ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI DIMNIČARSKIH USLUGA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2014 - prečišćen tekst, 9/2017, 11/2018 i 27/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se propisuju način i uslovi obavljanja dimničarskih usluga kao komunalne delatnosti.

Član 2

Komunalna delatnost dimničarskih usluga obuhvata čišćenje i kontrolu dimovodnih i ložnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja, vađenje i spaljivanje čađi u dimovodnim objektima, pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i merenje emisije dimnih gasova i utvrđivanje stepena korisnosti ložišnog uređaja, osim u slučajevima kada navedene poslove obavljaju pravna lica ili preduzetnici ovlašćeni u skladu sa zakonom kojim je uređena oblast cevovodnog transporta gasovitih i tečnih ugljovodonika, kao i zakonom kojim je uređena oblast efikasnog korišćenja energije.

Komunalnu delatnost dimničarskih usluga obavlja Javno komunalno preduzeće Šumadija Kragujevac (u daljem tekstu: Preduzeće).

Korisnici dimničarskih usluga su vlasnici ili korisnici individualnih ili višeporodičnih stambenih, stambeno poslovnih ili poslovnih objekata i dr. (stanova, lokala), drugih objekata i postrojenja u kojima se nalazi ložišni, dimovodni ili ventilacioni uređaj (u daljem tekstu: korisnik usluge).

Član 3

Čišćenje dimovoda i vađenje čađi iz dimovoda u stambenim zgradama vrši se dva puta godišnje, od čega jednom u vreme grejne sezone.

Član 4

Kontrola funkcionalne ispravnosti dimovoda u stambenim zgradama vrši se jednom godišnje.

Član 5

Čišćenje dimovoda i vađenje čađi u poslovnim zgradama, kancelarijama i lokalima i sličnim objektima vrši se jednom mesečno i to od 1.11. do 30.04.

Član 6

Spaljivanje čađi i kontrola funkcionalne ispravnosti dimovoda u poslovnim zgradama, kancelarijama, lokalima i sličnim objektima vrši se jednom godišnje.

Član 7

Čišćenje dimovoda i uređaja u kuhinjama (roštilja, ventilacionih sistema), gde se vrši masovno spremanje hrane (hoteli, restorani, kafane, pekare, pečenjare, buregdžinice, pržionice kafe, bolnice, domovi, i slični objekti) i kontrola njihove funkcionalne ispravnosti vrši se jednom mesečno.

Član 8

Čišćenje ventilacionih sistema u svim objektima gde postoje, gde se vrši masovno okupljanje ljudi (robne kuće, tržni centri, bolnice i sl.) vrši se jednom godišnje.

Član 9

Čišćenje dimovodnih objekata i uređaja za sve vrste centralnog grejanja vrši se jednom mesečno u toku grejne sezone i to od 1.11. do 30.04.

Član 10

Spaljivanje čađi u domovima i kontrole njihove funkcionalne ispravnosti za sve vrste centralnog grejanja vrši se četiri puta godišnje.

Član 11

Hemijsko čišćenje kotlova za centralno grejanje koji koriste tečne, čvrste i gasovite energente vrši se najkasnije pre početka grejne sezone.

Član 12

Preduzeće je obavezno da ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti dimničarskih usluga propisane zakonom i podzakonskim aktom - čl. 15-18. Uredbe o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 13/18, 66/18 i 51/19).

Preduzeće je obavezno da obezbedi obuhvat, propisani obim i kvalitet dimničarskih usluga, odnosno zdravstvenu i higijensku ispravnost prema propisanim standardima i normativima, tačnost u pogledu rokova vršenja usluge, sigurnost i zaštitu korisnika u dobijanju usluga, pouzdanost, pristupačnost i trajnost u pružanju usluga, razvoj i unapređenje kvaliteta dimničarskih usluga saglasno načelima održivog razvoja.

Preduzeće je obavezno da donese godišnji Program obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga koji sadrži obim poslova, dinamiku izvršenja poslova, način finansiranja i planirani iznos sredstava, neophodnih za realizaciju Programa do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Saglasnost na Program, iz stava 3. ovog člana daje Skupština grada Kragujevca.

Cenovnik dimničarskih usluga donosi Nadzorni odbor Preduzeća uz saglasnost Skupštine grada.

Član 13

O izvršenoj dimničarskoj usluzi ovlašćeno lice izdaje pisani dokaz o izvršenoj usluzi.

Preduzeće je dužno da vodi, ažurira i čuva evidenciju o dimovodnim objektima, ložišnim uređajima, ventilacionim kanalima i uređajima koji se obavezno kontrolišu i čiste, kao i izvršenim dimničarskim uslugama, za svaki dimovodni objekat, ložišni uređaj i ventilacioni kanal.

Član 13a

Preduzeće je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja usluga (u daljem tekstu: izjašnjavanje) u trajanju od najmanje 30 dana.

Javni poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana, Preduzeće objavljuje u sredstvima javnog informisanja, na zvaničnoj internet stranici grada Kragujevca: www.kragujevac.rs i internet stranici Preduzeća.

Izjašnjavanje se može organizovati i elektronskim putem.

Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja dostavi Gradskoj upravi nadležnoj za komunalne poslove izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom Preduzeća, Gradska uprava nadležna za komunalne poslove sačinjava Predlog mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika i dostavlja Gradskom veću sa Izveštajem o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pruženih usluga Preduzeća.

Radi otklanjanja nedostataka koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika, Gradsko veće nalaže Preduzeću preduzimanje mera u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

Član 13b

Ako dođe do poremećaja ili prekida u radu Preduzeća, usled vanredne situacije ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, Preduzeće je obavezno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene u Preduzeću na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida, kao i da angažuje treća lica za obavljanje komunalne delatnosti dimničarskih usluga;

2. organizuje hitne popravke uređaja kojima se obezbeđuje obavljanje komunalne delatnosti dimničarskih usluga;

3. preduzme i druge mere koje utvrde nadležni organi Grada.

Kada Preduzeće ne preduzme mere iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće može da angažuje drugo pravno lice ili preduzetnika na teret Preduzeća.

U slučaju poremećaja u poslovanju, više sile, prekida u obavljanju delatnosti i u slučaju štrajka zaposlenih u Preduzeću, Gradsko veće preduzima operativne i druge neophodne mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetano obavljanje komunalne delatnosti dimničarskih usluga, u skladu sa zakonom i odlukom Skupštine grada kojim se propisuje minimum procesa rada.

Član 13v

Preduzeće je dužno da, u slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti dimničarskih usluga nastalog usled vanredne situacije ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide ili spreče, pored preduzetih mera iz člana 13b ove odluke, obavesti Gradsku upravu nadležnu za komunalne poslove o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Kad Gradska uprava primi obaveštenje iz stava 1. ovog člana dužna je da bez odlaganja obavesti Gradsko veće i:

1. odredi red prvenstva i način obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga,

2. naredi mere za zaštitu komunalnih i drugih objekata i uređaja i imovine Preduzeća koja služi za obavljanje komunalne delatnosti dimničarskih usluga,

3. preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere i

4. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju komunalne delatnosti dimničarskih usluga, kao i odgovornost za naknadu učinjene štete.

NADZOR

Član 14

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i komunalno policijske poslove vrši Gradska uprava nadležna za poslove inspekcijskog nadzora.

U obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana komunalni inspektor je ovlašćen da izda prekršajni nalog za prekršaje utvrđene ovom Odlukom.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija grada Kragujevca, preko komunalnog policajca.

U obavljanju poslova iz stava 3. ovog člana, komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane preventivne mere i izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom Odlukom.

KAZNENE ODREDBE

Član 15

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se pravno lice koje obavlja komunalnu delatnost dimničarske usluge ako:

- postupi suprotno čl. 2.

- postupi suprotno čl. 12 stav 1. Odluke

- postupi suprotno članu 12. stav 2. Odluke

- postupi suprotno članu 12 stav 3. Odluke

- postupi suprotno članu 12 stav 5. Odluke

- postupi suprotno članu 13. stav 1. Odluke

- postupi suprotno članu 13. stav 2. Odluke

- postupi suprotno članu 13a Odluke

- postupi suprotno članu 13b stav 1. Odluke

- postupi suprotno članu 13 v stav 1. Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 16

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se pravno lice ako:

- postupi suprotno čl. 3.

- postupi suprotno čl. 4.

- postupi suprotno čl. 5.

- postupi suprotno čl. 6.

- postupi suprotno čl. 7.

- postupi suprotno čl. 8.

- postupi suprotno čl. 9.

- postupi suprotno čl. 10.

- postupi suprotno čl. 12.

- ne poseduje pisani dokaz u smislu čl. 12.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 17

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se preduzetnik ako:

- postupi suprotno čl. 5.

- postupi suprotno čl. 6.

- postupi suprotno čl. 7.

- postupi suprotno čl. 9.

- postupi suprotno čl. 10.

- postupi suprotno čl. 11.

- ne poseduje pisani dokaz u smislu čl. 12.

Član 18

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

- postupi suprotno čl. 3.

- postupi suprotno čl. 4.

- postupi suprotno čl. 9.

- postupi suprotno čl. 10.

- postupi suprotno čl. 11.

- ne poseduje pisani dokaz u smislu čl. 12.

Član 19

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga

("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/2017)

Član 6

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o dopuni
Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga

("Sl. list grada Kragujevca", br. 11/2018)

Član 2

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga

("Sl. list grada Kragujevca", br. 27/2019)

Član 10

Nalaže se Nadzornom odboru Preduzeća da donese Program obavljanja dimničarskih usluga za 2020. godinu i dostavi Skupštini grada Kragujevca, preko Gradske uprave nadležne za komunalne poslove, do 30.04.2020.godine.

Član 11

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćeni tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga sadrži:
1. Odluku o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ("Službeni list grada Kragujevca" , br. 9/98),
2. Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08),
3. Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10) i
4. Odluku o izmenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/14).
Prečišćen tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ne sadrži odredbe:
- članova 3. i 4. Odluke o izmenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08), kojim se u članu 3. ovlašćuje Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga, a članom 4. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 5. i 6. Odluke o izmenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10), kojim se u članu 5. ovlašćuje Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga, a članom 6. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 6. i 7. Odluke o izmenama Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga ("Službeni list grada Kragujevca", broj 8/14) kojim se u članu 6. ovlašćuje Odbor za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti dimničarskih usluga, a članom 7. je uređeno stupanje na snagu ove Odluke, odnosno da ista stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".