ODLUKA
O SKIDANJU USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI KOJE SE NALAZI NA TERITORIJI GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 19/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje postupak i način skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i koje je obuhvaćeno Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva, a koje bez pravnog osnova, odnosno zaključenog ugovora o zakupu ili zaključenog vansudskog poravnanja, koristi pravno ili fizičko lice za poljoprivrednu proizvodnju, a za korišćenje tog zemljišta prethodno nije izvršilo obavezu plaćanja u skladu sa Zakonom.

Ova odluka primenjuje se i za skidanje useva sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Valjeva koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju i koje bez pravnog osnova koristi pravno ili fizičko lice a za korišćenje tog zemljišta prethodno nije izvršio obavezu plaćanja u skladu sa Zakonom.

Član 2

Skidanje useva sa poljoprivrednog zemljišta iz člana 1. ove odluke, vršiće se kao mera obezbeđenja plaćanja za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, odnosno građevinskog zemljišta koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju u javnoj svojini, bez pravnog osnova u skladu sa Zakonom.

Skidanje useva će se izvršiti sa parcela iz stava 1. ove Odluke za koje nije utvrđen korisnik, odnosno sa parcela koje, bez pravnog osnova, koristi nepoznato lice.

Član 3

Skidanje useva obavljaće se periodično, po dospeću useva za berbu-žetvu. Skidanje useva iz prethodnog stava obavljaće se uz stručnu i tehničku podršku:

1. predstavnika Gradske uprave za poslove poljoprivrede

2. predstavnika geodetskih organizacija sa licencom za rad

3. republičkog poljoprivrednog inspektora.

4. ovlašćenih lica MUP-Policijske uprave Valjevo

Član 4

Skidanje useva vršiće se na osnovu odluke o skidanju useva, koju na osnovu predloga Radne grupe za skidanje useva (u daljem tekstu: Radna grupa), donosi Gradonačelnik grada Valjeva(u daljem tekstu Gradonačelnik).

Odluka iz stava 1. ovog člana donosi se za svaku pojedinačnu parcelu i koja pravna ili fizička lica koriste za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova, odnosno zaključenog ugovora o zakupu ili zaključenog vansudskog poravnanja.

Odluka sadrži naročito: katastarsku opštinu; katastarski broj i površinu parcele; površinu koja je zasejana - zasađena; vrstu zasejane - zasađene kulture; ime i prezime, odnosno naziv lica za koje je utvrđeno da koristi poljoprivredno zemljište bez pravnog osnova, odnosno da se zemljište koristi od strane nepoznatog lica; ime i prezime, odnosno naziv lica koje je angažovano da vrši skidanje useva; naziv skladištara i mesto skladištenja useva; dan, vreme i mesto određeno za skidanje useva, kao i druge navode od značaja za skidanje useva.

Predlog odluka iz stava 1. ovog člana Radna grupa utvrđuje na osnovu dokumentacije koju dostavlja Gradska uprava, a naročito: izvoda iz lista nepokretnosti, zapisnika Republičke poljoprivredne inspekcije, izveštaja komisije nadležne za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, skice zauzeća parcele i druge dokumentacije.

Član 5

Ukoliko lice koje bez pravnog osnova koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini plati naknadu za korišćenje poljoprivrednog zemljišta i dostavi dokaz o uplati naknade, Gradonačelnik će, na predlog Radne grupe, ukinuti odluku o skidanju useva.

Troškove nastale povodom skidanja useva, ako je skidanje useva započeto, ili je naknada za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini plaćena neposredno pre započinjanja skidanja useva, padaju na teret lica koje koristi poljoprivredno zemljište bez pravnog osnova.

Grad Valjevo može zaključiti vansudsko poravnanje za naknadu troškova iz stava 2. ovog člana.

Ukoliko lice koje koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova, odbije da zaključi vansudsko poravnanje, podneće se tužba nadležnom sudu.

Član 6

Nakon donošenja Odluke iz člana 4. stav 1. ove Odluke, Radna grupa će izdavati naloge za rad licima sa kojima grad Valjevo ima zaključen ugovor za obavljanje poslova skidanja, transporta, skladištenja i prodaje useva i to:

- ovlašćenoj geodetskoj organizaciji sa licencom za rad za vršenje premera, izradu skica premera površine sa koje se skida usev, označavanje granica parcela sa koje se skida usev i prisustvo prilikom skidanja useva;

- angažovanom pravnom, odnosno fizičkom licu za izvršavanje skidanja useva;

- angažovanom pravnom, odnosno fizičkom licu angažovanom za transport skinutih useva do lica angažovanog za skladištenje useva;

- angažovanom pravnom, odnosno fizičkom licu za izvršenje usluge skladištenja i kontrole kvaliteta useva i

- angažovanom pravnom licu za prodaju skinutih useva pod tržišnim uslovima.

Radna grupa obaveštava Republičkom poljoprivrednog inspektora i Ministarstvo unutrašnjih poslova-Policijsku upravu Valjevo o donošenju odluke iz člana 4. stav 1. ove Odluke o datumu, vremenu i mestu skidanja useva.

Član 7

Radnu grupu iz člana 4. stav 1. ove Odluke rešenjem obrazuje Gradonačelnik.

Radna grupa ima predsednika i četiri člana i obrazuje se kao povremeno radno telo do završetka posla, odnosno do okončanja perioda skidanja useva za agroekonomsku godinu.

U Radnu grupu iz stava 1. ove Odluke imenuju se:

- dva predstavnika Gradskog veća grada Valjeva od kojih je jedan zadužen za oblast poljoprivrede,

- jedan predstavnik Gradske uprave za poslove poljoprivrede,

- jedan predstavnik Gradske uprave za inspekcijske poslove,

- jedan predstavnik "Agrorazvoj-valjevske doline" Doo Valjevo.

Način rada i odlučivanja, prava i obaveze članova Radne grupe, kao i druga pitanja od značaja za rad Radne grupe, odrediće se rešenjem o obrazovanju Radne grupe.

Administrativne i stručno-tehničke poslove za potrebe rada Radne grupe obavljaće Gradska uprava.

Član 8

Skinuti usevi biće uskladišteni u skladištima lica sa kojima postoji zaključen ugovor o uskladištenju, prema propisima o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda, o čemu će se starati Radna grupa.

Uskladišteni usevi će odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana uskladištenja, biti predati pravnom ili fizičkom licu koje dokaže da je vlasnik uskladištenih useva i da je izmirio obaveze plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, odnosno građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Valjeva, koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova kao i da je izmirio sve troškove koji su nastali u vezi skidanja, skladištenja, čuvanja useva i slično.

Ukoliko u roku od 15 dana od dana uskladištenja lice iz stava 2. ovog člana ne pruži dokaz da je vlasnik useva, odnosno da je izmirio obavezu plaćanja naknade za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Valjeva, koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova, Radna grupa će posebnim aktom naložiti prodaju skinutih useva po tržišnim uslovima.

Ukoliko se radi o nepoznatom licu koje je koristilo državno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, odnosno građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Valjeva, koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova, skidanje i prodaja useva vršiće se iz sredstava koja se obezbeđuju u budžetu grada Valjeva.

Sredstva ostvarena od prodaje skinutih useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, po odbitku troškova skidanja i prodaje useva rasporediće se u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava grada Valjeva.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".