UPUTSTVO
O IZVEŠTAVANJU O OBRADI I PROMETU NOVČANICA I KOVANOG NOVCA KOJI GLASE NA EVRO

("Sl. glasnik RS", br. 82/2019)

1. Ovim uputstvom uređuje se način na koji pružaoci platnih usluga i ovlašćeni menjači dostavljaju Narodnoj banci Srbije izveštaje, podatke i obaveštenja o obradi i prometu novčanica i kovanog novca koji glase na evro.

Pružaoci platnih usluga, u smislu ovog uputstva, su platna institucija, institucija elektronskog novca i javni poštanski operator u skladu sa zakonom kojim se uređuju platne usluge (u daljem tekstu: pružalac platnih usluga).

2. Pružalac platnih usluga i ovlašćeni menjač dužni su da Narodnoj banci Srbije dostavljaju izveštaje o prometu novčanica i kovanog novca koji glase na evro i izveštaje o obrađenim novčanicama i kovanom novcu koji glase na evro.

Pružalac platnih usluga i ovlašćeni menjač dužni su da Narodnoj banci Srbije dostavljaju i popis mašina za rukovanje novčanicama evra, mašina za obradu kovanog novca koji glasi na evro i uređaja za isplatu novčanica, kao i popis svojih organizacionih delova (ogranci, menjačka mesta i sl.) u kojima se vrše uplate, isplate i obrada novčanica i kovanog novca koji glase na evro.

Pružalac platnih usluga i ovlašćeni menjač dužni su da Narodnu banku Srbije bez odlaganja obaveste o svim promenama koje se odnose na mašine za rukovanje novčanicama evra, mašine za obradu kovanog novca koji glasi na evro i uređaje za isplatu novčanica, kao i na naziv, mesto i adresu njihovih organizacionih delova u kojima se vrše uplate, isplate i obrada novčanica i kovanog novca koji glase na evro.

Izveštaje i podatke iz st. 1. i 2. ove tačke pružalac platnih usluga i ovlašćeni menjač dostavljaju u rokovima i na obrascima utvrđenim tač. 30. i 31. odluke kojom se uređuje postupanje s novcem za koji postoji sumnja da je falsifikovan.

3. Izveštaje, podatke i obaveštenja iz tačke 2. ovog uputstva pružalac platnih usluga i ovlašćeni menjač dostavljaju Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove s gotovinom u elektronskoj formi, u skladu s tehničkim uputstvom kojim se uređuje elektronska razmena podataka između pružalaca platnih usluga, odnosno ovlašćenih menjača i Narodne banke Srbije u vezi s trezorskim poslovima, a mogu ih dostaviti i u pismenoj formi, u slučaju prekida rada elektronskog sistema.

4. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.