PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU IZBORA ČLANOVA KOMISIJE, PRAVU I VISINI NAKNADE ZA RAD U KOMISIJAMA, USLOVIMA, METODOLOGIJI, NAČINU RADA I ODLUČIVANJA REVIZIONE KOMISIJE I SADRŽAJU IZVEŠTAJA O STRUČNOJ KONTROLI

("Sl. glasnik RS", br. 46/2019 i 84/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način i postupak izbora članova komisije, pravo i visina naknade za rad u komisijama, uslovi, metodologija, način rada i odlučivanja revizione komisije i sadržaj izveštaja o stručnoj kontroli.

Član 2

Generalni projekat i idejni projekat, prethodna studija opravdanosti i studija opravdanosti za objekte iz člana 133. Zakona o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon), podležu reviziji (stručnoj kontroli) komisije (daljem tekstu: Reviziona komisija, koju obrazuje ministar nadležan za poslove građevinarstva (u daljem tekstu: ministar), u skladu sa Zakonom.

Revizionu komisiju iz stava 1. ovog člana, za objekte iz člana 133. Zakona koji se u celini grade na teritoriji autonomne pokrajine, obrazuje ministar, na predlog organa autonomne pokrajine nadležnog za poslove građevinarstva, u skladu sa zakonom.

Reviziona komisija se sastoji od predsednika, zamenika predsednika, članova i članova izvestioca.

Predsednik, zamenik predsednika i sekretar Revizione komisije su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 3

Za članove Revizione komisije imenuju se lica koja:

1) imaju stečeno visoko obrazovanje, odnosno stručna ili naučna zvanja iz oblasti koja je predmet revizije (u daljem tekstu: stručne kontrole) i odgovarajuću licencu za odgovornog projektanta ili izvođača radova za zanimanje za koje je Zakonom propisano izdavanje licence;

2) imaju najmanje pet godina radnog iskustva u struci;

3) imaju odgovarajuće reference, odnosno koja su vodila najmanje jedan projekat u poslednje tri godine i koja su učestvovala u izradi najmanje dva projekta u poslednje dve godine za objekte iz člana 133. Zakona;

4) su objavila najmanje jedan stručni rad u prethodne dve godine u časopisu sa SCI liste (Science Citation Index);

5) su objavila najmanje jednu knjigu ili monografiju.

Članovi Komisije mogu biti i radno angažovana lica u Ministarstvu, koja imaju stečeno visoko obrazovanje, odnosno stručna ili naučna zvanja, kao i radno iskustvo u skladu sa stavom 1. tač. 1) i 2) ovog člana.

Članovi Komisije radno iskustvo iz stava 1. tačka 2) ovog člana dokazuju potvrdom o radnom iskustvu na stručnim poslovima.

Članovi Komisije, posedovanje odgovarajućih referenci, kao i objavljene stručne radove, knjige i monografije iz stava 1. tač. 3)-5) ovog člana, dokazuju ličnom biografijom u kojoj se navodi referentna lista, naziv stručnog rada i časopisa u kome je taj stručni rad objavljen, kao i naziv objavljene knjige ili monografije.

Član 4

Troškove stručne kontrole projekta snosi investitor, u skladu sa zakonom.

Članovi Revizione komisije imaju pravo na naknadu.

Visina naknade članovima Revizione komisije utvrđuje se po prijemu zahteva za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije, u skladu sa podzakonskim aktom donetim na osnovu Zakona, kojim se određuje visina troškova stručne kontrole projekta.

Član 5

Reviziona komisija stručnom kontrolom proverava koncepciju objekta naročito sa stanovišta: pogodnosti lokacije u odnosu na vrstu i namenu objekta; uslova građenja objekta u pogledu primene mera zaštite životne sredine; seizmoloških, geotehničkih, saobraćajnih i drugih uslova; obezbeđenja energetskih uslova u odnosu na vrstu planiranih energenata; tehničko-tehnoloških karakteristika objekta; tehničko-tehnoloških i organizacionih rešenja za građenje objekta; savremenosti tehničkih rešenja i usklađenosti sa razvojnim programima u toj oblasti, kao i drugih propisanih uslova izgradnje objekta, u skladu sa Zakonom.

Član 6

Članovi komisije saglasno članu 5. ovog pravilnika proveravaju generalni projekat, idejni projekat, prethodnu studiju opravdanosti i studiju opravdanosti (u daljem tekstu: Projekat), koje u jednom primerku, u analognom ili elektronskom obliku, Revizionoj komisiji dostavlja investitor.

Članovi Revizione komisije sačinjavaju izveštaj o proveri dela Projekta koji je predmet stručne kontrole.

Član 7

Reviziona komisija na sednici razmatra pojedinačne izveštaje članova Revizione komisije za Projekte.

Ako Projekat nije usaglašen sa Zakonom propisanim uslovima, Reviziona komisija elektronskim putem obaveštava investitora o potrebi korekcije i dostavljanja Projekat na ponovnu reviziju.

Kada je Projekat koji je predmet stručne kontrole usaglašen sa Zakonom propisanim uslovima, Reviziona komisija donosi zaključak o usaglašenosti projekta sa Zakonom.

Član 8

Sednicu Revizione komisije saziva predsednik i rukovodi njenim radom.

U odsutnosti predsednika Revizione komisije, sednicom rukovodi zamenik predsednika ili član Revizione komisije koga ovlasti predsednik.

Kvorum za rad i odlučivanje Revizione Komisije čini većina od prisutnog broja članova Revizione Komisije.

Član 9

Sekretar Revizione Komisije vodi zapisnik na sednicama i obavlja druge stručne i administrativne poslove za Revizionu komisiju.

Član 10

Reviziona komisija na sednici sačinjava izveštaj o izvršenoj stručnoj kontroli Projekta.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, Reviziona komisija donosi većinom glasova prisutnih članova.

Član 11

Izveštaj o stručnoj kontroli sadrži:

1) podatke o investitoru;

2) podatke o projektantu;

3) spisak revidovane tehničke dokumentacije;

4) spisak članova Revizione komisije koji su izvršili reviziju delova Projekta;

5) kratak opis objekta;

6) zaključak sa sednice Revizione komisije;

7) mere koje se obavezno primenjuju pri izradi projekta za građevinsku dozvolu;

8) overenu revidovanu tehničku dokumentaciju.

Rok za dostavljanje izveštaja ne može biti duži od 30 dana, od dana podnošenja urednog zahteva, u skladu sa Zakonom. 

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o načinu i postupku izbora članova komisije, pravu i visini naknade za rad u komisijama, uslovima, metodologiji, načinu rada i odlučivanja revizione komisije i sadržaju izveštaja o stručnoj kontroli

("Sl. glasnik RS", br. 84/2019)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".