ODLUKA

O IZVEŠTAVANJU DRUŠTVA ZA OSIGURANJE/REOSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 55/2015 i 88/2019)

Uvodne odredbe

1. Ovom odlukom bliže se uređuje sadržina izveštaja, obaveštenja i podataka koje društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja Narodnoj banci Srbije, kao i način i rokovi za dostavljanje tih izveštaja, obaveštenja i podataka.

2. Društvo za osiguranje/reosiguranje podatke dostavlja na obrascima čija je sadržina propisana prilozima od 1 do 4, koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Društvo za osiguranje/reosiguranje iskazuje podatke po vrstama osiguranja, tarifama, tarifnim grupama i podgrupama osiguranja u skladu s klasifikacijom rizika propisanom u Prilogu 5 ove odluke, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Bliže objašnjenje pojedinih pojmova u obrascima koji se dostavljaju Narodnoj banci Srbije dato je u Prilogu 6 ove odluke (Metodološke napomene), koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

3. Statističke podatke iz tač. 8. i 9. ove odluke društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja godišnje, i to do 5. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Statističke podatke iz tač. 10. i 11. ove odluke i izveštaje iz tač. 14. i 15. ove odluke - društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja tromesečno, i to u sledećim rokovima:

- za prvi obračunski period (od 1. januara do 31. marta) - do 20. aprila tekuće godine;

- za drugi obračunski period (od 1. januara do 30. juna) - do 20. jula tekuće godine;

- za treći obračunski period (od 1. januara do 30. septembra) - do 20. oktobra tekuće godine;

- za četvrti obračunski period (od 1. januara do 31. decembra) - do 5. marta naredne godine.

Statističke podatke iz tačke 12. ove odluke društvo za osiguranje dostavlja mesečno za obračunski period od 1. januara tekuće godine do poslednjeg dana tekućeg meseca, u roku od deset dana posle isteka tekućeg meseca.

4. Ako dani isteka rokova iz ove odluke nisu radni dani, statistički podaci i izveštaji iz te odluke dostavljaju se prvog narednog radnog dana, pri čemu se radnim danom smatraju svi dani osim subote, nedelje i dana koji se ne praznuju radno u smislu zakona kojim se uređuju državni i drugi praznici u Republici Srbiji.

5. Iznosi u podacima koje društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja u smislu ove odluke moraju se, po vrstama osiguranja, slagati sa stanjem u poslovnim knjigama tog društva za osiguranje/reosiguranje.

6. Statističke podatke i izveštaje iz ove odluke društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja na način propisan uputstvom kojim se uređuju format i namena elektronskih poruka kojima društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja podatke Narodnoj banci Srbije.

7. Društvo za osiguranje/reosiguranje je dužno da podatke iz ove odluke prikaže tačno i potpuno, u skladu sa ovom odlukom.

Statistički podaci

8. Društvo za osiguranje dužno je da godišnje, prema članu 179. Zakona o osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), dostavlja Narodnoj banci Srbije statističke podatke navedene u sledećim obrascima:

1) Broj osiguranja i osiguranika, iznos ukupne i tehničke premije osiguranja, ukupne rezerve za prenosne i tehničke prenosne premije osiguranja, po vrstama i tarifama osiguranja - ST-1P;

2) Ukupna premija osiguranja prema kanalima prodaje - ST-1PK;

3) Broj i iznos šteta (zahteva) po vrstama i tarifama osiguranja - ST-1Š;

4) Obavezno osiguranje putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja (broj osiguranja, iznos ukupne i tehničke premije osiguranja, ukupne rezerve za prenosne i tehničke prenosne premije osiguranja) - ST-2P;

5) Obavezno osiguranje putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja (broj i iznos šteta) - ST-2Š;

6) Obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima (broj osiguranja, iznos ukupne i tehničke premije osiguranja, ukupne rezerve za prenosne i tehničke prenosne premije osiguranja) - ST-3P;

7) Obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima (broj i iznos šteta ukupno) - ST-3Š;

8) Obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima (broj i iznos šteta na licima) - ST-3ŠL;

9) Obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima (broj i iznos šteta na stvarima) - ST-3ŠS;

10) Osiguranje od povreda na radu i od profesionalnih oboljenja (broj i iznos šteta) - ST-4Š;

11) Troškovi nastali u vezi sa rešavanjem i isplatom šteta - ST-4T;

12) Promene kod životnih osiguranja - ST-5Ž;

13) Ugovori životnih osiguranja prema vrsti ugovora i načinu plaćanja - ST-6PU;

14) Podaci o osiguranju rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnosti i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - prema osiguranim rizicima - ST-7KAT1;

15) Podaci o osiguranju rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnosti i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - po vrstama osiguranja - ST-7KAT2;

16) Pregled reosiguravajućeg pokrića šteta prema ugovorima o reosiguranju - ST-8UG/O;

17) Razvoj šteta - iznos rešenih šteta - ST-9TR1;

18) Razvoj šteta - iznos rezervisanih prijavljenih šteta - ST-9TR2;

19) Razvoj šteta - broj rešenih šteta - ST-9TR3;

20) Razvoj šteta - broj rezervisanih prijavljenih šteta - ST-9TR4.

9. Društvo za reosiguranje dužno je da godišnje, prema članu 179. Zakona, dostavlja Narodnoj banci Srbije statističke podatke navedene u sledećim obrascima:

1) Troškovi nastali u vezi sa rešavanjem i isplatom šteta - ST-4T;

2) Podaci o reosiguranju/retrocesiji rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnosti i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - prema osiguranim rizicima - ST-10KAT1;

3) Podaci o reosiguranju/retrocesiji rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnosti i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - po vrstama osiguranja - ST-10KAT2;

4) Pregled reosiguravajućeg pokrića šteta prema ugovorima o reosiguranju/retrocesiji - ST-11UG/R.

Sadržina obrazaca iz ove tačke i tačke 8. ove odluke propisana je u Prilogu 1 ove odluke.

10. Društvo za osiguranje dužno je da tromesečno, prema članu 179. Zakona, dostavlja Narodnoj banci Srbije statističke podatke navedene u sledećim obrascima:

1) Premija osiguranja po vrstama osiguranja - ST-1;

2) Rezerve za prenosne premije po vrstama osiguranja - ST-1/A;

3) Rezervisane štete prethodne godine, rešene štete neisplaćene do kraja tekućeg obračunskog perioda i broj prijavljenih šteta u tekućem obračunskom periodu - ST-2;

4) Rešene (likvidirane) štete u tekućem obračunskom periodu po vrstama osiguranja - ST-2/A;

5) Rezervisane štete u tekućem obračunskom periodu po vrstama osiguranja - ST-2/B;

6) Matematička rezerva - ST-3;

7) Rezervisane i rešene štete - ST-4.

8) Pregled velikih šteta neživotnih osiguranja - ST-5.

11. Društvo za reosiguranje dužno je da tromesečno, prema članu 179. Zakona, dostavlja Narodnoj banci Srbije statističke podatke navedene u sledećim obrascima:

1) Premija reosiguranja po vrstama osiguranja - ST-1R;

2) Rezervisane štete prethodne godine i broj prijavljenih šteta u tekućem obračunskom periodu - reosiguranje - ST-2R;

3) Rešene (likvidirane) štete u tekućem obračunskom periodu po vrstama osiguranja - reosiguranje - ST-2R/A;

4) Rezervisane štete u tekućem obračunskom periodu po vrstama osiguranja - reosiguranje - ST-2R/B;

5) Matematička rezerva - reosiguranje - ST-3R;

6) Rezervisane i rešene štete - ST-4;

7) Pregled velikih reosiguranih šteta neživotnih osiguranja - ST-5R.

Sadržina obrazaca iz ove tačke i tačke 10. ove odluke propisana je u Prilogu 2 ove odluke.

12. Društvo za osiguranje dužno je da mesečno, prema članu 179. Zakona, dostavlja Narodnoj banci Srbije statističke podatke u obrascu Pregled obaveznog osiguranja vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima - ST-AO.

Sadržina obrasca iz stava 1. ove tačke propisana je u Prilogu 3 ove odluke.

12a. Društvo za osiguranje dužno je da, prema članu 179. Zakona, Narodnoj banci Srbije dostavlja statističke podatke u obrascu Pregled velikih šteta neživotnih osiguranja - uslovni podaci - ST-5U.

Društvo za osiguranje dužno je da podatke iz stava 1. ove tačke dostavlja Narodnoj banci Srbije najkasnije tri dana pre očekivane isplate štete koja prevazilazi 120 miliona dinara.

12b. Društvo za reosiguranje dužno je da, prema članu 179. Zakona, Narodnoj banci Srbije dostavlja statističke podatke u obrascu Pregled velikih reosiguranih šteta neživotnih osiguranja - uslovni podaci - ST-5R/U.

Društvo za reosiguranje dužno je da podatke iz stava 1. ove tačke dostavlja Narodnoj banci Srbije najkasnije dva dana pre očekivane naplate po osnovu učešća retrocesionara koja prevazilazi 500 miliona dinara.

Sadržina obrazaca iz ove tačke i tačke 12a ove odluke propisana je u Prilogu 3a ove odluke.

13. Narodna banka Srbije objavljuje obrađene podatke društava za osiguranje o broju osiguranja, broju osiguranika, ukupnoj premiji i štetama - po vrstama/tarifama osiguranja i po društvima za osiguranje, podatke o ukupnoj premiji prema kanalima prodaje i o tehničkim rezervama - po vrstama osiguranja i po društvima za osiguranje, kao i podatke o premiji prema vrsti ugovora, načinu plaćanja i promenama kod životnih osiguranja po vrstama osiguranja.

Narodna banka Srbije objavljuje obrađene podatke društava za reosiguranje o ukupnoj premiji, štetama i tehničkim rezervama - po vrstama osiguranja.

Tromesečni izveštaji

14. Društvo za osiguranje/reosiguranje dužno je da tromesečno, prema članu 178. Zakona, dostavlja Narodnoj banci Srbije sledeće izveštaje:

1) izveštaj o vlasničkoj strukturi osnovnog kapitala s promenama akcionara;

2) Saosiguranje i ekscedentno reosiguranje viškova rizika iznad maksimalnog samopridržaja - SR, s mišljenjem ovlašćenog aktuara;

3) Ostvarena (merodavna) premija osiguranja po vrstama osiguranja - OP, s mišljenjem ovlašćenog aktuara;

4) Broj prijavljenih i broj i iznos rešenih šteta i šteta u sporu društava za osiguranje - AŽ;

5) sledeće izveštaje o tehničkim rezervama, s mišljenjem ovlašćenog aktuara:

- Tehničke rezerve - ukupno - TR/U,

- Tehničke rezerve u samopridržaju - TR/S;

6) sledeće izveštaje:

- izveštaj o stanju imovine, obaveza i kapitala, kao i o ostvarenim prihodima i rashodima,

- Struktura investicionog portfolija po sredstvima životnog osiguranja - IP-Ž,

- Struktura investicionog portfolija po sredstvima neživotnog osiguranja - IP-NŽ;

7) izveštaje o ispunjenosti uslova koji se odnose na adekvatnost kapitala, u skladu sa Zakonom i propisom kojim se uređuje adekvatnost kapitala, i to:

- Adekvatnost kapitala za životna osiguranja - AK-ŽO,

- Adekvatnost kapitala za neživotna osiguranja/reosiguranje - AK-NO/RE,

- Zahtevana margina solventnosti za životna osiguranja - ZMS-ŽO,

- Zahtevana margina solventnosti za neživotna osiguranja, reosiguranje i dopunsko osiguranje uz osiguranje života - ZMS-NO/RE,

- Zahtevana margina solventnosti na osnovu premija - ZMS-P,

- Zahtevana margina solventnosti na osnovu šteta - ZMS-Š.

Sadržina obrazaca iz ove tačke propisana je u Prilogu 4 ove odluke.

Izveštaj iz stava 1. odredba pod 1) ove tačke odnosi se na vlasničku strukturu društva za osiguranje/reosiguranje na poslednji dan tromesečja, koja uključuje podatke o svim vlasnicima s podacima o njihovom udelu u vlasništvu, odnosno udelu u pravu glasa, a kao poseban deo izveštaja dostavlja se obrazloženje promene vlasničke strukture u odnosu na prethodni izveštajni period, na način propisan uputstvom iz tačke 6. ove odluke.

Izveštaj iz stava 1. odredba pod 6), alineja prva, ove tačke odnosi se na podatke o stanju i promenama na računima imovine, kapitala i obaveza i o prihodima, rashodima i rezultatima poslovanja utvrđenim i raščlanjenim u skladu s propisom kojim se uređuje kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru, a dostavlja se na način propisan uputstvom iz tačke 6. ove odluke.

Izveštaji iz stava 1. odredba pod 6), alineja druga i treća, ove tačke odnose se na podatke o strukturi investicionog portfolija kao celine i odvojeno po kategorijama izvora - za sredstva tehničkih rezervi, za sredstva garantne rezerve i za ostala sredstva osiguranja, u skladu sa Zakonom i propisom kojim se uređuje investiranje sredstava osiguranja, a mogu uključivati i prateće izveštaje, na način propisan uputstvom iz tačke 6. ove odluke.

15. Društvo za osiguranje/reosiguranje dužno je da, prema članu 159. Zakona, Narodnoj banci Srbije tromesečno dostavlja sledeće dokumente:

1) tromesečne izveštaje koje je sačinio interni revizor;

2) odluku nadzornog odbora o usvajanju tromesečnih izveštaja o internoj reviziji.

Dokumente iz stava 1. ove tačke društvo dostavlja na način propisan uputstvom iz tačke 6. ove odluke.

Redovno izveštavanje

16. Izveštaje, akte, obaveštenja i podatke propisane članom 177. Zakona društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja u rokovima i na način propisan uputstvom iz tačke 6. ove odluke.

Prelazne odredbe i završna odredba

17. Društvo za osiguranje/reosiguranje dužno je da primeni odredbe ove odluke pri izveštavanju sa stanjem na dan 31. decembra 2015. godine.

Društvo za osiguranje/reosiguranje dužno je da tromesečno izveštavanje Narodne banke Srbije na dane 30. juna i 30. septembra 2015. godine izvrši u skladu s propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke.

Uz izveštavanje iz stava 2. ove tačke, društvo za osiguranje/reosiguranje dostavlja mišljenje ovlašćenog aktuara u skladu sa ovom odlukom.

Društvo za osiguranje je dužno da mesečno izveštavanje Narodne banke Srbije u periodu od 30. juna do 30. novembra 2015. godine izvrši u skladu s propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke.

18. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o dostavljanju Narodnoj banci Srbije statističkih i drugih podataka društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", br. 27/05 i 21/10) i Odluka o sadržini podataka koje društvo za osiguranje dostavlja Narodnoj banci Srbije i o načinu i rokovima dostavljanja tih podataka ("Službeni glasnik RS", br. 15/07 i 24/10).

19. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 27. juna 2015. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni i dopunama
Odluke o izveštavanju društva za osiguranje/reosiguranje

("Sl. glasnik RS", br. 88/2019)

7. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 31. decembra 2019. godine.

 

Prilog 1

GODIŠNJI STATISTIČKI PODACI

 

ST-1P
osiguranje

BROJ OSIGURANJA I OSIGURANIKA, IZNOS UKUPNE I TEHNIČKE PREMIJE OSIGURANJA, UKUPNE REZERVE ZA PRENOSNE I TEHNIČKE PRENOSNE PREMIJE OSIGURANJA, PO VRSTAMA I TARIFAMA OSIGURANJA

 

ST-1PK
osiguranje

UKUPNA PREMIJA OSIGURANJA PREMA KANALIMA PRODAJE

ST-1Š
osiguranje

BROJ I IZNOS ŠTETA (ZAHTEVA) PO VRSTAMA OSIGURANJA, PO VRSTAMA I TARIFAMA OSIGURANJA

ST-2P
osiguranje

OBAVEZNO OSIGURANJE PUTNIKA U JAVNOM PREVOZU OD POSLEDICA NESREĆNOG SLUČAJA

ST-2Š
osiguranje

OBAVEZNO OSIGURANJE PUTNIKA U JAVNOM PREVOZU OD POSLEDICA NESREĆNOG SLUČAJA

ST-3P
osiguranje

OBAVEZNO OSIGURANJE VLASNIKA MOTORNIH VOZILA OD ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU PRIČINJENU TREĆIM LICIMA

ST-3Š
osiguranje

OBAVEZNO OSIGURANJE VLASNIKA MOTORNIH VOZILA OD ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU PRIČINJENU TREĆIM LICIMA - UKUPNO

ST-3ŠL
osiguranje

OBAVEZNO OSIGURANJE VLASNIKA MOTORNIH VOZILA OD ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU PRIČINJENU TREĆIM LICIMA - NA LICIMA

ST-3ŠS
osiguranje

OBAVEZNO OSIGURANJE VLASNIKA MOTORNIH VOZILA OD ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU PRIČINJENU TREĆIM LICIMA - NA STVARIMA

ST-4Š
osiguranje

OSIGURANJE OD POVREDA NA RADU I OD PROFESIONALNIH OBOLJENJA

ST-4T
osiguranje/reosiguranje

TROŠKOVI NASTALI U VEZI SA REŠAVANJEM I ISPLATOM ŠTETA

ST-5Ž
osiguranje

PROMENE KOD ŽIVOTNIH OSIGURANJA

ST-6PU
osiguranje

UGOVORI ŽIVOTNIH OSIGURANJA PREMA VRSTI UGOVORA I NAČINU PLAĆANJA

ST-7KAT1
osiguranje

PODACI O OSIGURANJU RIZIKA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA (GRAD, MRAZ I DRUGE OPASNOSTI I/ILI PRIRODNE NEPOGODE KAO ŠTO SU ZEMLJOTRES, POPLAVA I SUŠA) - PREMA OSIGURANIM RIZICIMA

ST-7KAT2

osiguranje

PODACI O OSIGURANJU RIZIKA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA (GRAD, MRAZ I DRUGE OPASNOSTI I/ILI PRIRODNE NEPOGODE KAO ŠTO SU ZEMLJOTRES, POPLAVA I SUŠA) - PO VRSTAMA OSIGURANJA

ST-8UG/O
osiguranje

PREGLED REOSIGURAVAJUĆEG POKRIĆA ŠTETA PREMA UGOVORIMA O REOSIGURANJU

ST-9TR1
osiguranje

RAZVOJ ŠTETA - IZNOS REŠENIH ŠTETA

ST-9TR2
osiguranje

RAZVOJ ŠTETA - IZNOS REZERVISANIH PRIJAVLJENIH ŠTETA

ST-9TR3
osiguranje

RAZVOJ ŠTETA - BROJ REŠENIH ŠTETA

ST-9TR4
osiguranje

RAZVOJ ŠTETA - BROJ REZERVISANIH PRIJAVLJENIH ŠTETA

ST-10KAT1
reosiguranje

PODACI O REOSIGURANJU/RETROCESIJI RIZIKA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA (GRAD, MRAZ I DRUGE OPASNOSTI I/ILI PRIRODNE NEPOGODE KAO ŠTO SU ZEMLJOTRES, POPLAVA I SUŠA) - PREMA OSIGURANIM RIZICIMA

ST-10KAT2
reosiguranje

PODACI O REOSIGURANJU/RETROCESIJI OD ELEMENTARNIH NEPOGODA (GRAD, MRAZ I DRUGE OPASNOSTI I/ILI PRIRODNE NEPOGODE KAO ŠTO SU ZEMLJOTRES, POPLAVA I SUŠA) - PO VRSTAMA OSIGURANJA

ST-11UG/R
reosiguranje

PREGLED REOSIGURAVAJUĆEG POKRIĆA ŠTETA PREMA UGOVORIMA O REOSIGURANJU/RETROCESIJI

Prilog 2

TROMESEČNI STATISTIČKI PODACI

 

ST-1
osiguranje

PREMIJA OSIGURANJA PO VRSTAMA OSIGURANJA

ST-1/A
osiguranje

REZERVE ZA PRENOSNE PREMIJE PO VRSTAMA OSIGURANJA

ST-2
osiguranje

REZERVISANE ŠTETE PRETHODNE GODINE, REŠENE ŠTETE NEISPLAĆENE DO KRAJA TEKUĆEG OBRAČUNSKOG PERIODA I BROJ PRIJAVLJENIH ŠTETA U TEKUĆEM OBRAČUNSKOM PERIODU

ST-2/A
osiguranje

REŠENE (LIKVIDIRANE) ŠTETE U TEKUĆEM OBRAČUNSKOM PERIODU PO VRSTAMA OSIGURANJA

ST-2/B
osiguranje

REZERVISANE ŠTETE U TEKUĆEM OBRAČUNSKOM PERIODU PO VRSTAMA OSIGURANJA

ST-3
osiguranje

MATEMATIČKA REZERVA

ST-4
osiguranje/reosiguranje

REZERVISANE I REŠENE ŠTETE

ST-5
osiguranje

PREGLED VELIKIH ŠTETA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA

ST-1R
reosiguranje

PREMIJA REOSIGURANJA PO VRSTAMA OSIGURANJA

ST-2R
reosiguranje

REZERVISANE ŠTETE PRETHODNE GODINE I BROJ PRIJAVLJENIH ŠTETA U TEKUĆEM OBRAČUNSKOM PERIODU - REOSIGURANJE

ST-2R/A
reosiguranje

REŠENE (LIKVIDIRANE) ŠTETE U TEKUĆEM OBRAČUNSKOM PERIODU PO VRSTAMA OSIGURANJA - REOSIGURANJE

ST-2R/B
reosiguranje

REZERVISANE ŠTETE 1)2) U TEKUĆEM OBRAČUNSKOM PERIODU PO VRSTAMA OSIGURANJA - REOSIGURANJE

ST-3R
reosiguranje

MATEMATIČKA REZERVA - REOSIGURANJE

ST-5R
reosiguranje

PREGLED VELIKIH REOSIGURANIH ŠTETA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA

Prilog 3

MESEČNI STATISTIČKI PODACI

 

ST-AO
osiguranje

PREGLED OBAVEZNOG OSIGURANJA VLASNIKA MOTORNIH VOZILA OD ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU PRIČINJENU TREĆIM LICIMA

Prilog 3a

ST-5U
osiguranje

PREGLED VELIKIH ŠTETA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA - USLOVNI PODACI

ST-5R/U
reosiguranje

PREGLED VELIKIH REOSIGURANIH ŠTETA NEŽIVOTNIH OSIGURANJA - USLOVNI PODACI

Prilog 4

TROMESEČNI IZVEŠTAJI

 

SR
osiguranje/reosiguranje

SAOSIGURANJE I EKSCEDENTNO REOSIGURANJE VIŠKOVA RIZIKA IZNAD MAKSIMALNOG SAMOPRIDRŽAJA

OP
osiguranje/reosiguranje

OSTVARENA (MERODAVNA) PREMIJA OSIGURANJA PO VRSTAMA OSIGURANJA


osiguranje

BROJ PRIJAVLJENIH I BROJ I IZNOS REŠENIH ŠTETA I ŠTETA U SPORU SA PROSEČNIM VREMENOM REŠAVANJA I ISPLATE ŠTETA

TR/U
osiguranje/reosiguranje

TEHNIČKE REZERVE - UKUPNO

TR/S
osiguranje/reosiguranje

TEHNIČKE REZERVE - U SAMOPRIDRŽAJU

IP/Ž
osiguranje/reosiguranje

STRUKTURA INVESTICIONOG PORTFOLIA PO SREDSTVIMA ŽIVOTNOG OSIGURANJA

IP/NŽ
osiguranje/reosiguranje

STRUKTURA INVESTICIONOG PORTFOLIA PO SREDSTVIMA NEŽIVOTNOG OSIGURANJA

AK-ŽO
osiguranje

ADEKVATNOST KAPITALA ZA ŽIVOTNA OSIGURANJA

AK-NO/RE
osiguranje/reosiguranje

ADEKVATNOST KAPITALA ZA NEŽIVOTNA OSIGURANJA/REOSIGURANJE

ZMS-ŽO
osiguranje

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI ZA ŽIVOTNA OSIGURANJA

ZMS-NO/RE
osiguranje/reosiguranje

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI ZA NEŽIVOTNA OSIGURANJA, REOSIGURANJE I DOPUNSKO OSIGURANJE UZ OSIGURANJE ŽIVOTA

ZMS-P
osiguranje/reosiguranje

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI NA OSNOVU PREMIJA

ZMS-Š
osiguranje/reosiguranje

ZAHTEVANA MARGINA SOLVENTNOSTI NA OSNOVU ŠTETA

Prilog 5

KLASIFIKACIJA RIZIKA PREMA VRSTAMA OSIGURANJA

 

Vrsta osiguranja

Tarifa

Tarifna grupa

Tarifna oznaka za lica i stvari

10

10.01

10.01.01

10.01.01.1

Vrste rizika u okviru vrsta osiguranja klasifikuju se na sledeći način:

01

OSIGURANJE OD POSLEDICA NEZGODE

01.01

Osiguranje lica od posledica nesrećnog slučaja pri obavljanju redovnog zanimanja i van njega

01.01.01

Osiguranje od povreda na radu

01.01.02

Osiguranje od profesionalnih oboljenja

01.01.03

Sva druga osiguranja lica od posledica nesrećnog slučaja pri obavljanju redovnog zanimanja i van njega

01.02

Osiguranje lica od posledica nesrećnog slučaja u motornim vozilima i pri obavljanju posebnih delatnosti

01.02.01

Osiguranje od povreda na radu

01.02.02

Osiguranje od profesionalnih oboljenja

01.02.03

Sva druga osiguranja lica od posledica nesrećnog slučaja u motornim vozilima i pri obavljanju posebnih delatnosti

01.03

Osiguranje učenika i studenata od posledica nesrećnog slučaja

01.04

Posebna osiguranja omladine od posledica nesrećnog slučaja

01.05

Osiguranje gostiju, posetilaca priredbi, izletnika i turista od posledica nesrećnog slučaja

01.06

Osiguranje potrošača, pretplatnika i sl. od posledica nesrećnog slučaja

01.07

Druga posebna osiguranja od posledica nesrećnog slučaja

01.08

Obavezno osiguranje putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja

01.08.01

Putnici u autobusima u gradskom, međugradskom i međunarodnom linijskom saobraćaju

01.08.02

Putnici u autobusima kojima se obavlja prevoz zaposlenih na posao i s posla

01.08.03

Putnici u autobusima za prevoz turista

01.08.04

Putnici u taksi automobilima i rentakar vozilima

01.08.05

Putnici u šinskim vozilima

01.08.06

Putnici na svim vrstama plovila, uključujući i krstarenja i prevoz turista

01.08.07

Putnici na svim vrstama rentakar plovila

01.08.08

Putnici u vazduhoplovima kojima se obavlja javni prevoz putnika u redovnom i vanrednom prevozu (čarter i avio-taksi)

01.08.09

Putnici u turističkim vazduhoplovima koji se koriste za kraće prelete, panoramske letove i rentakar

01.08.10

Putnici u drugim prevoznim sredstvima

01.09

Osiguranje korisnika usluga podučavanja skijanju od posledica nezgode

01.99

Sva druga osiguranja od posledica nesrećnog slučaja

02

DOBROVOLJNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

02.01

Dopunsko zdravstveno osiguranje

02.02

Dodatno zdravstveno osiguranje

02.03

Privatno zdravstveno osiguranje

02.04

Kombinacija vrsta dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

02.05

Putno zdravstveno osiguranje za vreme boravka u inostranstvu shodno članu 174. stav 4. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 25/2019)

02.99

Sva druga dobrovoljna zdravstvena osiguranja

03

OSIGURANJE MOTORNIH VOZILA

03.01

Kasko osiguranje motornih vozila na sopstveni pogon, osim šinskih vozila

03.02

Kasko osiguranje motornih vozila bez sopstvenog pogona

03.99

Sva druga osiguranja motornih vozila

04

OSIGURANJE ŠINSKIH VOZILA

04.01

Kasko osiguranje šinskih vozila

04.99

Sva druga osiguranja šinskih vozila

05

OSIGURANJE VAZDUHOPLOVA

05.01

Kasko osiguranje vazduhoplova

05.99

Sva druga osiguranja vazduhoplova

06

OSIGURANJE PLOVNIH OBJEKATA

06.01

Kasko osiguranje plovnih objekata u pomorskoj plovidbi

06.02

Kasko osiguranje plovnih objekata u rečno-jezerskoj plovidbi

06.03

Kasko osiguranje brodova u izgradnji

06.99

Sva druga osiguranja plovnih objekata

07

OSIGURANJE ROBE U PREVOZU

07.01

Osiguranje robe u međunarodnom transportu

07.02

Osiguranje robe u domaćem transportu

07.03

Osiguranje robe za vreme uskladištenja

07.99

Sva druga osiguranja robe u prevozu

08

OSIGURANJE IMOVINE OD POŽARA I DRUGIH OPASNOSTI

08.01

Osiguranje od požara i drugih opasnosti izvan industrije i zanatstva

08.02

Osiguranje od požara i drugih opasnosti u industriji i zanatstvu

08.03

Osiguranje od požara imovine elektroprivrede

08.99

Sva druga osiguranja imovine od požara i drugih opasnosti

09

OSTALA OSIGURANJA IMOVINE

09.01

Osiguranje od opasnosti provalne krađe i razbojništva

09.02

Osiguranje stakla od loma

09.03

Kombinovano osiguranje stvari domaćinstva

09.04

Osiguranje mašina od loma

09.05

Osiguranje mašinske opreme elektroprivrednih organizacija od loma

09.06

Osiguranje objekata u izgradnji

09.07

Osiguranje objekata u montaži

09.08

Osiguranje filmskih preduzeća

09.09

Osiguranje useva i plodova

08.10

Osiguranje životinja

08.11

Kombinovano osiguranje računara

08.12

Osiguranje rudnika s podzemnom eksploatacijom

08.13

Kombinovano osiguranje pokretne tehnike

08.14

Osiguranje zaliha u hladnjačama

09.99

Sva ostala osiguranja

10

OSIGURANJE OD ODGOVORNOSTI ZBOG UPOTREBE MOTORNIH VOZILA

10.01

Obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima

10.01.01

Putnički automobili

10.01.01.1

Putnički automobili - šteta na licima

10.01.01.2

Putnički automobili - šteta na stvarima

10.01.02

Teretna vozila

10.01.02.1

Teretna vozila - šteta na licima

10.01.02.2

Teretna vozila - šteta na stvarima

10.01.03

Autobusi

10.01.03.1

Autobusi - šteta na licima

10.01.03.2

Autobusi - šteta na stvarima

10.01.04

Vučna vozila

10.01.04.1

Vučna vozila - šteta na licima

10.01.04.2

Vučna vozila - šteta na stvarima

10.01.05

Specijalna motorna vozila

10.01.05.1

Specijalna motorna vozila - šteta na licima

10.01.05.2

Specijalna motorna vozila - šteta na stvarima

10.01.06

Motocikli

10.01.06.1

Motocikli - šteta na licima

10.01.06.2

Motocikli - šteta na stvarima

10.01.07

Priključna vozila

10.01.07.1

Priključna vozila - šteta na licima

10.01.07.2

Priključna vozila - šteta na stvarima

10.01.08

Motorna vozila strane registracije

10.01.08.1

Motorna vozila strane registracije - šteta na licima

10.01.08.2

Motorna vozila strane registracije - šteta na stvarima

10.01.09

Radna vozila

10.01.09.1

Radna vozila - šteta na licima

10.01.09.2

Radna vozila - šteta na stvarima

10.01.10

Ostala vozila

10.01.10.1

Ostala vozila - šteta na licima

10.01.10.2

Ostala vozila - šteta na stvarima

10.01.11

Motorna vozila za vreme probnih vožnji

10.01.11.1

Motorna vozila za vreme probnih vožnji - šteta na licima

10.01.11.2

Motorna vozila za vreme probnih vožnji - šteta na stvarima

10.01.12

Vozila koja nisu dovedena u namenu u vreme transporta na sopstveni pogon

10.01.12.1

Vozila koja nisu dovedena u namenu u vreme transporta na sopstveni pogon - šteta na licima

10.01.12.2

Vozila koja nisu dovedena u namenu u vreme transporta na sopstveni pogon - šteta na stvarima

10.01.13

Osiguranje motornih vozila s probnim tablicama

10.01.13.1

Osiguranje motornih vozila s probnim tablicama - šteta na licima

10.01.13.2

Osiguranje motornih vozila s probnim tablicama - šteta na stvarima

10.01.14

Zelena karta

10.01.14.1

Zelena karta - šteta na licima

10.01.14.2

Zelena karta - šteta na stvarima

10.02

Osiguranje od odgovornosti prevoznika za robu prilikom transporta

10.99

Sva druga osiguranja od odgovornosti pri upotrebi motornih vozila

11

OSIGURANJE OD ODGOVORNOSTI ZBOG UPOTREBE VAZDUHOPLOVA

11.01

Obavezno osiguranje vlasnika vazduhoplova od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima

11.02

Osiguranje od odgovornosti prevoznika za robu prilikom transporta

11.99

Sva druga osiguranja od odgovornosti pri upotrebi vazduhoplova

12

OSIGURANJE OD ODGOVORNOSTI ZBOG UPOTREBE PLOVNIH OBJEKATA

12.01

Obavezno osiguranje vlasnika pomorskih plovnih objekata od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima

12.02

Obavezno osiguranje vlasnika rečnih i jezerskih plovnih objekata od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima

12.03

Osiguranje od odgovornosti lica koja popravljaju plovne objekte

12.04

Osiguranje od odgovornosti vlasnika, odnosno korisnika marine

12.05

Osiguranje od odgovornosti prevoznika za robu prilikom transporta

12.99

Sva druga osiguranja od odgovornosti pri upotrebi plovnih objekata

13

OSIGURANJE OD OPŠTE ODGOVORNOSTI

13.01

Osiguranje od opšte odgovornosti

13.02

Osiguranje proizvođača od odgovornosti za proizvode

13.03

Osiguranje ugovorene odgovornosti izvođača građevinskih radova, vršilaca stručnog nadzora ili tehničkih pregleda

13.04

Osiguranje ugovorene odgovornosti izvođača montažnih radova

13.05

Osiguranje od odgovornosti vlasnika opasnih materija u toku transporta

13.06

Osiguranje od odgovornosti revizijskih društava

13.07

Osiguranje od odgovornosti izvršitelja

13.08

Osiguranje od odgovornosti advokata

13.09

Osiguranje od odgovornosti lekara

13.10

Osiguranje od projektantske odgovornosti

13.11

Osiguranje od odgovornosti javnih beležnika

13.12

Osiguranje od odgovornosti društva za posredovanje u osiguranju

13.13

Osiguranje od odgovornosti špeditera u međunarodnom saobraćaju

13.14

Osiguranje od odgovornosti špeditera u domaćem saobraćaju

13.15

Osiguranje od odgovornosti u železničkom saobraćaju

13.16

Osiguranje od odgovornosti stečajnih upravnika

13.17

Osiguranje od odgovornosti posrednika nekretnina

13.18

Osiguranje od odgovornosti za klinička ispitivanja

13.19

Osiguranje od odgovornosti za nuklearnu štetu

13.20

Osiguranje od odgovornosti organizatora turističkih putovanja

13.21

Osiguranje od odgovornosti za štetu nastalu vršenjem usluga izdavanja elektronskih sertifikata

13.99

Sva druga opšta osiguranja od odgovornosti

14

OSIGURANJE KREDITA

14.01

Osiguranje novčanih potraživanja osiguranika od pravnih i dr. lica

14.02

Osiguranje potraživanja osiguranika u vezi sa odobrenim potrošačkim kreditima

14.03

Osiguranje potraživanja osiguranika u vezi sa odobrenim stambenim kreditima

14.04

Osiguranje potraživanja iz poslova finansijskog lizinga

14.05

Osiguranje izvoznih poslova od komercijalnih rizika

14.06

Osiguranje potraživanja osiguranika u vezi sa ostalim odobrenim kreditima

14.99

Sva druga osiguranja kredita

15

OSIGURANJE JEMSTVA

15.01

Osiguranje jemstva

15.02

Osiguranje organizatora putovanja za slučaj insolventnosti

15.99

Sva druga osiguranja jemstva

16

OSIGURANJE FINANSIJSKIH GUBITAKA

16.01

Osiguranje od opasnosti prekida rada usled opasnosti od požara

16.02

Osiguranje od opasnosti prekida rada usled opasnosti od loma

16.03

Osiguranje raznih priredbi zbog atmosferskih padavina

16.04

Osiguranje od štete zbog otkupa valutnih falsifikata

16.05

Osiguranje od štete u vezi sa sredstvima na tekućim računima građana i platnim i kreditnim karticama

16.06

Osiguranje rizika otkaza turističkih putovanja

16.07

Osiguranje finansijskih gubitaka od rizika nezaposlenosti i bolovanja

16.99

Sva druga osiguranja različitih finansijskih gubitaka

17

OSIGURANJE TROŠKOVA PRAVNE ZAŠTITE

17.01

Troškovi advokata i drugi troškovi postupka

17.99

Sva druga osiguranja troškova pravne zaštite

18

OSIGURANJE POMOĆI NA PUTOVANJU

18.01

Pomoć na putu vezana za drumsko vozilo

18.02

Putno zdravstveno osiguranje, uključujući i pomoć (asistenciju) za vreme puta van mesta boravka ili prebivališta

18.99

Sva druga osiguranja pomoći na putovanju

20

OSIGURANJE ŽIVOTA

20.01

Osiguranje života za slučaj smrti

20.02

Osiguranje života za slučaj doživljenja

20.03

Osiguranje života za slučaj smrti i doživljenja

20.04

Osiguranje života s tačno utvrđenim rokom isplate

20.05

Osiguranje života s povratom premije

20.99

Sva druga osiguranja života

21

RENTNO OSIGURANJE

21.01

Rentno osiguranje

22

DOPUNSKO OSIGURANJE UZ OSIGURANJE ŽIVOTA

22.01

Osiguranje od posledica nezgode

22.02

Zdravstveno osiguranje

23

OSIGURANJE S KAPITALIZACIJOM ISPLATE

23.01

Osiguranje s kapitalizacijom isplate

24

OSIGURANJE ZA SLUČAJ VENČANJA I ROĐENJA

24.01

Osiguranje za slučaj venčanja i rođenja

25

ŽIVOTNA OSIGURANJA VEZANA ZA JEDINICE INVESTICIONIH FONDOVA

25.01

Osiguranje života za slučaj smrti vezano za jedinice investicionih fondova

25.02

Osiguranje života za slučaj doživljenja vezano za jedinice investicionih fondova

25.03

Osiguranje života za slučaj smrti i doživljenja vezano za jedinice investicionih fondova

25.04

Životna osiguranja vezana za jedinice investicionih fondova s garantovanom isplatom

25.99

Ostala životna osiguranja vezana za jedinice investicionih fondova

26

TONTINE

26.01

Tontine

 

Prilog 6

METODOLOŠKE NAPOMENE

Ovim dokumentom su bliže utvrđeni podaci propisani Odlukom o izveštavanju društva za osiguranje/reosiguranje. Podaci iz te odluke odnose se na sledeće:

Podatak o broju osiguranja odnosi se na sve polise životnih osiguranja aktivne na dan 31. decembra obračunske godine, kao i na sve aktivne polise i obračunske liste neživotnih osiguranja prvi put evidentirane u knjigovodstvu u obračunskoj godini, pri čemu se aktivnom polisom osiguranja smatra polisa kod koje se i deo osiguravajućeg pokrića odnosi na obračunsku godinu. Kod obaveznog osiguranja vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima, podatak o broju osiguranja odnosi se na broj osiguranih vozila. Obračunskom godinom smatra se godina za koju se dostavljaju podaci. Kapitalizovane polise životnih osiguranja u smislu ove odluke smatraju se aktivnim. Ako su jednom polisom zaključena osiguranja po više tarifa, svaka tarifa se tretira kao zasebno osiguranje. Ako se zaključuje kolektivno osiguranje po jednoj tarifi i izdaje samo jedna polisa, ta se polisa tretira kao jedno osiguranje. Kod polisa obaveznih osiguranja kojima je pokriveno više tarifnih grupa, svaka tarifna grupa tretira se kao zasebno osiguranje.

Podatak o broju osiguranika kod životnih osiguranja odnosi se na broj lica osiguranih po aktivnim polisama, a kod neživotnih osiguranja - na broj lica osiguranih po aktivnim polisama prvi put evidentiranim u knjigovodstvu u obračunskoj godini.

Podatak o ukupnoj premiji kod neživotnih osiguranja odnosi se na iznos premije bez poreza utvrđen ugovorom o osiguranju (polisirana premija), a kod životnih osiguranja na iznos fakturisane premije u obračunskoj godini ili tekućem obračunskom periodu bez poreza, osim kod obrasca Promene kod životnih osiguranja - ST-5Ž, kod kog se odnosi na polisiranu premiju.

Podatak o ukupnoj rezervi za prenosne premije odnosi se na deo ukupne premije koji se koristi za pokriće obaveza iz osiguranja koje nastaju u narednom obračunskom periodu.

Podatak o tehničkoj premiji odnosi se na deo ukupne premije koji služi za pokriće obaveza po štetama.

Podatak o tehničkoj rezervi za prenosne premije odnosi se na deo tehničke premije koji služi za pokriće obaveza po štetama u narednom obračunskom periodu.

Podatak o broju rezervisanih šteta prijavljenih a nerešenih na dan 31. decembra prethodne i tekuće godine, kao na poslednji dan u tekućem obračunskom periodu odnose se na prijavljene štete koje na taj dan nisu rešene ili je taj postupak u toku, a podaci o iznosima rezervisanih šteta prijavljenih a nerešenih na dan 31. decembra prethodne i tekuće godine, kao na poslednji dan u tekućem obračunskom periodu - na iznose procenjenih obaveza društva za prijavljene štete koje na taj dan nisu rešene.

Podatak o broju odbijenih i storniranih šteta odnosi se na štete za koje je suma svih naknada šteta jednaka nuli.

Podatak o broju rešenih (likvidiranih) šteta odnosi se na štete za koje je izvršen konačan obračun, a podatak o iznosu rešenih (likvidiranih) šteta - na iznose kako konačno tako i delimično obračunatih šteta, tj. nespornih delova šteta.

Podaci o broju prijavljenih, odbijenih i storniranih šteta, kao i podaci o broju i iznosu rešenih i rezervisanih šteta, odnose se i na reaktivirane štete - štete koje su do kraja prethodne godine rešene po konačnom obračunu, pa za njih nije izvršena rezervacija na kraju te godine, ali se po tim štetama ponovo otvorio postupak rešavanja (žalba, spor, prošireni zahtev, nova dokumentacija), kao i na rentne štete - štete za koje se naknade isplaćuju redovno, u određenim vremenskim razmacima. Izuzetak od navedenog je podatak o broju prijavljenih i broju i iznosu rešenih šteta u obrascu Broj prijavljenih i broj i iznos rešenih šteta i šteta u sporu sa prosečnim vremenom rešavanja i isplate šteta - AŽ koji se ne odnose na rentne štete. Pod jednom štetom kod obaveznog osiguranja vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima - podrazumeva se jedna prijava štete, bez obzira na to da li ima više oštećenih i da li se šteta prijavljuje i na licima i na stvarima. Pod jednom prijavom štete podrazumeva se prijava napravljena istog datuma, i to udesa nastalog istog datuma, a u vezi sa istom polisom. Iznosi rešenih i rezervisanih šteta ne sadrže podatke o troškovima nastalim u vezi s rešavanjem i isplatom tih šteta. Izuzetak od navedenog su iznosi rešenih i rezervisanih šteta koji sadrže podatke o troškovima nastalim u vezi s rešavanjem i isplatom tih šteta, i to u obrascima: Podaci o osiguranju rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnosti i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - prema osiguranim rizicima - ST-7KAT1, Podaci o osiguranju rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnost i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - prema vrstama osiguranja - ST-7KAT2, Pregled reosiguravajućeg pokrića šteta prema ugovorima o reosiguranju - ST-8UG/O, Podaci o reosiguranju/retrocesiji rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnosti i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - prema osiguranim rizicima - ST-10KAT1, Podaci o reosiguranju/retrocesiji rizika od elementarnih nepogoda (grad, mraz i druge opasnosti i/ili prirodne nepogode kao što su zemljotres, poplava i suša) - prema vrstama osiguranja - ST-10KAT2, Pregled reosiguravajućeg pokrića šteta prema ugovorima o reosiguranju/retrocesiji - ST-11UG/R i Rezervisane i rešene štete - ST-4.

Podatak o troškovima nastalim u vezi s rešavanjem i isplatom šteta odnosi se na: troškove izviđaja, procene i isplate štete, troškove ostvarivanja regresnih zahteva, sudske troškove i takse u sporovima, troškove veštačenja i druge troškove u vezi s rešavanjem štete - koji se iskazuju na obrascu Bilans uspeha pod oznakom AOP 1031.

Podatak o iznosu premije datom u saosiguranje odnosi se na iznos udela saosiguravača u ukupnoj premiji u skladu sa ugovorom o saosiguranju i aktima poslovne politike društva.

Podatak o iznosu premije datom u reosiguranje odnosi se na iznos udela reosiguravača u ukupnoj premiji u skladu sa ugovorom o reosiguranju i aktima poslovne politike društva.

Podaci o tehničkoj premiji u samopridržaju, o preventivi i o režiji u samopridržaju odnose se na raspored premije u samopridržaju, koji se vrši u skladu s propisima i aktom poslovne politike društva, pri čemu se premijom u samopridržaju smatra premija sopstvenog portfelja uvećana za premiju primljenu u saosiguranje i umanjena za premiju datu u saosiguranje i reosiguranje.

Podatak o ukupnoj rezervi za prenosne premije u samopridržaju odnosi se na rezervu za prenosne premije sopstvenog portfelja uvećanu za rezervu za prenosne premije koja se odnosi na premiju primljenu u saosiguranje i umanjenu za rezervu za prenosne premije datu u saosiguranje i u reosiguranje.

Podatak o iznosu rezerve za prenosne premije datom u saosiguranje odnosi se na iznos udela saosiguravača u ukupnoj rezervi za prenosne premije.

Podatak o iznosu rezerve za prenosne premije datom u reosiguranje odnosi se na iznos udela reosiguravača u ukupnoj rezervi za prenosne premije.

Podatak o tehničkoj rezervi za prenosne premije u samopridržaju odnosi se na deo ukupne rezerve za prenosne premije u samopridržaju, obračunat u skladu sa aktima poslovne politike društva.

Podatak o rešenim (likvidiranim) štetama zaključno s krajem prethodnog obračunskog perioda koje su ostale neisplaćene do kraja tekućeg obračunskog perioda odnosi se na one štete koje su rešene zaključno s krajem prethodnog perioda a nisu isplaćene.

Podatak o isplaćenim štetama od onih koje su rešene u tekućem obračunskom periodu odnosi se na deo rešenih šteta u tekućem obračunskom periodu koje su i isplaćene u tom periodu.

Podatak o iznosu rezervacije za nastale neprijavljene štete na poslednji dan tekućeg obračunskog perioda odnosi se na iznos procenjen u skladu sa aktom poslovne politike društva, pri čemu se nastalom neprijavljenom štetom smatra šteta koja nije prijavljena do kraja tekućeg obračunskog perioda.

Podatak o premiji iz aktivnog posla reosiguranja odnosi se na premiju ostvarenu preuzimanjem rizika od osiguravača i reosiguravača u zemlji i inostranstvu, a utvrđuje se na osnovu ugovora o reosiguranju, aneksa tog ugovora i borderoa premija.

Podatak o premiji iz pasivnog posla reosiguranja odnosi se na premiju rizika predatih drugim reosiguravačima u zemlji i inostranstvu.

Podatak o rezervi za prenosne premije iz aktivnog posla reosiguranja odnosi se na deo premije iz aktivnog posla reosiguranja koji se koristi za pokriće buduće obaveze po osnovu poslova reosiguranja.

Podatak o rezervi za prenosne premije iz pasivnog posla reosiguranja odnosi se na deo premije iz pasivnog posla reosiguranja koji je obračunat u skladu sa aktom poslovne politike društva.

Podatak o ukupnoj rezervi za prenosne premije u samopridržaju odnosi se na rezervu za prenosne premije iz aktivnog posla reosiguranja umanjenu za rezervu za prenosne premije iz pasivnog posla reosiguranja.

Podatak o ostvarenoj premiji kod društva za osiguranje odnosi se na iznos ukupne premije obračunskog perioda uvećan za iznos ukupne rezerve za prenosne premije na početku obračunskog perioda i umanjen za iznos ukupne rezerve za prenosne premije na kraju obračunskog perioda, a kod društva za reosiguranje - na iznos ukupne premije obračunskog perioda po aktivnom poslu reosiguranja uvećan za iznos ukupne rezerve za prenosne premije po aktivnom poslu reosiguranja na početku obračunskog perioda i umanjen za iznos ukupne rezerve za prenosne premije po aktivnom poslu reosiguranja na kraju obračunskog perioda.

Na podatke koji se koriste u obračunu zahtevane margine solventnosti primenjuju se odredbe utvrđene Odlukom o adekvatnosti kapitala društva za osiguranje/reosiguranje.