PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA POSEBNIH PARKIRALIŠTA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ZA POVLAŠĆENE KORISNIKE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 46/2019 i 56/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i način na koji pojedini korisnici (stanari, porodice sa troje i više dece, osobe sa invaliditetom i korisnici poslovnih prostora) mogu da koriste posebna parkirališta na teritoriji Grada Novog Sada, kao povlašćeni korisnici.

Član 2

Povlašćeni korisnici iz člana 1. ovog pravilnika, mogu da koriste posebna parkirališta na osnovu povlašćene parking-karte koju izdaje Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Novi Sad (u daljem tekstu: Preduzeće), u skladu sa Odlukom o promeni cena parkiranja, uklanjanja motornih vozila i postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila, koju po prethodno pribavljenoj saglasnosti Gradskog veća Grada Novog Sada donosi Nadzorni odbor Preduzeća.

Povlašćena parking karta iz stava 1. ovog člana može biti u štampanom i elektronskom obliku.

Član 3

Preduzeće izdaje povlašćenu parking kartu:

1. Stanaru koji ima prebivalište u ulici u kojoj se nalazi posebno parkiralište, odnosno u pešačkoj zoni, i putničko vozilo u vlasništvu.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking karte, stanar podnosi Preduzeću uverenje o prebivalištu ili ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu za putničko vozilo u vlasništvu na uvid.

2. Porodici sa troje i više dece koja ima prebivalište u ulici u kojoj se nalazi posebno parkiralište, odnosno u pešačkoj zoni, i jedno putničko vozilo u vlasništvu.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking karte za porodicu, Preduzeću se podnosi: uverenje o prebivalištu ili ličnu kartu, izvod iz matične knjige rođenih za svako dete i fotokopija saobraćajne dozvole za putničko vozilo, na uvid.

3. Korisniku poslovnog prostora - preduzetniku ili drugom pravnom licu koji ima poslovni prostor u vlasništvu ili u zakupu u ulici u kojoj se nalazi posebno parkiralište, odnosno u pešačkoj zoni, za jedno putničko vozilo u vlasništvu.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking karte, korisnik poslovnog prostora - preduzetnik ili drugo pravno lice podnosi Preduzeću fotokopiju ugovora o kupoprodaji ili zakupu poslovnog prostora i saobraćajnu dozvolu za putničko vozilo, na uvid.

4. Članu zajedničkog domaćinstva osobe sa invaliditetom, odnosno osobi sa invaliditetom, na osnovu akta gradske uprave nadležne za socijalnu i dečju zaštitu o ispunjenosti uslova.

Član 4

Povlašćena parking-karta važi samo za posebna parkirališta za koja je izdata.

Povlašćena parking-karta za osobe sa invaliditetom iz člana 3. tačka 4. ovog pravilnika, važi na parking-mestima određenim za osobe sa invaliditetom.

Član 5

Donošenjem ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 2/08).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".