ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE NACIONALNOG PARKA "KOPAONIK"

("Sl. glasnik RS", br. 82/2019)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka "Kopaonik" (u daljem tekstu: izmene i dopune Prostornog plana).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorija opština Brus, Raška i Leposavić, i to:

1) na teritoriji opštine Brus cele katastarske opštine: Kriva Reka, Paljevštica, Livađe, Gočmanci, Kneževo, Ravnište, Bozoljin i Brzeće;

2) na teritoriji opštine Raška cele katastarske opštine: Jošanička Banja, Crna Glava, Kremiće, Badanj, Semeteš, Tiodže, Lisina, Šipačina, Rakovac i naseljeno mesto Kopaonik;

3) na teritoriji opštine Leposavić cele katastarske opštine: Guvnište i Belo Brdo.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10 - u daljem tekstu: Prostorni plan Republike Srbije), kojim je područje Kopaonika tretirano kao visokoplaninsko područje nacionalnog značaja i prioritetno područje za unapređenje i dalji razvoj turizma;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 39/14), kojom se među planske prioritete ubraja povećanje smeštajnog kapaciteta na planskom području i motivisanje privatnog sektora za ulaganje u isti, kao i komunalno opremanje turističkih centara, naročito planinskih;

3) Strategiji razvoja turizma Republike Srbije za period od 2016. do 2025. godine ("Službeni glasnik RS", broj 98/16), kojom je područje Kopaonika definisano kao planina iz grupe vrlo traženih regionalnih centara zimskog turizma i nalazi se na listi turističkih destinacija gde je planirano uvođenje novih atrakcija i proizvoda u već započetim kapitalnim projektima;

4) Zakonu o nacionalnim parkovima ("Službeni glasnik RS", br. 84/15 i 95/18 - dr. zakon) kojim se uređuju ciljevi, vrednosti, površina, granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje Nacionalnog parka "Kopaonik";

5) Zakonu o zaštiti prirode ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10, 91/10 - ispravka, 14/16 i 95/18 - dr. zakon) kojim je između ostalog propisano da se planiranje, uređenje i korišćenje prostora, prirodnih resursa, zaštićenih područja i područja ekološke mreže vrši na osnovu akta o proglašenju zaštićenih područja.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana biće zasnovana na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, i drugim važećim propisima Republike Srbije.

5. Vizija izrade izmena i dopuna Prostornog plana predstavlja stvaranje planskog osnova za razvoj turističkog centra prilagođenog savremenim zahtevima turističke tražnje.

Osnovni cilj je usklađivanje Prostornog plana u pogledu neophodnih izmena skijaške i druge infrastrukture i usklađivanje sa novonastalim potrebama razvoja turističkog centra.

6. Konceptualni okvir izmena i dopuna Prostornog plana baziran je na obezbeđenju planskog osnova za direktno sprovođenje dela Prostornog plana, kao i obezbeđenje planskog osnova za dalju razradu lokacija na kojima je moguće proširenje skijaških kapaciteta, i to:

1) u zoni Treske čime bi se postojeće vikend naselje povezalo sa ski centrom;

2) izgradnja i postavljanje novih instalacija na lokaciji Pančić - Duboka čime bi se povećala brzina uvođenja skijaša u skijalište i bezbednost i bolje povezao i aktivirao istočni deo skijališta;

3) planiranje nove ski-staze na lokaciji Duboka 2;

4) nove instalacije sa pratećim stazama na lokaciji Karaman;

5) Crvene bare i Markov kamen, lokacije za proširenje kompleksa posebne namene za potrebe odbrane.

Proširenje kapaciteta skijaške infrastrukture će se odvijati isključivo na lokacijama u III stepenu zaštite.

Izmene i dopune Prostornog plana će doprineti proširenju turističke ponude Kopaonika i značajnom poboljšanju dostupnosti ovog turističkog centra nacionalnog i regionalnog značaja. Takođe, izmenama i dopunama Prostornog plana potrebno je predvideti detaljnu razradu za planirane namene i za infrastrukturne objekte za potrebe odbrane, koja će se sprovoditi u skladu sa zakonom, odnosno sa procedurama propisanim Pravilnikom o planiranju, izgradnji i održavanju objekata infrastrukture koje koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ("Službeni vojni list", br. 29/11, 13/17 i 2/19).

Izradom izmena i dopuna Prostornog plana, stvoriće se odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja izdavanjem lokacijskih uslova u skladu sa zakonom.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izmene i dopune Prostornog plana se obavljaju po skraćenom postupku.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje Javno preduzeće "Skijališta Srbije".

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije, dužni su da na zahtev nosioca izrade izmena i dopuna Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, dostave uslove i sve raspoložive podatke, bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organi, odnosno organizacije ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u zgradama jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka "Kopaonik" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 58/19) čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuju izmene i dopune Prostornog plana.

14. Odluka o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka "Kopaonik" se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA