ODLUKA
O OBEZBEĐIVANJU JAVNOG OSVETLJENJA

("Sl. list grada Pančeva", br. 34/2019)

Član 1

Ovom odlukom reguliše se delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja, utvrđuju uslovi i način obavljanja ove delatnosti, utvrđuje raspored vremena uključenja i isključenja javnog osvetljenja u toku godine, određuje red prvenstva u obavljanju delatnosti u slučaju više sile ili drugih opravdanih razloga, nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Obezbeđivanje javnog osvetljenja obuhvata poslove održavanja, adaptacije i unapređenja objekata i instalacija javnog osvetljenja kojima se osvetljavaju saobraćajne i druge površine javne namene i dekorativno osvetljenje.

Pod javnim osvetljenjem podrazumeva se sistem objekata i instalacija za osvetljavanje površina javne namene.

Pod površinom javne namene podrazumevaju se: saobraćajnice, ulice, trgovi, parkovi, pešačke površine, zelene površine u naseljima, sportski objekti kao i druge površine na kojima je predviđena izgradnja javnog osvetljenja.

Član 3

Delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja iz člana 1.ove odluke mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekat koji ispunjava uslove propisane pozitivnim zakonskim propisima, Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 13/18, 66/18 i 51/19) i ovom odlukom.

Član 4

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove investicija stara se o obezbeđivanju uslova za obavljanje poslova održavanja, adaptacije i unapređenja objekata i instalacija javnog osvetljenja u skladu sa zakonom.

Obavljanje poslova održavanja, adaptacije i unapređenja objekata i instalacija javnog osvetljenja poverava se pravnom licu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/12,14/15 i 68/15) ili Zakonom o javno - privatnom partnerstvu i koncesijama("Sl. glasnik RS", br. 88/11,15/16 i 104/16).

Obavljanje poslova dekorativnog osvetljenja poverava se Javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo" Pančevo (u daljem tekstu: JKP "Zelenilo" Pančevo).

Član 5

JKP "Zelenilo" Pančevo je dužno da dekorativno osvetljava objekte i ambijente u dane državnih praznika, određenih verskih praznika, značajnih kulturnih i drugih manifestacija.

JKP "Zelenilo" Pančevo je dužno da pribavlja, montira, demontira, održava i skladišti uređaje za dekorativno osvetljenje, u skladu sa zakonom.

Član 6

Raspored vremena uključenja i isključenja javnog osvetljenja u toku godine, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove investicija, doneće Gradsko veće grada Pančeva.

Član 7

Ako usled više sile (zemljotresa, požara, suše, poplave i drugih nepogoda) ili drugih opravdanih razloga vršilac komunalne delatnosti nije u mogućnosti da u potpunosti vrši snabdevanje i održavanje objekata i instalacija javnog osvetljenja u stanju funkcionalne osposobljenosti i zbog toga dođe do smanjenih mogućnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, dužan je da bez odlaganja o tome obavesti organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Pančeva nadležnu za poslove investicija.

U slučaju nastupanja vanrednih i neplaniranih okolnosti iz stava 1. ovog člana vršilac komunalne delatnosti osvetljenje javnih površina obezbeđuje po sledećem redu prvenstva:

1. javno osvetljenje glavnih saobraćajnica i objekata od posebnog značaja;

2. javno osvetljenje trgova;

3. javno osvetljenje ulica;

4. javno osvetljenje pešačkih staza;

5. javno osvetljenje sportskih objekata.

Član 8

Sredstva za obavljanje delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obezbeđuju se iz budžeta grada Pančeva i drugih izvora u skladu sa zakonom za sledeće namene:

- pokriće troškova za snabdevanje električnom energijom;

- održavanje, adaptaciju i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja;

- troškove osiguranja objekata i instalacija javnog osvetljenja.

Član 9

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje, rušenje, prljanje i oštećenje na bilo koji način objekata i instalacija javnog osvetljenja;

- priključivanje na objekte i instalacije javnog osvetljenja, osim dekorativnog osvetljenja;

- neovlašćeno postavljanje reklamnih panoa na objekte javnog osvetljenja;

- neovlašćeno pričvršćivanje stvari i instalacija i lepljenje plakata na objekte javnog osvetljenja;

- preusmeravanje svetala.

Član 10

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove investicija je dužna da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja usluga (u daljem tekstu: Izjašnjavanje) u trajanju od najmanje 30 dana.

Javni poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnoj internet stranici grada Pančeva (www.pancevo.rs).

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove investicija je dužna da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja dostavi Gradskom veću grada Pančeva izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove investicija u saradnji sa ostalim organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Pančeva, sastavlja Nacrt mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika i zajedno sa Izveštajem o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pruženih usluga, dostavlja Gradskom veću grada Pančeva.

Gradsko veće grada Pančeva donosi mere za otklanjanje navedenih nedostataka, sa rokom za preduzimanje mera radi otklanjanja nedostataka, koji ne može biti duži od 90 dana.

Gradsko veće grada Pančeva dostavlja usvojene mere za otklanjanje navedenih nedostataka Skupštini grada Pančeva radi obaveštavanja.

Član 11

Zahtevi korisnika u postupku izjašnjavanja koji se odnose na dogradnju ili izgradnju mreže javnog osvetljenja, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove investicija, objedinjuje sa ostalim predlozima za izgradnju nedostajuće infrastrukture i dostavljaju Gradskom veću grada Pančeva radi uključivanja u plan javnih investicija.

Član 12

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove komunalne inspekcije preko komunalnih inspektora, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima grada Pančeva.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda propisanog od strane grada Pančeva ovom odlukom vrši ovlašćeno lice organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove komunalne milicije u skladu sa zakonom i drugim aktima grada Pančeva.

Komunalno-milicijske poslove obavlja komunalni milicionar koji, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izdaje prekršajni nalog i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 13

Oštećenje ili uništenje objekata i instalacija javnog osvetljenja konstatuje komunalni milicionar ili komunalni inspektor na osnovu neposrednog opažanja i po prijavi. Komunalni milicionar sačinjava službenu belešku koju zajedno sa fotodokumentacijom, bez odlaganja dostavlja Komunalnoj inspekciji na dalju nadležnost.

Komunalni inspektor sastavlja zapisnik i na osnovu istog donosi odgovarajuće rešenje za obnovu objekata i instalacija javnog osvetljenja uz utvrđivanje iznosa naknade za vraćanje u prvobitno stanje objekata i instalacija javnog osvetljenja koja se uplaćuje na žiro račun grada Pančeva.

Visinu novčanog iznosa na ime naknade za vraćanje u prvobitno stanje objekata i instalacija javnog osvetljenja utvrđuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove investicija u skladu sa Ugovorom o redovnom održavanju javnog osvetljenja.

Član 14

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- koje uklanja, ruši, prlja i oštećuje na bilo koji način objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 9. alineja 1);

- ako se neovlašćeno priključuje na objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 9. alineja 2).

Za prekršaj iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 30.000 dinara.

Član 15

Novčanom kaznom od 10.000 dinara, kazniće se fizičko lice koje uklanja, ruši, prlja i oštećuje na bilo koji način objekte i instalacije javnog osvetljenja (član 9. alineja 1).

Član 16

Akt iz člana 6. ove odluke doneće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 17

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju javnog osvetljenja ("Službeni list grada Pančevo" broj 18/13, 6/14, 38/16 i 24/17).

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".