ODLUKA

O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE

("Sl. list grada Niša", br. 18/2018 i 100/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova i vrste radova na raskopavanju površina javne namene na teritoriji Grada Niša, kao i njihovo dovođenje u prvobitno odnosno tehnički ispravno stanje.

Član 2

Pod raskopavanjem površina javne namene u smislu ove odluke podrazumevaju se radovi radi postavljanja podzemnih objekata, instalacija i priključaka, radi njihovog održavanja i rekonstrukcije i radi postavljanja nadzemnih objekata kao što su: stubovi, nosači bilbordova i reklamnih oznaka, slobodnostojeće vitrine, zaštitne ograde i zapreke za motorna vozila i slično.

Član 3

Površina javne namene jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.).

Član 4

Raskopavanje površine javne namene sa savremenim zastorom (asfalt, behaton, beton, kocka i sl.) i javnih zelenih površina obezbeđuje investitor, a uslove za raskopavanje površine javne namene i njihovo dovođenje u prvobitno odnosno tehnički ispravno stanje određuje JP Direkcija za izgradnju grada Niša, kao upravljač puta na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: Direkcija).

II USLOVI I POSTUPAK RASKOPAVANJA POVRŠINE JAVNE NAMENE

Član 5

Raskopavanje površine javne namene dozvoljeno je obavljati po pribavljenom odobrenju Gradske uprave grada Niša - Sekretarijata nadležnog za komunalne delatnosti, osim kada je investitor Grad Niš, odnosno kada radove za potrebe Grada izvodi preduzeće čiji je osnivač Grad.

Odobrenjem za raskopavanje površine javne namene određuje se početak i završetak radova, mere koje se moraju preduzeti radi bezbednosti ljudi, imovine i saobraćaja i način i vreme dovođenja raskopanih površina javne namene u prvobitno odnosno tehnički ispravno stanje.

Gradska uprava grada Niša, Sekretarijat nadležan za komunalne delatnosti će izdato odobrenje za raskopavanje površine javne namene sa skicom trase raskopavanja, dostaviti Direkciji, komunalnoj inspekciji uprave nadležne gradske opštine i komunalnoj policiji.

Član 6

Radi otklanjanja posledica nastalih dejstvom više sile, ili kvara, čijim hitnim neotklanjanjem može biti ugroženo javno dobro, zdravlje ili imovina ljudi, može se vršiti raskopavanje površine javne namene i bez prethodno pribavljenog odobrenja.

Investitor je u ovim slučajevima dužan da bez odlaganja o tome obavesti komunalnu inspekciju uprave nadležne gradske opštine i komunalnu policiju i da najkasnije u roku od 3 dana od dana nastanka više sile, odnosno saznanja za kvar, Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za poslove komunalnih delatnosti podnese zahtev za izdavanje odobrenja za raskopavanje površine javne namene, sa naznakom opravdanosti započetog raskopavanja, rokom završetka radova i trasom.

Izuzetno kada radove iz stava 1. ovog člana izvode preduzeća čiji je osnivač Grad, ista su dužna da o nastanku više sile ili kvara bez odlaganja obaveste komunalnu inspekciju uprave nadležne gradske opštine, komunalnu policiju, ostala JP i JKP koja održavaju komunalnu infrastrukturu od opšteg interesa, Gradsku upravu grada Niša - Sekretarijat nadležan za poslove komunalnih delatnosti, kao i Direkciju, radi pribavljanja uslova, kako bi se nakon otklanjanja posledica više sile ili kvara raskopana površina vratila u prvobitno, odnosno tehnički ispravno stanje.

Član 7

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za raskopavanje površine javne namene dužan je da u zahtevu navede mesto i vreme trajanja radova i uz zahtev podnese:

- saglasnost preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak kao i drugih preduzeća koja na toj površini javne namene postavljaju i održavaju podzemne ili nadzemne objekte, instalacije i priključke;

- saglasnost Gradske uprave grada Niša - Sekretarijata nadležnog za poslove saobraćaja na projekat tehničkog regulisanja saobraćaja, kad je u pitanju raskopavanje saobraćajnih površina;

- uslove koje izdaje Direkcija;

- dokaz o obezbeđenju sredstva za dovođenje površine javne namene u prvobitno, odnosno tehnički ispravno stanje, u skladu sa uslovima koje izdaje Direkcija.

Kod izgradnje i rekonstrukcije instalacija potrebno je pored dokaza iz stava 1. ovog člana priložiti građevinsku dozvolu, odnosno rešenje kojim se odobrava izvođenje radova ili obaveštenje o izvođenju radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola;

Za raskopavanje površine javne namene plaća se taksa u skladu sa posebnom odlukom.

Član 8

Raskopavanje površine javne namene može se obavljati u periodu od 1. marta do 30. novembra, kalendarske godine.

Raskopavanje površine javne namene, van perioda iz stava 1. ovog člana, može se vršiti radi otklanjanja posledica nastalih dejstvom više sile, ili kvara, čije neotklanjanje predstavlja neposrednu opasnost za život, zdravlje i imovinu ljudi, ili može ugroziti javno dobro.

Izuzetno, raskopavanje površine javne namene, van perioda iz stava 1. ovog člana, može se vršiti i u slučaju kada je investitor Grad Niš, odnosno kada radove za potrebe Grada izvodi preduzeće čiji je osnivač Grad i postoji već izdata građevinska dozvola, odnosno rešenje kojim se odobrava izvođenje radova.

Raskopavanje površine javne namene, van perioda iz stava 1. ovog člana, uz saglasnost Gradonačelnika, može se vršiti u slučaju kada radove za potrebe Grada Niša izvodi preduzeće čiji je osnivač Republika, kao i kada se radovi za potrebe Grada Niša izvode od strane drugih izvođača.

Član 9

Raskopavanje izgrađenih, odnosno rekonstruisanih saobraćajnih površina ne može se vršiti pre isteka perioda od tri godine od dana završetka radova, osim u slučajevima predviđenim čl. 6. i 8. ove Odluke.

Član 10

Pri izgradnji nove ulice i rekonstrukciji postojeće, investitor je dužan da 6 meseci pre otpočinjanja ovih radova o tome obavesti sva preduzeća koja postavljaju i održavaju podzemne ili nadzemne objekte, instalacije i priključke, kao i vlasnike, odnosno korisnike objekata koji se nalaze u toj ulici, da svoje instalacije ili uređaje povežu na mrežu.

Član 11

Ukoliko se radovi na raskopavanju površine javne namene ne mogu izvršiti u određenom roku, investitor je dužan da zatraži produženje roka za raskopavanje, koji ne može biti duži od 5 dana, osim za izgradnju podzemnih objekata, kada se rok može produžiti do 30 dana.

Član 12

Ukoliko usled raskopavanja nastanu oštećenja na stambenim, komunalnim ili drugim objektima i površinama javne namene, investitor je dužan da o tome, odmah, a najkasnije narednog dana obavesti Gradsku upravu Grada Niša - Sekretarijat nadležan za inspekcijske poslove i vlasnika objekta i odmah otkloni nastala oštećenja.

Troškove prouzrokovane oštećenjem iz stava 1. ovog člana snosi investitor.

Član 13

Ukoliko investitor, koji vrši raskopavanje površine javne namene, naiđe na arheološke predmete, dužan je da odmah prekine radove, obavesti o tome Zavod za zaštitu spomenika kulture i preduzme mere da se nalaz ne ošteti, ne uništi i sačuva na mestu na kome je otkriven.

III POSTUPAK DOVOĐENJA RASKOPANE POVRŠINE JAVNE NAMENE U PRVOBITNO ODNOSNO TEHNIČKI ISPRAVNO STANJE

Član 14

Investitor, koji vrši raskopavanje površine javne namene dužan je da Direkciju obavesti o završetku radova, u roku koji ne može biti duži od roka završetka radova određenog odobrenjem za raskopavanje.

Direkcija će izdati potvrdu investitoru da je raskopanu površinu doveo u prvobitno ili tehnički ispravno stanje u skladu sa izdatim uslovima i istu dostaviti komunalnoj inspekciji uprave nadležne gradske opštine.

Direkcija će obezbediti da se raskopana površina javne namene dovede u prvobitno stanje izradom završnog zastora, u roku koji ne može biti duži od 10 dana od dana isteka roka za završetak radova, određenog odobrenjem za raskopavanje, osim u slučaju kada je u skladu sa uslovima Direkcije, investitor u obavezi da sam vrati raskopanu površinu javne namene u prvobitno stanje izradom završnog zastora.

Investitor snosi troškove izrade završnog zastora, uplatom na račun Direkcije, na osnovu obračuna koji je sastavni deo uslova za raskopavanje.

Član 15

Obim radova na dovođenju raskopanih površina javne namene u prvobitno odnosno tehnički ispravno stanje određuje Direkcija uslovima za raskopavanje.

Direkcija vrši nadzor nad radovima na raskopavanju površine javne namene i dovođenju u prvobitno, odnosno tehnički ispravno stanje.

Međusobna prava i obaveze između investitora i Direkcije, urediće se ugovorom.

Član 16

Obim radova za raskopavanje i dovođenje raskopane javne površine u prvobitno odnosno tehnički ispravno stanje određuje se na sledeći način:

Površinski sloj koji je asfaltiran ili betoniran mora se iseći isključivo mašinom za sečenje asfalta (testerom), a tamo gde su savremeni zastori od behatona, ploča ili kocke, moraju se ručno podići i deponovati na stranu bez oštećenja.

Ivičnjaci se moraju izvaditi ručno i deponovati na stranu kako bi se neoštećeni ponovo ugradili.

Sav iskopani materijal iz rova i kanala, kao i oštećeni ivičnjaci, obavezno se izvozi na deponiju za tu vrstu materijala.

Prilikom raskopavanja javne površine, izvođač radova je dužan da raskopanu površinu obezbedi na propisan način odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.

Raskopanu javnu površinu zatrpavati isključivo šljunkom ili drobljenim kamenom (od 0 do 31,5 mm) u slojevima od 20-30 cm sa sabijanjem vibro pločom ili vibro valjkom do zbijenosti od min. Me=50 Mpa (trotoar), odnosno od min Me=80 Mpa (kolovoz), sa obaveznim kvašenjem nasipanog materijala.

Ispitivanje zbijenosti obezbediće Direkcija.

Ukoliko rezultati ispitivanja ne zadovolje, sav materijal će se izvaditi iz kanala (rova) i odneti na deponiju, a kanal (rov) ponovo zatrpati odgovarajućim materijalom pod istim uslovima o trošku investitora.

Završni sloj raskopane javne površine vrši se na sledeći način:

- ako se raskopava trotoar širine do 1,5 metra, završni sloj se radi u širini celog trotoara;

- ako se raskopava trotoar širine preko 1,5 metar, a raskopana širina je veća od 2/3 njegove širine, završni sloj se radi u ukupnoj širini trotoara;

- ako se raskopava trotoar širine preko 1,5 metar, a raskopana širina je manja od 2/3 njegove širine, završni sloj se radi tako da ostane vidna samo jedna ivica raskopa;

- ako se raskopava kolovoz, završni sloj se radi na način što se širina raskopa uvećava za 50 cm sa svih slobodnih strana, s tim da do slobodne ivice ne može da ostane manje od 50 cm;

- ako se raskopava zelena javna površina investitor vraća površinu koja odgovara dužini trase, pomnoženoj širinom rova i uvećanoj sa po 1,5 metra sa obe strane.

Po dovođenju u prvobitno stanje javna površina se mora očistiti i oprati u celoj širini profila ulice i trotoara, a u dužini iskopa do prvog slivnika o trošku investitora.

Član 17

U slučaju kada se raskopavanje površine javne namene vrši u skladu sa članom 8. stav. 2. Odluke, izrada završnog sloja radiće se privremeno, do stvaranja uslova za izradu završnog zastora.

Član 18

Garanti rok za izvedene radove na dovođenju raskopane površine javne namene u prvobitno stanje je dve godine.

O otklanjanju nedostataka na izvedenim radovima u garantnom roku stara se Direkcija.

IV NADZOR

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Niša - Sekretarijat nadležan za komunalne delatnosti.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši komunalna inspekcija gradske opštine, u skladu sa nadležnostima utvrđenim zakonom i posebnim propisima grada.

Komunalno-policijske poslove i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

Član 20

Kada inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da raskopana površina nije dovedena u prvobitno odnosno tehničko ispravno stanje, shodno članu 14, dužan je da naloži rešenjem vraćanje raskopane javne površine u prvobitno stanje.

Član 21

Kada inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da Direkcija ne izvršava utvrđenu obavezu iz člana 18, rešenjem će odrediti rok od 10 dana za otklanjanje nepravilnosti.

V KAZNENE ODREDBE

Član 22

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako bez odobrenja nadležnog organa raskopa ili ne dovede raskopanu površinu javne namene u prvobitno ili tehnički ispravno stanje, (čl. 5. i 14.), ili ne postupi po rešenju komunalne inspekcije (čl. 20. i 21.).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara.

Član 23

Za prekršaje propisane ovom odlukom, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Postupanje investitora po odredbama ove odluke, ne oslobađa od naknade za ustanovljavanje prava službenosti radi izgradnje infrastrukturnih vodova, određene Odlukom o utvrđivanju visine naknade za ustanovljavanje prava službenosti na građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 57/2014, 90/2015 i 143/2016).

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi poglavlje IV RASKOPAVANJE POVRŠINE JAVNE NAMENE I POVRŠINE U JAVNOM KORIŠĆENJU, čl. 77 - 86. i čl. 98. Odluke o komunalnom redu ("Službeni list Grada Niša", broj 57/2014, 98/2015 i 18/2017).

Postupci po zahtevima za izdavanje odobrenja za raskopavanje površine javne namene koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ove odluke, okončaće se po odredbama ove Odluke.

Član 26

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o raskopavanju površina javne namene

("Sl. list grada Niša", br. 100/2019)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".