PRAVILNIK
O POSTUPKU IZRADE, NAČINU DONOŠENJA I SADRŽINI SRPSKOG DOKUMENTA ZA OCENJIVANJE

("Sl. glasnik RS", br. 87/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje postupak izrade, način donošenja i sadržina srpskog dokumenta za ocenjivanje.

Član 2

Srpski dokument za ocenjivanje izrađuje se na zahtev za srpsku tehničku ocenu koji proizvođač građevinskog proizvoda podnosi telu za tehničko ocenjivanje (u daljem tekstu: zahtev).

Član 3

Telo za tehničko ocenjivanje u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, pismeno obaveštava proizvođača da:

1) je građevinski proizvod u potpunosti obuhvaćen harmonizovanim standardom, srpskim standardom ili tehničkim propisom i da srpska tehnička ocena ne može biti izdata,

2) je građevinski proizvod u potpunosti obuhvaćen srpskim dokumentom za ocenjivanje, da će srpski dokument biti korišćen kao osnov za izdavanje srpske tehničke ocene i da će telo za tehničko ocenjivanje započeti postupak izdavanja srpske tehničke ocene najkasnije 60 dana od dana prijema zahteva ili da

3) građevinski proizvod nije obuhvaćen ili nije u potpunosti obuhvaćen nijednim harmonizovanim standardom, srpskim standardom ili tehničkim propisom i da telo za tehničko ocenjivanje može da izradi srpski dokument za ocenjivanje građevinskog proizvoda.

Član 4

Telo za tehničko ocenjivanje dostavlja obaveštenje iz člana 3. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika, nakon donošenja odluke o izradi srpskog dokumenta za ocenjivanje, pod uslovom da je proizvođač:

1) priložio opis građevinskog proizvoda, specifikacije, crteže i izveštaje o ispitivanju u kojima je detaljno opisan građevinski proizvod i njegova predviđena upotreba,

2) naveo sve proizvodne pogone u kojima će se proizvoditi građevinski proizvod,

3) preuzeo obavezu da omogući predstavniku tela za tehničko ocenjivanje da tokom radnog vremena poseti proizvodne pogone proizvođača, da sarađuje sa telom za tehničko ocenjivanje i da telu za tehničko ocenjivanje, na zahtev, dostavi svu potrebnu dokumentaciju u postupku izdavanja srpske tehničke ocene.

Član 5

Uz obaveštenje iz člana 3. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika, telo za tehničko ocenjivanje obaveštava proizvođača o:

1) dokumentaciji koju je potrebno da dostavi, pored dokumentacije iz člana 4. tačka 1) ovog pravilnika,

2) toku postupka izrade srpskog dokumenta za ocenjivanje i predloženom vremenskom periodu potrebnom za sačinjavanje srpskog dokumenta za ocenjivanje,

3) načinu obračuna troškova pripreme i izrade srpskog dokumenta za ocenjivanje, koje snosi proizvođač.

Nakon što proizvođač i telo za tehničko ocenjivanje potpišu ugovor o poslovnoj tajni i poverljivosti, proizvođač dostavlja telu za tehničko ocenjivanje tehničku dokumentaciju u kojoj je opisan građevinski proizvod, njegova upotreba kako je proizvođač predvideo i detalji o fabričkoj kontroli proizvodnje koju proizvođač namerava da primeni.

Član 6

Za građevinske proizvode iz člana 3. stav 1. tač. 2) i 3) ovog pravilnika, u roku od 30 dana od dana prijema tehničke dokumentacije, proizvođač i telo za tehničko ocenjivanje zaključuju ugovor za izradu srpske tehničke ocene.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana za građevinske proizvode iz člana 3. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika, utvrđuje se i program rada za izradu srpskog dokumenta za ocenjivanje.

Program rada za izradu srpskog dokumenta za ocenjivanje obuhvata:

1) organizaciju organizaciju rada tela za tehničko ocenjivanje,

2) sastav sastav radne grupe koju formira telo za tehničko ocenjivanje imenovano za oblast građevinskih proizvoda kojoj pripada građevinski proizvod za koji se srpski dokument za ocenjivanje sačinjava,

3) koordinaciju koordinaciju tela za tehničko ocenjivanje sa organima i organizacijama sa čijim radom je povezano pitanje koje se srpskim dokumentom za ocenjivanje uređuje na tržištu građevinskih proizvoda.

Nakon zaključivanja ugovora iz stava 1. ovog člana, telo za tehničko ocenjivanje obaveštava ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva (u daljem tekstu: ministarstvo) o sadržini zahteva i odgovarajućem sistemu ocenjivanja i verifikacije stalnosti performansi koji telo za tehničko ocenjivanje namerava da primeni na građevinski proizvod, u skladu sa zakonom.

Radna grupa iz stava 3. tačka 2) ovog člana, kojom koordinira telo za tehničko ocenjivanje, izrađuje nacrt srpskog dokumenta za ocenjivanje u roku od 180 dana od dana prijema obaveštenja iz stava 4. ovog člana i dostavlja ga organima i organizacijama sa čijim radom je povezano pitanje koje se srpskim dokumentom za ocenjivanje uređuje na tržištu građevinskih proizvoda.

Telo za tehničko ocenjivanje omogućava odgovarajuće učešće ministarstva u postupku izrade srpskog dokumenta za ocenjivanje.

Učešće ministarstva iz stava 6. ovog člana podrazumeva, primera radi, rad u radnoj grupi iz stava 3. tačka 2) ovog člana i sl.

Član 7

Telo za tehničko ocenjivanje dostavlja proizvođaču nacrt srpskog dokumenta za ocenjivanje. Proizvođač se izjašnjava o sadržini nacrta srpskog dokumenta za ocenjivanje u roku od 15 radnih dana od dana prijema nacrta srpskog dokumenta za ocenjivanje.

Ukoliko izjašnjenje proizvođača iz stava 1. ovog člana sadrži predlog za izmenu nacrta srpskog dokumenta za ocenjivanje, telo za tehničko ocenjivanje:

1) obaveštava proizvođača da je njegov predlog usvojen ili obrazlaže razloge zbog kojih nije prihvatilo predlog za izmenu nacrta srpskog dokumenta za ocenjivanje,

2) usvaja nacrt srpskog dokumenta za ocenjivanje,

3) dostavlja ministarstvu predlog srpskog dokumenta za ocenjivanje radi davanja saglasnosti, u roku od 15 radnih dana od dana prijema predloga srpskog dokumenta za ocenjivanje.

Po dobijanju saglasnosti iz stava 2. tačka 3) ovog člana, telo za tehničko ocenjivanje dostavlja proizvođaču i ministarstvu po jedan primerak srpskog dokumenta za ocenjivanje na koji je data saglasnost.

Član 8

Nakon izdavanja srpske tehničke ocene na osnovu usaglašenog srpskog dokumenta za ocenjivanje, srpski dokument za ocenjivanje se prilagođava, ako je potrebno, na osnovu iskustva u postupku izdavanja prve srpske tehnike ocene.

Telo za tehničko ocenjivanje, nakon izdavanja prve srpske tehničke ocene, sačinjava konačni srpski dokument za ocenjivanje i dostavlja ga ministarstvu radi stavljanja na spisak izrađenih srpskih dokumenata za ocenjivanje.

Član 9

Srpski dokument za ocenjivanje sadrži:

1) opšti opis građevinskog proizvoda,

2) predviđenu upotrebu građevinskog proizvoda,

3) značenje pojmova korišćenih u srpskom dokumentu za ocenjivanje,

4) spisak bitnih karakteristika od značaja za predviđenu upotrebu građevinskog proizvoda koju je predložio proizvođač i kako je usaglašeno između proizvođača i tela za tehničko ocenjivanje,

5) metode i kriterijume za ocenjivanje performansi građevinskog proizvoda u vezi sa njegovim bitnim karakteristikama,

6) glavne postavke/principe fabričke kontrole proizvodnje koji će se primenjivati, pri čemu se uzimaju u obzir uslovi proizvodnog procesa građevinskog proizvoda,

7) predviđeni sistem/sisteme ocenjivanja i verifikacije stalnosti performansi građevinskog proizvoda sa tehničkim detaljima neophodnim za njegovo sprovođenje,

8) rok važenja srpske tehničke ocene, koji ne može biti duži od pet godina, kao i uslove za produženje roka važenja srpske tehničke ocene, ako je proizvođač telu za tehničko ocenjivanje podneo zahtev za produženje roka važenja srpske tehničke ocene najkasnije šest meseci pre isteka roka važenja srpske tehničke ocene,

9) postupak izdavanja izmenjene srpske tehničke ocene, pri čemu srpska tehnička ocena koja se izdaje na zahtev za izmenu zamenjuje prethodnu,

10) postupak povlačenja srpske tehničke ocene,

11) spisak referentnih dokumenata korišćenih pri izradi srpskog dokumenta za ocenjivanje.

Ako performanse pojedinih bitnih karakteristika građevinskog proizvoda mogu na odgovarajući način biti ocenjene primenom metoda i kriterijuma koji su već utvrđeni u drugim tehničkim specifikacijama ili tehničkim propisima, postojeći metodi i kriterijumi za ocenjivanje se koriste pri izradi srpskog dokumenta za ocenjivanje, u skladu sa zakonom.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".