PRAVILNIK

O PRAĆENJU IMPLEMENTACIJE KAPITALNIH PROJEKATA

("Sl. glasnik RS", br. 87/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način i dinamika dostavljanja podataka o implementaciji kapitalnih projekata, način izračunavanja i referentne vrednosti pokazatelja učinka implementacije kapitalnih projekata, izveštavanje o implementaciji pojedinačnih kapitalnih projekata i izveštavanje o delu odnosno portfoliju kapitalnih projekata u celini.

Praćenje implementacije kapitalnih projekata se sprovodi u svrhu identifikacije i otklanjanja prepreka u implementaciji kapitalnih projekata da bi se obezbedilo efikasno i pravovremeno ostvarivanje ciljeva kapitalnih projekata i realizovale predviđene društveno-ekonomske koristi.

II DEFINICIJE POJMOVA

Član 2

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) Izveštaj o napretku implementacije kapitalnog projekta je izveštaj koji se sačinjava i dostavlja kvartalno Ministarstvu finansija i koji sadrži podatke o realizovanim aktivnostima u pogledu finansijske i fizičke implementacije kapitalnog projekta, kao i ažurne podatke o predviđenoj dinamici implementacije u budućnosti;

2) Pokazatelji učinka kapitalnog projekta su kvantitativni ili kvalitativni kriterijumi koji se izračunavaju i tumače u procesu procenjivanja efikasnosti korišćenja javnih sredstava i primenjuju se na pojedinačni kapitalni projekat ili na portfolio kapitalnih projekata u celini.

Ostali pojmovi, definisani Uredbom o upravljanju kapitalnim projektima ("Službeni glasnik RS", broj 51/19, u daljem tekstu: Uredba), upotrebljeni u ovom pravilniku imaju značenje utvrđeno Uredbom.

III DOKUMENTACIJA

Član 3

Ovlašćeni predlagač podnosi plan implementacije projekta (u daljem tekstu: Plan) Ministarstvu finansija, neposredno pre otpočinjanja implementacije kapitalnog projekta, a najkasnije do kraja januara u prvoj godini implementacije kapitalnog projekta.

Prvom godinom implementacije kapitalnog projekta smatra se prva fiskalna godina u kojoj postoje obezbeđena finansijska sredstva za sprovođenje aktivnosti u implementaciji projekta, kako je definisano Uredbom.

Tokom implementacije kapitalnog projekta, ovlašćeni predlagač podnosi izveštaj o napretku implementacije kapitalnog projekta (u daljem tekstu: Izveštaj) Ministarstvu finansija.

Izveštaj se izrađuje i dostavlja Ministarstvu finansija kvartalno, najkasnije 15 dana po isteku svakog kvartala.

Plan i Izveštaj podnose se Ministarstvu finansija na obrascu propisanom Pravilnikom o investicionoj dokumentaciji.

Ovlašćeni predlagač je odgovoran za tačnost i verodostojnost podataka koji su sadržani u Planu i Izveštaju.

IV POKAZATELJI UČINKA

Član 4

Ministarstvo finansija izračunava pokazatelje učinka koji prikazuju efikasnost kojom se kapitalni projekti implementiraju i služe kao rani signali za identifikaciju prepreka u implementaciji kapitalnih projekata.

Pokazatelji učinka se izračunavaju na osnovu podataka koje ovlašćeni predlagači dostavljaju na početku implementacije kapitalnog projekta u formi Plana i podataka koje dostavljaju tokom implementacije kapitalnog projekta u formi Izveštaja.

Pokazatelji učinka se dele na osnovne i pomoćne.

U osnovne pokazatelje učinka spadaju: vreme do implementacije projekta (VDR), neaktivnost i pokazatelj adekvatnosti finansiranja (PAF).

Granične vrednosti za osnovne pokazatelje učinka se utvrđuju na sledeći način:

1) Za VDR pokazatelj - ukoliko je vrednost VDR pokazatelja za određeni kvartal za 25 procenata, a najmanje jednu godinu, veća od VDR pokazatelja koji je za taj kvartal indikovan podacima dostavljenim u Planu;

2) Za neaktivnost - ukoliko je projekat u statusu neaktivnog projekta prema kriterijumima iz člana 6. ovog pravilnika, a da takav status projekta nije predviđen podacima dostavljenim u Planu;

3) Za PAF - ukoliko je vrednost PAF za dva uzastopna kvartala u okviru jedne fiskalne godine manja od 20 procenata, dok je vrednost zbira preostalih budžetskih aproprijacija veća od 50 procenata.

Pored graničnih vrednosti iz stava 5. ovog člana, Ministarstvo se u daljem postupanju u odnosu na dobijene vrednosti osnovnih pokazatelja učinka, rukovodi i svim drugim relevantnim podacima i sagledava celokupne okolnosti implementacije predmetnog kapitalnog projekta.

Vreme do implementacije (VDR)

Član 5

VDR pokazuje koliko će vremena biti potrebno da se projekat implementira u potpunosti, uzimajući u obzir trenutnu dinamiku trošenja odnosno povlačenja sredstava.

Da bi se izveo zaključak o efikasnosti implementacije kapitalnog projekta, neophodno je vrednost ovog pokazatelja tokom implementacije projekta upoređivati sa njegovom vrednošću indikovanom Planom.

VDR se izražava u godinama sa jednim decimalnim mestom i izračunava se na osnovu sledeće formule:

U formuli iz stava 3. ovog člana, DI označava dan najskorijeg Izveštaja, DP dan početka implementacije kapitalnog projekta (pri čemu se razlika između ove dve vrednosti izražava u godinama sa jednim decimalnim mestom), Pt označava ukupne rashode vezane za projekat prikazane u okviru svakog od prethodnih Izveštaja, N broj izveštajnih perioda od dana početka implementacije projekta, a pUTP označava tekuću procenjenu vrednost ukupnih troškova projekta.

Neaktivnost

Član 6

Neaktivnost projekta kao pokazatelj učinka predstavlja raskorak između protoka vremena i stepena finansijske implementacije projekta.

Da bi se izveo zaključak o efikasnosti implementacije kapitalnog projekta, neophodno je vrednost ovog pokazatelja tokom implementacije projekta upoređivati sa njegovom vrednošću indikovanom Planom.

Kapitalni projekat dobija status neaktivnog projekta na osnovu sledećih kriterijuma:

1) Projekat je aktivan 25 procenata perioda predviđenog za implementaciju projekta.

> 25%)

i ima ukupni nivo finansijske implementacije jednak ili

manji od 10 procenata

10%);

2) Projekat je aktivan 50 procenata perioda predviđenog za implementaciju projekta.

> 50%)

i ima ukupni nivo finansijske implementacije jednak ili

manji od 20 procenata

20%);

3) Projekat je aktivan 75 procenata perioda predviđenog za implementaciju projekta.

> 75%)

i ima ukupni nivo finansijske implementacije jednak ili

manji od 30 procenata

30%).

U formuli iz stava 3. ovog člana, DI označava dan najskorijeg Izveštaja, DP dan početka implementacije kapitalnog projekta, DZ procenjeni dan završetka projekta (pri čemu se razlika između DI i DP, odnosno DZ i DP ove dve vrednosti izražava u godinama sa jednim decimalnim mestom), Pt označava ukupne rashode vezane za projekat prikazane u okviru svakog od prethodnih Izveštaja, N broj izveštajnih perioda od dana početka implementacije projekta, a pUTP označava tekuću procenjenu vrednost ukupnih troškova projekta.

Pokazatelj adekvatnosti finansiranja (PAF)

Član 7

PAF pokazuje sposobnost predlagača ideje kapitalnog projekta da angažuje finansijska sredstva koja adekvatno odražavaju kapacitete za implementaciju predmetnog kapitalnog projekta u određenoj budžetskoj godini.

PAF se izražava u procentima i izračunava na kvartalnom nivou na osnovu sledeće formule:

U formuli iz stava 2. ovog člana, Pq se odnosi na zbir rashoda za implementaciju kapitalnog projekta u kvartalu q, dok je BAt zbir svih budžetskih aproprijacija za projekat u toku te godine.

V POMOĆNI POKAZATELJI UČINKA

Član 8

Pomoćni pokazatelji učinka služe kao dopunska analitička osnova i izvode se iz ostalih podataka koji se dostavljaju u okviru Plana i Izveštaja.

Grupa pomoćnih pokazatelja učinka uključuje: stepen fizičke implementacije projekta (sadržan je u Izveštaju), ukupno trajanje implementacije (ukupno vreme od početka implementacije projekta) i ukupan stepen finansijske implementacije (računa se na osnovu zbira ukupnih realizovanih troškova i ukupnih procenjenih troškova projekta).

VI POSTUPAK NAKON IZRAČUNAVANJA POKAZATELJA UČINKA

Član 9

Ministarstvo prikuplja, konsoliduje i analizira podatke sadržane u Planu i Izveštaju.

Po prijemu Izveštaja, najkasnije mesec dana po isteku kvartala, Ministarstvo izračunava vrednosti osnovnih i pomoćnih pokazatelja učinka za sve aktivne kapitalne projekte.

Ukoliko se analizom pokazatelja učinka utvrdi da se projekat ne sprovodi u skladu sa Planom i Izveštajem, primeniće se odredbe pravilnika kojim se uređuje postupak racionalizacije kapitalnih projekata.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od dana početka primene Uredbe.