MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU I SARADNJI U OBLASTI USAGLAŠAVANJA PRIMENE METODA ZA MIRNO REŠAVANJE RADNIH SPOROVA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 13/2019)

Ugovorne strane

- Agencija za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srpske (BiH),

- Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Severne Makedonije,

- Agencija za mirno rešavanje radnih sporova Crne Gore,

- Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srbije.

Imajući u vidu univerzalne principe mirnog (van-sudskog) rešavanja radnih sporova ugrađene u međunarodne radne standarde;

Uzimajući u obzir široko prihvaćene prakse u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova;

Pozivajući se na razmenu znanja i iskustava u okviru Mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova država Srednje i Istočne Evrope;

opredeljene su da uspostave zajedničke osnove za usaglašavanje i dalji razvoj metoda mirnog rešavanja radnih sporova i saglasne su o sledećem:

Član 1

Ovaj memorandum o razumevanju i saradnji (u daljem tekstu: Memorandum), predstavlja okvir za usaglašavanje metoda u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova na principima i procesima dosadašnje dobre prakse i iskustva potpisnika (u daljem tekstu: Strana), uvažavajući specifičnosti pravnih sistema i pravne prakse svih Strana potpisnica.

Član 2

Strane su saglasne da se pod arbitražom u mirnom rešavanju radnih sporova podrazumeva proces u kojem treća neutralna strana - arbitar, na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti strana u sporu, o vođenju postupka i izboru arbitra, a na osnovu izvedenih dokaza donosi obavezujuću odluku o ishodu spora.

Član 3

Strane su saglasne da se pod medijacijom u mirnom rešavanju radnih sporova podrazumeva proces u kojem treća neutralna strana - medijator, na osnovu pribavljene saglasnosti strana u sporu, o vođenju postupka i izboru medijatora, pomaže stranama u sporu da same pronađu obostrano prihvatljivo rešenje spora.

Član 4

Strane su saglasne da se pod medi-arbitražom u mirnom rešavanju radnih sporova podrazumeva dvofazni proces, koji počinje kao medijacija u cilju iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja, a ukoliko se u određenom roku ne pronađe obostrano prihvatljivo rešenje, proces podrazumeva prelazak na drugu fazu postupka u kojoj neutralna treća strana, arbitar, odlučuje o ishodu spora.

Prilikom prelaska u drugu fazu postupka stranama u sporu daje se mogućnost ponovnog izbora treće neutralne strane.

Pre pokretanja postupka medi-arbitraže strane u sporu moraju biti upoznate sa celokupnim tokom procesa i moraju se složiti sa njim, uključujući i činjenicu da proces podrazumeva prelazak u drugu fazu postupka u kojoj o ishodu spora odlučuje neutralna treća strana, arbitar.

Član 5

Strane su saglasne da se pod mirenjem u mirnom rešavanju radnih sporova podrazumeva proces u kojem treće nezavisno i neutralno lice - miritelj, pomaže stranama u sporu da postignu dogovor i same reše spor ili na zahtev jedne od strana u sporu da predloži preporuku o rešenju radnog spora.

Član 6

Strane su saglasne da će razmenjivati informacije koje se odnose na propise i praksu u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova, podsticati međusobnu i regionalnu saradnju i sprovoditi istraživanja o mirnom rešavanju radnih sporova.

Član 7

Ovaj memorandum se može izmeniti samo pismenim sporazumom potpisanim od strane ovlašćenih predstavnika strana i mogu mu pristupiti i druge potencijalno zainteresovane strane iz zemalja u regionu.

Član 8

Ovaj memorandum stupa na snagu na dan kada ga sve Strane budu potpisale i traje dok ne bude otkazan u skladu sa uslovima.

Član 9

Bilo koja Strana može da otkaže ovaj memorandum uz otkazni rok od tri meseca. Otkazni rok počinje na dan kada druga Strana primi obaveštenje o raskidu Memoranduma.

MEMORANDUM O RAZUMEVANJU I SARADNJI potpisali su ovlašćeni predstavnici Strana na dan 10. oktobra 2019. godine.

Stevo Škrbić
direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srpske (BiH)

Zdenka Burzan
direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Crne Gore

Mila Carovska
Ministarka za rad i socijalnu politiku Republika Severne Makedonije

Mile Radivojević
direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srbije