ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 31/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvodi se boravišna taksa, utvrđuju obveznici, visina, olakšice, rokovi, način plaćanja, kao i druga pitanja koja se odnose na boravišnu taksu na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Boravišnu taksu plaća korisnik usluge smeštaja koji izvan svog mesta prebivališta koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj za korišćenje komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture na teritoriji grada Kraljeva.

Član 3

Ugostiteljski objekat je funkcionalno povezan, posebno uređen i opremljen prostor koji ispunjava propisane minimalno - tehničke i sanitarno - higijenske uslove za pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno za obavljanje ugostiteljske delatnosti i u domaćoj radinosti u kojem se pružaju usluge smeštaja, pripremanja i uslužavanja hrane, pića i napitaka ili samo usluge smeštaja u objektima vrste: seosko turističko domaćinstvo, kuća, apartman i soba.

II BORAVIŠNA TAKSA

Član 4

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj.

Naplatu boravišne takse od korisnika usluge naplaćuje subjekt koji pruža uslugu smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Boravišna taksa se naplaćuje istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Davalac smeštaja dužan je da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučajevima iz člana 8. ove odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse.

Član 5

Boravišna taksa za boravak u ugostiteljskom objektu na teritoriji grada Kraljeva utvrđuje se u visini od 60,00 dinara dnevno.

Član 6

Izuzetno od člana 4. ove odluke boravišnu taksu plaća ugostitelj, koji kao fizičko lice pruža uslugu smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, u utvrđenom godišnjem iznosu na osnovu rešenja nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Kraljeva, koje obavlja poslove poreske administracije.

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse iz člana 4. ove odluke davalac smeštaja uplaćuje do 5. (petog) u mesecu za prethodni mesec.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse u roku od 15 (petnaest dana), računajući od dana utvrđene obaveze.

Sredstva od naplaćene boravišne takse, propisane ovom odlukom, su prihod budžeta grada Kraljeva.

Član 8

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i dr).

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda, po modelu 97, sa pozivom na broj 050 PIB davaoca smeštaja.

Član 10

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, zastarelosti, naplate i prinudne naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije propisano ovom odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 11

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke u pogledu naplata i uplata, isticanje u računu i dr, vrše ovlašćeni inspektori Gradske uprave grada Kraljeva.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list grada Kraljeva", broj 24/09 i 32/14).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".