PRAVILNIK
O RADU CENTRA ZA OBUKU I STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE UPRAVE ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA I ORGANIZOVANJU I SPROVOĐENJU OBUKE I STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA I USAVRŠAVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 82/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se rad Centra za obuku i stručno osposobljavanje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: Centar za obuku), kao i organizovanje i sprovođenje obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Član 2

Centar za obuku sprovodi programe obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja za: pripravnike, zaposlene u službi za obezbeđenje, ostale zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: Uprava) i zaposlene u drugim državnim organima, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija (u daljem tekstu: Zakon).

Centar za obuku koordinira aktivnosti zavoda u sprovođenju obuke i stručnog osposobljavanja osuđenih lica, u skladu sa Zakonom.

Član 3

U cilju unapređenja rada Centra za obuku i dostizanja višeg nivoa kvaliteta obuke, kao i radi praćenja savremenih tendencija penološke prakse, Centar za obuku uspostavlja i održava saradnju sa domaćim, stranim i međunarodnim institucijama, organizacijama i udruženjima, izdaje publikacije i obavlja drugu izdavačku delatnost, prikuplja i obrađuje podatke u vezi sa obukom i stručnim osposobljavanjem, vodi odgovarajuće evidencije i obavlja druge poslove u skladu sa propisima.

Član 4

Programske obuke (osnovne, stručne, kontinuirane, specijalističke, dopunske i druge), stručnog osposobljavanja i usavršavanja i način polaganja ispita zaposlenih u Upravi izrađuje nastavno veće Centra za obuku, u skladu sa Zakonom.

Nastavno veće Centra za obuku čine upravnik Centra za obuku, predsednik i zamenik predsednika ispitne komisije, predstavnik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, sekretar ispitne komisije, dva predavača i tri člana ispitne komisije, u skladu sa Zakonom.

Predavače u Centru za obuku, određuje direktor Uprave, u skladu sa Zakonom.

Član 5

Obrazloženi predlog potreba zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: zavodi) za obuku i stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u službi za obezbeđenje i u drugim službama dostavlja se Centru za obuku do kraja juna tekuće godine za narednu godinu.

Upravnik Centra za obuku dostavlja direktoru Uprave, na osnovu objedinjenih predloga potreba zavoda, predlog plana sprovođenja programa osnovne, stručne, kontinuirane, specijalističke, dopunske i ostalih obuka, kao i stručnog osposobljavanja i usavršavanja do kraja jula tekuće godine za narednu godinu.

Plan sprovođenja programa osnovne, stručne, kontinuirane, specijalističke, dopunske i ostalih obuka, kao i stručnog osposobljavanja i usavršavanja donosi direktor Uprave, na predlog upravnika Centra za obuku, u skladu sa Zakonom.

Plan iz stava 1. ovog člana donosi se jednom godišnje.

Član 6

Obuka, stručno osposobljavanje i usavršavanje obavljaju se u Centru za obuku, a po potrebi mogu se organizovati i van Centra.

Centar za obuku obezbeđuje odgovarajući prostor za izvođenje teorijske i praktične nastave, kapacitete za smeštaj i ishranu polaznika obuke, tehničku opremu i nastavna sredstva, školsko i vatreno oružje, sa odgovarajućom municijom i opremom, u skladu sa opštim propisima.

Dnevni raspored rada, po kome se sprovode dnevne aktivnosti obavlja se na način koji je određen od strane upravnika Centra za obuku.

Član 7

Odgovarajućim prostorom za izvođenje obuke i stručnog osposobljavanja smatraju se: učionice za izvođenje teorijske nastave, sportska sala za izvođenje obuke iz specijalnog fizičkog obrazovanja, tereni i poligoni za izvođenje praktične obuke u poznavanju i rukovanju vatrenim oružjem.

Učionica iz stava 1. ovog člana dovoljno je prostrana za nesmetano izvođenje nastave, opremljena je odgovarajućim nameštajem, nastavnim sredstvima, pomagalima i ostalom opremom koja obezbeđuje realizaciju programa obuke.

Sportska sala iz stava 1. ovog člana opremljena je odgovarajućom opremom i drugim pomagalima za izvođenje specijalne fizičke obuke.

Član 8

Sprovođenje obuke u poznavanju i rukovanju vatrenim oružjem, realizuje se u učionicama, na terenima i poligonima Centra za obuku.

Nastava praktične upotrebe vatrenog oružja (bojevo gađanje) izvodi se na uređenim strelištima, koja poseduju odgovarajuća odobrenja izdata od strane nadležnih državnih organa.

Član 9

Centar za obuku u svojim smeštajnim kapacitetima i korišćenjem kapaciteta zavoda obezbeđuje smeštaj i ishranu polaznika obuke.

Član 10

Centar za obuku obavlja svoju delatnost u skladu sa opštim propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Član 11

U izvođenju programa obuke učestvuju zaposleni u Centru za obuku, predavači, komandir kursa i instruktori iz Uprave.

Komandir kursa, koga je odredio direktor Uprave iz redova zaposlenih u Upravi, učestvuje u obuci i stara se o sprovođenju odredaba kućnog reda Centra za obuku.

Predavač ima stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (master akademske studije, master strukovne studije, specijalističke akademske studije), osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, u skladu sa Zakonom.

Član 12

Troškove smeštaja, ishrane i pripreme i polaganje ispita snose zavodi iz kojih su upućeni polaznici obuke.

Član 13

Troškove prevoza predavača, instruktora i komandira kursa do Centra za obuku, snose zavodi iz kojih su upućeni, odnosno Uprava za zaposlene koji su upućeni iz organizacione jedinice u sedištu Uprave, a troškove pripreme i izvođenja nastave snosi Centar za obuku.

Predavaču, instruktoru i komandiru kursa, koji nije zaposlen u Centru za obuku, isplaćuje se dnevnica od strane Centra za obuku, u skladu sa propisom kojim se uređuju naknade troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika.

Predavaču i instruktoru koji nije zaposlen u Centru za obuku, za pripremu i realizaciju nastave, isplaćuje se naknada u skladu sa propisom kojim se uređuje stručno usavršavanje državnih službenika.

Član 14

Članovima ispitne komisije pripada naknada za rad, u skladu sa Zakonom.

Član 15

O položenom ispitu izdaje se uverenje, a o završenoj osnovnoj, kontinuiranoj, specijalističkoj, dopunskoj ili drugoj obuci, stručnom osposobljavanju i usavršavanju izdaje se potvrda, u skladu sa Zakonom.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".