj je određeno vremensko ograničenje parkiranja motornog vozila, i traje od trenutka isticanja do 21 sat istog dana u kojem je izvršena naplata parkiranja.

Za korišćenje posebnog parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu, nakon pružene usluge, za ukupno vreme korišćenja.

Član 11

Ukoliko se korisnik opšteg parkirališta na kome se vrši naplata naknade za parkiranje motornih vozila opredelio za plaćanje naknade za parkiranje parking kartom, dužan je da:

1. za vreme parkiranja vidljivo istakne na unutrašnjoj strani prednjeg vetrobranskog stakla kupljenu parking kartu,

2. pravilno unese potrebne podatke o vremenu parkiranja u parking kartu,

3. koristi parking kartu koja odgovara zoni i vozilu za koji je kupljena parking karta,

4. koristi opšte parkiralište u vremenu za koje je plaćeno parkiranje, shodno vremenskom ograničenju korišćenja opšteg parkirališta,

5. koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i oznakama tj. tablama obaveštenja kojima je označeno opšte parkiralište.

Ukoliko se korisnik opšteg parkirališta na kome se vrši naplata naknade za parkiranje motornih vozila opredelio za plaćanje naknade za parkiranje elektronskim putem tj. SMS porukom, dužan je da:

1. odmah, a najkasnije tri minuta od početka zaustavljanja motornog vozila, pošalje SMS poruku koja mora da sadrži tačna slova i brojeve registarske oznake vozila korisnika, i to prema uputstvu za korišćenje SMS servisa,

2. pošalje SMS poruku koja odgovara zoni i vozilu za koje je poslata SMS poruka,

3. koristi opšte parkiralište u vremenu za koje je plaćeno parkiranje, shodno vremenskom ograničenju korišćenja opšteg parkirališta,

4. koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i oznakama tj. tablama obaveštenja kojima je označeno opšte parkiralište.

Korisnik posebnog parkirališta dužan je da:

1. preuzme odgovarajuću ulaznu kartu,

2. koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnom signalizacijom,

3. plati pri izlasku naknadu za korišćenje posebnog parkirališta prema vremenu korišćenja.

Izgled i sadržaj parking karte propisuje Preduzeće posebnim aktom.

Smatra se da korisnik nije platio naknadu za parkiranje motornog vozila, ukoliko ne postupi na način propisan u stavu 1, 2, i 3. ovog člana.

Član 12

Vozila hitne medicinske pomoći, MUP-a, Vojske Srbije, vatrogasnih vozila, vozila lokalne samouprave, državnih organa, ustanova čiji je osnivač grad, vozila subjekata kada vrše intervencije radi otklanjanja kvarova na vodovodnoj, kanalizacionoj, toplovodnoj, gasovodnoj, električnoj, PTT mreži, na čišćenju i pranju ulica, kao i na održavanju ulica ne plaćaju naknadu za parkiranje motornih vozila.

Vozila iz prethodnog stava ovog člana, moraju imati oznaku firme i rotaciono svetlo odgovarajuće boje na krovu vozila za vozila koja mogu upotrebljavati rotaciona svetla.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja na opštim, a Preduzeće na posebnim parkiralištima u zavisnosti od kapaciteta, određuje parking mesta za vozila na električni pogon.

Preduzeće, u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja, obeležava na javnim parkiralištima parking mesta za vozila na električni pogon.

Član 13

Kontrolu korišćenja javnog parkirališta vrši Preduzeće preko ovlašćenih kontrolora (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolori Preduzeća imaju službene legitimacije i nose službena odela.

Izgled službene legitimacije i službenog odela kontrolora utvrđuje Preduzeće posebnim aktom.

Član 14

Kontrolor u postupku vršenja kontrole, utvrđuje korišćenje javnog parkirališta suprotno odredbama ove Odluke i to kada je:

1. korisnik parkirao vozilo, a nije izvršio plaćanje naknade za parkiranje motornog vozila, odnosno nije postupio u skladu sa članom 10. i 11. ove Odluke,

2. korisnik, koji je platio naknadu za parkiranje motornog vozila prema započetom času, a po isteku plaćene naknade u okviru utvrđenog vremena parkiranja nastavio korišćenje parkirališta,

3. korisnik, koji je nakon isteka mogućeg vremena parkiranja na zoniranom parkiralištu, nastavio korišćenje parkirališta.

Član 15

Korisnik koji nije izvršio plaćanje naknade na način iz člana 10. i 11. ove Odluke dužan je da plati nalog za plaćanje karte za period od 24 sata od momenta izdavanja (u daljem tekstu: nalog) koji važi za period od 24 sata od momenta izdavanja po nalogu za plaćanje, prema cenovniku. Nalog je naknada za celodnevno korišćenje opštih parkirališta u svim zonama bez ograničenja na dan izdavanja.

Nalog izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku, a ukoliko nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, kontrolor nalog pričvršćuje na vozilo, na prednje vetrobransko staklo i ovakav način dostavljanja naloga korisniku smatra se urednim, te kasnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje naloga.

Kontrolor je dužan da fotografiše vozilo korisnika sa pričvršćenim nalogom. Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati nalog, u roku od osam dana od dana dostavljanja, na način naznačen u nalogu.

Ukoliko korisnik ne postupi na način propisan stavom 1. ovog člana, Preduzeće će pokrenuti postupak prinudne naplate u skladu sa Zakonom.

Smatra se da je korisnik opšteg parkirališta postupio po primljenom nalogu, ukoliko plati nalog u roku od osam dana od dana uručenja naloga. Ako korisnik opšteg parkirališta ne plati nalog u roku iz stava 3. ovog člana, dužan je da osim iznosa za nalog za plaćanje karte za period od 24 sata od momenta izdavanja, plati i stvarne troškove Preduzeća i zakonsku zateznu kamatu, na šta će u nalogu biti upozoren.

Izgled i postupak izdavanja naloga i postupanje Komisije za reklamacije propisuje Preduzeće posebnim aktom na koji saglasnost daje Gradsko veće.

b) Povlašćeni korisnici i rezervacija parking mesta

Član 16

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica (stanari, korisnici poslovnog prostora, zaposleni i dr.) koji imaju prebivalište, odnosno sedište u zonama prostiranja opštih parkirališta mogu da koriste opšta parkirališta kao povlašćeni korisnici pod uslovima i na način definisan Pravilnikom koji donosi Preduzeće, i na njih se ne odnose odredbe ove Odluke iz člana 10. i 11, osim odredbi koje se odnose na određeno vremensko ograničenje parkiranja motornog vozila.

Povlašćenim korisnicima, iz stava 1. ovog člana, na njihov zahtev, Preduzeće izdaje povlašćenu parking kartu, koja se može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata, i o tome vodi evidenciju.

Posedovanje povlašćene parking karte za parkiranje motornog vozila ne predstavlja istovremeno i rezervaciju određenog parking mesta.

Povlašćena parking karta se izdaje u elektronskoj formi.

Član 17

Pod rezervacijom parking mesta podrazumeva se korišćenje, od strane određenog korisnika, određenog, posebno obeleženog parking mesta na javnom parkiralištu, u vremenskom periodu od najmanje 180 dana, a izuzetno iz opravdanih razloga i kraće. Rezervaciju parking mesta na javnom parkiralištu mogu izvršiti, na osnovu podnetog zahteva: pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji za to pokažu pravni interes.

Zahtev za rezervaciju parking mesta podnosi se Preduzeću i sadrži: predlog lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta za rezervaciju, vreme za koje se traži rezervacija, dokaz o registraciji pravnog lica, odnosno preduzetnika, a za fizička lica očitanu ličnu kartu ili fotokopiju ukoliko je bez čipa i očitanu saobraćajnu dozvolu.

Određivanje lokacije za rezervisana parking mesta na opštim parkiralištima, broj mesta i korisnike, utvrđuje rešenjem organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kruševca nadležna za poslove saobraćaja, na osnovu zahteva Preduzeća i izrađenog saobraćajnog projekta.

Zahtev za rezervaciju parking mesta za osobe sa invaliditetom podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave Kruševac nadležnoj za poslove saobraćaja.

Osobe sa invaliditetom iz prethodnog stava mogu ostvariti pravo na rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima ukoliko su ostvarila prava iz člana 7. ove Odluke, imaju prebivalište na teritoriji grada Kruševca u neposrednoj blizini parking mesta za koje se traži rezervacija i ukoliko je vozilo registrovano na njih ili na člana porodičnog domaćinstva.

Organizaciona jedinica Gradske uprave Kruševac nadležna za poslove saobraćaja, rešenjem određuje lokacije za rezervisana parking mesta za osobe sa invaliditetom.

Za rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima plaća se naknada, osim za vozila osoba sa invaliditetom koja su ostvarila prava iz stava 5. ovog člana. Naknada korišćenja rezervacije opštih parkirališta utvrđuje se cenovnikom.

Troškove saobraćajne signalizacije i njenog postavljanja koja se odnosi na rezervaciju parking mesta, snosi korisnik parkirališta iz stava 2. i 4. na koga se rezervacija odnosi.

Rezervisana parking mesta obeležavaju se u skladu sa zakonom, a mogu biti obezbeđena i fizičkom zaprekom na zahtev korisnika.

Na posebnim parkiralištima Preduzeće utvrđuje lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta i korisnike na osnovu podnetog zahteva.

Preduzeće vodi evidenciju o rezervisanim parking mestima i korisnicima iz stava 2. i 10. ovog člana.

Preduzeće može odobriti besplatno parkiranje pravnim subjektima koji vrše neprofitnu delatnost od opšteg interesa za grad, po zahtevu pravnih subjekata, a po Zaključku Gradskog veća grada Kruševca, u kom slučaju se ne vrši subvencionisanje naknade iznosa cene za parkiranje motornih vozila.

III - OTPOČINJANJE OBAVLJANJA DELATNOSTI UPRAVLJANJA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

Član 18

Pravni subjekt koji započinje obavljanje komunalne delatnosti upravljanja javnim parkiralištima, pre donošenja Odluke Skupštine grada Kruševca o poveravanju delatnosti upravljanja javnim parkiralištima, dužan je da ispuni sve uslove predviđene Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Pravni subjekt koji vrši delatnost upravljanja javnim parkiralištima na teritoriji grada Kruševca, dužan je da svoje poslovanje u pogledu kadrovske i tehničke opremljenosti uskladi sa Odredbama Uredbe iz stava 1. ovog člana.

IV - ODRŽAVANJE PARKIRALIŠTA

Član 19

Preduzeće je dužno da održava, uređuje, oprema i obeležava javna parkirališta.

Na javnim parkiralištima Preduzeće:

1. Postavlja i održava saobraćajnu signalizaciju i opremu,

2. Stara se o čišćenju i pranju javnih parkirališta (uklanjanje otpadaka i nečistoće),

3. Stara se o čišćenju snega i leda sa javnih parkirališta.

Obeležavanje opštih parkirališta se vrši na osnovu saobraćajnog projekta na koji saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kruševca nadležna za poslove saobraćaja.

V - ZABRANE

Član 20

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji (ometanje korišćenja parkirališta i dr.);

2. parkiranje vozila koje nije registrovano, odnosno čijoj je registracionoj nalepnici istekao rok važenja;

3. ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, priključnog vozila bez sopstvenog pogona i drugih stvari i predmeta;

4. parkiranje vozila koje ne pripada kategoriji vozila za koje je parkiralište namenjeno;

5. parkiranje vozila na parking mestima predviđenim za osobe sa invaliditetom ako ne poseduje parking kartu iz člana 7. stav 3. ove Odluke i parkiranje vozila na rezervisanim parking mestima, ukoliko korisnik ne spada u navedenu kategoriju;

6. vršiti zauzimanje parking mesta putem ograđivanja, postavljanjem predmeta ili na drugi način ometanje korišćenja parking mesta bez odobrenja nadležnog organa;

7. pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga i vršenje usluga popravke i pranja vozila;

8. obavljanje prometa roba i usluga bez odobrenja nadležnog organa;

9. uklanjanje uređaja za sprečavanje odnošenja vozila bez saglasnosti Preduzeća.

VI - PREMEŠTANJE, UKLANJANJE VOZILA I POSTAVLJANJE UREĐAJA KOJIM SE SPREČAVA ODVOŽENJE VOZILA

Član 21

U slučajevima kada se javna parkirališta koriste na način iz člana 20. ove Odluke, komunalni inspektor ili komunalni milicajac narediće korisniku javnog parkirališta, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo ili predmete sa javnog parkirališta u određenom roku, koji se može odrediti i na minute, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ukoliko se korisnik javnog parkirališta ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor ili komunalni milicajac će doneti rešenje kojim će naložiti da se vozilo ukloni, odnosno premesti ili postavi uređaj kojima se sprečava odvoženje vozila, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se pričvršćuje na vozilo, uz naznačenje dana i časa kada je pričvršćeno, time se smatra da je dostavljanje izvršeno, a docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Prinudno izvršenje iz stava 1. ovog člana, koje se odnosi na vozilo, sprovodi Preduzeće po donetom rešenju o dozvoli izvršenja od strane komunalnog inspektora ili komunalnog milicajca.

Član 22

Prilikom postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila, Preduzeće će na staklu vozačevih vrata, postaviti nalepnicu sa obaveštenjem da je vozilo privremeno blokirano, sa uputstvom šta vozač treba da učini, kako bi se izvršilo skidanje uređaja i upozorenjem da vozilo može biti uklonjeno.

Pre početka blokade, deblokade i uklanjanja vozila, Preduzeće sačinjava fotografiju (foto-zapis), kao dokaz o stanju vozila.

Kada korisnik izmiri sva dospela potraživanja, troškove premeštanja vozila i ležarine, odnosno troškove blokade i deblokade vozila i Preduzeću dostavi dokaz o izvršenom plaćanju, Preduzeće će omogućiti preuzimanje ili izvršiti deblokadu vozila.

Štetu nastalu na vozilu za vreme blokade, deblokade i prilikom uklanjanja vozila, snosi pričinilac štete.

Član 23

Troškovi uklanjanja, odnosno premeštanja vozila ili postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila po nalogu komunalnog inspektora ili komunalnog milicajca naplaćuju se od korisnika javnog parkirališta prema cenovniku.

Član 24

Izuzetno, komunalni inspektor ili komunalni milicajac će doneti rešenje za premeštanje vozila sa javnih parkirališta u slučajevima kada se javna parkirališta koriste u skladu sa odredbama ove Odluke, ako to nalaže potreba:

- održavanja javnih manifestacija (sportskih, kulturnih i drugih manifestacija),

- obezbeđenja trase kretanja diplomatskih predstavnika ili visokih zvaničnika stranih država,

- izvođenja radova na putu, usled elementarnih nepogoda, više sile i drugo,

- radi obavljanja hitnih intervencija na komunalnim objektima ili nesmetanog obavljanja komunalne delatnosti,

U slučajevima iz prethodnog stava ovog člana, naknadu za premeštanje vozila dužan je da plati organizator ili podnosilac zahteva.

Član 25

Postupak prinudnog uklanjanja vozila, način i mesto čuvanja uklonjenog vozila, uslove pod kojima se vozilo može preuzeti, postavljanje i uklanjanje uređaja za sprečavanje odvoženja vozila-blokiranja vozila, uređuju se posebnim aktom koji donosi Gradsko veće na predlog Preduzeća.

VII - NADZOR

Član 26

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kruševca preko komunalnog inspektora.

Komunalno-milicijske i druge poslove kontrole korišćenja javnih parkirališta u skladu sa odredbama ove Odluke i kontrolu primene Odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj miliciji i drugim propisima vrši Odeljenje komunalne milicije Gradske uprave grada Kruševca preko komunalnog milicajca.

Član 27

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je dužan i ovlašćen da:

1. kontroliše saobraćajnu signalizaciju na javnim parkiralištima i naredi Preduzeću otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku,

2. kontroliše izgrađenost, uređenost i opremljenost javnih parkirališta u skladu sa aktima Gradske uprave i naredi Preduzeću otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku,

3. kontroliše javna parkirališta sa aspekta bezbednosti saobraćaja i na osnovu nalaza nadležnog organa naredi izmenu režima saobraćaja odnosno parkiranja,

4. naredi uklanjanje, odnosno premeštanje vozila, ili postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila koja su postavljena na način naveden članom 20. ove Odluke,

5. naredi uklanjanje drugih stvari i predmeta koja su postavljeni na način iz člana 20. ove Odluke,

6. izda prekršajni nalog za prekršaje za koje su ovom Odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu,

7. preduzme druge mere u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 28

Komunalni milicajac je ovlašćen da u vršenju komunalno-milicijskih poslova prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom Odlukom,

- naredi uklanjanje, odnosno premeštanje vozila, ili postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila koja su postavljena na način predviđen članom 20. ove Odluke,

- naredi uklanjanje drugih stvari i predmeta koja su postavljeni na način predviđen članom 20. ove Odluke,

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove Odluke,

- u vršenju komunalno-milicijskih poslova, pored zakonskih ovlašćenja, komunalni milicajac je ovlašćen da izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom Odlukom,

- izdaje usmeno naređenje za izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka,

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom Odlukom,

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i

- preduzme druge mere u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

VIII - KAZNENE ODREDBE

Član 29

Novčanom kaznom od 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće, ako:

1. ne obeležava i oprema javna parkirališta na način propisan odredbama člana 5. ove Odluke,

2. ne održava i uređuje javna parkirališta na način propisan odredbama člana 19. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaje iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u Preduzeću.

Novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravni subjekt ako ne ispunjava uslove predviđene članom 18. ove Odluke.

Član 30

Novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupa suprotno članu 20. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako postupa suprotno članu 20. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice ako postupa suprotno članu 20. ove Odluke.

IX - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Propisi za sprovođenje ove Odluke biće doneti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Do donošenja propisa iz prethodnog stava primenjivaće se propisi doneti na osnovu Odluke o parkiralištima ("Službeni list grada Kruševca", broj 1/09, 12/09, 8/12 i 3/14).

Član 32

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o parkiralištima ("Službeni list grada Kruševca", broj 1/09 - prečišćen tekst, 12/09, 8/12 i 3/14).

Član 33

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".