ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Pančeva", br. 34/2019)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se boravišna taksa koju plaća korisnik usluge smeštaja koji izvan svoga mesta prebivališta koristi uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj za korišćenje komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i suprastrukture na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Boravišnu taksu korisnik usluga plaća za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj u iznosu od 100,00 dinara.

Naplatu boravišne takse od korisnika usluge, naplaćuje subjekt koji pruža uslugu smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Boravišna taksa se naplaćuje istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Davalac smeštaja dužan je da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse.

Član 3

Davalac smeštaja je dužan da uplatu prihoda od boravišne takse vrši na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda propisan Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse u roku od 15 dana, računajući od dana utvrđene obaveze, na propisan uplatni račun Grada Pančeva.

Član 4

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije, i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize, multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, osobe obolele od maligne bolesti, insulin zavisne šećerne bolesti, psihoze, epilepsije, hemofilije, trajne hronične bubrežne insuficijencije na dijalizi, osobe koje se leče u vezi sa HIV infekcijom, tuberkulozom, cističnom fibrozom, autoimunim sistemskim bolestima, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 5

Izuzetno od člana 2. ove odluke, boravišnu taksu plaća ugostitelj, kao fizičko lice koje poseduje rešenje o kategorizaciji i pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskom turističkom domaćinstvu (u daljem tekstu: fizičko lice), na teritoriji grada Pančeva saglasno zakonu kojim se uređuje ugostiteljstvo.

Obveznike iz stava 1. ovog člana, na teritoriji grada Pančeva utvrđuje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančevo - Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj rešenjem i pravnosnažni akt dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju.

Akt koji se dostavlja Sekretarijatu za poresku administraciju mora da sadrži sledeće podatke poreskog obveznika:

- za fizička lica: ime i prezime, poreski identifikacioni broj-JMBG, adresa prebivališta iz lične karte, broj pasoša i evidencioni broj za strane državljane i broj odgovarajuće isprave za izbegla, prognana i raseljena lica, kao i dokaz o uručenju akta.

Utvrđivanje, kontrolu i naplatu boravišne takse na osnovu dostavljenog rešenja Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj vrši Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti rešenja o kategorizaciji.

Boravišna taksa utvrđuje se na godišnjem nivou a plaća kvartalno do petog u mesecu za prethodni kvartal.

Visina godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice utvrđuje se tako što se broj individualnih ležaja, množi sa iznosom od 1.000,00 dinara.

Uplatu prihoda od boravišne takse ugostitelj - fizičko lice vrši na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda propisan Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Fizičko lice koje u toku godine započne pružanje ugostiteljskih usluga dužno je da plaća iznos boravišne takse počev za naredni kvartal u odnosu na kvartal u kome je počeo da pruža usluge.

Član 6

Ukoliko se u toku godine promene elementi za utvrđivanje visine godišnjeg iznosa boravišne takse, Sekretarijat za poresku administraciju dužan je da ponovo utvrdi visinu godišnjeg iznosa boravišne takse.

Fizičko lice koje u toku godine prestane da pruža ugostiteljske usluge, dužno je da o tome obavesti Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj i Sekretarijat za poresku administraciju Gradske uprave grada Pančeva u roku od 15 dana od dana prestanka pružanja ugostiteljske usluge.

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse na teritoriji grada Pančeva prihod su budžeta Grada Pančeva.

Član 8

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, shodno se primenjuje zakon kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija ako propisima kojima se uređuje oblast ugostiteljstva nije drukčije određeno.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom odlukom primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva.

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list grada Pančeva", br. 15/10 i 20/10).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".