ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA I MERILA ZA OBIME BUDŽETA GRADSKIH OPŠTINA

("Sl. list grada Beograda", br. 114/2019)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi i merila, kao i korektivni faktori čijom se primenom opredeljuje visina prihoda iz budžeta Grada i ista raspodeljuje gradskim opštinama Grada Beograda (u daljem tekstu: gradske opštine).

Član 2

Za raspodelu sredstava gradskim opštinama, utvrđuju se sledeći kriterijumi:

- opšti eksterni kriterijumi,

- opšti interni kriterijumi i

- kriterijumi za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština.

Član 3

Opšti eksterni kriterijumi opredeljuju 20% ukupnih prihoda iz budžeta gradskih opština, prethodno umanjenih za iznos dobijen primenom korektivnih faktora.

Opšti eksterni kriterijumi su:

- površina područja gradske opštine i

- broj stanovnika na području gradske opštine.

Opšti eksterni kriterijum, površina područja gradske opštine, opredeljuje procentualno učešće:

Opšti eksterni kriterijum

učešće

Površina područja gradske opštine

30%

Po opštem eksternom kriterijumu - površina područja gradske opštine, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Opšti eksterni kriterijum, broj stanovnika na području gradske opštine, opredeljuje procentualno učešće:

Opšti eksterni kriterijum

učešće

Broj stanovnika na području gradske opštine

70%

Po opštem eksternom kriterijumu - broj stanovnika na području gradske opštine, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Član 4

Opšti interni kriterijumi opredeljuju 30% ukupnih prihoda iz budžeta gradskih opština, prethodno umanjenih za iznos dobijen primenom korektivnih faktora.

Opšti interni kriterijumi su:

- broj zaposlenih u gradskoj opštini kod direktnih korisnika budžetskih sredstava,

- broj zaposlenih u gradskoj opštini kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava i

- broj budžetskih korisnika gradske opštine.

Opšti interni kriterijum, broj zaposlenih u gradskoj opštini kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, opredeljuje procentualno učešće:

Opšti interni kriterijum

učešće

Broj zaposlenih u gradskoj opštini kod direktnih korisnika budžetskih sredstava

75%

Po opštem internom kriterijumu - broj zaposlenih u gradskoj opštini kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Opšti interni kriterijum, broj zaposlenih u gradskoj opštini kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava, opredeljuje procentualno učešće:

Opšti interni kriterijum

učešće

Broj zaposlenih u gradskoj opštini kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava

5%

Po opštem internom kriterijumu - broj zaposlenih u gradskoj opštini kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Opšti interni kriterijum, broj budžetskih korisnika gradske opštine, opredeljuje procentualno učešće:

Opšti interni kriterijum

učešće

Broj budžetskih korisnika gradske opštine

20%

Po opštem internom kriterijumu - broj budžetskih korisnika gradske opštine, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Član 5

Kriterijumi za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština opredeljuju 50% ukupnih prihoda iz budžeta gradskih opština, prethodno umanjenih za iznos dobijen primenom korektivnih faktora.

Kriterijumi za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština su:

- površina nekategorisanih puteva na području gradske opštine;

- broj osnovnih škola i predškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i grad Beograd - na području gradske opštine;

- broj ustanova, prosečna starost i površina objekata u oblasti kulture, sporta i turizma čiji je osnivač gradska opština i

- broj javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač gradska opština i odnos broja zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima i broja stanovnika na području gradske opštine.

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - površina nekategorisanih puteva na području gradske opštine, opredeljuje procentualno učešće:

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština

učešće

Površina nekategorisanih puteva na području gradske opštine

30%

Po kriterijumu za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - površina nekategorisanih puteva na području gradske opštine, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - broj osnovnih škola i predškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i grad Beograd - na području gradske opštine, opredeljuje procentualno učešće:

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština

učešće

Broj osnovnih škola i predškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i grad Beograd - na području gradske opštine

30%

Po kriterijumu za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - broj osnovnih škola i predškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i grad Beograd - na području gradske opštine, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - broj ustanova, prosečna starost i površina objekata u oblasti kulture, sporta i turizma čiji je osnivač gradska opština, opredeljuje procentualno učešće:

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština

učešće

Broj ustanova, prosečna starost i površina objekata u oblasti kulture, sporta i turizma čiji je osnivač gradska opština

20%

Po kriterijumu za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - broj ustanova, prosečna starost i površina objekata u oblasti kulture, sporta i turizma čiji je osnivač gradska opština, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - broj javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač gradska opština i odnos broja zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima i broja stanovnika na području gradske opštine, opredeljuje procentualno učešće:

Kriterijum za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština

učešće

Broj javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač gradska opština i odnos broja zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima i broja stanovnika na području gradske opštine

20%

Po kriterijumu za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština - broj javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač gradska opština i odnos broja zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima i broja stanovnika na području gradske opštine, iznos sredstava koji je utvrđen primenom ovog kriterijuma, raspoređuje se budžetima gradskih opština u skladu sa procentualnim učešćem gradskih opština u tom kriterijumu.

Član 6

Za primenu opštih internih, opštih eksternih i kriterijuma za finansiranje poslova iz okvira nadležnosti gradskih opština, koriste se poslednje objavljeni statistički podaci, podaci dostavljeni od resorno zadužene organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda kao i zvanično dostavljeni podaci od strane gradskih opština.

Član 7

Korektivni faktori za određivanje obima prihoda iz budžeta gradskih opština su:

1. stepen razvijenosti gradske opštine;

Korektivnim faktorom - stepen razvijenosti gradske opštine, u zavisnosti od stepena pokrivenosti vodovodnom i kanalizacionom mrežom, i prosečnom platom bez poreza i doprinosa po zaposlenom po gradskim opštinama, definisane su tri grupe stepena razvijenosti gradskih opština.

Prvoj grupi stepena razvijenosti okvir dobijen primenom kriterijuma se ne menja, drugoj grupi uvećava se primenom koeficijenta 1,20 i trećoj grupi uvećava se primenom koeficijenta 1,25.

2. minimalno učešće prihoda budžeta gradske opštine u ukupnim prihodima budžeta opredeljenim gradskim opštinama;

Korektivnim faktorom - minimalno učešće prihoda budžeta gradske opštine u ukupnim prihodima budžeta opredeljenim gradskim opštinama, definiše se da obim prihoda budžeta gradske opštine ne može da bude niži od 3% u odnosu na ukupno opredeljene prihode iz budžeta gradskim opštinama.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju kriterijuma i merila za obime budžeta gradskih opština ("Službeni list Grada Beograda", broj 117/18).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".