PRAVILNIK
O RASPODELI SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI I PROJEKATA U OBLASTI SPORTA U GRADU ZRENJANINU

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 4/2017, 26/2019 i 30/2019)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način i postupak raspodele sredstava za programske aktivnosti i projekte udruženjima, društvima i savezima u oblasti sporta sa sedištem u gradu Zrenjaninu (u daljem tekstu: korisnici sredstava).

Član 2

Pravo na raspodelu sredstava iz člana 1. ovog Pravilnika imaju korisnici sredstava koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, s tim da sve programe i projekte realizuju na teritoriji grada Zrenjanina ili van teritorije grada Zrenjanina, a da svojim aktivnostima predstavljaju Grad.

Član 3

Visina sredstava za programske aktivnosti i projekte korisnika sredstava utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Zrenjanina i finansijskim planovima za izvršavanje budžeta za tekuću godinu.

Član 4

Sredstva za programske aktivnosti i projekte korisnicima sredstava raspoređuju se na osnovu rešenja Gradonačelnika.

Član 5

Sredstva za programske aktivnosti i projekte raspoređuju se korisnicima sredstava u skladu sa Rešenjem o kategorizaciji sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 3/2017).

Član 6

Sredstva za programske aktivnosti i projekte korisnicima sredstava raspoređuju se putem Konkursa za raspodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu i Konkursa za raspodelu sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu (u daljem tekstu: Konkurs).

Član 7

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs, na Portalu e-Uprava Republike Srbije ili u nedeljnom listu "Zrenjanin".

Član 8

Konkurs raspisuje Gradonačelnik, a postupak Konkursa sprovodi Radna grupa za pripremu predloga akata iz oblasti sporta i za praćenje sportskih aktivnosti na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Radna grupa).

Radnu grupu imenuje Gradonačelnik posebnim rešenjem.

Radna grupa ima koordinatora Radne grupe, zamenika koordinatora radne grupe i četiri člana radne grupe.

Sednicu Radne grupe saziva i njenim radom rukovodi predsednik Radne grupe.

Član 8a

Članovi Radne grupe dužni su da potpišu izjavu da nemaju privatni interes u vezi sa radom i odlučivanjem Radne grupe, odnosno sprovođenjem konkursa (Izjava o nepostojanju sukoba interesa).

Imenovano lice ne može preduzimati radnje u svojstvu člana Radne grupe pre nego što potpiše Izjavu iz stava 1 ovog člana.

U slučaju saznanja da se nalazi u sukobu interesa, član Radne grupe je dužan da o tome odmah obavesti ostale članove Radne grupe i da se izuzme iz daljeg rada Radne grupe.

O rešavanju sukoba interesa nadležni organ odlučuje u svakom slučaju posebno, a kada utvrdi sukob interesa, imenovaće u Radnu grupu novog člana kao zamenu.

Sukob interesa postoji ako član Radne grupe ili članovi njegove porodice (bračni ili vanbračni drug, dete ili roditelj), zaposleni ili član organa udruženja koje učestvuje na konkursu ili bilo kog drugog udruženja povezanog na bilo koji način sa tim udruženjem, ili u odnosu na ta udruženja ima bilo koji materijalni ili nematerijalni interes, suprotan javnom interesu i to u slučajevima porodične povezanosti, ekonomskih interesa ili drugog zajedničkog interesa.

Tekst izjave iz stava 1 ovog člana utvrđuje nadležni organ.

Član 9

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zapečaćenoj pošiljci. Prijava se predaje na pisarnici (kancelarija broj. 53) ili šalje poštom na dole naznačenu adresu:

GRAD ZRENJANIN
ODELJENJE ZA DRUŠTVENE DELATNOSTI

- Konkurs za raspodelu sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu ili

- Konkurs za raspodelu sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu

Trg slobode 10
23000 Zrenjanin

Član 10

Prijava na Konkurs vrši se na aplikacionom listu koji sadrži:

- Naziv podnosioca programske aktivnosti ili projekta,

- Adresu podnosioca programske aktivnosti ili projekta,

- Dokaz o registraciji sportske organizacije (Registar udruženja, društva i savezi u oblasti sporta.)

- Ime i prezime kontakt osobe podnosioca programske aktivnosti ili projekata,

- Opis programske aktivnosti ili projekta sa potrebnim sredstvima za njihovu realizaciju,

- Vreme potrebno za realizaciju programske aktivnosti ili projekta,

- Strukturu izvora finansiranja programske aktivnosti ili projekta.

Član 11

Radna grupa nakon usvajanja Odluke o budžetu sačinjava zapisnik i dostavlja predlog Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu Gradonačelniku grada Zrenjanina najduže u roku od 30 dana od dana proteka roka za podnošenje prijava na Konkurs i Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu Gradonačelniku grada Zrenjanina najduže u roku od 30 dana od dana kada je prijava podneta na Konkurs.

Lista će se poništiti ukoliko je u postupku odlučivanja o predlozima programskih aktivnosti i projekata i sačinjavanju Liste učestvovao član koji je bio u sukobu interesa u odnosu na korisnika sredstava ili odgovorno lice korisnika sredstava.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju liste u roku od tri dana od dana objavljivanja liste.

Lista se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina i Portalu e-Uprava.

Učesnici konkursa imaju pravo prigovora na listu u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru Radna grupa donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Član 12

Radna grupa donosi Predlog rešenja na osnovu sledećih kriterijuma, a u skladu sa Rešenjem o kategorizaciji sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 3/2017):

- Usklađenosti programske aktivnosti i projekata sa zahtevima iz Konkursa,

- Ostvarenih rezultata rada podnosioca programske aktivnosti i projekta,

- Društvenog značaja rada sportske organizacije.

Član 13

Gradonačelnik grada Zrenjanina na osnovu zapisnika i predloga rešenja donosi Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu i Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu (u daljem tekstu: Rešenje).

Rešenje donosi Gradonačelnik u roku od 30 dana od dana prijema zapisnika i predloga Rešenja od strane Radne grupe.

Rešenje će se korisnicima sredstava dostaviti u roku od 8 dana od donošenja istog.

Rešenje će biti objavljeno na zvaničnoj internet stranici grada Zrenjanina i Portalu e-Uprave Republike Srbije.

Član 14

Po prijemu Rešenja, Gradonačelnik grada Zrenjanina će sa korisnicima sredstava zaključiti ugovor o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu i ugovor o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu (u daljem tekstu: Ugovor) najkasnije u roku od 30 dana.

Član 15

Ukoliko se korisnik sredstava ne odazove pozivu za zaključivanje Ugovora u roku od 30 dana od prijema Rešenja, smatraće se da je odustao od programske aktivnosti i projekata.

Član 16

Korisnici sredstava, kojima su po Rešenju odobrena novčana sredstva, zaključuju Ugovor o dodeli sredstava sa gradom Zrenjaninom.

Ugovorom o dodeli sredstava regulisaće se međusobna prava i obaveze i odgovornosti ugovorenih strana, a naročito:

1. utvrđuje predmet programske aktivnosti i projekta,

2. Rok u kome se programska aktivnost i projekat realizuje,

3. konkretne obaveze ugovorenih strana,

4. iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava i

5. instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programske aktivnosti i projekata, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta programske aktivnosti i projekta.

Član 17

Nadležni organ prati realizaciju programske aktivnosti i projekata i vrši kontrolu njegove realizacije.

Korisnik sredstava, odnosno realizator programske aktivnosti i projekata dužan je da nadležnom organu, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije programskih aktivnosti i projekata i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava nadležni organ dužan je da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, a korisnik sredstava je dužan da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 18

Korisnici sredstava su dužni da sredstva koriste isključivo za namene za koja su dodeljena.

Nenamensko trošenje sredstava, ima za posledicu povraćaj dobijenih novčani sredstava po konkursu, kao i nemogućnost učestvovanja na konkursu za narednu godinu.

Član 19

Korisnik sredstava je dužan da kvartalno na propisanom obrascu dostavi izveštaj sa pratećom dokumentacijom o utrošku dodeljenih sredstava nakon realizovanja programskih aktivnosti i projekata Odeljenju za društvene delatnosti.

Ukoliko se izveštaji iz prethodnog stava ne dostave, prijava za dodelu novih sredstava neće biti uzeta u razmatranje od strane Radne grupe.

Član 20

Nadzor nad izvršavanjem ugovorom utvrđenih poslova vrši Odeljenje za finansije i odeljenje za Društvene delatnosti Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 21

Stručne i administrativno - tehničke poslove za potrebe Radne grupe obavlja nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Zrenjanina - Odeljenje za društvene delatnosti - odsek za poslove iz oblasti društvenih delatnosti.

Član 22

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o raspodeli sredstava za programske aktivnosti iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 31/2015).

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom list grada Zrenjanina".

 

 Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata u oblasti sporta u gradu Zrenjaninu

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 26/2019)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

 

 Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o raspodeli sredstava za sufinansiranje programskih aktivnosti i projekata u oblasti sporta u gradu Zrenjaninu

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 30/2019)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".