ODLUKA

O VEĆEM OBIMU PRAVA PORODICI SA DECOM I O FINANSIJSKOJ PODRŠCI ZA PODSTICANJE RAĐANJA DECE

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 15/2016 i 19/2019)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom reguliše se:

- veći obim prava porodici sa decom: pravo na novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama, pravo na novčanu isplatu porodiljama koje su rodile dete 1. ili 14. januara, pravo na naknadu troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica",

- finansijska podrška za podsticanje rađanja dece.

II PRAVO NA NOVČANU POMOĆ NEZAPOSLENIM PORODILJAMA

Član 2

Pravo na novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama ostvaruje nezaposlena porodilja koja ima prebivalište na teritoriji grada Valjeva, pod uslovom da se neposredno brine o detetu.

Član 3

Pravo na novčanu pomoć nezaposlena porodilja ostvaruje od dana rođenja deteta do navršene prve godine života deteta u iznosu od 10.000,00 dinara mesečno.

Član 4

Pravo iz člana 2. ove odluke ostvaruje se podnošenjem zahteva odeljenju gradske uprave nadležnom za poslove dečije i socijalne zaštite.

Dokazi koji su potrebni za ostvarivanje ovog prava su:

- uverenje o nezaposlenosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje ili izjava overena od strane dva svedoka (ukoliko se nezaposlena porodilja ne vodi kao nezaposleno lice na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje),

- uverenje o prebivalištu

- izvod iz matične knjige rođenih za dete,

- izjava overena od strane dva svedoka da se nezaposlena porodilja neposredno brine o svom detetu.

Član 5

Isplata pomoći nezaposlenoj porodilji vrši se iz sredstava budžeta grada Valjeva mesečno na tekući račun porodilje.

Član 6

O zahtevu za ostvarivanje prava utvrđenog članom 2. ove odluke u prvom stepenu rešava odeljenje gradske uprave nadležno za poslove dečije i socijalne zaštite.

Po žalbi protiv akta donetog u prvostepenom postupku u drugom stepenu rešava Gradsko veće grada Valjeva.

III PRAVO NA NOVČANU ISPLATU PORODILJAMA KOJE SU RODILE DETE 1. ILI 14. JANUARA

Član 7

Pravo na novčanu isplatu porodiljama koje su rodile dete 1. ili 14. januara ostvaruje porodilja koja je rodila dete 1. ili 14. januara u Opštoj bolnici Valjevo i koja ima prebivalište na teritoriji grada Valjeva.

Član 8

Novčana isplata porodilji iz člana 7. ove odluke iznosi 50.000,00 dinara.

Član 9

Pravo iz člana 7. ove odluke ostvaruje se na osnovu akta odeljenja gradske uprave nadležnog za poslove dečije i socijalne zaštite, a po pribavljenoj informaciji od Opšte bolnice Valjevo.

IV PRAVO NA NAKNADU TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI "MILICA NOŽICA"

Član 10

Pravo na naknadu troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" (u daljem tekstu: Predškolska ustanova) po odredbama ove odluke, ima dete koje koristi usluge Predškolske ustanove i ispunjava jedan od sledećih uslova:

- da je dete bez roditeljskog staranja na smeštaju u hraniteljskoj porodici, izuzev u slučaju da je ovo pravo ostvarilo u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom,

- da ima prebivalište na teritoriji grada Valjeva i da je treće ili svako naredno dete posle trećeg u porodici.

Član 11

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 10. ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

Član 12

Status deteta bez roditeljskog staranja na smeštaju u hraniteljskoj porodici utvrđuje se na osnovu rešenja nadležnog centra za socijalni rad.

Status trećeg ili svakog narednog deteta posle trećeg u porodici utvrđuje se na osnovu broja dece u porodici u odnosu na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava iz člana 10. ove odluke, prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih.

Broj dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi po odluci nadležnog organa ili po sporazumu roditelja.

Broj dece za koje je u toku postupak utvrđivanja porodičnog statusa pred nekim od nadležnih organa određuje se prema roditelju sa kojim ona žive.

Činjenica sa kojim roditeljem dete živi, u smislu stava 4. ovog člana, utvrđuje se prema nalazu Centra za socijalni rad "Kolubara" Valjevo (u daljem tekstu: Centra za socijalni rad).

Porodicu u smislu ovog prava čine: roditelji, odnosno staratelji, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Zajedničko domaćinstvo, u smislu ovog prava, jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava svih članova domaćinstva.

Postojanje zajedničkog domaćinstva podnosilac zahteva dokazuje izjavom o broju članova domaćinstva.

Član 13

U postupku za ostvarivanje prava iz člana 10. ove odluke primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 14

Postupak za ostvarivanje prava pokreće se po zahtevu roditelja ili staratelja deteta.

Dokazi koji su potrebni za ostvarivanje ovog prava su:

1. za dete bez roditeljskog staranja na smeštaju u hraniteljskoj porodici:

- izvod iz matične knjige rođenih,

- rešenje nadležnog centra za socijalni rad o smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu,

- dokaz da dete nije ostvarilo pravo na naknadu troškova boravka u Predškolskoj ustanovi u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

2. za treće i svako naredno dete posle trećeg u porodici:

- potvrda o prebivalištu deteta,

- izvodi iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici podnosioca zahteva,

- izjava podnosioca zahteva o postojanju zajedničkog domaćinstva.

2.1. za dete iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice pored dokaza iz stava 2. tačka 2. ovog člana i:

- presuda nadležnog suda ili sporazum roditelja,

2.2. za dete za koje je u toku utvrđivanje porodičnog statusa pored dokaza iz stava 2. tačka 2. ovog člana i

- nalaz Centra za socijalni rad.

 

Član 15

O ostvarivanju prava po odredbama člana 10. ove odluke u prvom stepenu rešava odeljenje gradske uprave nadležno za poslove dečije i socijalne zaštite.

Po žalbama na rešenje iz stava 1. ovog člana rešava Gradsko veće grada Valjeva.

Član 16

Pravo iz člana 10. ove odluke priznaje se od dana smeštaja deteta u Predškolsku ustanovu koji je utvrđen Ugovorom o smeštaju maloletnog deteta u Predškolsku ustanovu.

Ukoliko je dete smešteno u Predškolsku ustanovu pre dana podnošenja zahteva, pravo iz člana 10.ove odluke priznaje se počev od prvog dana narednog meseca u odnosu na mesec u kom je zahtev podnet.

Član 17

Roditelj ili staratelj deteta je dužan da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava iz člana 10. ove odluke, u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 18

Roditelj ili staratelj deteta koje je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka ostvario pravo ili nije blagovremeno prijavio promenu iz člana 17. ove odluke, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem prava iz člana 10. ove odluke vrši odeljenje gradske uprave nadležno za poslove dečije i socijalne zaštite.

Član 20

Predškolska ustanova je obavezna da do petog u mesecu za prethodni mesec podnese izveštaj o broju korisnika i finansijskim sredstvima potrebnim za ostvarivanje prava iz člana 10. ove odluke.

Izveštaj se podnosi odeljenju gradske uprave nadležnom za poslove dečije i socijalne zaštite.

V FINANSIJSKA PODRŠKA ZA PODSTICANJE RAĐANJA DECE

Član 21

U cilju podsticanja rađanja dece, grad Valjevo obezbeđuje sredstva za finansijsku podršku, koja se koristi za stvaranje pozitivne populacione klime, sagledavanje individualnih potreba vezanih za ostvarivanje roditeljstva, sprovođenje sistema mera nematerijalne, materijalne i organizacione prirode, povećanje kvaliteta rada, proširenje i uvođenje novih metoda i procedura u radu, praćenje savremenih trendova u oblasti humane reprodukcije, konačnoj izradi projekata za prenatalnu dijagnostiku, preimplatacionu dijagnostiku i metode analize gena u ćelijama koji je započet.

Član 22

Sredstva za finansijsku podršku za podsticanje rađanja dece obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva za svaku kalendarsku godinu posebno, a realizuju se preko Opšte bolnice Valjevo.

Član 23

Ugovorom koji se zaključuje između grada Valjeva i Opšte bolnice Valjevo reguliše se način i dinamika plaćanja, način izveštavanja i pravdanja sredstava isplaćenih iz budžeta grada Valjeva za finansijsku podršku za podsticanje rađanja dece.

Ugovor iz stava 1.ovog člana zaključuje se na godišnjem nivou.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 24

Izuzetno od člana 23. stav 2. ove odluke, u 2016. godini će se zaključiti ugovor za period od dana stupanja na snagu ove odluke do 31.12.2016. godine.

Član 25

Postupci koji su započeti do dana stupanja na snagu ove odluke završiće se po odredbama ove odluke.

Član 26

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pravima na pomoć porodiljama ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 11/13 - prečišćen tekst) i Odluka o pravu na naknadu troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 14/11).

Član 27

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o većem obimu prava porodici sa decom i o finansijskoj podršci za podsticanje rađanja dece

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 19/2019)

Član 7

Postupci koji su započeti do dana stupanja na snagu ove odluke okončaće se po odredbama odluke po kojoj su započeti.

Član 8

Ovlašćuje se Komisija za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.