ODLUKA

O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH PUTEVA ZA TERITORIJU GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 63/2019 i 100/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se naknade za korišćenje javnih puteva (u daljem tekstu: opštinskih puteva i ulica) za teritoriju Grada Niša i to: visina, način utvrđivanja i plaćanja i druga pitanja od značaja za utvrđivanje i plaćanje naknade za korišćenje opštinskih puteva i ulica na teritoriji Grada Niša.

Član 2

Naknade za korišćenje opštinskih puteva i ulica su:

1) naknada za vanredni prevoz, i to za:

(1) prekoračenje dozvoljene dimenzije;

(2) prekoračenje dozvoljene ukupne mase;

(3) prekoračenje dozvoljenog osovinskog opterećenja;

2) naknada za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za obaveštavanje ili oglašavanje pored opštinskog puta i ulice, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač;

3) naknada za korišćenje delova putnog zemljišta opštinskog puta i ulice i drugog zemljišta koje koristi upravljač;

4) naknada za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih vodova, elektronske komunikacione mreže, toplovoda i sl. na opštinskom putu i ulici.

Opštinski put i ulica je put u smislu zakona kojim se uređuju javni putevi.

II NAKNADA ZA VANREDNI PREVOZ

Član 3

Obveznik naknade za vanredni prevoz je lice kome je izdata dozvola za obavljanje vanrednog prevoza u skladu sa zakonom kojim se uređuju javni putevi.

Član 4

Osnovica i visina naknade za vanredni prevoz propisana je i naplaćuje se u skladu sa zakonom kojim se uređuju naknade za korišćenje javnih dobara.

Naknadu za vanredni prevoz rešenjem utvrđuje Javno preduzeće koje je osnovano za obavljanje delatnosti upravljanja opštinskim putevima i ulicama na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: Upravljač) u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva.

Utvrđena obaveza iz stava 2. ovog člana plaća se pre otpočinjanja vanrednog prevoza, a najkasnije u roku od 15 dana od dana utvrđivanja visine naknade.

III NAKNADA ZA POSTAVLJANJE REKLAMNIH TABLI, REKLAMNIH PANOA, UREĐAJA ZA OBAVEŠTAVANJE ILI OGLAŠAVANJE PORED OPŠTINSKOG PUTA I ULICE, ODNOSNO NA DRUGOM ZEMLJIŠTU KOJE KORISTI UPRAVLJAČ

Član 5

Obveznik naknade za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za obaveštavanje ili oglašavanje pored, odnosno na opštinskim putevima i ulicama, odnosno na drugom zemljištu koje koristi Upravljač (u daljem tekstu: naknada za postavljanje sredstava za oglašavanje pored opštinskog puta i ulice) je lice koje je postavilo sredstvo za oglašavanje na osnovu plana postavljanja sredstava za oglašavanje na opštinskim putevima i ulicama, nakon sprovedenog postupka javnog konkursa, odnosno kroz realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Bliži uslovi i kriterijumi za sprovođenje javnog konkursa, odnosno za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije, kao i način određivanja naknada za postavljanje sredstava za oglašavanje pored opštinskog puta i ulice propisuju se posebnom odlukom kojom se uređuje oglašavanje na teritoriji Grada Niša.

Član 6

Osnovica naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje pored opštinskog puta i ulice je ukupna površina svih strana za oglašavanje postavljenog sredstva za oglašavanje izražena u metrima kvadratnim (m2).

Član 7

Visina minimalne naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje pored opštinskog puta i ulice je 17,00 dinara po m2 dnevno.

Član 8

Naknada za postavljanje sredstva za oglašavanje pored opštinskog puta i ulice, utvrđuje se prilikom zaključivanja ugovora sa obveznikom naknade, po okončanom javnom konkursu, odnosno ugovora o javno - privatnom partnerstvu, u skladu sa odlukom kojom se uređuje oglašavanje na teritoriji Grada Niša.

IV NAKNADA ZA KORIŠĆENJE DELOVA PUTNOG ZEMLJIŠTA OPŠTINSKOG PUTA I ULICE I DRUGOG ZEMLJIŠTA KOJE KORISTI UPRAVLJAČ

Član 9

Obveznik naknade za korišćenje delova putnog zemljišta opštinskog puta i ulice i drugog zemljišta koje koristi Upravljač (u daljem tekstu: naknada za korišćenje delova putnog zemljišta), a koje je u opštoj upotrebi je korisnik tog zemljišta.

Član 10

Osnovica naknade za korišćenje delova putnog zemljišta je metar kvadratni (m2) putnog zemljišta u zavisnosti od značaja puta, a koje obveznik naknade koristi za pristup i izgradnju benzinskih stanica, hotela, motela, restorana, auto servisa, prodavnica, stovarišta, megamarketa i drugih komercijalnih objekata, osim domaćinstava.

Član 11

Visina naknade za korišćenje delova putnog zemljišta i drugog zemljišta koje koristi upravljač, zavisno od površine korišćenog zemljišta i značaja opštinskog puta i ulice, data je u tabeli:

Površina korišćenog putnog zemljišta

Iznos naknade (dinara/m2 korišćenog putnog zemljišta)

Opštinski put

Ulica kojom se kreće
javni gradski prevoz

Ulica kojom se ne kreće
javni gradski prevoz

1

do 50 m2

400,00

400,00

160,00

2

51-250 m2

240,00

240,00

100,00

3

251-500 m2

120,00

120,00

50,00

4

preko 500 m2

60,00

60,00

25,00

Obračun iznosa naknade iz stava 1. ovog člana vrši se tako što se prvo obračunaju iznosi iz niže grupe, a onda iznosi iz više grupe, ukoliko površina korišćenog zemljišta prelazi površinu od 50 m2, 250 m2, ili 500 m2.

Obračun površine korišćenog putnog zemljišta, a koje obveznik naknade koristi za pristup i izgradnju objekta, vrši se na osnovu tehničke dokumentacije, ili merenjem na licu mesta, ukoliko nije moguće doći do projektno tehničke dokumentacije.

Član 12

Naknada za korišćenje delova putnog zemljišta utvrđuje se rešenjem Upravljača.

Godišnja naknada za korišćenje delova putnog zemljišta plaća se u 12 jednakih mesečnih rata do 15. u mesecu za prethodni mesec.

V NAKNADA ZA POSTAVLJANJE VODOVODA, KANALIZACIJE, ELEKTRIČNIH VODOVA, ELEKTRONSKE KOMUNIKACIONE MREŽE I SL. NA OPŠTINSKOM PUTU I ULICI

Član 13

Obveznik naknade za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih vodova, elektronske komunikacione mreže, toplovoda i sl. na opštinskom putu i ulici i u zaštitnom pojasu opštinskog puta i ulice (u daljem tekstu: naknada za postavljanje instalacija) je lice koji koristi opštinski put i ulicu za postavljanje instalacija.

Član 14

Osnovica naknade za postavljanje instalacija je dužina postavljenih instalacija izražena u metrima (m).

Član 15

Visina naknada za postavljanje instalacija na opštinskom putu i ulici u zavisnosti od prečnika (širine) i vrste instalacija data je u tabeli:

Instalacije

Iznos naknade u dinarima po metru
postavljenih instalacija prečnika do 0,01 metar

elektronske komunikacione mreže (optička i telekomunikaciona mreža)

50,00 din/m

elektroenergentske i gasne

30,00 din/m

vodovodne, kanalizacione i toplovodne

20,00 din/m

Za postavljanje instalacija pored, ispod ili iznad (ukrštaj) opštinskog puta i ulice plaća se naknada zavisno od vrste instalacije, po metru postavljenih instalacija prečnika (ili širine) do 0,01 metar, a za instalacije većeg prečnika naknada se linearno uvećava srazmerno povećanju prečnika (ili širine).

Pod prečnikom podrazumeva se spoljni prečnik instalacionog voda zajedno sa zaštitnim kolonama, a pod širinom podrazumeva se širina instalacionog voda bez obzira na oblik istog.

Član 16

Naknada za postavljanje instalacija na opštinskom putu i ulici utvrđuje se rešenjem Upravljača i plaća se u rokovima utvrđenim rešenjem.

Član 17

Naknadu za postavljanje instalacija na opštinskom putu i ulici ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Naknada za postavljanje instalacija na opštinskom putu i ulici plaća se u iznosu od 1% od propisanog iznosa naknade iz člana 15. ove odluke, ukoliko se iste postavljaju u skladu sa projektom koji je odobren od strane Vlade Republike Srbije, odnosno Gradskog veća Grada Niša.

Član 18

Zahtev za izdavanje saglasnosti za postavljanje instalacija na opštinskom putu i ulici podnosi se Upravljaču od strane lica koje postavlja instalacije ili lica koje ono ovlasti.

Uz zahtev se prilaže:

1. Pravosnažna građevinska dozvola, odnosno rešenje kojim se odobrava izvođenje radova ili obaveštenje o izvođenju radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola;

2. Izvod iz tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdat akt iz stava 2. tačka 1. ovog člana, iz koje će se sagledati obim građevinskih radova na javnoj saobraćajnoj površini.

Upravljač je dužan da odluči o zahtevu i podnosiocu zahteva izda rešenje o visini utvrđene naknade za postavljanje instalacija u roku od osam dana od dana prijema potpunog zahteva.

Lice koje postavlja instalacije je dužno da obavesti Upravljača ukoliko dođe do odstupanja od tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdato rešenje, a radi izdavanja konačnog obračuna za naplatu naknade.

VI PRIPADNOST PRIHODA

Član 19

Prihodi ostvareni od naknada za korišćenje opštinskih puteva i ulica pripadaju i uplaćuju se na račun Upravljača.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju naknade za vanredni prevoz na opštinskim putevima i ulicama na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", br.106/2017).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

Samostalni član Odluke o dopuni
Odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva za teritoriju Grada Niša

("Sl. list grada Niša", br. 100/2019)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".