ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA I OPŠTINE KUMANOVO, REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 52/2019)

Član 1

Ovom odlukom Grad Novi Sad, Republika Srbija, uspostavlja saradnju sa Opštinom Kumanovo, Republika Severna Makedonija, na osnovama ravnopravnosti dva prijateljska naroda radi unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja.

Član 2

Grad Novi Sad i Opština Kumanovo uspostaviće saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Član 3

Gradonačelnik Grada Novog Sada i Gradonačelnik Opštine Kumanovo potpisaće Sporazum, koji je sastavni deo ove odluke.

Član 4

Sredstva za finansiranje saradnje obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije.

 

1. Grad Novi Sad (Republika Srbija), koga zastupa Gradonačelnik Grada Novog Sada i

2. Opština Kumanovo (Republika Severna Makedonija), koju zastupa Gradonačelnik Opštine Kumanovo,

u daljem tekstu: Strane, zaključuju

SPORAZUM O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA (REPUBLIKA SRBIJA) I OPŠTINE KUMANOVO (REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA)

Strane potpisnice, na osnovu Pisma o namerama za uspostavljanje saradnje između Grada Novog Sada i Opštine Kumanovo, potpisanog 10. novembra 2018. godine, izražavaju spremnost za uspostavljanje i produbljivanje uzajamne saradnje između dva prijateljska naroda, srpskog i makedonskog, i stanovnika Grada Novog Sada (Republika Srbija) i Opštine Kumanovo (Republika Severna Makedonija) na sledeći način:

Tačka 1

Na temelju obostranih interesa, Strane izražavaju spremnost za uspostavljanje saradnje u oblasti:

- kulture,

- nauke,

- obrazovanja,

- turizma i

- sporta.

Tačka 2

Na osnovama uzajamnosti i ravnopravnosti, u cilju razvijanja partnerskih odnosa od obostranog interesa, Strane će ostvariti saradnju u izradi zajedničkih programa i projekata radi poboljšanja ekonomskog razvoja Strana, kao i programa i projekata podržanih od strane međunarodne zajednice u oblasti socijalne i dečije zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Tačka 3

U cilju realizacije saradnje u oblastima iz tačke 1. i 2. ovog Sporazuma, u skladu sa potrebama i mogućnostima, strane će razmenjivati svoja iskustva uzajamnim posetama zvaničnih delegacija i radnih grupa, kao i uspostavljanjem saradnje, u okvirima propisane nadležnosti, između organa, preduzeća, ustanova i organizacija.

Tačka 4

Strane preuzimaju obavezu da, radi realizacije ciljeva propisanih ovim Sporazumom, preduzmu radnje u cilju razmene informacija za ostarivanje saradnje između organa, preduzeća, ustanova i organizacija, kojima se promoviše saradnja između dva prijateljska, multikulturalna, multietnička i multikonfesionalna grada i opštine, simbola srpske i makedonske istorije, kulture i tradicije.

Tačka 5

Realizacija Sporazuma o uspostavljanju saradnje sprovodiće se na način i u postupcima predviđenim zakonodavstvom Republike Srbije i Republike Severne Makedonije.

Tačka 6

Sporna pitanja, koja se tiču tumačenja i primene ovog sporazuma, strane će rešavati putem pregovora i konsultacija. Izmene i dopune ovog Sporazuma, vršiće se po obostranom dogovoru Strana, na način i u postupku na koji je ovaj Sporazum zaključen.

Tačka 7

Sporazum o uspostavljanju saradnje će se primenjivati od dana potpisivanja.

Tačka 8

Sporazum o uspostavljanju saradnje sačinjen je u četiri(4) istovetna primerka, na srpskom i makedonskom jeziku, od kojih svaka Strana zadržava po dva(2) primerka, i oba teksta imaju isti sadržaj i istu pravnu snagu.

U _____________,___________ godine

 

Za Grad Novi Sad

 

Za Opštinu Kumanovo

Gradonačelnik

 

Gradonačelnik

Miloš Vučević

 

Maksim Dimitrievski