ODLUKA
O GRADSKOM PRAVOBRANILAŠTVU GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 115/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se delokrug, organizacija i rad Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda (u daljem tekstu: Gradsko pravobranilaštvo), kao i druga pitanja od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva.

Član 2

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Beograda i gradskih opština Grada Beograda (u daljem tekstu: gradske opštine), obavlja Gradsko pravobranilaštvo.

Član 3

Gradsko pravobranilaštvo svoju dužnost obavlja u skladu sa Ustavom, zakonom, ovom odlukom i drugim opštim pravnim aktima.

Član 4

Sredstva za rad Gradskog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda.

II POLOŽAJ GRADSKOG PRAVOBRANILAŠTVA

Član 5

Gradsko pravobranilaštvo je organ Grada Beograda koji preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva radi ostvarivanja i zaštite imovinskih prava i interesa Grada Beograda i gradskih opština i obavlja i druge poslove određene zakonom i drugim opštim pravnim aktima.

Sedište Gradskog pravobranilaštva je u Beogradu, Tiršova 3.

Gradsko pravobranilaštvo poslove iz svoje nadležnosti obavlja u sedištu i u odeljenjima obrazovanim van sedišta.

Član 6

Funkciju Gradskog pravobranilaštva obavljaju gradski pravobranilac Grada Beograda (u daljem tekstu: gradski pravobranilac) i zamenici gradskog pravobranioca Grada Beograda (u daljem tekstu: zamenici gradskog pravobranioca).

Gradski pravobranilac rukovodi radom i predstavlja Gradsko pravobranilaštvo.

Obeležja Gradskog pravobranilaštva

Član 7

Gradsko pravobranilaštvo ima pečat okruglog oblika prečnika 32 mm, koji sadrži grb Republike Srbije u sredini, oko kojeg je ispisan tekst: "Republika Srbija - Grad Beograd - Gradsko pravobranilaštvo Grada Beograda", na srpskom jeziku ćiriličnim pismom. Pečat odeljenja Gradskog pravobranilaštva sadrži i naziv odeljenja.

Gradsko pravobranilaštvo ima štambilj pravougaonog oblika koji sadrži tekst: "Republika Srbija - Grad Beograd - Gradsko pravobranilaštvo Grada Beograda, Broj _________, Datum _________,". Štambilj odeljenja Gradskog pravobranilaštva sadrži i naziv odeljenja.

Na zgradi u kojoj se nalazi sedište i odeljenja Gradskog pravobranilaštva ističe se naziv Gradskog pravobranilaštva, odnosno odeljenja Gradskog pravobranilaštva, grb i zastava Grada Beograda, kao i zastava Republike Srbije u skladu sa zakonom.

Gradski pravobranilac, zamenici gradskog pravobranioca, pravobranilački pomoćnici gradskog pravobranioca (u daljem tekstu: pravobranilački pomoćnici), kao i pripravnici u Gradskom pravobranilaštvu, u vršenju poslova iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva koriste službenu legitimaciju.

Obrazac, izgled i način upotrebe službene legitimacije bliže se uređuje posebnim aktom koji donosi gradski pravobranilac.

Dostavljanje spisa i pružanje podataka i obaveštenja Gradskom pravobranilaštvu

Član 8

Organi i organizacije Grada Beograda, gradskih opština, kao i druga pravna lica koje zastupa Gradsko pravobranilaštvo, dužni su da Gradskom pravobranilaštvu blagovremeno dostavljaju obaveštenja o pravnim stvarima u kojima je ono ovlašćeno da preduzima pravne radnje i pravna sredstva, kao i da mu na njegov zahtev dostavljaju spise, obaveštenja, izjašnjenja i podatke potrebne za preduzimanje radnji za koje je ono nadležno.

Kada je postupanje Gradskog pravobranilaštva vezano za zakonski rok, organi i organizacije i druga pravna lica iz stava 1. ovog člana dužni su da spise i obaveštenja, odnosno podatke i objašnjenja bez odlaganja dostave, odnosno pruže Gradskom pravobranilaštvu.

Ako usled nepoštovanja obaveze iz st 1. i 2. ovog člana nastupi šteta za grad, gradsku opštinu i drugo pravno lice koje zastupa, Gradsko pravobranilaštvo će o tome obavestiti gradonačelnika grada Beograda (u daljem tekstu: gradonačelnik), predsednika gradske opštine, odnosno odgovorno lice u pravnom licu.

Obavezno dostavljanje pismena neposredno Gradskom pravobranilaštvu, odnosno odeljenju Gradskog pravobranilaštva

Član 9

Sudovi, organi uprave i drugi nadležni organi, dužni su da, u stvarima u kojima je predviđeno zastupanje od strane Gradskog pravobranilaštva, dostavljaju pismena na adresu sedišta Gradskog pravobranilaštva, osim kada Gradsko pravobranilaštvo zastupa gradske opštine za koje su obrazovana odeljenja, u kom slučaju se pismena dostavljaju nadležnom odeljenju.

Dostavljanje izvršeno suprotno odredbi stava 1. ovog člana, ne proizvodi pravno dejstvo.

Troškovi zastupanja

Član 10

Troškovi zastupanja u postupcima pred sudom, organom uprave i drugim nadležnim organom priznaju se Gradskom pravobranilaštvu po propisima o nagradi i naknadi troškova za rad advokata.

Ostvareni prihodi u zastupanju predstavljaju prihod Grada Beograda.

III NADLEŽNOST I DELOKRUG RADA

Član 11

Gradsko pravobranilaštvo je zastupnik Grada Beograda i gradskih opština, u pravnim postupcima pred sudovima, arbitražama, organima uprave i drugim nadležnim organima, kada Grad Beograd ili gradska opština imaju položaj stranke ili umešača o čijim pravima i obavezama se odlučuje u tom postupku.

Gradsko pravobranilaštvo, u pravnim postupcima pred sudovima, arbitražama, organima uprave i drugim nadležnim organima, zastupa organe i posebne organizacije Grada Beograda i gradskih opština, koji nemaju svojstvo pravnog lica.

Gradsko pravobranilaštvo može zastupati, na osnovu datog punomoćja, pred sudovima, arbitražama, organima uprave i drugim nadležnim organima i druga pravna lica čiji je osnivač ili kontrolni član Grad Beograd, odnosno gradska opština, ili pravna lica čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Grada Beograda, odnosno Gradske opštine.

Kada u istom postupku učestvuju stranke sa suprotstavljenim interesima, a jedna od tih stranaka je grad Beograd, odnosno gradska opština, Gradsko pravobranilaštvo će zastupati Grad Beograd, odnosno Gradsku opštinu.

Kada u istom postupku učestvuju stranke sa suprotstavljenim interesima, koje prema ovoj odluci zastupa Gradsko pravobranilaštvo, a nijedna od tih stranaka nije grad Beograd, Gradsko pravobranilaštvo će zastupati stranku koja je inicirala pokretanje postupka.

Član 12

Gradsko pravobranilaštvo zastupa Grad Beograd i gradske opštine pred stranim i međunarodnim sudovima i arbitražama i pred drugim nadležnim organima u inostranstvu, gde je Grad Beograd odnosno Gradska opština stranka u postupku.

Ako Gradsko pravobranilaštvo prema propisima strane države ili međunarodne organizacije ili iz drugog razloga ne može neposredno da zastupa Grad Beograd odnosno Gradsku opštinu pred stranim ili međunarodni sudovima i arbitražama, ili pred drugim nadležnim organima u inostranstvu, gradonačelnik će, na predlog gradskog pravobranioca ovlastiti za zastupanje lice koje može preduzeti zastupanje u skladu sa propisima strane države, arbitraže ili međunarodne organizacije.

Član 13

Prilikom zaključivanja ugovora koje zaključuje grad Beograd, odnosno gradska opština, Gradsko pravobranilaštvo daje pravna mišljenja na ispunjenost zakonom propisanih uslova u vezi sa pojedinačnim ugovorom.

Gradsko pravobranilaštvo može davati mišljenja u vezi sa pravnim pitanjima koja su od značaja za rad, postupanje i odlučivanje organa i organizacija Grada Beograda i gradskih opština, na inicijativu tih organa i organizacija, ali dato mišljenje Gradskog pravobranilaštva ne može stvarati obavezu u postupanju tih organa i organizacija.

Gradsko pravobranilaštvo može davati pravnim licima koja je osnovao Grad Beograd, odnosno gradska opština, čiji je kontrolni član grad Beograd ili se finansiraju iz budžeta Grada, odnosno gradske opštine, na njihov zahtev, pravna mišljenja u vezi sa imovinsko-pravnim pitanjima ali dato mišljenje Gradskog pravobranilaštva ne može stvarati obavezu u postupanju tih pravnih lica.

Član 14

Gradsko pravobranilaštvo preduzima zastupanje pod istim uslovima kao i advokat kada je propisano da je u određenom postupku ili za preduzimanje određene radnje u postupku obavezno zastupanje stranke od strane advokata.

Član 15

Gradsko pravobranilaštvo prati i proučava pravna pitanja od značaja za rad organa i organizacija Grada Beograda i gradskih opština, kao i primenu zakona i podzakonskih pravnih akata koji su od značaja za zaštitu imovinskopravnih interesa Grada Beograda odnosno gradskih opština i obaveštava organe i organizacije Grada Beograda odnosno gradskih opština o uočenim problemima.

Gradsko pravobranilaštvo najkasnije do 31. marta tekuće godine podnosi Skupštini Grada Beograda (u daljem tekstu: Skupština) izveštaj o radu za prethodnu godinu.

Na zahtev organa Grada Beograda, odnosno organa gradskih opština, Gradsko pravobranilaštvo podnosi izveštaj o postupanju u pojedinim predmetima.

Član 16

Gradsko pravobranilaštvo ovlašćeno je da pokrene, odnosno podnese inicijativu za pokretanje postupka pred sudom ili drugim nadležnim organom povodom pitanja iz svoje nadležnosti.

Gradsko pravobranilaštvo postupa po pismenim nalozima i zahtevima subjekata koje zastupa i dužno je da ih obavesti o svom pravnom mišljenju, odnosno o preduzetim radnjama, u razumnom roku, koji ne može biti duži od 30 dana.

U slučaju da je pravno mišljenje potrebno dati, odnosno radnju preduzeti u roku kraćem iz stava 2. ovog člana, organ koji se obratio Gradskom pravobranilaštvu dužan je da to posebno istakne i obrazloži u pismenom zahtevu, uz označavanje da se zahtev upućuje kao prioritet, sa jasno naznačenim rokom za postupanje, koji ne može biti kraći od osam dana.

Kada oceni da se nalogom ili zahtevom zastupanog subjekta krši Ustav, zakon ili podzakonski akti, ili se ugrožavaju imovinska prava i interesi Grada Beograda odnosno Gradske opštine, Gradsko pravobranilaštvo će o tome odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema naloga ili zahteva, pismenim putem obavestiti izdavaoca naloga, odnosno podnosioca zahteva, sa obrazloženim razlozima o odbijanju postupanja.

Ako zastupani subjekt i posle obaveštenja iz stava 4. ovog člana ostane pri izdatom nalogu ili podnetom zahtevu, Gradsko pravobranilaštvo će postupati po tom nalogu ili zahtevu.

Gradski pravobranilac, zamenik i pravobranilački pomoćnik ne mogu trpeti štetne posledice ukoliko postupe u skladu sa prethodnim stavom ovog člana.

Član 17

Gradsko pravobranilaštvo može na zahtev drugog pravobranilaštva pružiti stručnu pomoć, odnosno preuzeti zastupanje u pojedinačnom predmetu, odnosno može uputiti zahtev drugom pravobranilaštvu za preuzimanje zastupanja grada Beograda, odnosno gradskih opština, njihovih organa i organizacija kao i drugih pravnih lica koje zastupa, odnosno gde je Gradsko pravobranilaštvo punomoćnik u skladu sa ovom odlukom, a gde bi neposredno zastupanje Gradskog pravobranilaštva bilo otežano ili ne bi bilo ekonomično naročito zbog udaljenosti suda ili drugog nadležnog organa pred kojim se vodi postupak.

U slučaju da drugo pravobranilaštvo prihvati da zastupa Grad Beograd odnosno gradsku opštinu, njihove organe i organizacije i druga pravna lica koja zastupa Gradsko pravobranilaštvo, punomoćje za pojedinačan predmet, odnosno postupak, ili pojedinačnu radnju u postupku daje gradski pravobranilac, odnosno zamenik gradskog pravobranioca.

Postupanje radi sporazumnog rešavanja spornog odnosa

Član 18

Pravna i fizička lica koja imaju nameru da pokrenu postupak protiv Grada Beograda, gradske opštine, kao i njihovih organa, čija imovinska i druga prava i interese zastupa Gradsko pravobranilaštvo, mogu se obratiti sa predlogom za sporazumno rešenje spornog odnosa Gradskom pravobranilaštvu.

Gradsko pravobranilaštvo je u obavezi da predlog za sporazumno rešenje spornog odnosa dostavi resorno nadležnom organu Grada Beograda, odnosno gradske opštine, na dalje razmatranje i odlučivanje o podnetom predlogu.

Gradsko pravobranilaštvo je dužno da, pre zaključenja postignutog sporazuma za rešavanje spornog odnosa, pribavi saglasnost resorno nadležnog sekretarijata Grada Beograda, odnosno nadležnog organa Gradske opštine, kao i organizacione jedinice nadležne za poslove finansija.

Gradsko pravobranilaštvo je ovlašćeno da u toku postupka pred sudovima i drugim organima zaključuje sudska i druga poravnanja na osnovu odluke organa i organizacija Grada Beograda ili gradskih opština Grada Beograda, odnosno pravnog lica koje zastupa po punomoćju, a čija imovinska i druga prava i interese zastupa.

Član 19

Gradsko pravobranilaštvo ne može suprotnoj strani u pregovorima u postupku za sporazumno rešavanje spora, odnosno u sudskom, upravnom ili drugom postupku, kao ni trećim licima, davati podatke dobijene od zastupanog subjekta, osim ako zastupani subjekat nije to prethodno odobrio.

IV UREĐENJE GRADSKOG PRAVOBRANILAŠTVA

Gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca

Član 20

Poslove iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva obavljaju gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca.

Gradski pravobranilac rukovodi radom i predstavlja Gradsko pravobranilaštvo. Za svoj rad i rad Gradskog pravobranilaštva odgovoran je Skupštini.

Zamenik gradskog pravobranioca odgovoran je za svoj rad gradskom pravobraniocu i Skupštini.

Funkcionalna nadležnost

Član 21

Gradski pravobranilac može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva.

Gradski pravobranilac je isključivo nadležan za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti, podnošenje izveštaja i obaveštenja gradonačelniku i Skupštini i obavljanje drugih poslova utvrđenih kao nadležnost gradskog pravobranioca.

Zamenik gradskog pravobranioca može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva koja nije u isključivoj nadležnosti gradskog pravobranioca.

Odeljenja Gradskog pravobranilaštva

Član 22

Gradsko pravobranilaštvo poslove iz svoje nadležnosti pred sudovima, organima uprave i drugim nadležnim organima u postupku zaštite imovinskih prava i interesa Grada Beograda i gradskih opština, odnosno drugih subjekata koje zastupa, obavlja u sedištu i u odeljenjima Gradskog pravobranilaštva, koja se obrazuju ovom odlukom.

Obrazuju se sledeća odeljenja Gradskog pravobranilaštva:

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradske opštine: Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za gradske opštine: Voždovac, Rakovica i Čukarica;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za gradske opštine Zemun i Novi Beograd;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradsku opštinu Barajevo;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradsku opštinu Grocka;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradsku opštinu Lazarevac;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradsku opštinu Mladenovac;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradsku opštinu Obrenovac;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradsku opštinu Sopot;

- Odeljenje Gradskog pravobranilaštva za Gradsku opštinu Surčin.

Uputstvo za obavezno postupanje

Član 23

Gradski pravobranilac izdaje u pisanoj formi opšta obavezna uputstva za rad i postupanje zamenika gradskog pravobranioca i zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, radi postizanja zakonitosti, delotvornosti i jednoobraznosti u postupanju.

Opšta obavezna uputstva gradski pravobranilac može da izda i na predlog kolegijuma Gradskog pravobranilaštva.

Član 24

Gradski pravobranilac može izdati uputstvo za obavezno postupanje zamenika gradskog pravobranioca i drugih zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, u pojedinim predmetima.

Uputstvo za obavezno postupanje izdaje se u pisanoj formi.

Zamenik gradskog pravobranioca koji smatra da je uputstvo za obavezno postupanje nezakonito ili neosnovano može izjaviti prigovor sa obrazloženjem gradskom pravobraniocu, u roku od tri dana od dana prijema uputstva.

Zamenik gradskog pravobranioca koji je izjavio prigovor je dužan da postupa po uputstvu do odluke gradskog pravobranioca po prigovoru, ako postupanje po uputstvu u konkretnom slučaju ne trpi odlaganje.

Gradski pravobranilac će odlučiti o prigovoru najkasnije u roku od osam dana.

Ako gradski pravobranilac odbije prigovor, zamenik gradskog pravobranioca će postupiti po uputstvu.

Devolucija i supstitucija

Član 25

Gradski pravobranilac može preduzeti sve radnje u predmetu kojim je zadužen zamenik gradskog pravobranioca ili pravobranilački pomoćnik.

Gradski pravobranilac može pisanim putem ovlastiti zamenika gradskog pravobranioca ili drugog zaposlenog u Gradskom pravobranilaštvu, da postupa u pojedinom predmetu kojim je zadužen drugi zamenik gradskog pravobranioca ili drugi zaposleni koji je sprečen, iz pravnih ili stvarnih razloga, da postupa u tom predmetu.

Ovlašćenja pravobranilačkog pomoćnika i pravobranilačkog pripravnika

Član 26

Pravobranilački pomoćnik i pravobranilački pripravnik mogu preduzeti radnje zastupanja u postupku pred sudom, organom uprave ili drugim nadležnim organom, u granicama pismenog ovlašćenja gradskog pravobranioca, odnosno zamenika gradskog pravobranioca.

Poslovi uprave u Gradskom pravobranilaštvu

Član 27

Gradski pravobranilac rukovodi upravom u Gradskom pravobranilaštvu i odgovoran je za pravilan i blagovremeni rad Gradskog pravobranilaštva.

Gradski pravobranilac uređuje organizaciju i rad Gradskog pravobranilaštva, odlučuje o pravima po osnovu rada zamenika gradskog pravobranioca i o radnim odnosima zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, otklanja nepravilnosti i odugovlačenja u radu i obavlja poslove za koje je ovlašćen zakonom ili drugim propisima.

Ako je gradski pravobranilac odsutan ili sprečen da rukovodi Gradskim pravobranilaštvom, zamenjuje ga zamenik gradskog pravobranioca koga on odredi.

Ako gradskom pravobraniocu prestane funkcija, Skupština, na predlog gradonačelnika, imenuje vršioca funkcije gradskog pravobranioca iz reda zamenika gradskog pravobranioca, na period od šest meseci.

U slučaju predviđenom stavom 4. ovog člana, Skupština će imenovati gradskog pravobranioca u propisanom roku od šest meseci.

Pravilnik o upravi u Gradskom pravobranilaštvu

Član 28

Gradski pravobranilac donosi Pravilnik o upravi u Gradskom pravobranilaštvu Grada Beograda kojim se uređuje odnos Gradskog pravobranilaštva prema građanima i javnosti, način vođenja evidencije i raspodele predmeta, rukovanje predmetima, postupanje sa arhivskim materijalom i druga pitanja od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva.

Pravilnik iz stava 1. ovog člana donosi gradski pravobranilac uz saglasnost Gradskog veća Grada Beograda i objavljuje se u "Službenom listu Grada Beograda".

V POLOŽAJ GRADSKOG PRAVOBRANIOCA I ZAMENIKA GRADSKOG PRAVOBRANIOCA

Prava iz radnog odnosa

Član 29

Gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca ostvaruju prava iz radnog odnosa u skladu sa propisima koji uređuju položaj funkcionera.

Premeštaj

Član 30

Zamenik gradskog pravobranioca može biti trajno premešten iz sedišta u odeljenje, iz odeljenja u sedište, ili iz jednog odeljenja u drugo odeljenje, uz svoju pismenu saglasnost.

U slučaju ukidanja odeljenja Gradskog pravobranilaštva, zamenik gradskog pravobranioca može biti premešten i bez svoje saglasnosti.

Rešenje o premeštaju donosi Skupština na predlog gradskog pravobranioca.

Upućivanje

Član 31

Zamenik gradskog pravobranioca može, uz svoju pismenu saglasnost, biti upućen iz sedišta u odeljenje, iz odeljenja u sedište, ili iz jednog odeljenja u drugo odeljenje, najduže na jednu godinu.

Izuzetno, zamenik gradskog pravobranioca može biti upućen i bez svoje saglasnosti iz sedišta u odeljenje, iz odeljenja u sedište, ili iz jednog odeljenja u drugo odeljenje, najduže na šest meseci.

Rešenje o upućivanju donosi gradski pravobranilac.

Imenovanje i razrešenje

Član 32

Gradskog pravobranioca i njegove zamenike imenuje i razrešava Skupština.

Gradski pravobranilac se imenuje na predlog gradonačelnika na pet godina i može biti ponovo imenovan.

Kada gradski pravobranilac po isteku mandata ne bude ponovo imenovan, ili mu funkcija prestane na lični zahtev, imenuje se za zamenika gradskog pravobranioca, pod uslovom da je imenovan za gradskog pravobranioca iz reda zamenika gradskog pravobranioca.

Zamenik gradskog pravobranioca imenuje se na predlog gradskog pravobranioca na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.

U rešenju o imenovanju određuje se da se zamenik gradskog pravobranioca imenuje u sedištu ili u odeljenju Gradskog pravobranilaštva.

Zamenik gradskog pravobranioca koji ne bude ponovo imenovan ili ako mu funkcija prestane na lični zahtev ima pravo da bude raspoređen na radno mesto pravobranilačkog pomoćnika.

Broj zamenika gradskog pravobranioca utvrđuje se aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu.

Opšti i posebni uslovi

Član 33

Za gradskog pravobranioca i njegove zamenike mogu biti imenovana lica koja su državljani Republike Srbije, koja ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u organima jedinice lokalne samouprave, koja su završila pravni fakultet, položila pravosudni ispit i dostojna su za obavljanje pravobranilačke funkcije.

Za gradskog pravobranioca i zamenika gradskog pravobranioca može biti imenovano lice koje pored opštih uslova ima radno iskustvo u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita i to: osam godina za gradskog pravobranioca i šest godina za zamenika gradskog pravobranioca.

Prestanak funkcije

Član 34

Gradskom pravobraniocu, odnosno zameniku gradskog pravobranioca funkcija prestaje pre isteka vremena na koje je imenovan podnošenjem ostavke, razrešenjem ili ispunjenošću uslova za penziju.

Ostavka iz stava 1. ovog člana podnosi se Skupštini u pisanom obliku i ne mora biti obrazložena.

O podnetoj ostavci ne otvara se rasprava, niti se odlučuje već se prestanak funkcije gradskog pravobranioca, odnosno zamenika gradskog pravobranioca, po ovom osnovu samo konstatuje.

Razrešenje

Član 35

Gradski pravobranilac, odnosno zamenik gradskog pravobranioca razrešava se kada je pravnosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci, ili kada nesavesnim, neprofesionalnim ili nezakonitim radom nanosi štetu Gradu Beogradu, odnosno gradskim opštinama ili drugim subjektima koje zastupa Gradsko pravobranilaštvo.

Obrazloženi predlog za razrešenje gradskog pravobranioca podnosi gradonačelnik.

Obrazloženi predlog za razrešenje zamenika gradskog pravobranioca podnosi gradski pravobranilac.

Predlog iz st. 2. i 3. ovog člana podnosi se Skupštini u pisanom obliku.

VI KOLEGIJUM GRADSKOG PRAVOBRANILAŠTVA

Sastav kolegijuma

Član 36

Kolegijum Gradskog pravobranilaštva čine gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca.

Sazivanje kolegijuma

Član 37

Kolegijum Gradskog pravobranilaštva saziva i njime rukovodi gradski pravobranilac.

Gradski pravobranilac saziva kolegijum kada oceni da je to potrebno, ili na zahtev najmanje trećine zamenika gradskog pravobranioca.

Nadležnost kolegijuma

Član 38

Kolegijum Gradskog pravobranilaštva:

1) razmatra izveštaj o radu Gradskog pravobranilaštva za prethodnu godinu;

2) razmatra pitanja od značaja za pravilno vršenje poslova iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva;

3) razmatra pitanja od značaja za rad i organizaciju Gradskog pravobranilaštva;

4) razmatra nacrte zakona i drugih propisa od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva;

5) razmatra potrebu pokretanja postupka ocene ustavnosti i zakonitosti;

6) vrši i druge poslove određene zakonom i Pravilnikom o upravi u Gradskom pravobranilaštvu.

VII ZAPOSLENI U GRADSKOM PRAVOBRANILAŠTVU

Član 39

Poslovi iz delokruga Gradskog pravobranilaštva obavljaju se u sedištu Gradskog pravobranilaštva i u odeljenjima Gradskog pravobranilaštva van sedišta.

Sastav zaposlenih

Član 40

U Gradskom pravobranilaštvu rade pravobranilački pomoćnici, pravobranilački pripravnici i drugi službenici i nameštenici zaposleni na administrativnim, računovodstvenim, informacionim i drugim pratećim poslovima značajnim za rad Gradskog pravobranilaštva.

Sekretar Gradskog pravobranilaštva

Član 41

Gradsko pravobranilaštvo ima sekretara koji pomaže gradskom pravobraniocu u obavljanju poslova uprave u Gradskom pravobranilaštvu, a naročito u vezi obavljanja kadrovskih, finansijsko-računovodstvenih, informatičkih, analitičkih, kao i poslova pisarnice Gradskog pravobranilaštva.

Pravobranilački pomoćnici

Član 42

Pravobranilački pomoćnici obavljaju poslove iz delokruga Gradskog pravobranilaštva, izrađuju podneske i akte, preduzimaju radnje zastupanja na raspravama pred sudom, organom uprave ili drugim nadležnim organom u granicama pismenog ovlašćenja koje daje gradski pravobranilac i vrše druge poslove predviđene zakonom i aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta.

Pravobranilački pripravnik

Član 43

Za pravobranilačkog pripravnika u Gradskom pravobranilaštvu prima se lice koje je završilo pravni fakultet i ispunjava opšte uslove za rad u organima jedinice lokalne samouprave.

Pripravnik se prima u radni odnos na tri godine.

Pripravnik koji je položio pravosudni ispit u toku trajanja vremena na koje je zasnovao radni odnos može se preuzeti u radni odnos na neodređeno vreme, u svojstvu pravobranilačkog pomoćnika.

Diplomirani pravnik može biti primljen na obuku u pravobranilaštvo, bez zasnivanja radnog odnosa, radi sticanja radnog iskustva i uslova za polaganje pravosudnog ispita (volonter).

Obuka

Član 44

Program obuke pripravnika i volontera utvrđuje gradski pravobranilac.

Pripravnik i volonter može biti upućen na obuku u državni organ ili drugi organ jedinice lokalne samouprave, na određeno vreme.

Ostala pravila o zaposlenima u Gradskom pravobranilaštvu

Član 45

Na zasnivanje radnog odnosa, prava, obaveze, stručno usavršavanje, ocenjivanje i odgovornost zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu primenjuju se propisi kojima se uređuju radni odnosi zaposlenih y jedinici lokalne samouprave.

Akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta

Član 46

Broj zamenika gradskog pravobranioca, kao i broj zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu određuje gradski pravobranilac aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu.

Akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu donosi gradski pravobranilac, uz saglasnost Gradskog veća Grada Beograda.

Akt o godišnjem rasporedu poslova i zadataka

Član 47

Za svaku kalendarsku godinu gradski pravobranilac donosi akt o godišnjem rasporedu poslova i zadataka u Gradskom pravobranilaštvu, kojim se bliže određuje obim, način izvršenja i raspodela poslova zamenika gradskog pravobranioca i drugih zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu, u sedištu i odeljenjima Gradskog pravobranilaštva.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 48

Stupanjem na snagu ove odluke, Gradsko pravobranilaštvo nastavlja sa radom u skladu sa nadležnostima propisanim Statutom Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 39/08, 6/10, 23/13, "Službeni glasnik RS", broj 7/16 (Odluka Ustavnog suda), "Službeni listu Grada Beograda", broj 17/16 (Odluka Ustavnog suda), 60/19), i odredbama ove odluke.

Gradski pravobranilac imenovan u skladu sa Odlukom o gradskom pravobranilaštvu Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 78/14, 2/15, 114/16 i 103/18) nastavlja da obavlja svoju funkciju u skladu sa odredbama ove odluke do isteka mandata na koji je imenovan.

Zamenici gradskog pravobranioca imenovani u skladu sa Odlukom o Gradskom pravobranilaštvu Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 78/14, 2/15, 114/16 i 103/18) nastavljaju da obavljaju svoju funkciju do isteka mandata na koji su imenovani.

Zamenici gradskog pravobranioca biće imenovani za odeljenja Gradskog pravobranilaštva u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 49

Gradsko pravobranilaštvo grada Beograda preuzeće od pravobranilaštava gradskih opština nezavršene predmete, arhivu i određen broj zaposlenih koji na dan stupanja na snagu Odluke o promeni Statuta Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 60/19) obavljaju poslove koje u skladu sa navedenom odlukom preuzima Gradsko pravobranilaštvo najkasnije do 1. januara 2020. godine.

Način i dinamika preuzimanja, kao i broj zaposlenih koji se preuzimaju, utvrdiće se sporazumom koji zaključuje Gradski pravobranilac i pravobranilac gradske opštine, najkasnije do 15. decembra 2019. godine.

Zaposleni u Gradskom pravobranilaštvu nastavljaju sa radom na onim radnim mestima na koja su raspoređeni aktom o godišnjem rasporedu poslova u Gradskom pravobranilaštvu, do raspoređivanja zaposlenih u skladu sa ovom odlukom i novim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu.

Član 50

Gradski pravobranilac će u skladu sa ovom odlukom, doneti Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu Grada Beograda.

Član 51

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda", s tim što se odredbe ove odluke koje se odnose na poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa gradskih opština, primenjuju od 1. januara 2020. godine.

Član 52

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Gradskom pravobranilaštvu Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 78/14, 2/15, 114/16 i 103/18).