PRAVILNIK
O UPRAVLJANJU SUKOBOM INTERESA U SLUŽBI SKUPŠTINE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 48/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju pravila za sprečavanje sukoba interesa, postupak prijavljivanja privatnog interesa, postupak i odlučivanje u slučaju povrede pravila za sprečavanje sukoba interesa, odnosno prijavljivanja privatnog interesa, način određivanja lica ovlašćenih za nadzor nad sprovođenjem propisanih pravila i druga pitanja od značaja za upravljanje sukobom interesa službenika i nameštenika (u daljem tekstu: zaposleni) u Službi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Služba).

Član 2

Na sva pitanja o pravilima ponašanja koja nisu regulisana ovim Pravilnikom, primenjuju se odredbe Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika u organima Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 18/2019).

Član 3

Sukob interesa je situacija u kojoj zaposleni ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na njegovu nepristrasnost i objektivnost u obavljanju poslova u okviru svog radnog mesta, na način koji ugrožava javni interes.

Privatni interes zaposlenog je bilo kakva korist ili pogodnost za zaposlenog ili za drugo sa njime povezano lice. Na određivanje kruga povezanih lica u smislu odredbi ovog Pravilnika primenjuju se propisi kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

Član 4

Zaposleni su dužni da neposredno nakon stupanja u radni odnos ili stupanja na funkciju, bez odlaganja, potpišu Izjavu (Prilog 1).

Član 5

Generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: generalni sekretar) imenuje Antikoruptivni tim koji je zadužen za stvaranje sistema za upravljanje sukobom interesa, upravljanje prijemom poklona, upravljanje situacijama u kojima se korupcija prijavljuje, a koji podrazumeva i zaštitu lica koja prijave korupciju.

Generalni sekretar posebnim rešenjem određuje lice zaposleno u Službi, kao lice kojem se prijavljuje sukob interesa i koje upravlja sukobom interesa zaposlenih koji nemaju status javnih funkcionera (u daljem tekstu: lice kojem se prijavljuje sukob interesa).

Zadatak lica kojem se prijavljuje sukob interesa je preduzimanje mera kojima se sprečava i otklanja mogućnost za nastanak i razvoj korupcije zaposlenih.

Član 6

Zaposleni i sa njim povezana lica ne smeju primiti novac, stvar, pravo, uslugu ili bilo kakvu drugu korist ili pogodnost (u daljem tekstu: poklon) za sebe ili povezana lica, a koji utiču, mogu uticati ili se čini da utiču na nepristrasno ili profesionalno obavljanje poslova, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem njegovih poslova, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrednosti.

Protokolarni poklon je poklon koji je zaposlenom uručen prilikom službene posete, u svojstvu predstavnika Službe.

Prigodan poklon je poklon manje vrednosti čija vrednost ne prelazi 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ali koji ni u tom slučaju ne može biti u novcu i hartijama od vrednosti.

Vrednost poklona se utvrđuje u skladu sa propisima.

Član 7

Zaposleni je dužan da o svakom primljenom poklonu obavesti Antikoruptivni tim, radi vođenja evidencije o poklonima koje su primili zaposleni, na obrascu - Obaveštenje o primljenom poklonu (Prilog 2) koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Na sadržinu obaveštenja o primljenom poklonu i evidencije o poklonima, primenjuju se odredbe propisa kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

Član 8

Zaposleni je dužan da svaki pokušaj, obećanje ili ponudu davanja poklona s ciljem da se utiče da u okviru svojih službenih ovlašćenja i dužnosti izvrši službenu radnju koju ne bi smeo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti, bez odlaganja prijavi Antikoruptivnom timu.

Član 9

Zaposleni može, uz saglasnost, van radnog vremena da radi za drugog poslodavca ako dodatni rad nije zabranjen posebnim zakonom ili drugim propisom, ako ne stvara mogućnost sukoba interesa ili ne utiče na nepristrasnost rada zaposlenog.

Zaposleni je dužan da o svom dodatnom radu obavesti generalnog sekretara.

Generalni sekretar će uskratiti saglasnost za dodatni rad ako se njime onemogućava ili otežava rad zaposlenog, šteti ugledu Službe, odnosno stvara mogućnost sukoba interesa ili utiče na nepristrasnost rada službenika odnosno ukoliko je takav rad u suprotnosti sa zakonom kojim se uređuju prava i dužnosti zaposlenih u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Član 10

Pisanu saglasnost za dodatni rad zaposlenog generalni sekretar daje u roku od pet dana od dana dostavljanja zahteva zaposlenog za dobijanje saglasnosti.

Prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti za dodatni rad naročito će se voditi računa o predviđenom trajanju dodatnog rada, odnosno o visini naknade po osnovu dodatnog rada u odnosu na visinu zarade zaposlenog u Službi u istom vremenskom periodu.

Saglasnost generalnog sekretara nije potrebna za dodatni naučnoistraživački rad, objavljivanje autorskih dela i rad u kulturno-umetničkim, humanitarnim, sportskim i sličnim udruženjima, ali je zaposleni dužan da u pisanoj formi o tom dodatnom radu obavesti generalnog sekretara preko Antikoruptivnog tima.

Antikoruptivni tim vodi evidenciju u pisanoj formi o dodatnom radu zaposlenih i datim saglasnostima i odbijenim zahtevima za dodatni rad.

Član 11

Zaposleni ne sme da bude osnivač privrednog društva, preduzeća, javne službe, niti da se bavi preduzetništvom. Na prenos upravljačkih prava u privrednom subjektu na drugo lice primenjuju se propisi kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. Zaposleni je dužan da podatke o licu na koje je preneo upravljačka prava i dokaze o njihovom prenosu dostavi generalnom sekretaru, preko Antikoruptivnog tima, u roku od pet dana od dana prenosa upravljačkih prava.

Član 12

Zaposleni ne može biti direktor, zamenik ili pomoćnik direktora privrednog društva i preduzeća, a član upravnog odbora, nadzornog odbora ili drugog organa upravljanja privrednog društva i preduzeća može biti jedino ako ga bira, imenuje ili postavlja Vlada, drugi državni organ, organ autonomne pokrajine, organ jedinice lokalne samouprave, nadležan za imenovanje, postavljenje ili izbor.

Zaposleni je dužan da u pisanoj formi obavesti generalnog sekretara, o članstvu u organima privrednog društva i preduzeća u roku od pet dana od dana imenovanja, postavljenja ili izbora.

Član 13

Lice kojem se prijavljuje sukob interesa daje savete i smernice zaposlenima u vezi sa upravljanjem sukobom interesa.

Zaposleni može, odmah po saznanju o postojanju privatnog interesa u vezi sa obavljanjem poslova i odlučivanjem u kojem učestvuje, da se obrati licu kojem se prijavljuje sukob interesa u cilju dobijanja saveta i smernica za sprečavanje sukoba interesa.

Član 14

Zaposleni je dužan da odmah po saznanju, a najkasnije prvog narednog radnog dana pisanim putem prijavi generalnom sekretaru, preko lica kojem se prijavljuje sukob interesa, postojanje privatnog interesa u vezi sa obavljanjem poslova i odlučivanjem u kojem učestvuje.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, zaposleni je dužan da se uzdrži od daljih aktivnosti koje mogu ugroziti javni interes do odlučivanja o izuzeću.

U cilju sprečavanja sukoba interesa, generalni sekretar izuzima zaposlenog iz daljeg rada i odlučivanja i određuje drugog zaposlenog za obavljanje poslova i odlučivanje o konkretnom pitanju.

Generalni sekretar odlučuje o izuzeću zaposlenog bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema prijave zaposlenog.

U slučaju da donese odluku o izuzeću zaposlenog, generalni sekretar istovremeno određuje zaposlenog koji će biti zadužen za obavljanje poslova i odlučivanje o konkretnom pitanju.

Član 15

Zaposleni su dužni da u slučaju sumnje na postojanje sukoba interesa drugog zaposlenog dostave Antikoruptivnom timu, odmah po saznanju, a najkasnije prvog narednog radnog dana, sve poznate informacije.

U cilju provere informacija iz stava 1. ovog člana, Antikoruptivni tim je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana, izvrši uvid u relevantnu dokumentaciju i uzme izjave od lica koje je dostavilo informacije i zaposlenog na koga se informacije odnose, o čemu sastavlja zapisnik.

Član 16

Ukoliko se na osnovu datih izjava i pregledane dokumentacije utvrde nepravilnosti, Antikoruptivni tim je dužan da o tome bez odlaganja, a najkasnije prvog narednog radnog dana, obavesti generalnog sekretara.

Član 17

Zaposleni iz člana 15. stav 1. ovog Pravilnika imaju pravo na zaštitu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima kojima se uređuje zaštita uzbunjivača.

Član 18

Lice kojem se prijavljuje sukob interesa vodi evidenciju o prijavama privatnog interesa.

Antikoruptivni tim vodi evidenciju o prijavama u slučajevima sumnje na postojanje sukoba interesa i merama koje su preduzete radi sprečavanja sukoba interesa.

Član 19

Antikoruptivni tim najkasnije do 31. marta tekuće godine dostavlja generalnom sekretaru godišnji izveštaj o upravljanju sukobom interesa u Službi za prethodnu godinu.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o:

- broju poklona koje su primili zaposleni,

- broju datih saglasnosti i odbijenih zahteva zaposlenih za obavljanje dodatnog rada,

- broju prijava privatnog interesa i

- broju prijava u slučajevima sumnje na postojanje sukoba interesa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet prezentaciji Službe.

Član 20

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine.

 

Prilog 1

IZJAVA

Ja, ________________________________________, dajem izjavu da:

○ obavljam/ne obavljam posao po osnovu ugovora o delu, ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova ili dopunskog rada kod drugog poslodavca

Naziv drugog poslodavca:

 

○ sam/nisam osnivač ili vlasnik privrednog društva ili javne službe

Naziv privrednog društva ili javne službe:

 

○ obavljam/ne obavljam samostalnu delatnost u smislu zakona kojim se uređuje preduzetništvo

Naziv samostalne delatnosti:

 

○ vršim/ne vršim funkciju upravljanja, nadzora ili zastupanja privatnog ili državnog kapitala u privrednom društvu, privatnoj ustanovi ili drugom pravnom licu.

Naziv privrednog društva, privatne ustanove ili drugog pravnog lica:

 

Obavezujem se da ću o svakoj promeni po bilo kojoj od navedenih tačaka bez odlaganja, čim ovakva situacija nastane, podneti novu Izjavu.

 

Datum:

 

Zaposleni

 

 

 

 

 

(potpis)

 

Prilog 2

OBAVEŠTENJE O PRIMLJENOM POKLONU

U skladu sa Pravilnikom o upravljanju sukobom interesa u Službi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, a u vezi sa ograničenjima i obavezama zaposlenih kada primaju poklone iz čl. 39, 40, 41. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Službeni glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US), podnosi se obaveštenje primljenom poklonu.

1. Podaci o zaposlenom

1.1. Ime i prezime zaposlenog:

 

1.2. Radno mesto

 

2. Podaci o primljenom poklonu

 

2.1. Poklonodavac (ime i prezime ili naziv i sedište organa ako je poklon dat u ime pravnog lica ili tela, datum prijema, ukoliko je poklon primljen poštom ili na drugi posredan način navesti tu činjenicu i navesti podatke koji su prilikom prijema poklona poznati):

 

 

2.2. Poklon:

a) protokolaran

b) prigodan

2.3. Povod za uručenje poklona:

 

2.4. Opis poklona (Npr: ugostiteljske usluge, troškovi putovanja, troškovi smeštaja, advokatske usluge, lekarske usluge, građevinske usluge, karte za predstave, karte za utakmice, članstvo u teretanama, velnes klubovima, ski pas itd, do 5 % vrednosti prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji):

 

 

2.5. Vrednost poklona u dinarima:

2.6. Metod utvrđivanja vrednosti
(tržišna vrednost):

 

 

2.7. Poklon postaje svojina:

a) zaposlenog

b) Službe

 

 

Poklonoprimalac (zaposleni)

 

Antikoruptivni tim

__________________________

 

____________________

 

 

 

Datum: ____________________