ODLUKA
O PRISTUPANJU OSNIVANJU DRUŠTVA SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU "NAUČNO TEHNOLOŠKI PARK NIŠ"

("Sl. list grada Niša", br. 100/2019)

Član 1

Grad Niš sa Vladom Republike Srbije i Univerzitetom u Nišu prihvata učešće u osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću "Naučno tehnološki park Niš" d.o.o. Niš.

Član 2

Osnivački ulog Grada Niša će biti u novčanom iznosu od 60.000,00 dinara, što čini 40% udela u ukupnom kapitalu Društva. Osnivački ulog je obezbeđen Odlukom o budžetu Grada Niša za 2019. godinu.

Sredstva za sufinansiranje odnosno subvencionisanje obavljanja delatnosti Društva sa ograničenom odgovornošću "Naučno tehnološki park Niš" d.o.o. Niš biće obezbeđena u budžetu Grada Niša.

Član 3

Ovlašćuje se Gradonačelnik Grada Niša da sa Vladom Republike Srbije i Univerzitetom u Nišu u ime Grada zaključi Ugovor o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću "Naučno tehnološki park Niš".

Ovlašćuje se Gradonačelnik Grada Niša da u ime Grada imenuje predstavnike Grada, kao članove organa Društva.

Ugovor o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću "Naučno tehnološki park Niš" je sastavni deo ove Odluke.

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

* * *

Na osnovu čl. 11, 141. i 142. Zakona o privrednim društvima ("Službeni glasnik RS", br. 36/11, 99/11, 5/15, 44/18 i 95/18), a u vezi sa čl. 23. i 26. Zakona o inovacionoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 110/05, 18/10 i 55/13), osnivači društva s ograničenom odgovornošću:

1. Republika Srbija za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada Republike Srbije, Beograd, ul. Nemanjina 11 (u daljem tekstu: Vlada), na osnovu Zaključka Vlade broj: ... od … godine,

2. Grad Niš (u daljem tekstu Grad Niš), ul. Nikole Pašića br. 24, na osnovu Zaključka Gradskog veća broj ... od ... godine i

3. Univerzitet u Nišu, ul. Univerzitetski trg br. 2 (u daljem tekstu: Univerzitet u Nišu) na osnovu Odluke Saveta Univerziteta broj 1/00-02-006/19-005 od 05.06.2019. godine,

zaključuju

UGOVOR O OSNIVANJU DRUŠTVA SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU "NAUČNO TEHNOLOŠKI PARK NIŠ"

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Ugovorom osnivači: Republika Srbija, Grad Niš i Univerzitet u Nišu (zajednički naziv u daljem tekstu: osnivači Društva) osnivaju Društvo s ograničenom odgovornošću "Naučno tehnološki park Niš" (u daljem tekstu: Društvo) i uređuju svoje međusobne odnose povodom osnivanja Društva i druga pitanja od značaja za poslovanje Društva, sa ciljem uspostavljanja razvoja i održavanja u funkciji naučno tehnološkog parka, kao investicije nastale realizacijom Projekta Istraživanje i razvoj u javnom sektoru, čija izgradnja se finansira u skladu sa Zakonom o potvrđivanju finansijskog ugovora (Istraživanje i razvoj u javnom sektoru) između Republike Srbije i Evropske investicione banke ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 5/10), a u funkciji ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje.

Član 2

Društvo se osniva na neodređeno vreme.

Društvo posluje u skladu sa propisima, kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava.

Društvo se osniva kao organizacija za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti, koja u okviru definisanog prostora pruža infrastrukturne i stručne usluge privrednim društvima, naučnoistraživačkim i inovacionim organizacijama radi njihovog povezivanja i što brže primene novih tehnologija, stvaranja i plasmana novih proizvoda i usluga na tržištu, u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje, a na osnovu primera dobre međunarodne prakse u ovoj oblasti. U svrhu ispunjenja ovog cilja obezbeđuju se prostorni i drugi uslovi da Društvo pruža infrastrukturnu i drugu podršku za rad subjektima koji koriste usluge Društva kao naučno tehnološkog parka, u skladu sa propisima Zaključkom Vlade broj: ... od ... godine.

II POSLOVNO IME I SEDIŠTE DRUŠTVA

Član 3

Puno poslovno ime društva glasi: "Naučno tehnološki park Niš" d.o.o. Niš.

Skraćeno poslovno ime Društva glasi: "NTP Niš" d.o.o.

Promena poslovnog imena Društva može se vršiti samo izmenama i dopunama ovog osnivačkog akta, uz saglasnost osnivača Društva.

Puno poslovno ime društva na engleskom jeziku glasi: "Science Technology Park Nis". Skraćeno poslovno ime društva na engleskom jeziku glasi "STP Nis".

Član 4

Sedište Društva je u Nišu, ul. Aleksandra Medvedeva bb.

Društvo ima adresu za prijem elektronske pošte.

III PEČAT DRUŠTVA

Član 5

Društvo može imati pečat i štambilj.

Odlukom koju donosi direktor, utvrđuje se izgled, način upotrebe i čuvanja pečata i štambilja.

Društvo može imati i amblem i zaštitni znak, što se utvrđuje odlukom koju donosi Skupština Društva.

IV ZASTUPANJE DRUŠTVA

Član 6

Društvo u poslovima unutrašnjeg I spoljnotrgovinskog prometa zastupa direktor Društva u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim ovim osnivačkim aktom i odlukama Skupštine Društva, u skladu sa zakonom.

U okviru svojih ovlašćenja, direktor Društva može dati drugom licu pismeno punomoćje za zastupanje Društva, s tim što je dužan da o svim izdatim ovlašćenjima informiše Skupštinu Društva.

V DELATNOST DRUŠTVA

Član 7

Pretežna delatnost Društva je:

72.19 Istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana Društvo obavlja i sledeće delatnosti:

63.99 Informacione uslužne delatnosti

64.99 Ostale finansijske usluge, osim osiguranja i penz. fondova

68.20 Iznajmljivanje nekretnina i upravljanje njima

69.20 Računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi

70.22 Konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

74.90 Ostale stručne, naučne i tehničke delatnosti

82.11 Kombinovane kancelarijsko-administrativne usluge

82.30 Organizovanje sastanaka i sajmova

82.99 Ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju

Društvo u vršenju delatnosti iz st. 1. i 2. ovog člana, obezbeđuje prostorne i infrastrukturne uslove za rad subjektima koji koriste usluge Društva u statusu članova naučno tehnološkog parka, u skladu sa propisima o inovacionoj delatnosti i članom 2. ovog Ugovora, kojim subjektima Društvo istovremeno pruža ostale usluge radi podizanja nivoa visokoškolskog, naučnoistraživačkog, razvojnog, inovacionog ili proizvodnog rada, i to:

1) korišćenje poslovnog prostora za rad, koji može biti opremljen nameštajem, opremom i instalacijama;

2) korišćenje zajedničkih poslovnih prostorija, koje služe za poslovne sastanke, prijeme i u druge svrhe;

3) sekretarske usluge;

4) administrativne usluge;

5) knjigovodstvene i računovodstvene usluge;

6) usluge reklama i prodaje;

7) usluge poslovnog savetovanja;

8) telekomunikacione i informacione usluge, koje između ostalog obuhvataju pristup telefonu, telefaksu, elektronskoj pošti i internetu;

9) usluge poslovnog planiranja;

10) usluge finansijskog savetovanja;

11) usluge obuke i treninga;

12) finansijske usluge;

13) tehničke i druge usluge, u skladu sa zakonom.

Opštim aktima Društva propisuju se uslovi pod kojima subjekti u statusu članova naučno tehnološkog parka, mogu da koriste usluge Društva.

Međusobna prava i obaveze člana i naučno tehnološkog parka uređuju se ugovorom.

Društvo može obavljati i druge delatnosti, uključujući poslove spoljnotrgovinskog prometa i usluge u spoljnotrgovinskom prometu iz okvira svoje delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 8

Društvo, u okviru obavljanja svojih delatnosti obezbeđuje sredstva iz:

1) prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti;

2) finansijskih kredita;

3) donacija i pomoći;

4) međunarodnih finansijskih organizacija;

5) budžeta Republike Srbije;

6) budžeta grada Niša;

7) drugih izvora u skladu sa zakonom.

VI OSNOVNI KAPITAL DRUŠTVA

Član 9

Ukupan upisani novčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi: 150.000,00 (slovima: stopedesethiljada) dinara.

Ukupan uplaćeni novčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi: 150.000,00 (slovima: stopedesethiljada) dinara.

Član 10

Osnovni kapital Društva može se odlukom Skupštine Društva povećati ili smanjiti novim ulozima osnivača ili pretvaranjem raspoloživih rezervi za ove namene u osnovni kapital.

Osnovni kapital ne može se smanjiti ispod zakonom propisanog minimalnog osnovnog kapitala.

VII PODACI O OSNIVAČIMA I ULOZI OSNIVAČA/ČLANOVA U DRUŠTVU

Član 11

Osnivači Društva i osnivački ulozi osnivača su:

1) Republika Srbija za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada, Beograd, ul. Nemanjina 11, sa upisanim i uplaćenim novčanim ulogom koji iznosi: 60.000,00 dinara, što iznosi 40% udela u ukupnom kapitalu Društva;

2) Grad Niš, ul. Nikole Pašića br. 24, sa upisanim i uplaćenim novčanim ulogom koji iznosi: 60.000,00 dinara, što iznosi 40% udela u ukupnom kapitalu Društva;

3) Univerzitet u Nišu, ul. Univerzitetski trg br. 2, sa upisanim i uplaćenim novčanim ulogom koji iznosi: 30.000,00 dinara, što iznosi 20 % udela u ukupnom kapitalu Društva.

Osnivači su dužni da do dana registracije Društva uplate na privremeni račun banke iznos svog novčanog uloga.

VIII IMOVINSKA I DRUGA PRAVA I ODGOVORNOSTI OSNIVAČA

Član 12

Osnivači Društva ovim ugovorom obezbeđuju preduslove za upravljanje resursima objekta u javnoj svojini Republike Srbije, u Nišu, opština Crveni Krst, na katastarskoj parceli 1929/6 (zgrada Naučno tehnološkog parka sa parternim uređenjem), projektovane površine 9429 m2, koji se se gradi na osnovu Rešenja o građevinskoj dozvoli ROP-NISP-26894-CPI-1/2017 broj 351-665-2017-06 od 05.09.2017. godine i Rešenja o izmeni rešenja o građevinskoj dozvoli ROP-NISP-26894-CPIH-6/2019 broj 351- 439-2019-06 od 05.06.2019. godine., u bruto površini objekta od 13 977,59 m2, od čega nadzemne etaže 10 625,37 m2, a podzemne etaže 3 352,22 m2.

Zadatak Društva je da na predmetnoj lokaciji namenjenog prostora razvije naučno tehnološki park, u skladu sa zakonom i primerima dobre evropske prakse i u saradnji sa donatorima.

Društvo je dužno da svojim opštim aktima definiše program razvoja Društva, kao I način i uslove pod kojima se nepokretnosti iz stava 1. ovog člana, mogu staviti u funkciju obezbeđivanja prostornih i infrastrukturnih uslova za rad članovima naučno-tehnološkog parka u skladu sa propisima o inovacionoj delatnosti i zakonom.

Društvo je obavezno da opštim aktima iz stava 3. ovog člana obuhvati i opremu i druge stvari i sredstva u državnoj svojini koje budu date na korišćenje i upravljanje Društvu u svrhu obavljanja delatnosti.

Član 13

Osnivači Društva odgovaraju za dugove, obaveze i odgovornosti Društva samo do visine svojih udela, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Osnivači društva imaju obavezu da u svojim redovnim aktivnostima aktivno rade na stvaranju uslova za razvoj Parka, u skladu sa Zaključkom Vlade broj: … od … godine.

Član 14

Osnivači Društva ovim Ugovorom saglasno potvrđuju da se, imajući u vidu cilj osnivanja Društva, u obavljanju delatnosti Društva i upravljanju naučno tehnološkim parkom naročito staraju o zaštiti javnog interesa Republike Srbije i pravima i obavezama Republike Srbije, uzimajući naročito u obzir da se upravljanjem naučno tehnološkim parkom ne naruše prava i obaveze Republike Srbije preuzete Zakonom o potvrđivanju finansijskog ugovora (Istraživanje i razvoj u javnom sektoru) između Republike Srbije i Evropske investicione banke ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 5/10), a naročito kontinuirane obaveze utvrđene članom 6. tačka 6.05, podtačke (a) i (b) tog finansijskog ugovora, a odnose se na zadržavanje prava svojine nad sredstvima nastalim realizacijom Projekta "Istraživanje i razvoj u javnom sektoru", kao i obaveze Republike Srbije da održava u stalnoj funkciji naučno tehnološki park u skladu sa njegovom prvobitnom namenom.

IX UDEO U DRUŠTVU, PRAVO GLASA PO OSNOVU UDELA I PRENOS UDELA

Član 15

Na osnovu unetog uloga osnivač Društva stiče udeo u osnovnom kapitalu Društva.

Udeo iz stava 1. ovog člana stiče se srazmerno vrednosti uloga osnivača/člana Društva.

Član 16

Osnivač Društva može imati jedan udeo u Društvu.

Ako osnivač Društva naknadno stekne jedan ili više udela, ti udeli spajaju se sa postojećim udelom i zajedno čine jedan udeo.

Član 17

Po osnovu svog udela u Društvu osnivač/član Društva ima pravo glasa prema Društvu, uključujući i učešće u dobiti za sve vreme trajanja Društva ako ovim osnivačkim aktom nije drugačije predviđeno.

Prava glasa, osnivač Društva ostvaruje srazmerno udelu u ukupno uplaćenom osnovnom kapitalu Društva, u vreme ostvarivanja tih prava, ako ovim osnivačkim aktom nije drugačije predviđeno.

Član 18

Udeo osnivača/člana Društva može se slobodno prenositi samo drugom osnivaču Društva.

Osnivač Društva ne može svoj udeo prenositi trećim licima, bez prethodno pribavljene pisane saglasnosti svih osnivača društva.

Član 19

Udeo osnivača Društva ne može se deliti i ne može dati u zalogu za obezbeđenje kredita ili druge obaveze.

X RASPODELA DOBITI

Član 20

Dobit Društva, utvrđena u skladu sa zakonom, opredeljivaće se odlukom Skupštine Društva za investiranje u razvoj Društva, u skladu sa zakonom, imajući u vidu cilj osnivanja Društva prema propisima kojima se uređuje inovaciona delatnost, kao i obaveza Republike Srbije već preuzetih Zakonom o potvrđivanju finansijskog ugovora (Istraživanje i razvoj u javnom sektoru) između Republike Srbije i Evropske investicione banke ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 5/2010).

XI ODGOVORNOST ZA OBAVEZE DRUŠTVA

Član 21

U pravnom prometu sa trećim licima Društvo istupa u svoje ime i za svoj račun.

Za obaveze prema trećim licima nastale u poslovanju Društva, Društvo odgovara svojom celokupnom imovinom.

Osnivači Društva ne odgovaraju za obaveze Društva, osim do iznosa unetog uloga u imovinu društva i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

XII UPRAVLJANJE DRUŠTVOM

Član 22

Upravljanje Društvom je jednodomno.

Organi Društva su Skupština Društva i direktor.

1. Skupština Društva

Član 23

Osnivači Društva čine Skupštinu Društva.

Ovlašćenja Skupštine Društva vrše osnivači, preko ovlašćenih predstavnika.

Nadležni organ osnivača određuje lica koja predstavljaju osnivača u Skupštini Društva, tako što Vlada imenuje 2 predstavnika, Grad 2 predstavnika i Univerzitet 1 predstavnika.

Osnivači Društva imaju pravo na 1 glas na svakih 20 % udela u kapitalu.

Član 24

Skupštinu Društva saziva direktor Društva.

Sednicu Skupštine Društva mogu sazvati i osnivači/članovi Društva koji imaju ili zastupaju najmanje 20% glasačkih prava, ako direktor Društva ne prihvati njihov pismeni zahtev za sazivanje sednice u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, lica koja sazivaju sednicu Skupštine Društva predlažu i njen dnevni red.

Član 25

Sednice Skupštine Društva, održavaju se u mestu sedišta Društva.

Skupština Društva održava redovne i vanredne sednice.

Redovne sednica Skupštine Društva održavaju se najkasnije u roku od tri meseca nakon završetka poslovne godine.

Na redovnoj sednici Skupštine Društva razmatra se i usvaja finansijski izveštaj Društva, donosi odluka o raspodeli dobiti u skladu sa članom 20. ovog Ugovora, donosi odluka o visini iznosa koji se smatra vrednošću iz člana 26. stav 1. tačka 22) ovog Ugovora i odlučuje o drugim pitanjima od posebnog značaja za Društvo.

Vanredne sednice Skupštine Društva održavaju se prema potrebi između redovnih sednica Skupštine Društva.

Član 26

Skupština Društva:

1) donosi izmene osnivačkog akta Društva;

2) usvaja godišnji program i finansijski plan i finansijske izveštaje, kao i izveštaje revizora;

3) nadzire rad direktora i usvaja izveštaje direktora;

4) odlučuje o povećanju i smanjenju osnovnog kapitala Društva, kao i o svakoj emisiji hartija od vrednosti;

5) odlučuje o raspodeli dobiti i načinu pokrića gubitaka Društva;

6) imenuje i razrešava direktora i utvrđuje naknadu za njegov rad;

7) imenuje revizora i utvrđuje naknadu za njegov rad;

8) odlučuje o pokretanju postupka likvidacije Društva;

9) imenuje likvidacionog upravnika i usvaja likvidacione bilanse i izveštaje likvidacionog upravnika;

10) odlučuje o sticanju sopstvenih udela;

11) odlučuje o obavezama članova Društva na dodatne uplate i o vraćanju tih uplata;

12) odlučuje o zahtevu za istupanje člana Društva;

13) odlučuje o isključenju člana Društva iz razloga neplaćanja, odnosno neunošenja upisanog uloga;

14) odlučuje o pokretanju postupka za isključenje člana Društva;

15) odlučuje o povlačenju i poništenju udela;

16) daje prokuru;

17) odlučuje o pokretanju postupka i davanju punomoćja za zastupanje Društva u sporu sa prokuristom, kao i u sporu sa direktorom;

18) odlučuje o pokretanju postupka i davanju punomoćja za zastupanje Društva u sporu protiv člana Društva;

19) odlučuje o statusnim promenama i promenama pravne forme Društva;

20) daje odobrenje na pravne poslove u kojima postoji lični interes, u skladu sa članom 66. Zakona o privrednim društvima;

21) donosi poslovnik o svom radu;

22) daje direktoru prethodnu saglasnost na zaključenje ugovora veće vrednosti, ako se odnose na pribavljanje i raspolaganje budžetskim sredstvima ili sredstava kredita;

23) vrši druge poslove i odlučuje o drugim pitanjima u skladu sa zakonom.

Skupština Društva za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o visini iznosa koji se smatra vrednošću iz stava 1. tačka 22) ovog člana.

Odluke iz stava 1. tačke 1), 5), 8), 15 i 19) ovog člana, Skupština Društva donosi uz saglasnost osnivača/članova Društva.

Član 27

Odluke Skupštine Društva se donose većinom glasova osnivača/članova Društva (prosta većina), osim u slučaju donošenja odluka o statusnim promenama i promeni pravne forme.

Skupština Društva odlučuje javnim glasanjem.

Odsutni predstavnik osnivača/člana Društva može glasati i pismenim putem.

Pismeno kojim odsutni predstavnik osnivača/člana Društva glasa o pitanjima iz dnevnog reda punovažno je i uzima se u obzir ako stigne Skupštini Društva do njenog održavanja.

Predsedavajući Skupštine Društva je dužan da upozna prisutne predstavnike osnivača Društva o tome kako je glasao odsutni predstavnik i koliko on ima glasova, prilikom utvrđivanja rezultata glasanja.

Član 28

Svaka odluka Skupštine Društva unosi se u zapisnik koji vodi zapisničar.

Predsedavajući Skupštine Društva odgovoran je za uredno sačinjavanje zapisnika.

Zapisnik sednice Skupštine Društva sačinjava se najkasnije 15 dana od dana njenog održavanja.

Zapisnik sa sednice Skupštine Društva sadrži naročito: mesto i dan održavanja sednice Skupštine, dnevni red, ime i prezime zapisničara, predsedavajućeg i članova komisije za glasanje, kvorum, rezultat glasanja "za", "protiv" i "uzdržan" za svaku odluku, način glasanja, sažeti prikaz diskusije, kao i listu donetih odluka na Skupštini Društva.

Sastavni deo zapisnika sednice Skupštine Društva je spisak učesnika i dokazi o propisnom sazivanju.

Zapisnik sednice Skupštine Društva potpisuju predsednik Skupštine, dva overivača zapisnika i zapisničar.

2. Direktor Društva

Član 29

Direktora Društva bira Skupština Društva.

Za direktora Društva može biti izabrano lice koje ima stečeno visoko obrazovanje u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, master strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu, minimum 5 godina radnog iskustva, iskustvo u radu na poslovima preduzetništva i inovacione delatnosti ili ekonomskog razvoja, iskustvo u upravljanju projektima domaćih i međunarodnih izvora finansiranja i da poseduje aktivno znanje engleskog jezika.

Mandat direktora Društva traje četiri godine, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Direktor zastupa Društvo, u skladu sa zakonom, ovlašćenjima utvrđenim ovim osnivačkim aktom i odlukama Skupštine Društva.

Član 30

Direktor Društva može biti razrešen pre isteka mandata na lični zahtev i uz obrazložen zahtev Skupštine Društva.

Odluku o razrešenju donosi Skupština Društva, uz predhodno pribavljenu saglasnost ministra nadležnog za inovacionu delatnost.

Član 31

Direktor Društva nadležan je za:

1) zastupanje društva i organizovanje i vođenje poslova Društva u skladu sa zakonom, ovim osnivačkim aktom i odlukama skupštine Društva;

2) utvrđivanje predloga poslovnog plana;

3) sazivanje sednice Skupštine Društva;

4) sprovođenje odluka Skupštine Društva;

5) zaključenje ugovora o kreditu uz prethodnu saglasnost Skupštine Društva;

6) stara se o izvršenju obaveza Društva kao registrovanog subjekta inovacione delatnosti, u skladu sa zakonom;

7) donosi opšte akte, ako zakonom ili drugim propisom nije predviđeno da ih donosi Skupština Društva.

Direktor Društva je odgovoran za uredno vođenje poslovnih knjiga i unutrašnji nadzor poslovanja.

Direktor Društva odgovara za tačnost finansijskih izveštaja Društva.

Direktor Društva je obavezan da vodi evidenciju o svim donetim odlukama Skupštine.

XIV REVIZIJA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA

Član 32

Društvo posebnim aktom uređuje način sprovođenja revizije, u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija.

XV AKTI I DOKUMENTI DRUŠTVA

Član 33

Društvo čuva sledeće akte i dokumenta:

1) osnivački akt;

2) rešenje o registraciji osnivanja Društva;

3) opšte akte Društva;

4) zapisnike sa sednica Skupštine Društva i odluke Skupštine Društva;

5) akt o obrazovanju svakog ogranka ili drugog organizacionog dela Društva;

6) dokumenta koja dokazuju svojinu i druga imovinska prava Društva;

7) izveštaje Direktora Društva;

8) evidenciju o adresi Direktora Društva;

9) evidenciju o adresama osnivača/članova Društva;

10) ugovore koje su Direktor i osnivači/članovi Društva, ili sa njima povezana lica u smislu ovog zakona, zaključili sa Društvom;

11) ugovore koje Društvo zaključuje sa subjektima u statusu članova naučno tehnološkog parka. Društvo je dužno je da dokumenta i akte iz stava 1. ovog člana čuva u svom sedištu ili na drugom mestu koje je poznato i dostupno svim članovima Društva.

Dokumenta i akte iz stava 1. tač. 1) do 7) i 10) do 11) ovog člana Društvo čuva trajno, a ostala dokumenta i akte iz stava 1. ovog člana najmanje pet godina, nakon čega se čuvaju u skladu sa propisima o arhivskoj građi.

Član 34

Opšti akti Društva su pravilnici, poslovnik o radu Skupštine Društva i odluke kojima se na opšti način uređuju određena pitanja.

Izmene i dopune opštih akata vrše se na način i po postupku koji su određeni za njihovo donošenje.

Opšti akti se objavljuju na oglasnoj tabli Društva i po pravilu stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a najranije danom objavljivanja, u skladu sa opštim aktom i zakonom.

Član 35

Društvo vodi poslovne knjige i sastavlja i podnosi računovodstvene isprave i finansijske izveštaje u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija.

XVI ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Član 36

Društvo je, pri obavljanju delatnosti, dužno da se stara o zaštiti životne sredine, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

XVII PRESTANAK DRUŠTVA

Član 37

Društvo prestaje da postoji brisanjem iz registra privrednih subjekata, po osnovu:

1) sprovedenog postupka likvidacije ili prinudne likvidacije u skladu sa ovim Ugovorom i zakonom;

2) statusne promene koja ima za posledicu prestanak Društva, u skladu sa ovim Ugovorom i zakonom.

XVIII PRAVA I OBAVEZE ZAPOSLENIH

Član 38

Zaposleni u Društvu imaju prava i obaveze u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad.

XIX ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Do imenovanja direktora Društva, dužnost direktora obavljaće u svojstvu vršioca dužnosti Direktora Društva Milan Ranđelović iz Niša, JMBG: 0703980730019.

Vršilac dužnosti direktora se obavezuje da u roku od 30 radnih dana od dana početka rada Društva, u skladu sa propisima o uslovima za upis u Registar inovacione delatnosti koji vodi ministarstvo nadležno za inovacionu delatnost, obezbedi preduslove i podnese zahtev za upis Društva u taj registar.

Član 40

Društvo počinje sa radom danom upisa u Registar privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata.

Član 41

Na sva pitanja koja nisu regulisana ovim aktom o osnivanju primenjivaće se zakon kojim se reguliše pravni položaj privrednih društava.

Član 42

Ovaj osnivački akt može se menjati uz saglasnost svih osnivača/članova.

Izmene ovog akta o osnivanju vrše se u pisanoj formi.

Potpisi ovlašćenih predstavnika osnivača ovog osnivačkog akta ili izmenjenog osnivačkog akta overavaju se u skladu sa zakonom.

Za overu potpisa ovog osnivačkog akta ili izmenjenog osnivačkog akta, ovlašćeni su:

- za Republiku Srbiju, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao nadležan za visoko obrazovanje, naučnoistraživačku i inovacionu delatnost;

- za Grad, gradonačelnik;

- za Univerzitet, rektor.

Član 43

Ovaj akt o osnivanju je sastavljen u 10 (deset) istovetnih primerka, od kojih 1 (jedan) za postupak registracije, po 2 (dva) za osnivače/članove Društva, 1 (jedan) za sud overe, a 2 (dva) za Društvo.

Ovaj akt o osnivanju stupa na snagu danom overe potpisa osnivača/članova, u skladu sa zakonom.

OSNIVAČI DRUŠTVA:

1. Za Republiku Srbiju
_________________________

2. Za Grad Niš
_________________________

3. Za Univerzitet u Nišu
__________________________

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako je objavljena u "Sl. listu grada Niša", br. 100/2019.