PRAVILNIK
O ODREĐIVANJU ZIMOVNIKA OTVORENIH ZA ZIMOVANJE DOMAĆIH PLOVILA I USLOVIMA ZA ZIMOVANJE, SIDRENJE I STAJANJE PLOVILA NA DRŽAVNIM VODNIM PUTEVIMA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 51/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom se određuju zimovnici otvoreni za zimovanje domaćih plovila i uslovi za zimovanje i sidrenje na državnim vodnim putevima na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Zimovnici otvoreni za zimovanje domaćih plovila i uslovi za zimovanje

Član 2

Javni zimovnik Banatska Palanka otvoren je za zimovanje domaćih plovila na delu vodnog (ujedno plovnog) puta, u širini od 20 m uz levu obalu kanala Banatska Palanka-Novi Bečej od km0+500 do km1.

Član 3

Za korišćenje usluga boravka plovila u Javnom zimovniku se ne plaćaju naknade.

Korišćenje zimovnika je slobodno za sva domaća plovila, do popune opredeljenog kapaciteta zimovnika, samo u toku oglašenog trajanja opasnosti od leda na vodnom putu reke Dunav.

Za korišćenje lokacije Javnog zimovnika za boravak i raspremu plovila, van perioda oglašenog trajanja opasnosti od leda, plaća se posebna naknada.

Član 3

Korisnici Javnog zimovnika Banatska Palanka su u obavezi da se neposredno po uplovljenju u zimovnik jave nadležnoj Lučkoj kapetaniji i rukovodiocu sektora Vršac na hidrotehničkom objektu kanala Banatska Palanka-Novi Bečej, preko dežurne službe na brodskoj prevodnici Kajtasovo.

Član 4

Korisnici Javnog zimovnika Banatska Palanka su u obavezi da samostalno obezbede mobilna sredstva za privez uz obalu i organizuju način prikupljanja i odvoženja sanitarne otpadne i kaljužne vode i smeća sa plovila.

Član 5

Kopneni pristup plovilima u Javnom zimovniku Banatska Palanka obavlja se preko obalne inspekcione staze, od ivice naselja do krajnje uzvodne tačke, na km1 (do okretnice).

Član 6

Korisnici Javnog zimovnika su dužni da korišćenje inspekcione staze i obale vrše na način da se ne narušava postojeća konfiguracija obale i fizičko-tehnička struktura inspekcione staze.

Član 7

Eventualna oštećenja obalnog ruba i inspekcione staze, na licu mesta utvrđuje ovlašćeno službeno lice JVP "Vode Vojvodine", a troškovi sanacije padaju na teret korisnika odgovornih za oštećenje.

Član 8

Vodoprivredna preduzeća i privredna društva, koja su u periodu do donošenja ovog Pravilnika koristili za zimovanje i raspremu svojih plovila delove obale i vodni prostor uz ranije izgrađene objekte na kopnu, koriste ove lokacije u skladu sa vodnim uslovima i saglasnostima propisanim od strane nadležnog vodoprivrednog organa i upravljača Hs DTD, na lokacijama:

1) Sombor, kanal Vrbas-Bezdan, leva obala od km 50+990 do km 50+630 i desna obala od km 53+860 do km 53+930;

2) Vrbas, kanal Vrbas-Bezdan, desna obala od km 0+710 do km 1;

3) Odžaci, kanal Bečej-Bogojevo, leva obala od km 72+600 do km 72+700;

4) Kikinda, Kikindski kanal, leva obala od km 31+610 do km 32+050;

5) Novi Sad, kanal Novi Sad-Savino Selo, leva obala od km 4+300 do km 4+890, leva obala od km 5+660 do km 5+720 i desna obala od km 4+800 do km 5+030.

Sidrenje i stajanje plovila

Član 9

Na državnim vodnim putevima na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su istovremeno i plovni putevi, integrisani u višenamenski hidrotehnički objekat OKM HsDTD, nije dozvoljeno sidrenje plovila.

Izuzetno, manevar sidrenja se može izvesti u slučaju neposredne opasnosti po bezbednost plovidbe i plovila, zbog potrebe hitnog zaustavljanja plovila, izbegavanja sudara, ili u slučaju otkaza pogonske i manevarske sposobnosti plovila, a stajanje na sidru vršiti samo do otklanjanja neposredne opasnosti.

Član 10

Stajanje plovila je dozvoljeno uz obalu kanala, isključivo u vanrednim okolnostima, zbog potrebe očuvanja bezbednosti plovila i plovidbe, vanrednih uslova (magla, oluja, smanjena vidljivost i slično), ili ukoliko je to nužno zbog operativnih potreba transporta, uz obavezu javljanja organima područno nadležne Lučke kapetanije i produžetka plovidbe do odredišta neposredno po prestanku okolnosti zbog kojih je plovidba prekinuta.

Tokom stajanja plovila moraju biti pod neprekidnim nadzorom člana posade, a na plovilu koji prevozi opasan teret lica osposobljenog za rukovanje takvim teretom.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu APV".