ODLUKA

O KOMUNALNOM UREĐENJU PRIOBALJA REKE SAVE NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 11/2019)

Uvodne odredbe

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se komunalni red priobalja reke Save na teritoriji Grada Sremska Mitrovica (daljem tekstu: Grad) i mere za njegovo sprovođenje.

Ovom Odlukom ne uređuju se pitanja komunalnog reda koja se uređuju drugim propisima Grada.

Član 2

Priobalje u smislu ove Odluke, podrazumeva javne zelene površine i površine u javnom korišćenju duž leve i desne obale reke Save na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Član 3

Postojeće javne zelene površine i površine u javnom korišćenju na priobalju se mogu koristiti isključivo u skladu sa namenom određenom zakonom, planskim dokumentom i posebnom Odlukom Skupštine grada kojom se određuju delovi obale i vodenog prostora na reci Savi na kojima se mogu graditi hidrograđevinski objekti i postavljati plovila, određuje namena obale i vodenog prostora i uređuje postavljanje i uklanjanje plutajućih objekata i drugih objekata na vodnom zemljištu.

Izuzetno, javne zelene površine i površine u javnom korišćenju na priobalju mogu se privremeno ili povremeno koristiti i na drugi način, a u skladu sa odobrenim programima kulturnog, rekreativnog ili zabavnog sadržaja, koje odobre nadležni organi.

Održavanje komunalnog reda na priobalju

Član 4

Javnim zelenim površinama na teritoriji Grada Sremska Mitrovica upravlja Grad, koji svojim odlukama, u skladu sa njihovom osnovnom namenom, planom i programom uređivanja, prenosi ova prava na druge subjekte.

Komunalni red priobalja održavaju javna preduzeća čiji je osnivač Grad Sremska Mitrovica, u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, njihovim osnivačkim aktima i posebnim odlukama Skupštine grada koje uređuju pojedine komunalne delatnosti, kao što su odluke o održavanju plaže, održavanju čistoće, zelenih i rekreacionih površina i druge odluke iz komunalne oblasti, osim na delovima obale i u slučajevima u kojima ova nadležnost pripada Autonomnoj Pokrajini ili Republici Srbiji.

Zaštita površina javne namene priobalja

Član 5

U cilju zaštite površina javne namene i površina u javnom korišćenju na priobalju, zabranjeno je:

1. kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini, zelenoj površini objekta javne namene i površini u javnom korišćenju,

2. ostavljanje neregistrovanih, havarisanih ili odbačenih vozila, priključnih vozila, priključne opreme, agregata, kao i čamaca ili poljoprivrednih mašina, kamp opreme, kamp kućica i kamp vozila na površini javne namene i na površini u javnom korišćenju.

Član 6

Zabranjeno je na površini javne namene i površini u javnom korišćenju na priobalju:

1. stvarati nečistoću na bilo koji način (odlaganjem kabastog otpada, bacanjem otpadaka van posuda za komunalni otpad i korpi za otpatke, sa terasa i prozora stambenih i drugih objekata izlivati vodu, bacati otpad, druge predmete i sl.);

2. ostavljati razne predmete i stvari;

3. razbacivati i razbijati staklo i staklenu ambalažu;

4. paliti vatru, emitovati dim i druge zagušljive materije;

5. lomiti ili na drugi način oštetiti ili uništiti posude za komunalni otpad ili đubrijere;

6. opravljati, prati vozila i obavljati zanatske i slične radove;

7. izlivati sadržaje septičkih jama, otpadne i druge tečnosti, pomije i kominu, izlivati fekalne i druge otpadne vode u reku Savu;

8. ostavljati vozila koja su registrovana, ali neupotrebljiva za saobraćaj;

9. izbacivati otpatke koji imaju svojstva opasnih materija, kao i sporednih proizvoda životinjskog porekla;

10. vršiti bespravno zauzeće radi izlaganja robe prodaji;

11. preduzimati druge radnje kojima se površine javne namene i površine u javnom korišćenju priobalja ugrožavaju.

Tereni za sport i zabavu

Član 7

Tereni za sport i zabavu (stadioni, igrališta, rekreacione staze, izletišta i slično) se moraju održavati uredno, čisto i u upotrebljivom stanju, o čemu se staraju subjekti koji tim objektima upravljaju.

Bašte i drugi zatvoreni prostori uz ugostiteljske i druge objekte moraju biti uređeni, za čega su zaduženi njihovi vlasnici, zakupci, odnosno preduzetnici ili pravna lica koja u tim objektima obavljaju delatnost.

Nadzor nad sprovođenjem Odluke

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši gradska uprava nadležna za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor vrši komunalna inspekcija.

Poslove neposrednog staranja o komunalnom redu, obavlja komunalna milicija, u skladu sa posebnim zakonom koji uređuje njene nadležnosti.

Ukoliko komunalni milicajac u obavljanju poslova staranja o komunalnom redu uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

Član 9

U slučaju neovlašćenog korišćenja javnih zelenih površina i površina u javnom korišćenju na priobalju, službe gradske uprave nadležne za inspekcijske poslove i poslove komunalne milicije naložiće prinudno uklanjanje predmeta, stvari, uređaja i objekata sa nepropisno zauzetih delova priobalja.

Ukoliko izvršenik ne postupi po datom nalogu, uklanjanje će izvršiti po nalogu nadležne inspekcije JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica, namenskim vozilima na lokaciju koju ovo javno preduzeće koristi za odlaganje havarisanih i nepropisno parkiranih automobila sa javne površine, a o trošku izvršenika.

Ukoliko vlasnik ne preuzme uklonjenu stvar u ostavljenom roku od 120 dana od dana dostavljanja pisanog obaveštenja gde se stvar nalazi, ista će po isteku tog roka biti izložena prodaji putem javne licitacije.

Posle namirenja troškova postupka, preostali deo novčanih sredstava biće vraćen vlasniku uklonjene stvari.

Školjke dotrajalih putničkih, teretnih i sličnih vozila, havarisane prikolice priključna vozila, priključna opreme, agregati, ostavljeni čamci, kamp oprema, kamp kućice i kamp vozila ili poljoprivredne mašine i slične stvari koje su ostavljene u takvom stanju da su neupotrebljive ili se ne može utvrditi ko je njihov vlasnik, biće izložene prodaji, odnosno predate na reciklažu odmah posle uklanjanja.

Nadležnost organa za rešavanje po žalbi

Član 10

Za rešavanje u drugom stepenu po žalbi na pravne akte nadležne gradske uprave kao prvostepenog organa u sprovođenju odredbi ove Odluke, nadležno je Gradsko veće, sem ako je zakonom drukčije predviđeno.

Kaznene odredbe

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj javno preduzeće kojem je posebnim odlukama iz komunalne oblasti povereno obavljanje pojedinih komunalnih delatnosti, ako:

1. javne zelene površine odnosno površine u javnom korišćenju ne drži u urednom stanju u smislu člana 4. stav 2. ove Odluke;

2. ukoliko po nalogu nadležne inspekcije ne izvrši uklanjanje predmeta i stvari na za to namenjenu lokaciju u smislu člana 9. stav 2. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u javnom preduzeću novčanom kaznom od 25.000,00 dinara.

Član 12

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. kreće se, zaustavlja ili parkira vozila na zelenoj površini ili drugoj javnoj površini priobalja (član 5. tačka 1. ove Odluke);

2. ostavlja neregistrovana, havarisana ili odbačena vozila, priključna vozila, priključnu opremu, agregate, čamce, poljoprivredne mašine, kamp opremu, kamp kućice i kamp vozila na površini javne namene i na površini u javnom korišćenju (član 5. tačka 2. ove Odluke);

3. terene za sport i zabavu kojima upravlja ne drži uredno i čisto i u upotrebljivom stanju (član 7. stav 1. ove Odluke);

4. bašte i druge zatvorene prostore uz ugostiteljske i druge objekte ne drži uredno i čisto (član 7. stav 2. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 50.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 1. i 2. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000,00 dinara fizičko lice.

Član 13

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako na površini javne namene i površini u javnom korišćenju u priobalju:

1. stvara nečistoću u smislu člana 6. tačka 1. ove Odluke;

2. ostavlja razne predmete i stvari (član 6. stav 1. tačka 2. Odluke);

3. pali vatru, emituje dim i druge zagušljive materije (član 6. stav 1. tačka 4. Odluke);

4. opravlja, pere vozila i obavlja zanatske i slične radove (član 6. stav 1. tačka 6. Odluke);

5. izliva sadržaje septičkih jama, otpadne i druge tečnosti, pomije i kominu, izliva fekalne i druge otpadne vode u reku Savu (član 6. tačka 7. Odluke);

6. ostavlja vozila koja su registrovana, ali neupotrebljiva za saobraćaj (član 6. stav 1. tačka 8. Odluke);

7. izbacuje otpatke koji imaju svojstva opasnih materija, kao i sporednih proizvoda životinjskog porekla (član 6. stav 1. tačka 9. Odluke);

8. vrši bespravno zauzeće radi izlaganja robe prodaji (član 6. stav 1. tačka 10. Odluke);

9. preduzima druge radnje kojima se površine javne namene i površine u javnom korišćenju priobalja ugrožavaju (član 6. stav 1. tačka 11. Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 25.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 dinara fizičko lice.

Član 14

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako na površini javne namene i površini u javnom korišćenju u priobalju:

1. razbacuje i razbija staklo i staklenu ambalažu (član 6. tačka 3. ove Odluke);

2. lomi ili na drugi način oštećuje ili uništava posude za komunalni otpad ili đubrijere (član 6. stav 1. tačka 5. Odluke);

Završna odredba

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".