ODLUKA
O POGREBNIM DELATNOSTIMA

("Sl. list grada Vršca", br. 15/2019)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja pogrebne delatnosti.

Član 2

Pogrebna delatnost u smislu ove odluke je preuzimanje i prevoz posmrtnih ostataka od mesta smrti, odnosno mesta na kome se nalazi umrla osoba (stan, zdravstvena ustanova, institut za sudsku medicinu i patologiju, ustanove socijalne zaštite i druga mesta) i prevoz do mesta određenog posebnim propisom (patologije, sudske medicine, groblja, krematorijuma, aerodroma, poslovnog prostora pogrebnog preduzeća u kom postoje propisani uslovi za smeštaj i čuvanje pokojnika), organizacija sahrane i ispraćaja sa pribavljanjem potrebne dokumentacije za organizaciju prevoza i sahranjivanja, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju i pripremanje pokojnika za sahranjivanje (u daljem tekstu: pogrebna delatnost).

Član 3

Pogrebnu delatnost na teritoriji grada Vršca obavlja JKP "Drugi oktobar" i drugi privredni subjekt (u daljem tekstu: Subjekt) koji ispunjava uslove propisane zakonom, Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 13/18, 66/2018 i 51/2019) (u daljem tekstu: Uredba) i ovom odlukom.

Subjekti iz stava 1 ovog člana dužni su da usaglase svoje poslovanje sa Uredbom.

Član 4

Javno komunalno preduzeće donosi Cenovnik za vršenje usluga pogrebne delatnosti na koji saglasnost daje Skupština Grada.

Član 5

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke i nad zakonitošću rada Subjekata vrši Gradska uprava.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke, vrši komunalni inspektor, osim ako pojedini poslovi tog nadzora nisu posebnim propisima stavljeni u nadležnost drugog organa.

Komunalni inspektor ovlašćen je i dužan da kontroliše da li je Subjekt usaglasio svoje poslovanje sa Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Član 6

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj Subjekt ako obavlja pogrebnu delatnost, a ne ispunjava uslove za otpočinjanje obavljanja te komunalne delatnosti.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice Subjekta novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca".