ODLUKA
O OBAVLJANJU DELATNOSTI ZOOHIGIJENE NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 34/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se uređuju uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti zoohigijene (u daljem tekstu: komunalna delatnost), prava i obaveze korisnika komunalne usluge i vršilaca komunalne delatnosti, finansiranje, obaveze vršioca komunalne delatnosti u slučaju neplaniranih i planiranih prekida u obavljanju komunalne delatnosti, nadzor, kaznene odredbe i druga pitanja od značaja za obavljanje komunalne delatnosti na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Komunalna delatnost iz člana 1. ove odluke obuhvata poslove: hvatanja, prevoza, zbrinjavanja, smeštaja napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište; kontrole i smanjenja populacije izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka; neškodljivog uklanjanja i transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu; sprovođenja mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama.

Član 3

Komunalnu delatnost iz člana 2. ove odluke na području naseljenih mesta Pančevo i Ivanovo vrši Javno komunalno preduzeće "Higijena" Pančevo (u daljem tekstu: JKP "Higijena" Pančevo), a na području naseljenih mesta grada Pančeva komunalnu delatnost vrši JKP "Higijena" Pančevo u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima naseljenih mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo (u daljem tekstu: javna komunalna preduzeća naseljenih mesta).

Poslovi sprovođenja mera kontrole i smanjenja populacije štetnih organizama, glodara i insekata sprovođenjem mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na površinama javne namene na teritoriji grada Pančeva poveravaju se na osnovu ugovora preduzeću, privrednom društvu, preduzetniku ili drugom privrednom subjektu u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: vršilac delatnosti).

Član 4

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1. vlasnik životinje je pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koji ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, gajenja, reprodukcije, prevoza, korišćenja i prodaje životinje i koji je odgovoran za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinje;

2. držalac životinje je pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koji ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, gajenja, reprodukcije, prevoza, korišćenja i prodaje životinje na osnovu pisanog odobrenja vlasnika životinje i koji je odgovoran za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinje;

3. dezinsekcija je primena načina, postupaka i metoda radi uništavanja štetnih insekata i krpelja;

4. dezinfekcija je primena načina, postupaka i metoda radi uništavanja uzročnika bolesti životinja, uključujući i bolesti koje se sa životinja mogu preneti na ljude;

5. deratizacija je primena načina, postupaka i metoda za uništavanje štetnih glodara;

6. dehelmintizacija je čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita;

7. izgubljena životinja je životinja koja je napustila vlasnika, odnosno držaoca, bez njegove volje i koju on traži;

8. javne površine su, u smislu odredaba ove odluke, površine javne namene i površine u javnom korišćenju, i to:

1) površina javne namene je prostor utvrđen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina, i to: javne saobraćajne površine, javne zelene površine, površina oko objekta javne namene i neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina;

2) površine u javnom korišćenju su površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namene, a dostupne su većem broju građana, kao što su izgrađene i uređene saobraćajne i zelene površine unutar i između blokova zgrada, između zgrada, unutar otvorenih tržnih centara, kolonade, pasaži i sl.;

9. napuštena životinja jeste životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege vlasnika, odnosno držaoca i koju je on svesno napustio;

10. napušteni pas i mačka u smislu ove odluke su neobeleženi psi i mačke koji se nađu na ulicama, parkovima ili drugim javnim površinama;

11. obeleženi pas koji se zatekne bez nadzora na ulici, parku ili drugim javnim površinama bez prisustva vlasnika, odnosno držaoca, smatra se psom bez nadzora;

12. prihvatilište za životinje jeste posebno izgrađen i uređen prostor koji služi za smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja i pomoć i brigu o napuštenim i izgubljenim životinjama.

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 5

JKP "Higijena" Pančevo, javna komunalna preduzeća naseljenih mesta i vršilac delatnosti moraju da poseduju minimalnu stručnu osposobljenost kadrova i minimalni tehnički kapacitet za obavljanje komunalne delatnosti u skladu sa Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Sl. glasnik RS" br. 13/18, 66/18 i 51/19), kao i da ispunjavaju uslove u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita stanovništva od zaraznih bolesti, dobrobit životinja i veterinarstvo.

Član 6

JKP "Higijena" Pančevo, javna komunalna preduzeća naseljenih mesta i vršilac delatnosti su dužni da obavljanje komunalne delatnosti organizuju tako da obezbede:

1. trajno i nesmetano pružanje usluge, pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima, standardima donesenim na osnovu zakona, kao i ovom odlukom;

2. propisani i ugovoreni obim i kvalitet usluge;

3. preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata i opreme kojima upravlja, a koji služe za obavljanje delatnosti zoohigijene;

4. razvoj i unapređenje kvaliteta usluga, organizacije i efikasnosti rada.

III HVATANJE, PREVOZ, ZBRINJAVANJE I SMEŠTAJ NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH ŽIVOTINJA U PRIHVATILIŠTE

Član 7

Poslove hvatanja, prevoza i smeštaja napuštenih pasa i mačaka, i pasa i mačaka bez nadzora, kao i poslove prihvatanja oduzetih pasa i mačaka od vlasnika, odnosno držaoca, a po nalogu nadležnog inspektora, na području naseljenih mesta Pančevo i Ivanovo vrši JKP "Higijena" Pančevo, a na području drugih naseljenih mesta vrši JKP "Higijena" Pančevo, u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima naseljenih mesta.

Javna komunalna preduzeća naseljenih mesta dužna su da evidentiraju lokacije na kojima se nalaze napušteni psi i mačke i o tome obaveštavaju JKP "Higijena" Pančevo.

Član 8

Uhvaćeni psi ili mačke smeštaju se u prihvatilište za životinje (u daljem tekstu: prihvatilište) sa kojima se postupa u skladu sa Pravilnikom o radu i funkcionisanju prihvatilišta za životinje na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Pravilnik).

Pravilnik donosi Gradsko veće grada Pančeva, na predlog JKP "Higijena" Pančevo i organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove komunalnih delatnosti (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

Pravilnikom će biti uređen proces hvatanja, držanja i postupanja prema životinjama u skladu sa postojećim propisima i zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Ako se uhvaćenom psu ili mački najduže u roku od 30 dana od dana smeštanja u prihvatilište ne pronađe vlasnik, odnosno ako se ne zbrine na drugi način, sa psom ili mačkom će se postupati u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Program).

Pas ili mačka koji se nakon trijaže i tretmana u prihvatilištu prema Programu vraćaju na površinu javne namene sa koje su sklonjeni obeležavaju se mikročipovima koji se u centralnoj republičkoj bazi podataka zavode na grad Pančevo.

Član 9

Troškovi zbrinjavanja napuštenih životinja (hvatanja, prevoza, smeštaja, sterilisanja, obeležavanja i drugih u vezi sa tim) padaju na teret vlasnika, odnosno držaoca, a kada je vlasnik odnosno držalac životinje nepoznat, troškove zbrinjavanja životinje snosi JKP "Higijena" Pančevo, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Pančeva.

Vlasnik, odnosno držalac koji izgubi životinju dužan je da taj gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana, od dana gubitka životinje, prijavi JKP "Higijena" Pančevo u naseljenim mestima Pančevo i Ivanovo, a na području drugih naseljenih mesta, javnim komunalnim preduzećima naseljenih mesta.

Prijava iz prethodnog stava mora da sadrži vreme i mesto nestanka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i podatke o izvršenoj vakcinaciji.

Gubitak životinje iz stava 2. ovog člana vlasnik, odnosno držalac životinje dužan je da prijavi i republičkoj veterinarskoj inspekciji, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Ako vlasnik, odnosno držalac ne prijavi gubitak životinje smatraće se da je napustio životinju.

Član 10

Ukoliko pas ili mačka obole u prihvatilištu, moraju da se smeste odvojeno od ostalih pasa i mačaka i da se preduzmu mere za njihovo lečenje, a ako obole od zaraznih bolesti, način lečenja određuje veterinarska služba.

Prihvatilište ima obavezu da napuštenim životinjama koje su bolesne ili povređene obezbedi odgovarajuću veterinarsku pomoć, a da za neizlečivo bolesne ili povređene životinje obezbedi lišavanje života u skladu sa zakonom.

Ukoliko pas ili mačka uginu u prihvatilištu, veterinarska služba ili nadležni institut utvrđuju uzrok uginuća, a njihovi leševi uklanjaju se na neškodljiv način, u skladu sa važećim propisima.

IV KONTROLA I SMANJENJE POPULACIJE IZGUBLJENIH I NAPUŠTENIH PASA I MAČAKA

Član 11

Poslovi kontrole i smanjenja populacije izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka obuhvataju:

1. registraciju i obeležavanje izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka;

2. poboljšanje uslova u prihvatilištima;

3. sterilizaciju svih izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka;

4. udomljavanje izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka;

5. edukaciju i informisanje građana o osobinama i potrebama životinja, kao i o zakonskim obavezama vlasnika i držalaca životinja;

6. druge mere, u skladu sa zakonom.

Član 12

Poslove kontrole i smanjenja populacije izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka obavlja JKP "Higijena" Pančevo u skladu sa Programom, koji donosi Gradsko veće grada Pančeva na predlog JKP "Higijena" Pančevo i nadležnog sekretarijata.

V NEŠKODLJIVO UKLANJANJE I TRANSPORT LEŠEVA ŽIVOTINJA

Član 13

Neškodljivo uklanjanje i transport leševa životinja sa površina javne namene i objekata na području naseljenih mesta Pančevo i Ivanovo vrši JKP "Higijena" Pančevo, a na području drugih naseljenih mesta JKP "Higijena" Pančevo u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima naseljenih mesta, u skladu sa važećim propisima i propisanim standardima, do uništavanja u registrovanoj i ovlašćenoj organizaciji za ovu vrstu delatnosti, na osnovu ugovora.

Član 14

Vlasnik, odnosno držalac životinje dužan je da odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, prijavi uginuće JKP "Higijena" Pančevo na području naseljenih mesta Pančevo i Ivanovo, a na području drugih naseljenih mesta javnim komunalnim preduzećima naseljenih mesta.

Troškove transporta leševa životinja iz stava 1. ovog člana snosi vlasnik ili držalac životinja.

VI SPROVOĐENJE MERA ZA SMANJENJE POPULACIJE GLODARA, INSEKATA I ŠTETNIH MIKROORGANIZAMA MERAMA DEZINFEKCIJE, DEZINSEKCIJE I DERATIZACIJE

Član 15

Poslovi sprovođenja mera za smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju, obuhvataju:

1. staranje o broju i vrsti prisutnih glodara, insekata i štetnih mikroorganizama;

2. prijem prijava o prisutnosti glodara, insekata i štetnih mikroorganizama;

3. preduzimanje mera radi smanjenja populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama;

4. praćenje sprovođenja smanjenja populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama;

5. druge poslove kojima se sprovode mere smanjenja populacije glodara, insekata i štetnih mikroorganizama.

Vršilac delatnosti dužan je da, u obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana, ispunjava sve uslove propisane zakonom i drugim pozitivnopravnim propisima, u pogledu kadrova, opreme, prostorija, zaštitnih sredstava, vrste i količine preparata i drugih sredstava za sprovođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

VII FINANSIRANJE OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 16

Izvori sredstava za obavljanje i razvoj komunalne delatnosti obezbeđuju se iz:

1. prihoda od pružanja komunalnih usluga;

2. prihoda budžeta Grada;

3. namenskih sredstava drugih nivoa vlasti;

4. drugih izvora, u skladu sa zakonom.

VIII IZJAŠNJAVANJE KORISNIKA KOMUNALNIH USLUGA O KVALITETU USLUGA

Član 17

JKP "Higijena" Pančevo, javna komunalna preduzeća naseljenih mesta i vršilac delatnosti su dužni da jednom godišnje sprovedu postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja usluga (u daljem tekstu: Izjašnjavanje) u trajanju od najmanje 30 dana.

Javni poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana, JKP "Higijena" Pančevo, javna komunalna preduzeća naseljenih mesta i vršilac delatnosti objavljuju u sredstvima javnog informisanja, u elektronskom obliku na internet stranici JKP "Higijena" Pančevo, javnih komunalnih preduzeća naseljenih mesta i vršioca delatnosti i na internet stranici grada Pančeva.

JKP "Higijena" Pančevo, javna komunalna preduzeća naseljenih mesta i vršilac delatnosti su dužni da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja dostave osnivaču izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom JKP "Higijena" Pančevo, javnih komunalnih preduzeća naseljenih mesta i vršioca delatnosti nadležni sekretarijat u saradnji sa ostalim organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Pančeva, sastavlja Nacrt mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika i zajedno sa Izveštajem o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pruženih usluga JKP "Higijena" Pančevo, javnih komunalnih preduzeća naseljenih mesta i vršioca delatnosti dostavlja Gradskom veću grada Pančeva. Gradsko veće grada Pančeva donosi mere za otklanjanje navedenih nedostataka, sa rokom za preduzimanje mera radi otklanjanja nedostataka, koji ne može biti duži od 90 dana.

Gradsko veće grada Pančeva dostavlja usvojene mere za otklanjanje navedenih nedostataka Skupštini grada Pančeva, radi obaveštavanja.

IX MERE ZABRANE

Član 18

Zabranjeno je:

1. ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju;

2. sahranjivanje uginulih životinja i njihovih delova van mesta određenog za tu svrhu;

3. držanje i zbrinjavanje životinja suprotno odredbama ove odluke;

4. vršenje drugih radnji suprotno odredbama ove odluke.

X NADZOR

Član 19

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši nadležni sekretarijat.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove komunalne inspekcije preko komunalnih inspektora, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima grada Pančeva.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda propisanog ovom odlukom vrši ovlašćeno lice organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove komunalne milicije u skladu sa zakonom i drugim aktima grada Pančeva.

Komunalno-milicijske poslove obavlja komunalni milicionar koji, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izdaje prekršajni nalog i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

XI KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje je vlasnik odnosno držalac životinje, ako:

1. ne prijavi uginuće životinje u skladu sa članom 14.stav 1. ove odluke;

2. postupi suprotno članu 18. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 30.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara fizičko lice.

Član 21

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje je vlasnik odnosno držalac životinje, ako:

1. ne ispunjava uslove propisane članom 5. ove odluke;

2. ne organizuje obavljanje komunalne delatnosti u skladu sa članom 6. ove odluke;

3. postupi suprotno odredbama člana 10. ove odluke;

4. postupi suprotno odredbama člana 15. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 30.000 dinara preduzetnik.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Pravilnik iz člana 8. ove odluke i Program iz člana 12. ove odluke, na predlog JKP "Higijena" Pančevo i nadležnog sekretarijata, doneće Gradsko veće grada Pančeva, u roku od 90 (devedeset) dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".