ODLUKA

O IZRADI REGIONALNOG PLANA UPRAVLJANJA OTPADOM ZA GRAD NOVI SAD I OPŠTINE BAČKA PALANKA, BAČKI PETROVAC, BEOČIN, ŽABALJ, SRBOBRAN, TEMERIN I VRBAS ZA PERIOD 2019-2028. GODINE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 55/2019)

Član 1

Pristupa se izradi Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grada Novog Sada i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas za period od 2019-2028. godine (u daljem tekstu: Regionalni plan).

Član 2

Nosilac aktivnosti na izradi Regionalnog plana je Grad Novi Sad, a poslove u vezi pripreme Regionalnog plana obavlja Gradska uprava za komunalne poslove u saradnji sa Međuopštinskom radnom grupom za upravljanje komunalnim otpadom, u skladu sa Sporazumom o saradnji Grada Novog Sada i opština Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas u formiranju regiona za upravljanje komunalnim otpadom (u daljem tekstu: Sporazum).

Član 3

Regionalni plan će sadržati: očekivane vrste, količine i poreklo ukupnog otpada na teritoriji Grada Novog Sada i opština Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas (u daljem tekstu: opštine učesnice Sporazuma), očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će biti iskorišćen ili odložen u okviru teritorije obuhvaćene regionalnim planom, očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će se prihvatati odnosno otpremati između Grada Novog Sada i opština učesnica Sporazuma, ciljeve koje treba ostvariti u pogledu ponovne upotrebe i reciklaže otpada u oblasti koja je obuhvaćena regionalnim planom, program sakupljanja otpada iz domaćinstva, program sakupljanja opasnog otpada iz domaćinstava, program sakupljanja komercijalnog otpada, program upravljanja industrijskim otpadom, predloge za ponovnu upotrebu i reciklažu komponenata komunalnog otpada, program smanjenja količine biorazgradivog i ambalažnog otpada u komunalnom otpadu, program razvijanja javne svesti o upravljanju otpadom, lokaciju postrojenja za sakupljanje otpada, tretman, odnosno ponovno iskorišćenje i odlaganje otpada, uključujući podatke o lokacijskim uslovima, mere za sprečavanje kretanja otpada koji nije obuhvaćen planom i mere za postupanje sa otpadom koji nastaje u vanrednim situacijama, mere sanacije neuređenih deponija, nadzor i praćenje planiranih aktivnosti i mera, procenu troškova i izvore finansiranja za planirane aktivnosti, mogućnosti saradnje između dve ili više jedinica lokalne samouprave, rokove za izvršenje planiranih mera i aktivnosti, kao i druge podatke, ciljeve i mere od značaja za efikasno upravljanje otpadom.

Član 4

Grad Novi Sad kao nosilac aktivnosti na izradi Regionalnog plana sarađivaće sa Nemačkom razvojnom saradnjom - GIZ IMPACT u okviru Projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)".

Sredstva za izradu Regionalnog plana obezbediće Nemačka razvojna saradnja - GIZ IMPACT u okviru Projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)".

Član 5

Rešenje o izradi strateške procene uticaja Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grada Novog Sada i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas za period od 2019-2028. godine na životnu sredinu Gradske uprave za komunalne poslove, broj: III-352-1/2019-493 od 15. novembra 2019. godine doneto na osnovu Mišljenja Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, broj: 140-501-1143/2019-05 od 6. novembra 2019. godine, je sastavni deo ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

* * *

Na osnovu člana 9. stav 1. a u vezi sa članom 5. stav 1. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 88/10) i Mišljenja Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, broj 140-501-1143/2019-05 od 6. novembra 2019. godine, Gradska uprava za komunalne poslove, donosi

REŠENJE
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA REGIONALNOG PLANA UPRAVLJANJA OTPADOM ZA GRAD NOVI SAD I OPŠTINE BAČKA PALANKA, BAČKI PETROVAC, BEOČIN, ŽABALJ, SRBOBRAN, TEMERIN I VRBAS ZA PERIOD 2019 - 2028. GODINE NA ŽIVOTNU SREDINU

1. Pristupa se izradi strateške procene uticaja Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas za period 2019 - 2028. godine na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Strateškom procenom utvrdiće se uticaj rešenja predviđenih Regionalnim planom upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas za period 2019 - 2028. godine (u daljem tekstu: Plan) na životnu sredinu u cilju utvrđivanja smernica za zaštitu životne sredine, kojima će se obezbediti zaštita životne sredine i unapređenje održivog razvoja sagledavanjem svih negativnih promena u prostorno - funkcionalnoj organizaciji.

3. Plan predstavlja dokument, kojim se u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10, 14/16 i 95/18 - dr. zakon), planira, na period od 10 godina, proces uspostavljanja održivog sistema za regionalno upravljanje otpadom na teritoriji Regiona za upravljanje otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas (u daljem tekstu: Region).

Opšti cilj Plana je uspostavljanje dugoročno održivog regionalnog sistema upravljanja otpadom koji ima minimalan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, koristeći savremene principe upravljanja otpadom, prevenciju nastajanja, ponovno korišćenje i reciklažu, tretman otpada i odlaganje ostatka, kao i podizanje svesti o pitanjima upravljanja otpadom. Planom će biti određeni prioriteti i strateški okvir za postupanje i tretman otpada koji je u skladu sa nacionalnim i propisima Evropske unije za upravljanje otpadom, a posebno Strategijom upravljanja otpadom za period od 2010-2019. godine ("Službeni glasnik RS", broj 29/10).

Izrada ovog Plana predstavlja nastavak strateškog pristupa i ciljeva iz važećeg Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 26/12) i rezultat je niza aktivnosti koje su pokrenute u cilju rešavanja pitanja postupanja sa otpadom i uspostavljanja održivog regionalnog sistema za upravljanje otpadom.

Sastavni deo Plana je i akcioni plan kojim će se utvrditi ciljevi, mere i aktivnosti sa rokom realizacije, kao i nadležne institucije za uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom.

4. Izradi Strateške procene pristupa se u cilju obezbeđivanja zaštite životne sredine, poboljšanja kvaliteta života i unapređenja održivog regionalnog sistema za upravljanje otpadom integrisanjem osnovnih načela zaštite životne sredine u postupak pripreme Plana.

Osnov za izradu Strateške procene sadržan je u članu 5. stav 1. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, kojim je utvrđeno da se Strateška procena vrši za planove, programe, osnove i strategije, između ostalog, i za oblast upravljanja otpadom.

5. Na osnovu analize, identifikacije i ekološke valorizacije obuhvaćenog prostora, utvrdiće se mogući uticaji Plana relevantni za kvalitet životne sredine. Razmatraće se pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

6. U skladu sa Zakonom Izveštaj o strateškoj proceni je dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih se može doći implementacijom Plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, prikazuje postupak izrade Strateške procene i rezultati do kojih se došlo, kao i način integrisanja rezultata u postupak pripreme Plana (u daljem tekstu: Izveštaj).

Izveštaj sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: pravni i planski osnov za izradu izveštaja, obuhvat, predmet i ciljevi Plana, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i izbor indikatora;

- procenu mogućih uticaja sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području Plana; procenu uticaja varijantnih rešenja povoljnih sa stanovišta zaštite životne sredine sa opisom mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih, odnosno uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg rešenja; procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu sa opisom mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih, odnosno uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; način na koji su pri proceni uticaja uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- strateški okvir Plana;

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Plana;

- prikaz korišćene metodologije i teškoće u izradi Strateške procene;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor planskog rešenja sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Planu;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- Zaključke do kojih se došlo tokom izrade izveštaja o strateškoj proceni.

7. Izborom metodologije za izradu strateške procene obezbediće se blagovremeno i sistematično razmatranje mogućih, pre svega negativnih, uticaja na životnu sredinu na nivou strateškog donošenja odluka.

Sadržaj Strateške procene uticaja na životnu sredinu, a do određenog stepena i glavne metodologije, definisan je odredbama Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Prilikom izrade strateške procene uticaja na životnu sredinu za Plan, predlaže se primena modela višekriterijumske kvalitativne ekspertske evaluacije planskih rešenja u odnosu na definisane posebne ciljeve strateške procene i pripadajuće indikatore održivog razvoja. U tom smislu, predlaže se korišćenje ekspertskih metoda, koje se u praksi najčešće koriste, kao što su: matrice i grafikoni što omogućava jasan uvid u pozitivne i negativne uticaje svakog pojedinačnog planskog rešenja, prostorna analiza, i drugo.

8. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine daje saglasnost na Plan i Izveštaj, po postupku utvrđenom zakonom. Izveštaj će izraditi Nemačka razvojna saradnja - GIZ IMPACT u okviru Projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)", a koja će i definisati metodologiju i sastav stručnog tima za izradu izveštaja o strateškoj proceni.

9. Rok za izradu Izveštaja je 60 dana od dana donošenja ovog rešenja.

10. Sredstva za izradu Strateške procene obezbediće Nemačka razvojna saradnja -GIZ IMPACT u okviru Projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)".

11. Izveštaj će biti izložen na javni uvid zajedno sa Nacrtom plana.

12. Rešenje o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi Plana.

13. Ovo rešenje objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".