ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU DRŽANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 21/2017 i 22/2017 i "Sl. glasnik RS", br. 86/2019 - odluka US )

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se bliži uslovi za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Domaćim životinjama u smislu ove odluke (u daljem tekstu: domaće životinje) smatraju se:

1. kopitari (konji, magarci, mazge i mule),

2. papkari (goveda, ovce, koze i svinje),

3. kućni ljubimci (psi i mačke),

4. kunići (zečevi),

5. pernate životinje (kokoške, ćurke, guske, patke i druge pernate životinje),

6. pčele,

7. golubovi i

8. ukrasne i egzotične životinje.

Držalac domaćih životinja je svako pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koje ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, gajenja, reprodukcije, transporta, korišćenja, prodaje na osnovu pismenog odobrenja vlasnika životinje i koje je odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinje.

Član 3

Držalac domaćih životinja dužan je da obezbedi odgovarajuće uslove, odnosno odgovarajuću negu, ishranu, higijenske uslove i lečenje domaćih životinja, kao i da obezbedi da se držanjem životinja ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Član 4

Držalac domaćih životinja dužan je da odmah prijavi uginuće domaće životinje ili sumnju da je životinja obolela od neke zarazne bolesti najbližoj veterinarskoj službi ili nadležnoj veterinarskoj inspekciji u skladu sa posebnim propisima.

Držalac domaćih životinja mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj vakcinaciji domaćih životinja u skladu sa posebnim propisom.

Član 5

Uslovi i način držanja domaćih životinja iz člana 1. ove odluke definišu se u odnosu na područja-zone grada Kraljeva utvrđene posebnom odlukom kojom se određuju elementi poreza na imovinu, a u kojoj se nalazi objekat u kojem se drže domaće životinje i u odnosu na vrstu objekta.

Objektom iz stava 1. ovog člana smatra se:

1. objekat porodičnog stanovanja,

2. objekat višeporodičnog stanovanja,

3. ostali objekti u kojima se drže domaće životinje (pomoćni objekti, ograđeni prostori, kavezi, košnice i sl).

Član 6

Odredbe ove odluke ne primenjuju se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti, za koju su registrovana u skladu sa zakonom, koriste životinje (službeni psi) i kojima je predmet poslovanja čuvanje ili uzgoj životinja (farme i odgajivačnice pasa) shodno odredbama zakona iz oblasti veterine, zakona iz oblasti uređivanja dobrobiti životinja i zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

II DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 7

U objektima porodičnog stanovanja i višeporodičnog stanovanja, u smislu člana 5. ove odluke, dozvoljeno je držanje kućnih ljubimaca (pasa i mačaka), kunića (zečeva) i ukrasnih i egzotičnih životinja.

U ostalim objektima se mogu držati domaće životinje u skladu sa uslovima i načinom utvrđenim ovom odlukom.

Vlasnici, odnosno korisnici objekata u javnoj upotrebi, u smislu ove odluke, dužni su da na vidnom mestu istaknu obaveštenje o slobodnom uvođenju, odnosno zabrani uvođenja domaćih životinja u objekat.

III DRŽANJE PASA I MAČAKA

Član 8

Na teritoriji grada Kraljeva mogu se, u skladu sa odredbama ove odluke, držati psi i mačke u stanu, zgradi kolektivnog stanovanja, porodičnoj kući.

U jednom stanu zgrade kolektivnog stanovanja mogu se držati najviše dva psa ili dve mačke.

Podmladak životinja iz stava 2. ovog člana može se držati u stanu najduže do 3 meseca.

Za držanje više životinja od broja predviđenog stavom 2. ovog člana potrebna je pisana saglasnost većine vlasnika stanova u zgradama kolektivnog stanovanja.

Izuzetno, psi i mačke se mogu držati u zajedničkim prostorijama stambene zgrade (perionica, prostorija za sušenje veša, prostorija za rad organa upravljanja zgradom, prostorija za smeštaj opreme za tekuće održavanje zgrade), po prethodno pribavljenoj saglasnosti stambene zajednice, na način kojim se obezbeđuje njihova dobrobit, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Psi i mačke se mogu držati u odgovarajućem objektu i u dvorištu zgrade kolektivnog stanovanja, dvorištu poslovnog objekta, dvorištu porodične kuće, zajedničkom dvorištu porodične kuće i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća u posebnom objektu, po prethodnoj pribavljenoj pisanoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće, odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća.

U zajedničkom stanu psi i mačke se mogu držati ukoliko postoji pisana saglasnost svih suvlasnika.

Dozvoljeno je uvođenje pasa i mačaka u lift zgrade kolektivnog stanovanja ukoliko je prazan. Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom vlasnika odnosno držaoca.

Član 9

Objekat za držanje pasa iz člana 8. stav 3. ove odluke mora biti udaljen najmanje 5m od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća.

Član 10

Psi i mačke mogu se držati pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica preko mere koja je uobičajena, s obzirom na prirodu i namenu nepokretnosti u kojoj treća lica borave, kao i da se obezbedi sigurnost i higijena.

Član 11

Prostor u kome se drže psi i mačke iz člana 8. ove odluke mora se redovno čistiti i održavati, a povremeno i dezinfikovati.

Član 12

Psi koji se drže kao kućni ljubimci, a koji predstavljaju opasnost po okolinu, drže se u skladu sa posebnim propisima kojim se uređuje način držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu (opasni psi).

Član 13

Ulazna kapija dvorišta stambene zgrade, dvorišta porodične kuće, zajedničkog dvorišta porodične kuće, dvorišta sa većim brojem porodičnih kuća, ulazna vrata stana u zgradi kolektivnog stanovanja u kojem se drži pas, mora biti vidno označena tablom i crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa.

IV IZVOĐENJE PASA I MAČAKA

Član 14

Površine javne namene i površine u javnom korišćenju (u daljem tekstu: javne površine), u smislu odredaba ove odluke su: javne saobraćajne površine, javne zelene površine, površine oko objekta javne namene i neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina i površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namene, a dostupne su većem broju građana, kao što su izgrađene i uređene saobraćajne i zelene površine unutar i između blokova zgrada, između zgrada, unutar otvorenih tržnih centara, kolonada, pasaža i sl.

Vlasnik, odnosno držalac psa je dužan da psa izvodi na povocu i sa priborom za sanitarno čišćenje zagađene površine.

Vlasnik, odnosno držalac psa i mačke koji ih izvodi snosi punu odgovornost za njihovo ponašanje na javnoj površini.

Član 15

Psi i mačke se mogu izvoditi samo ukoliko su vakcinisani protiv besnila i trajno obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Prilikom izvođenja pasa vlasnik ili držalac dužan je da kod sebe ima potvrde o izvršenom obeležavanju i o vakcinaciji za tekuću godinu.

Član 16

Opasnog psa iz člana 12. ove odluke na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica i to sa zaštitnom korpom i na povocu, u skladu sa posebnim propisima.

Izuzetno, pas srednjeg rasta i veliki pas (visine 55cm mereno u visini grebena) može se izvoditi bez zaštitne korpe i povoca, ukoliko ispunjava uslove kojima se uređuje način i držanje pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, tj. ukoliko je vlasnik odnosno držalac psa zajedno sa psom prošao predviđenu obuku uz proveru stepena socijalizacije, o čemu mora da poseduje dokaz.

Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, lice koje ga izvodi dužno je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisima.

Član 17

Psi se mogu izvoditi i puštati da se slobodno kreću na sledećim javnim površinama:

KRALJEVO

- pojas trotoara Dositejeve ulice (leva strana ulice posmatrano od Auto-moto društva Kraljevo prema Magnohromu i to od ugljare "Ogrev" do Mašinskog fakulteta);

- levom stranom obale reke Ibar (počev od prostora pijace nizvodno);

- bedemom desne strane obale reke Ibar (počev od mosta na reci Ibar kod parka "Pljakin šanac" nizvodno);

- na zelenoj površini-padinama Ratarskog imanja;

- deo parka kod Doma društvenih organizacija (ograđen zatvoren prostor od 20-30m2).

UŠĆE

- levom stranom uzvodno uz reku Ibar počev od Ibarskog mosta do zaseoka Dželepi.

MATARUŠKA BANJA

- desna obala reke Ibar počev od mosta na reci Ibar nizvodno (donji deo bedema).

Javne površine iz stava 1. ovog člana moraju se dezinfikovati na svaka 3 meseca.

Organizacija poslova dezinfekcije iz prethodnog stava poverava se JKP "Čistoća" iz Kraljeva.

Unutrašnja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove će doneti rešenje o postavljanju tabli za zabranjeno slobodno kretanje pasa i postavljanje kanti za odlaganje psećeg i mačijeg izmeta na javnim površinama na osnovu predloga preduzeća koje obavlja delatnost održavanja javnih zelenih površina o lokacijama za postavljanje tabli sa natpisom, odnosno oznakom zabranjeno slobodno kretanje pasa i predlogom lokacija za postavljanje kanti za odlaganje psećeg i mačijeg izmeta, a uz prethodnu saglasnost JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

Član 18

Ukoliko pas ili mačka prilikom izvođenja i kretanja zagade javnu površinu, vlasnik ili držalac je dužan da je bez odlaganja očisti.

Ukoliko pas ili mačka prilikom izvođenja iz stana zagade zajedničke prostorije stambene zgrade, dvorište zgrade kolektivnog stanovanja, dvorište zgrade kolektivnog stanovanja, zajedničko dvorište porodične kuće i dvorište sa većim brojem porodičnih kuća, držalac je dužan da zagađenu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 19

Ako pas ili mačka ozlede neko lice, vlasnik, odnosno držalac životinja dužan je da o tome odmah obavesti organ državne uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije.

V DRŽANJE OSTALIH DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Kunići (zečevi)

Član 20

U objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja, kao i ostalim objektima u smislu ove odluke, mogu se držati najviše dva kunića (zeca) i to u prvoj i drugoj zoni.

Ostali objekti iz stava 1. ovog člana, u smislu ove odluke moraju da budu izgrađeni od tvrdog materijala, a ukoliko su objekti ograđeni prostor, kavez ili sl, pod mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje.

U objektima iz člana 5. ove odluke u ostalim zonama na teritoriji grada Kraljeva, kunići se mogu držati na sledeći način: Ukoliko se u njemu nalazi do 100 kunića (zečeva), mora da bude udaljen 7 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta, 30 metara ukoliko se u njemu nalazi od 100 do 1000 kunića (zečeva) i 50 metara ukoliko se u njemu nalazi preko 1000 kunića (zečeva).

Ukoliko se ostali objekti u kojima se drže kunići (zečevi) nalaze na površinama koje koristi više vlasnika odnosno korisnika objekata porodičnog i višeporodičnog stanovanja na tim površinama, držalac kunića (zečeva) je u obavezi da pribavi njihovu pisanu saglasnost.

Pernata živina

Član 21

U objektima u smislu ove odluke zabranjeno je držanje pernate živine u prvoj i drugoj zoni, a u ostalim zonama u objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja.

U ostalim objektima u ostalim zonama u smislu ove odluke, dozvoljeno je držanje pernate živine, pod uslovima da je pomoćni objekat, kao i pod u ograđenom prostoru ili kavezu, izgrađen od tvrdog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

Pod u ostalim objektima u smislu ove odluke mora da bude od vodonepropusnog materijala, sa nagibom prema kanalu za odvođenje vode i nečistoća u jamu za odlaganje stajskog đubriva.

Ostali objekti u smislu ove odluke koji sadrže do 100 jedinki vrste, moraju biti udaljeni najmanje 7 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta.

Ostali objekti u smislu ove odluke koji sadrže preko 100 jedinki vrste, moraju biti udaljen najmanje 30 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta.

U ostalim objektima u smislu ove odluke može se držati pernata živina, pod uslovom da ne ugrožavaju treća lica.

Ukoliko se ostali objekti u kojima se drži pernata živina nalaze na površinama koje koristi više vlasnika odnosno korisnika objekata porodičnog i višeporodičnog stanovanja na tim površinama, držalac pernate živine je u obavezi da pribavi njihovu pisanu saglasnost.

Golubovi

Član 22

U objektima u smislu ove odluke zabranjeno je držanje golubova u prvoj zoni, a u ostalim zonama u objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja.

U ostalim objektima u smislu ove odluke dozvoljeno je držanje golubova, u ostalim zonama pod uslovima da je pomoćni objekat, kao i pod u ograđenom prostoru ili kavezu izgrađen od tvrdog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati, kao i da je udaljen najmanje 10m od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta.

Pod u ostalim objektima u smislu ove odluke mora da bude od vodonepropusnog materijala, sa nagibom prema kanalu za odvođenje vode i nečistoća u jamu za odlaganje stajskog đubriva.

Član 23

Ostali objekti u smislu ove odluke u kojima se drže golubovi iz člana 22. ove odluke, moraju redovno da se čiste i najmanje dva puta godišnje dezinfikuju.

Držalac golubova mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj vakcinaciji golubova u skladu sa posebnim propisom.

U ostalim objektima u smislu ove odluke mogu se držati golubovi pod uslovom da ne ugrožavaju treća lica.

Ukoliko se ostali objekti u kojima se drže golubovi nalaze na površinama koje koristi više vlasnika odnosno korisnika objekata porodičnog i višeporodičnog stanovanja na tim površinama, držalac golubova je u obavezi da pribavi njihovu pisanu saglasnost.

Pčele

Član 24

Zabranjeno je držanje pčela u prvoj zoni.

U drugoj zoni dozvoljeno je držanje pčela pod uslovima da je pčelinjak do 10 košnica udaljen najmanje 10m od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta i objekata za snabdevanje vodom.

U trećoj zoni i ostalim zonama dozvoljeno je držanje pčela pod uslovima da je pčelinjak preko 10 košnica udaljen najmanje 50m od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta, objekta za snabdevanje vodom i od javnih puteva.

Ukoliko se pčelinjak iz stava 2. ovog člana nalazi na površinama koje koristi više vlasnika odnosno korisnika objekata porodičnog i višeporodičnog stanovanja na tim površinama, držalac košnica je u obavezi da pribavi njihovu pisanu saglasnost.

Ukrasne i egzotične životinje

Član 25

U objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja, kao i ostalim objektima u smislu ove odluke, mogu se držati ukrasne i egzotične ptice (kanarinci, papagaji, senice i sl.) u broju i na način kojim se ne ugrožavaju treća lica.

U objektima porodičnog stanovanja, kao i ostalim objektima u smislu ove odluke a u cilju razmnožavanja i prodaje, mogu se držati ukrasne i egzotične ptice, samo pod uslovom da se prethodno pribavi saglasnost organa uprave nadležnog za poslove veterinarske inspekcije.

Kopitari i papkari

Član 26

Zabranjeno je držanje kopitara i papkara u objektima u smislu ove odluke u prvoj i drugoj zoni, a ostalim zonama u objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja.

U ostalim objektima u smislu ove odluke, kopitari i papkari mogu se držati u ostalim zonama pod uslovom:

- da je objekat za smeštaj kopitara i papkara sagrađen od tvrdog materijala, sa podovima od nepropustljivog materijala i nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće u prihvatnu jamu ili đubrište,

- da je osvetljen,

- da je sa prirodnom ventilacijom i vratima okrenutim prema dvorištu držaoca,

- da je đubrište za čvrst stajnjak izgrađeno od tvrdog građevinskog materijala tako da ne dozvoljava propuštanje i oticanje nečistoće i zagađivanje okoline,

- da je prihvatna jama za osoku izgrađena od čvrstog nepropustivog građevinskog materijala, otpornog na dejstvo otpadnih materija, sa poklopcem, tako da sprečava propuštanje i izlivanje osoke,

- da se đubrište i prihvatna jama redovno prazne, a sadržaj prevozi transportnim sredstvima koja onemogućavaju prosipanje i zagađivanje okoline.

Član 27

U ostalim objektima - u ograđenom prostoru, može se držati određen broj kopitara i papkara zavisno od površine objekta i to:

1. goveda, konji, magarci, mazge i mule - po jedna životinja na prvih 10 m2, a na svakih sledećih 5 m2 još po jedna životinja,

2. ovce, koze i svinje - po jedna životinja na svaka 2 m2.

Član 28

Ostali objekti u smislu ove odluke za držanje životinja iz člana 27. stav 1. tačka 1. ove odluke moraju biti udaljeni od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 20 metara.

Objekti za držanje životinja iz člana 27. stav 1. tačka 2. ove odluke moraju biti udaljeni od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 20 metara.

Prihvatna jama ili đubrište iz člana 26. ove odluke moraju biti udaljeni od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 15 metara, a od česme, bunara ili drugog izvora vodosnabdevanja najmanje 20 metara.

Prihvatna jama ili đubrište ne sme biti na višoj koti od česme, bunara ili drugog izvora vodosnabdevanja.

Član 29

U zajedničkom dvorištu kopitari i papkari mogu se držati pod uslovima propisanim članovima ove odluke, samo ako postoji saglasnost svih korisnika zajedničkog dvorišta.

VI HVATANJE I ODUZIMANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA I NEŠKODLJIVO UKLANJANJE UGINULIH DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 30*

Domaće životinje iz članova 1. i 2. ove odluke koje se drže i gaje na način i na područjima suprotno odredbama ove odluke oduzimaju se i smeštaju na posebno uređenom prostoru (u daljem tekstu: privremeno prihvatilište za životinje).

Poslove hvatanja i oduzimanja domaćih životinja obavlja preduzeće ili preduzetnik kome je povereno obavljanje tih poslova u skladu sa zakonom.

Troškovi hvatanja i oduzimanja domaćih životinja, prevoza i smeštaja životinja, lečenje, ishrana, vakcinisanje i neškodljivo uklanjanje iz stava 1. ovog člana padaju na teret držaoca uhvaćene i oduzete životinje, ako je isti poznat.

Ako je držalac životinje iz stava 1. ovog člana nepoznat, troškovi iz stava 3. ovog člana obezbeđuju se iz sredstava budžeta grada.

Uhvaćene i oduzete životinje iz stava 1. ovog člana čuvaju se u privremenom prihvatilištu tri dana i duže, ukoliko to zahtevaju veterinarsko - sanitarni razlozi.

Nad životinjama koje se stavljaju u privremeno prihvatilište mora se izvršiti dezinsekcija i dehelmintizacija (čišćenje crevnih parazita) prilikom prijema u isto.

Životinje smeštene u privremeno prihvatilište moraju se redovno hraniti i pojiti.

Privremeno prihvatilište mora imati dovoljno odgovarajućeg prostora za smeštaj životinja, i mora se redovno higijenski održavati i dezinfikovati.

Životinje koje se smeštaju u privremeno prihvatilište moraju biti obeležene, svaka posebno na odgovarajući način - rednim brojevima, a mora se voditi posebna evidencija za svaku životinju o datumu i mestu hvatanja i oduzimanja, zdravstvenom stanju i konačnom postupku sa njom (trajno obeležavanje, sterilizacija, udomljavanje, neškodljivo uklanjanje itd.)

O uhvaćenim i oduzetim životinjama odmah, a najkasnije u roku od 24 časa obaveštava se veterinarska inspekcija i komunalna inspekcija, a poznati vlasnik, odnosno držalac ovih životinja najkasnije u roku od 3 dana od dana njihovog hvatanja.

Ukoliko životinje obole u privremenom prihvatilištu, moraju se smestiti u poseban objekat i lečiti, a ako obole od zaraznih bolesti, način lečenja određuje veterinarska organizacija.

Ukoliko životinje uginu u privremenom prihvatilištu, nadležna veterinarska služba obavezno utvrđuje uzrok uginuća, a leševi uginulih životinja uništavaju se na neškodljiv način.

Ako vlasnik, odnosno držalac ne preuzme životinju iz privremenog prihvatilišta ili je isti nepoznat, takva životinja može biti ustupljena (udomljena) pravnom ili fizičkom licu, odnosno može biti lišena života u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Neškodljivo uklanjanje leševa životinja iz objekata za uzgoj i držanje, u smislu ove odluke, vrši se u skladu sa zakonom.

VII MERE ZABRANE

Član 31

Zabranjeno je:

1. držanje domaćih životinja i izvođenje pasa i mačaka u smislu ove odluke, suprotno uslovima i načinu propisanim ovom odlukom;

2. napuštanje domaćih životinja;

3. hvatanje i uklanjanje domaćih životinja, osim od strane ovlašćene organizacije ili službe u skladu sa postupkom i načinom propisanim ovom odlukom;

4. ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova na javnim površinama;

5. sahranjivanje uginulih životinja i njihovih delova van mesta određenog za tu svrhu;

6. uvođenje domaćih životinja u sve objekte za javnu upotrebu tj. koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave; objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana; objekte i dvorište objekata i prostorije u kojim se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata; objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova; objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica; verske objekte, javna kupališta i na druga javna mesta gde se okuplja veći broj građana, osim pasa vodiča za slepa i slabovida lica;

7. izvođenje domaćih životinja na javne površine radi ispaše;

8. pojenje domaćih životinja na javnim česmama i bunarima namenjenim za vodosnabdevanje građana;

9. držanje pasa koji lajanjem ili zavijanjem ometaju mir u stambenoj zgradi i susedstvu;

10. držanje pasa i mačaka i ostavljanje istih bez nadzora vlasnika odnosno držaoca na balkonima, terasama, lođama koje pripadaju stanu, zajedničkim dvorištima i prostorijama (tavanima, podrumima, vešernicama i sl.) stambenih zgrada;

11. hranjenje životinje neobrađenim klaničnim otpacima i drugim otpadom organskog porekla koji može biti izvor hrane glodarima (miš, pacov i sl.) na javnim površinama i mestima za odlaganje komunalnog otpada.

VIII NADZOR

Član 32

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava preko unutrašnje organizacione jedinice nadležne za poslove inspekcije i komunalno-policijske poslove, u skladu sa ovlašćenjima zasnovanim za zakonu.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 33

Za prekršaj iz člana 3. ove odluke kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 dinara i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 15.000,00 dinara.

Za prekršaj iz člana 7, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28. i 31. stav 1. tačka 1. i tačka 2. ove odluke kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz člana 8. stav 2, člana 12, člana 16. stav 1. i 2, člana 31. stav 1. tačka 4. ove odluke kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz člana 7, člana 8. stav 3, 4, 7. i 8, člana 31. stav 1. tačka 5. i 9. ove odluke, kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz člana 8. stav 5. i 6, člana 9, člana 10, člana 11, člana 14. stav 2, člana 15. stav 1. i 2, člana 16. stav 3, člana 17. stav 2, 3. i 4, člana 29. ove odluke kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz člana 18. i člana 19, člana 31. stav 1. tačka 6, 10. i 11. ove odluke, kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 dinara, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 dinara i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 5.000,00 dinara.

Za prekršaj iz člana 31. stav 1. tačka 3, 7. i 8. ove odluke, kazniće se pravno lice novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 75.000,00 dinara i fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 20.000,00 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o držanju pasa i mačaka na teritoriji grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 22/15) i odredbe člana 104, 105, 106, 107. i 108. Odluke o komunalnom uređenju ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 10/98, 21/98 i 15/99 i "Službeni list grada Kraljeva" broj 10/09, 17/09, 12/10 i 16/10).

Napomene

* Odredba člana 30. stav 13. u delu koji glasi: "biti ustupljena naučno-istraživačkoj i drugim sličnim ustanovama, ili" Odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja ("Sl. list grada Kraljeva", br. 21/2017 i 22/2017) prestala je da važi na osnovu Odluke US IUo broj 197/2017 od 24. oktobra 2019. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 86/2019 od 6. decembra 2019. godine.