ODLUKA
O DIMNIČARSKIM USLUGAMA

("Sl. list grada Pančeva", br. 23/2018 i 34/2019)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja dimničarske usluge kao komunalne delatnosti na teritoriji grada Pančeva.

Pružanje dimničarskih usluga je komunalna delatnost individualne komunalne potrošnje.

Član 2

Dimničarska usluga se obavlja u cilju obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, ventilacionih kanala i uređaja, preventivne zaštite života i imovine od požara, zaštite životne sredine, kao i energetske efikasnosti.

Član 3

Dimničarske usluge obuhvataju:

1. čišćenje i kontrolu dimovodnih i ložnih objekata i uređaja

2. čišćenje ventilacionih kanala i uređaja

3. spaljivanje čađi u dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima

4. dimničarski pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja.

Pod dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima smatraju se dimnjaci, dimovodne cevi, dimnjaci i ložišta u stambenim, odnosno poslovnim objektima, odnosno poslovnim prostorima i industrijskim i drugim postrojenjima, kao i njima sličnih objekta i uređaja.

Član 4

Dimničarske usluge iz člana 3. ove odluke obavlja Javno komunalno preduzeće "Grejanje" za sopstvene potrebe.

Dimničarske usluge iz člana 3. ove odluke za potrebe korisnika dimničarskih usluga obavlja preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi pri vredni subjekt koji je registrovan za obavljanje ovih usluga (u daljem tekstu: preduzeće).

Preduzeće je dužno da obezbedi trajno i nesmetano obavljanje dimničarskih usluga, propisani obim i kvalitet dimničarskih usluga i razvoj i unapređenje kvaliteta i vrste dimničarskih usluga.

Dimničarske usluge iz člana 3. ove odluke mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekat koji ispunjava uslove propisane zakonom, Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti ("Sl. glasnik RS" br. 13/18, 66/18 i 51/19) i ovom odlukom.

Član 5

Korisnik dimničarske usluge je fizičko ili pravno lice koje je vlasnik, odnosno korisnik individualnog stambenog objekta, vlasnik, odnosno korisnik stana u stambenoj zgradi, vlasnik, odnosno korisnik poslovnog prostora i poslovnih objekata u kojima se nalaze dimovodni objekti, ložišni objekt, ložišni uređaji, ventilacioni kanali i uređaji (u daljem tekstu: korisnik).

Preduzeće donosi godišnji program obavljanja dimničarskih usluga (u daljem tekstu: Program) koji sadrži obim poslova i dinamiku izvršavanja dimničarskih usluga i iznos potrebnih sredstava za realizaciju programa.

Član 6

Dimovodni i ložišni objekti i uređaji se obavezno čiste u sledećim vremenskim razmacima:

1. dva puta godišnje u individualnim stambenim objektima, stambenim zgradama, poslovnim objektima, odnosno prostorima;

2. jednom u tri meseca u objektima gde se vrši masovno spremanje hrane (hoteli, restorani, kafane, pekare, bolnice, domovi, industriji prehrambenih proizvoda i sl.).

Rezervni dimnjaci i dimnjaci koji se ne koriste stalno, odnosno koji nisu priključeni na ložišni sistem, kontrolišu se i čiste jednom u tri godine.

Član 7

Čišćenje ventilacionih kanala i uređaja vrši se:

- u prostorijama gde se masovno priprema hrana dva puta godišnje;

- u prostorijama gde se vrši masovno okupljanje ljudi (tržni centri i sl.) jednom godišnje;

- u svim ostalim objektima jednom godišnje.

Član 8

Spaljivanje čađi u dimovodnim objektima i uređajima, kao i dimničarska kontrola ispravnosti dimovodnih objekata i uređaja, vrši se dva puta godišnje u objektima iz člana 6. tačka 2. ove odluke gde se vrši masovno spremanje hrane (hoteli, restorani, kafane, pekare, bolnice, domovi, industriji prehrambenih proizvoda i sl.), a u svim ostalim objektima iz člana 6. tačke 1. ove odluke, jednom godišnje.

Pri spaljivanju čađi vrši se generalno čišćenje dimovodnih objekata i uređaja iznošenjem čađi, kao i dimničarska kontrola.

Član 9

Dimničarske usluge mogu da se vrše i u kraćim vremenskim razmacima od onih propisanih članovima 6., 7. i 8. ove odluke, ako korisnik to zatraži.

Član 10

Dimničarski pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih objekata i uređaja preduzeće vrši posle završene izgradnje stambenog ili poslovnog objekta, industrijskih i drugih postrojenja, odnosno posle završenih naknadno izvedenih radova na dimovodnim objektima i uređajima.

Član 11

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja i ventilacionih kanala i uređaja koji se obavezno kotntrolišu i čiste, a koja sadrži:

- ulicu i kućni broj objekta

- podatke o korisniku (ime i prezime kad je u pitanju fizičko lice, odnosno naziv pravnog lica)

- osnovni podaci o dimovodnom objektu, ložišnom objektu i ventilacionom kanalu

- datum uvođenja u evidenciju

- datum čišćenja i kontrole.

Član 12

Pri vršenju dimničarskih usluga dimničar mora imati dimničarsku legitimaciju koju izdaje ovlašćeno lice preduzeća i dužan je da dimničarsku legitimaciju pokaže korisniku pri pružanju usluga.

O izvršenoj komunalnoj usluzi dimničar izdaje potvrdu kao pisani dokaz o izvršenoj usluzi i garanciji za izvršenu uslugu.

Korisnik je dužan da dimničaru omogući vršenje dimničarske usluge.

Član 13

Sredstva za obavljanje dimničarske usluge obezbeđuju se iz cene komunalne usluge.

Dimničarske usluge vrše se prema cenovniku preduzeća koji donosi nadležni organ preduzeća, u skladu sa zakonom.

Član 14

Preduzeće je dužno da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja usluga (u daljem tekstu: Izjašnjavanje) u trajanju od najmanje 30 dana. Javni poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana, preduzeće objavljuje u sredstvima javnog informisanja i u elektronskom obliku na internet stranici preduzeća.

Izjašnjavanje se može organizovati i elektronskim putem. Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja dostavi nadležnom organu preduzeća izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja komunalnih usluga.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga takvi da većina korisnika nije zadovoljna pruženom komunalnom uslugom, nadležni organ preduzeća sastavlja Mere za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika. Nadležni organ preduzeća donosi mere za otklanjanje navedenih nedostataka, sa rokom za preduzimanje mera radi otklanjanja nedostataka, koji ne može biti duži od 90 dana.

Član 15

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke, vrši nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva za poslove komunalne inspekcije, osim ako pojedini poslovi tog nadzora nisu posebnim propisima stavljeni u nadležnost drugog organa.

Kontrolu primene ove odluke i komunalno-policijske poslove, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima vrši komunalna policija.

Član 16

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. dimovodne i ložišne objekte i uređaje, kao i ventilacione kanale i uređaje ne čisti u propisanim vremenskim razmacima propisanim članovima 6. i 7. ove odluke;

2. ne vrši spaljivanje čađi dimovodne i ložišne objekte i uređaje, i ne čisti ventilacione kanale i uređaje u vremenskim razmacima propisanim članom 8. ove odluke;

3. na zahtev korisnika usluge ne izvrši dimničarsku uslugu u kraćem vremenskom razmaku (član 9. ove odluke)

4. ne izvrši pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih objekata i uređaja (član 10. ove odluke)

5. ako ne vodi evidenciju iz člana 11. ove odluke.

6. ako dimničar ne izda potvrdu iz člana 12. stav 2. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

Član 17

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne omogući dimničaru vršenje dimničarskih usluga.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".