PRAVILNIK
O SADRŽAJU BAZE KAPITALNIH PROJEKATA

("Sl. glasnik RS", br. 87/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje sadržaj baze kapitalnih projekata.

Član 2

Ministarstvo nadležno za poslove finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo finansija) vodi integrisanu bazu kapitalnih projekata i utvrđuje ograničenja za druge korisnike integrisane baze kapitalnih projekata.

Ovlašćeni predlagači dužni su da osiguraju tehničke uslove za pristup integrisanoj bazi kapitalnih projekata putem interneta i da iz reda zaposlenih imenuju koordinatora ovlašćenog za unos podataka o kapitalnim projektima na nivou korisnika budžetskih sredstava i pružanja svih informacija o kapitalnim projektima licima zaposlenim u Ministarstvu finansija.

Podatke o koordinatoru iz stava 2. ovog člana ovlašćeni predlagači dostavljaju Ministarstvu finansija najkasnije u roku od pet dana od dana njegovog imenovanja.

II SADRŽINA BAZE KAPITALNIH PROJEKATA

Član 3

Baza kapitalnih projekata sadrži: identifikacionu oznaku projektne ideje/projekta; naziv projektne ideje/projekta; podatke o predlagaču ideje kapitalnog projekta; podatke o ovlašćenom predlagaču kapitalnog projekta; procenjenu vrednost projekta izraženu u dinarima i evrima; datum dostavljanja Obrasca za identifikaciju projekta Ministarstvu finansija i sažet prikaz podataka navedenih u njemu; sažet opis ocene Ministarstva za evropske integracije o strateškoj relevantnosti projektne ideje i mišljenja Ministarstva finansija o finansijskom i implementacionom aspektu projektne ideje; datum kada je mišljenje Ministarstva finansija o finansijskom i implementacionom aspektu projektne ideje poslato ovlašćenom predlagaču; podatke o tome da li je projektna ideja uvrštena na listu prioritetnih projektnih ideja; podatke o listi prioritetnih projektnih ideja usvojenoj od strane nadležne komisije za kapitalne investicije; datum prijema popunjenog Upitnika o spremnosti projektne dokumentacije; sažet opis Izveštaja o spremnosti projektne dokumentacije; podatke utvrđene na osnovu revizije studije izvodljivosti, odnosno studije opravdanosti; podatke o Kontrolnoj listi za pred-selekciju; sažet opis mišljenja Ministarstva finansija o finansijskom i implementacionom aspektu projekta iz člana 16. stav 3. Uredbe o upravljanju kapitalnim projektima ("Službeni glasnik RS", broj 51/19) - u daljem tekstu: Uredba; podatke o predloženoj listi prioritetnih pripremljenih projekata i listi prioritetnih pripremljenih projekata koju je usvojila nadležna komisija za kapitalne investicije; podatke o izvoru finansiranja projekta; preporuku o odabiru izvora finansiranja datu od strane nadležne komisije za kapitalne investicije, ukoliko izvor finansiranja nije definisan u nekoj od prethodnih faza; datum dostavljanja Plana implementacije projekta Ministarstvu finansija i sažet prikaz podataka navedenih u njemu; podatke o datumima dostavljanja Izveštaja o napretku implementacije kapitalnog projekta; podatke o pokazateljima učinka; podatke o postupku racionalizacije projekta ukoliko je isti pokrenut; podatke o Završnom izveštaju o sprovedenom kapitalnom projektu; podatke o Izveštaju o efektima kapitalnog projekta, za kapitalne projekte za koje se ovaj izveštaj sačinjava, kao i sve ostale podatke koji proizlaze iz Uredbe, a koji su od značaja za pravilno i precizno evidentiranje kapitalnih projekata.

Član 4

Identifikaciona oznaka projekta dodeljuje se kad Ministarstvo za evropske integracije (za one projekte za koje oceni da su strateški relevantni), prosledi Obrazac za identifikaciju projekta Ministarstvu finansija.

Identifikaciona oznaka projekta ostaje jedinstvena i nepromenjena za svaki kapitalni projekat, kroz celokupan projektni ciklus tog kapitalnog projekta.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 5

Nakon uspostavljanja informacionog sistema za bazu kapitalnih projekata, sadržina baze će se urediti na drugačiji način.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a počinje da se primenjuje od dana početka primene Uredbe o upravljanju kapitalnim projektima ("Službeni glasnik RS", broj 51/19).