ODLUKA
O OBEZBEĐIVANJU JAVNOG OSVETLJENJA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 22/2018 i 27/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove delatnosti na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Pod javnim osvetljenjem podrazumeva se sistem objekata i instalacija za osvetljavanje površina javne namene.

Obezbeđivanje javnog osvetljenja obuhvata održavanje, adaptaciju i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja, kojima se osvetljavaju saobraćajne i druge površine javne namene i dekorativno osvetljenje povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja može obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt (u daljem tekstu: vršilac komunalne delatnosti) koji ispunjava uslove propisane Uredbom kojom se uređuje način i uslovi za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Član 3

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obezbeđuju u budžetu grada Kragujevca, kao i drugim izvorima u skladu sa zakonom.

Član 4

Izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija javnog osvetljenja vrši se po Programu koje donosi Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za investicije.

Gradska uprava nadležna za poslove investicija dužna je da u roku od 15 dana od dana izdavanja odobrenja za upotrebu objekata i instalacija javnog osvetljenja preuzme i istovremeno preda ove objekte i instalacije na održavanje Gradskoj upravi za komunalne poslove.

Koordinator realizacije Programa iz stava 1. ovog odluke je energetski menadžer grada Kragujevca.

Održavanje instalacija javnog osvetljenja vrši se u skladu sa godišnjim Programom održavanja komunalne infrastrukture koji donosi Gradsko veće, na predlog Gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

Član 5

Modernizacija, rekonstrukcija, održavanje sistema ili dela sistema javnog osvetljenja može se vršiti i realizacijom projekta javno-privatnog partnerstva.

II SNABDEVANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

Član 6

Pod snabdevanjem električnom energijom za javno osvetljenje podrazumeva se redovna isporuka električne energije u skladu sa zakonom koji reguliše oblast energetike.

Ugovor o isporuci električne energije za javno osvetljenje zaključuje Gradska uprava nadležna za komunalne poslove sa registrovanim snabdevačem električne energije na tržištu (u daljem tekstu: Snabdevač), po sprovedenom postupku javne nabavke, u skladu sa zakonom.

Član 7

Vreme uključivanja i isključivanja javnog osvetljenja vrši se putem daljinske komande prema rasporedu vremena paljenja i gašenja.

Vreme uključivanja i isključivanja može se menjati, na zahtev Gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

Član 8

U slučaju nastupanja neplaniranih poremećaja ili prekida u isporuci električnom energijom, Snabdevač je dužan da obezbedi javno osvetljenje površina javne namene, po sledećim prioritetima:

1. javno osvetljenje glavnih saobraćajnica i objekata od posebnog značaja

2. javno osvetljenje trgova, ulica i trotoara i

3. javno osvetljenje drugih površina javne namene.

Snabdevač je dužan da o preduzetim merama za otklanjanje poremećaja ili prekida u napajanju električnom energijom iz stava 1. ovog člana, odmah obavesti Gradsku upravu nadležnu za komunalne poslove.

III ODRŽAVANJE JAVNOG OSVETLJENJA

Član 9

Pod održavanjem javnog osvetljenja podrazumevaju se radnje i aktivnosti kojima se obezbeđuje ispravno funkcionisanje sistema javnog osvetljenja.

Poslove održavanja elemenata javnog osvetljenja koji se nalaze u objektima koji su vlasništvo Elektroprivrede (EPS Distribucije) vrši vlasnik objekata (trafostanice-TS, montažne betonske trafostanice-MBTS, na rešetkastim stubovima trafostanice-STS, razvodne trafostanice-RTS i razvodni ormani-RO).

Održavanje svetiljki i instalacija javnog osvetljenja od trafostanica vrši se u skladu sa Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije sa pravnim licem (domaćim ili stranim) i drugim oblicima organizovanja koji ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

Održavanje svetiljki i instalacija javnog osvetljenja obuhvata redovnu zamenu sijalica, osigurača, prigušnica, upaljača, zaštitnih stakala i grla, svetiljki, održavanje nosećih elemenata, i radove na drugim uređajima i instalacija javnog osvetljenja koja je nezavisna od niskonaponske mreže distributera, popravku, montažu i demontažu ukrasnih elemenata za svečano ukrašavanje Grada povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da postavi ukrasne elemente za svečano ukrašavanje Grada iz stava 5. ovog člana i da obezbedi njihovo napajanje električnom energijom najkasnije do 20. decembra tekuće, a iste ukloni najkasnije do 31. januara naredne godine.

Član 9a

Vršilac komunalne delatnosti dužan je da organizuje rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje:

1) trajno i nesmetano pružanje komunalne usluge pod uslovima i na način uređen zakonom, drugim propisima donetim na osnovu zakona i ovom odlukom;

2) propisani ili ugovoreni obim i kvalitet komunalne usluge, u skladu sa zakonom;

3) preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite objekata, uređaja i instalacija za osvetljavanje saobraćajne i površine javne namene;

4) razvoj i unapređenje kvaliteta komunalne usluge, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Da bi vršilac vršilac komunalne delatnosti otpočeo sa obavljanjem komunalne delatnosti potrebno je da ispunjava uslove koji se odnose na minimalnu stručnu osposobljenost kadrova i minimalni tehnički kapacitet i dr. uslove, propisane Uredbom kojom se uređuju način i uslovi za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti i zakonom.

Član 9b

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da poslove delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obavlja u skladu sa zakonom i drugim pratećim propisima i da objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja održava u stanju funkcionalne osposobljenosti za trajno i kontinuirano obezbeđivanje javnog osvetljenja.

Održavanje objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja se obavlja prema godišnjem programu, koji sadrži vrstu, obim, način i dinamiku radova na održavanju, adaptaciji i unapređenju objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja, ukupnu vrednost planiranih poslova, planirane uštede u utrošku električne energije namenjene za javno osvetljenje, predračun naknade za realizaciju programa i drugo.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da obezbedi korisnicima usluga zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt radi dostavljanje pitanja, primedbi i predloga u vezi kvaliteta i korišćenja usluga.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da dostavlja odgovore na pitanja, primedbe i predloge u roku od 8 dana od dana dostavljanja.

Član 9v

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike komunalne usluge o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima koji mogu nastati u obavljanju delatnosti javnog osvetljenja, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u obavljanju delatnosti.

U slučaju nastupanja neplaniranih i neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, vršilac komunalne delatnosti je dužan da o tome odmah obavesti Gradsku upravu nadležnu za komunalne poslove i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje poremećaja.

Ukoliko vršilac komunalne delatnosti to ne učini u roku koji odredi Gradska uprava iz stava 2. ovog člana, ista ima pravo na preduzme mere za hitnu zaštitu objekata, uređaja i instalacija za osvetljavanje i druge ugrožene imovine, na teret vršioca komunalne delatnosti.

Po prijemu obaveštenja o neplaniranom ili neočekivanom poremećaju, odnosno preki du u obavljanju komunalne delatnosti, Gradska uprava nadležna za komunalne poslove dužna je da:

1) odredi red prvenstva i način pružanja komunalne usluge u skladu sa zakonom,

2) preduzme mere za hitnu zaštitu objekata, uređaja i instalacija za osvetljenje i druge ugrožene imovine,

3) utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u vršenju komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja i

4) predloži nadležnim organima Grada preduzimanje i drugih mera u skladu sa zakonom i zaključenim ugovorom.

Član 9g

Korisnici usluga komunalne delatnosti održavanja javnog osvetljenja mogu se kontinuirano izjašnjavati o kvalitetu pruženih usluga preko internet stranice grada Kragujevca.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalne usluge takvi da većina nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom vršioca komunalne delatnosti, Gradska uprava nadležna za komunalne poslove pokreće postupak preispitivanja rada vršioca komunalne delatnosti i nalaže mu da otkloni nedostatke u određenom roku, koji ne može biti duži od 90 dana.

Ukoliko vršilac komunalne delatnosti ne postupi u skladu sa stavom 2. ove ovog člana, Grad može poveriti obavljanje komunalne delatnosti drugom vršiocu komunalne delatnosti, po postupku sprovedenom u skladu sa zakonom.

Član 10

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje i rušenje objekata i instalacija javnog osvetljenja;

- priključenje na objekte i instalacije javnog osvetljenja;

- postavljanje reklamnih panoa, pričvršćenje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javnog osvetljenja;

- prljanje i na drugi način oštećivanje objekata javnog osvetljenja.

IV NADZOR

Član 11

Nadzor nad obavljanjem komunalne delatnosti obezbeđenja javnog osvetljenja vrši Gradska uprava nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalni inspektor.

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 11a

Komunalno-milicijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom Odlukom i kontrolu primene ove Odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj miliciji i drugim propisima, vrši komunalna milicija.

Komunalni milicionar u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti održava komunalni red i u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o komunalnoj miliciji preduzima mere kojima sprečava uništenje, oštećenje komunalnih objekata i uređaja javne rasvete, lepljenje propagandnih poruka, neovlašćeno instaliranje sredstava reklamiranja i sl.

Komunalni milicionar je ovlašćen da u vršenju poslova održavanja komunalnog reda nad sprovođenjem odredaba ove Odluke, izdaje prekršajni nalog za prekršaje propisane odredbama ove Odluke i Zakona o prekršajima, kao i da preduzima druge mere u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnoj miliciji.

Član 12

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju poslova inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove Odluke, izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna, u skladu sa odredbama ove Odluke i Zakona o prekršajima, kao i da preduzima druge mere u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom.

V KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako se neovlašćeno priključi na objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 10. stav 1. alineja 2.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz člana 10. stava 1. alineja 2. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz člana 10. stav 1. alineja 2. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini prekršaj iz člana 10. stav 1. alineja 2. ovog člana.

Član 13a

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj vršilac komunalne delatnosti, ako:

1) ne organizuje svoj rad i poslovanje na način propisan članom 9. stav 2 i članom 9a stav 1. Odluke;

2) postupi suprotno članu 9a stav 2. Odluke;

3) ne odgovori na dostavljena pitanja, primedbe i predloge u propisanom roku (član 9b stav 4. Odluke);

4) u slučaju prekida isporuke komunalne usluge ne postupi u skladu sa članom 9v Odluke;

5) korisnicima usluge ne obezbedi izjašnjavanje o vršenju komunalne delatnosti (član 9g st. 1. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu - vršiocu komunalne delatnosti, novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 14

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postupi suprotno članu 8. stav 2. ove odluke;

2) uklanja, ruši, prlja ili na drugi način oštećuje objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 10. stav 1. alineja 1. i 4. ove odluke);

3) Postavlja reklamne panoe, vrši pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 10. stav 1. alineja 3. ove odluke);

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 15

Ova odluka stupa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o obezbeđivanju javnog osvetljenja

("Sl. list grada Kragujevca", br. 27/2019)

Član 6

Do izbora vršioca komunalne delatnosti na osnovu zakona kojim se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesije i zaključenja ugovora sa gradom Kragujevcem, pružalac usluga će biti izabran u postupku javnih nabavki.

Član 7

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o obezbeđivanju javnog osvetljenja.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".