ODLUKA

O DODATNIM OBLICIMA ZAŠTITE PORODILJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 44/2017, 102/2017, 64/2018, 123/2018 i 115/2019)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se dodatni oblici zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: grad) koje obezbeđuje grad radi podsticanja rađanja dece, kao i uslovi i način ostvarivanja ovih oblika zaštite i druga pitanja od značaja za ostvarivanje dodatnih oblika zaštite porodilja.

Član 2

Dodatni oblici zaštite utvrđeni ovom odlukom su:

1. pravo na novčano davanje porodilji,

2. pravo na novčano davanje nezaposlenoj porodilji,

3. pravo na novčano davanje porodilji za prvorođeno dete,

4. pravo na novčano davanje porodilji za trećerođeno dete,

5. pravo na novčano davanje porodilji za blizance i

6. pravo na novčano davanje porodilji za drugorođeno dete.

Član 3

Nezaposlena porodilja u smislu ove odluke je porodilja koja nije u radnom odnosu kod poslodavca - pravnog ili fizičkog lica. Nezaposlenom porodiljom smatra se i porodilja koja ne ostvaruje prihode po osnovu osnivačkih prava u privrednom subjektu, porodilja koja ne ostvaruje prihode po osnovu penzija i invalidnina, kao i porodilja koja ne ostvaruje prihode po osnovu obavljanja privremenih i povremenih poslova.

Nezaposlenost se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 4

Dodatne oblike zaštite iz člana 2. ove odluke ostvaruje porodilja sa prijavljenim prebivalištem na teritoriji grada Beograda, porodilja koja je interno raseljeno lice iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sa prijavljenim boravkom na teritoriji grada, porodilja sa statusom izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa prijavljenim boravkom na teritoriji grada i porodilja strani državljanin sa odobrenim stalnim boravkom na teritoriji grada Beograda, najmanje godinu dana pre dana rođenja deteta.

Član 5

Prava iz člana 2. ove odluke ima porodilja za novorođeno dete u iznosu koji posebnim aktom utvrđuje gradonačelnik Grada Beograda za period važenja odluke o budžetu, odnosno odluke o privremenom finansiranju najkasnije do početka primene odluke o budžetu Grada, odnosno odluke o privremenom finansiranju Grada.

U slučaju promene visine novčanog davanja u smislu stava 1. ovog člana, primenjivaće se iznos koji važi na dan rođenja deteta.

Član 6

Pravo iz člana 2. tačka 1, tačka 3, tačka 4, tačka 5. i tačka 6. može ostvariti porodilja nezavisno od visine prihoda.

Pravo iz člana 2. tačka 2. može ostvariti porodilja čiji je ukupni mesečni prihod po članu domaćinstva, uključujući novorođeno dete - decu, ostvaren u periodu od tri meseca koji prethode mesecu u kome je dete za koje se podnosi zahtev rođeno, manji od 10.000,00 dinara.

Domaćinstvo u smislu ove odluke čini porodilja, njen suprug ili vanbračni partner i maloletna izdržavana deca koja sa njima žive, uključujući i novorođeno dete - decu.

Ukupan mesečni prihod domaćinstva u smislu stava 2. ovog člana čine i prihodi koje ostvaruje suprug ili vanbračni partner, isplaćeni u periodu od tri meseca koji prethode mesecu u kome je dete za koje se podnosi zahtev rođeno, i to po osnovu: zarade, naknade zarade, penzije i invalidnine, u neto iznosu.

Za lica koja samostalno obavljaju delatnost - preduzetnike kao mesečni prihod uzima se osnovica za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Broj članova domaćinstva utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 7

Isplata novčanih davanja iz člana 2. ove odluke vrši se jednokratno na namenski tekući račun porodilje, otvoren kod finansijske organizacije sa kojom Gradska uprava grada Beograda ima zaključen ugovor, a sredstva za isplatu obezbeđuju se iz budžeta grada Beograda.

Prava iz člana 2. tačka 1. i tačka 2. pripadaju porodilji za svako dete bez obzira na broj prethodno rođene dece, pravo iz člana 2. tačka 3. pripada porodilji samo za prvorođeno dete, pravo iz člana 2. tačka 4. pripada porodilji samo za trećerođeno dete, pravo iz člana 2. tačka 5. pripada porodilji samo za blizance, a pravo iz člana 2. tačka 6. pripada porodilji samo za drugorođeno dete.

Ako se u jednom porođaju rodi dvoje ili više dece, porodilja će ostvariti pravo za svako rođeno dete u tom porođaju.

Član 8

Pravo iz člana 2. ove odluke ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove socijalne zaštite u roku od šest meseci od dana rođenja deteta, neposredno ili preporučeno putem pošte.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu koji je sastavni deo ove odluke.

Član 9

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tačka 1. i tačka 3. ove odluke potrebni su sledeći dokazi:

1. izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete - decu,

2. fotokopija lične karte ili očitana lična karta, fotokopija prijave boravka za interno raseljena i lica iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, fotokopija izbegličke legitimacije za izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, fotokopija prijave boravka za strane državljane.

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tačka 2. ove odluke potrebni su sledeći dokazi:

1. izvod iz matične knjige rođenih za dete - decu,

2. fotokopija lične karte ili očitana lična karta, fotokopija prijave boravka za interno raseljena lica iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, fotokopija izbegličke legitimacije za izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, fotokopija prijave boravka za strane državljane,

3. fotokopija lične karte ili očitana lična karta supruga ili vanbračnog partnera,

4. prijava prebivališta za maloletno izdržavano dete - decu,

5. izvod iz matične knjige venčanih ili izjava o postojanju vanbračne zajednice overena od strane notara,

6. za porodilju i supruga ili vanbračnog partnera koji ne ostvaruje prihode, izvod iz matične evidencije fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i

7. potvrda o prihodima supruga ili vanbračnog partnera koji ostvaruje prihode, isplaćenih u tri meseca koji prethode mesecu u kome je dete za koje se podnosi zahtev rođeno.

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tačka 4. ove odluke potrebni su sledeći dokazi:

1. izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete - decu,

2. fotokopija lične karte ili očitana lična karta, fotokopija prijave boravka za interno raseljena i lica iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, fotokopija izbegličke legitimacije za izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, fotokopija prijave boravka za strane državljane.

3. izvodi iz matične knjige rođenih za decu prethodnog reda rođenja.

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tačka 6. ove odluke potrebni su sledeći dokazi:

1. izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete - decu,

2. fotokopija lične karte ili očitana lična karta, fotokopija prijave boravka za interno raseljena i lica iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, fotokopija izbegličke legitimacije za izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, fotokopija prijave boravka za strane državljane i

3. izvod iz matične knjige rođenih za dete prethodnog reda rođenja.

Član 10

O pravima iz člana 2. ove odluke odlučuje organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove socijalne zaštite, u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 11

Po žalbama na prvostepena rešenja o pravima iz člana 2. ove odluke u drugom stepenu rešava Gradsko veće Grada Beograda.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Izuzetno od odredaba člana 2. ove odluke, od dana stupanja na snagu ove odluke, a do kraja 2017. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja porodilji u visini od 10.000,00 dinara i jednokratnog novčanog davanja nezaposlenoj porodilji u visini od 25.000,00 dinara.

Prava iz člana 2. ove odluke može ostvariti porodilja za dete - decu rođenu od dana stupanja na snagu ove odluke.

Porodilje koje su stekle pravo na dodatni oblik zaštite za dete - decu rođenu pre dana stupanja na snagu ove odluke mogu ostvariti pravo u skladu sa Odlukom o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda" br. 36/14 i 2/15).

Postupci po zahtevima za ostvarivanje prava za decu rođenu pre stupanja na snagu ove odluke okončaće se u skladu sa propisima koji su bili na snazi na dan rođenja deteta.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 36/14 i 2/15).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 102/2017)

Prelazne i završne odredbe

Član 5

Izuzetno od odredaba člana 5. Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 44/17), od dana stupanja na snagu ove odluke, a do kraja 2018. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja porodilji za prvorođeno dete u visini od 10.000,00 dinara.

Pravo iz člana 2. tačka 3. ove odluke može ostvariti porodilja za dete rođeno od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 64/2018)

Prelazne i završne odredbe

Član 5

Izuzetno od odredaba člana 5. Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 44/17 i 102/17) od dana stupanja na snagu ove odluke, a do kraja 2018. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja porodilji za trećerođeno dete u visini od 30.000,00 dinara.

Pravo iz člana 2. tačka 4. ove odluke može ostvariti porodilja za dete rođeno od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 123/2018)

Prelazne i završne odredbe

Član 4

Izuzetno od odredaba člana 5. Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 44/17), od dana stupanja na snagu ove odluke, a do kraja 2019. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja porodilji za blizance u visini od po 25.000,00 dinara po detetu.

Pravo iz člana 2. tačka 5. ove odluke može ostvariti porodilja za decu rođenu od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 115/2019)

Prelazne i završne odredbe

Član 5

Izuzetno od odredaba člana 5. Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 44/17), od dana primene ove odluke, a do kraja 2020. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja porodilji za drugorođeno dete u visini od 10.000,00 dinara.

Pravo iz člana 2. tačka 6. ove odluke može ostvariti porodilja za dete rođeno od 1. januara 2020. godine.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.

Obrazac koji je sastavni dao ove odluke, objavljen u "Sl. listu Grada Beograda", br. 115/2019, možete pogledati OVDE