ODLUKA

O OTUĐENJU I DAVANJU U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 14-II/2016, 10/2017 i 12/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak, uslovi i način otuđenja odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta na kojem je upisano pravo javne svojine u korist grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), cena odnosno zakupnina građevinskog zemljišta koje se otuđuje odnosno daje u zakup, kao i druga pitanja od značaja za otuđenje odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta.

Grad Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Grad) stara se o racionalnom korišćenju građevinskog zemljišta prema nameni zemljišta određenoj planskim dokumentom, u skladu sa zakonom.

Član 2

Građevinsko zemljište se otuđuje radi izgradnje, u skladu sa planskim dokumentom na osnovu koga se izdaje lokacijska dozvola.

Građevinsko zemljište se daje u zakup u slučajevima utvrđenim Zakonom.

Član 3

Građevinsko zemljište se otuđuje ili daje u zakup radi izgradnje (u daljem tekstu: otuđenje ili davanje u zakup), po tržišnim uslovima.

Član 4

Postojeće i planirane površine javne namene ne mogu se otuđiti iz javne svojine.

Član 5

Rok za privođenje nameni zemljišta iz člana 2. stav 1. i 2. ove odluke je tri godine od dana zaključivanja ugovora o otuđenju odnosno zakupu građevinskog zemljišta.

Pod privođenjem zemljišta nameni u smislu prethodnog stava podrazumeva se pribavljanje građevinske dozvole.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana, vlasnik odnosno zakupac predaje građevinsko zemljište Gradu slobodno od lica i stvari.

II PROGRAM OTUĐENJA ODNOSNO DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 6

Otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta vrši se u skladu sa planskim dokumentom iz člana 2. ove odluke i godišnjim Programom uređenja, otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta radi izgradnje (u daljem tekstu: Program).

Program iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada na predlog gradske uprave nadležne za poslove imovine.

Program sadrži građevinske odnosno katastarske parcela, način raspolaganja (otuđenje ili zakup) i uslove raspolaganja (tržišni uslovi ili uslovi povoljniji od tržišnih).

III POSTUPAK OTUĐENJA I DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Građevinsko zemljište se otuđuje ili daje u zakup kao neizgrađeno i uređeno.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, može se dati u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije uređeno, pod uslovom da lice kome se to građevinsko zemljište daje prihvati propisane uslove za uređivanje građevinskog zemljišta sadržane u javnom oglasu i ugovorom preuzme obavezu da o svom trošku izvrši opremanje građevinskog zemljišta.

Član 8

Građevinsko zemljište se otuđuje ili daje u zakup javnim nadmetanjem.

Građevinsko zemljište može se otuđiti ili dati u zakup i neposrednom pogodbom u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Izuzetno, u slučaju otuđenja ili davanja u zakup pod uslovima povoljnijim od tržišnih, građevinsko zemljište se može otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom i prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Član 9

Odluku o raspisivanju javnog oglasa za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda javnim oglasom radi otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta iz člana 8. ove odluke, donosi Gradsko veće u skladu sa Programom.

Član 10

Javni oglas iz člana 8. ove odluke objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i u elektronskom obliku putem interneta.

Član 11

Postupak javnog nadmetanja i postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom kao i postupak neposredne pogodbe sprovodi Komisija za sprovođenje postupka raspolaganja građevinskim zemljištem (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje Gradsko veće.

Komisija obavlja sledeće poslove:

- sprovodi postupak javnog nadmetanja i postupak prikupljanja ponuda u skladu sa zakonom i ovom Odlukom, sačinjava zapisnik koji potpisuju svi članovi Komisije koji su učestvovali u postupku javnog nadmetanja odnosno postupku prikupljanja ponuda i sačinjava predlog rešenja o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta;

- utvrđuje ispunjenost uslova za otuđenje odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom i sačinjava zapisnik o radu koji potpisuju svi članovi Komisije i predlog rešenja o otuđenju odnosno davanju u zakup građevinskog zemljišta;

- vrši i druge poslove u skladu sa ovom Odlukom.

Pored poslova utvrđenih ovom Odlukom ova Komisija obavlja i sledeće poslove:

- sprovodi postupak javnog nadmetanja za davanje u zakup lokacija na javnoj površini za postavljanje manjeg montažnog objekta kioska i oglasnog objekta bilborda u skladu sa posebnom Odlukom koja uređuje ovu oblast, sačinjava zapisnik koji potpisuju svi članovi Komisije koji su učestvovali u postupku javnog nadmetanja i sačinjava predlog rešenja za davanje u zakup lokacija na javnoj površini;

Komisija ima predsednika i četiri člana, koji se imenuju na četiri godine.

Predsedniku i članovima Komisije pripada naknada za učešće u radu Komisije, u skladu sa posebnom Odlukom Skupštine grada, koja uređuje način isplate naknade članovima komisija i drugih radnih tela organa Grada i zaposlenih.

Predsednik Komisije organizuje rad Komisije, rukovodi postupkom javnog nadmetanja i prikupljanja ponuda, sačinjava izveštaj o radu Komisije za potrebe isplate naknade za rad.

Ukoliko predsednik nije u mogućnosti da obavlja poslove iz prethodnog stava, po predlogu gradske uprave nadležne za imovinu, sednicu zakazuje i ostale poslove obavlja jedan od članova Komisije.

Komisija odlučuje većinom od ukupnog broja članova.

Ukoliko predsednik, ili član komisije prijavi svoje učešće u javnom nadmetanju, ne učestvuje u radu Komisije za to javno nadmetanje.

Član 12

Rešenje o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta donosi Gradsko veće.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži:

- podatke o licu kome se zemljište otuđuje ili daje u zakup;

- opis i bliže podatke o građevinskoj parceli;

- opis i bliže podatke o objektu koji se gradi;

- cenu odnosno zakupninu građevinskog zemljišta;

- rok trajanja zakupa;

- rok privođenja zemljišta nameni;

- obavezu lica kome se zemljište otuđuje ili daje u zakup, da u zakonskom roku zaključi ugovor o otuđenju odnosno zakupu građevinskog zemljišta.

Član 13

Ugovor o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta zaključuje se između lica koje pribavlja građevinsko zemljište u svojinu, odnosno lica kome se građevinsko zemljište daje u zakup i Grada, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti rešenja iz člana 12. ove odluke.

U ime Grada, ugovor zaključuje Gradonačelnik.

Učesnik javnog nadmetanja, odnosno učesnik u postupku prikupljanja ponuda koji smatra da je građevinsko zemljište otuđeno ili dato u zakup suprotno odredbama ovog Zakona, te da mu je na taj način povređeno pravo, može podneti nadležnom Sudu tužbu za poništaj Ugovora u roku od 8 dana, od dana zaključenja Ugovora, a najkasnije u roku od 30 dana, od dana zaključenja Ugovora.

Član 14

Ugovorom o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta pored zakonom propisane sadržine propisuju se uslovi i razlozi za raskid ugovora, kao i odgovarajuće klauzule koje se odnose na dozvolu za upis u javne knjige promene prava vlasništva ili prava zakupa, sa odgovarajućim upisom ugovorenih tereta, kao što je hipoteka, založno pravo, zabrana otuđenja do konačne isplate cene i druge terete uspostavljene ugovorom o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 15

Lice koje nije izmirilo svoje obaveze prema Gradu po osnovu zakupa, odnosno otuđenja građevinskog zemljišta, naknade za uređenje građevinskog zemljišta i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, ne može biti učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda.

Učesnik javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda ne može biti ni lice sa kojim je raskinut, odnosno kome je otkazan ugovor o zakupu, odnosno ugovor o otuđenju zbog neizvršavanja obaveza iz ugovora i to u roku 5 godina od dana raskida, odnosno otkaza.

Javno nadmetanje

Član 16

Javni oglas radi otuđenja, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem, sadrži:

1) opis i bliže podatke podatke o građevinskoj parceli preuzete iz javne evidencije nepokretnosti;

2) podatke iz planske dokumentacije o građevinskom zemljištu i objektima koji se na njemu mogu graditi;

3) podatke o uređenosti građevinskog zemljišta;

4) obaveštenje da se daje u zakup građevinsko zemljište koje nije uređeno, kao i da je lice kome se građevinsko zemljište daje u zakup obavezno da o svom trošku izvrši određene radove na uređivanju tog građevinskog zemljišta;

5) obaveštenje da će naknadu za izvršenu promenu namene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište platiti lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu u skladu sa Zakonom,

6) početnu cenu građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine;

7) dužinu trajanja zakupa;

8) garantni iznos (depozit) za učešće u postupku i rok za povraćaj garantnog iznosa učesnicima koji ne dobiju u zakup zemljište, odnosno ne ponude najpovoljniju cenu za otuđenje građevinskog zemljišta;

9) iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta;

10) obaveštenje o roku podnošenja prijave;

11) obaveštenje o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom prijavljivanja na javni oglas;

12) obaveštenje da ako podnosilac prijave koji je pribavio građevinsko zemljište u svojinu, odnosno kome je građevinsko zemljište dato u zakup ne zaključi ugovor u skladu sa članom 14. stav 1. ove odluke, gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa,

13) obaveštenje o obavezi privođenja zemljišta nameni u utvrđenom roku i pravnim posledicama u slučaju ne privođenja zemljišta nameni;

14) obaveštenje o roku vraćanja zakupnine odnosno cene u slučaju raskida ugovora;

15) mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja.

Garantni iznos iz stava 1. tačka 8. ovog člana utvrđuje se u visini od 20% od početne cene građevinskog zemljišta, odnosno početnog iznosa zakupnine.

Rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje ne može biti kraći od 30 dana od dana oglašavanja.

Član 17

Učesnik u javnom nadmetanju svoje učešće prijavljuje Upravi, najkasnije 3 dana pre početka javnog nadmetanja.

Učesnik u javnom nadmetanju u prijavi daje izjavu da prihvata uslove oglasa.

Prijava za učešće na javnom nadmetanju (u daljem tekstu: prijava) sadrži:

1) za fizička lica: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu stanovanja;

2) za pravna lica i preduzetnika: naziv i sedište, poreski identifikacioni broj, potpis ovlašćenog lica i pečat;

3) vidljivu naznaku na koju katastarsku parcelu se odnosi;

4) izjavu o prihvatanju uslova oglasa.

Uz prijavu se dostavlja:

1) dokaz o uplaćenom garantnom iznosu;

2) uredno ovlašćenje za zastupanje;

3) fotokopija lične karte za fizička lica i

4) rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar.

Ako prijava učesnika ne sadrži sve potrebne podatke, ili su podaci dati suprotno objavljenim uslovima ili nije primljen dokaz o uplati garantnog iznosa, Komisija će zatražiti od učesnika da nedostatke otkloni pre početka javnog nadmetanja.

Učesnik koji ne postupi po zahtevu Komisije, gubi pravo učešća u javnom nadmetanju.

Učesniku javnog nadmetanja, koji nije ponudio najveću cenu odnosno zakupninu, vraća se uplaćeni garantovani iznos i to bez kamate.

Član 18

Postupak javnog nadmetanja počinje tako što Komisija proverava identitet podnosioca urednih prijava ili njihovih ovlašćenih zastupnika, izdaje numerisane kartice i utvrđuje listu učesnika javnog nadmetanja.

Član 19

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja ispunjeni su kad javnom nadmetanju pristupi jedan učesnik, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik.

Postupak javnog nadmetanja je javan i mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica.

Član 20

Predsednik Komisije objavljuje početak javnog nadmetanja i navodi katastarsku parcelu koja je predmet javnog nadmetanja, početnu cenu građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine i poziva učesnike da daju svoje ponude.

Učesnik javnog nadmetanja je dužan da jasno i glasno kaže koju cenu građevinskog zemljišta odnosno zakupnine nudi.

Predsednik Komisije pita učesnike javnog nadmetanja da li neko nudi veći iznos od ponuđenog. Postupak se ponavlja sve dok ima učesnika javnog nadmetanja koji nudi veći iznos od poslednje ponude.

Kada na treći poziv predsednika Komisije niko od prisutnih učesnika ne ponudi veću cenu građevinskog zemljišta, odnosno veći iznos zakupnine od poslednje ponude, predsednik Komisije konstatuje koji je najveći ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos, sa naznakom visine iznosa.

Nakon što učesnik koji je ponudio najveći iznos, potpiše izjavu, predsednik Komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

Predsednik Komisije objavljuje da je javno nadmetanje za predmetnu katastarsku parcelu završeno i u slučaju kad posle njegovog trećeg poziva niko od prisutnih učesnika ne ponudi ni početnu cenu građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine.

Nakon objavljivanja završetka javnog nadmetanja u skladu sa st. 4. i 7. ovog člana ne mogu se podnositi naknadne ponude.

Član 21

Ukoliko u postupku javnog nadmetanja za predmetnu katastarsku parcelu učestvuje jedan učesnik, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik, javno nadmetanje se završava kada učesnik, odnosno ovlašćeni zastupnik prihvati početnu cenu građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine.

Početna cena građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine se utvrđuje kao najpovoljniji iznos.

Član 22

Predsednik Komisije može da izrekne opomenu licu koje ometa rad Komisije.

Ako i posle izricanja opomene isto lice nastavi da ometa rad Komisije, udaljiće se iz prostorije u kojoj Komisija zaseda.

Posle udaljenja lica koje je ometalo rad Komisije, Komisija nastavlja sa radom.

Ako ne može da obezbedi nesmetano sprovođenje postupka i pored izrečenih mera opomene i udaljenja, Komisija može da odluči da se prekine javno nadmetanje.

U slučaju prekida iz stava 4. ovog člana, Komisija je dužna da odredi datum i vreme kada će se postupak nastaviti.

Sve okolnosti u vezi sa eventualnim udaljenjem pojedinih lica, ili prekidom postupka, unose se u zapisnik.

Član 23

Na početku postupka javnog nadmetanja u zapisnik se unosi mesto i vreme javnog nadmetanja, prisutni članovima Komisije i podaci o katastarskoj parceli.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana, u zapisnik se unose i sledeći podaci:

1) broj prijavljenih učesnika;

2) početna cena građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine;

3) lista učesnika sa ponuđenim cenama, odnosno iznosom zakupnine;

4) primedbe učesnika javnog nadmetanja;

5) cena građevinskog zemljišta, odnosno iznos zakupnine koji je utvrđen kao najpovoljniji i podatke o učesniku sa najpovoljnijom ponudom;

6) datum i vreme početka i završetka postupka javnog nadmetanja;

7) okolnosti u vezi sa članom 22. ove odluke, i

8) druge podatke od značaja za rad Komisije.

Zapisnik potpisuju svi prisutni članovi Komisije i lice koje vodi zapisnik.

Član 24

Po obavljenom postupku javnog nadmetanja Komisija je dužna, da u roku od 5 dana, dostavi Gradskom veću Zapisnik o radu i predlog rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta odnosno rešenja o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Prikupljanje ponuda javnim oglasom

Član 25

Javni oglas, raspisan radi prikupljanja ponuda za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta, sadrži:

1) opis i bliže podatke podatke o građevinskoj parceli preuzete iz javne evidencije nepokretnosti;

2) podatke iz planske dokumentacije o građevinskom zemljištu i objektima koji se na njemu mogu graditi;

3) podatke o uređenosti građevinskog zemljišta;

4) obaveštenje da se daje u zakup građevinsko zemljište koje nije uređeno, kao i da je lice kome se građevinsko zemljište daje u zakup obavezno da o svom trošku izvrši određene radove na uređivanju tog građevinskog zemljišta;

5) obaveštenje da će naknadu za izvršenu promenu namene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište platiti lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu;

6) početnu cenu građevinskog zemljišta, odnosno početni iznos zakupnine;

7) dužinu trajanja zakupa;

8) garantni iznos (depozit) za učešće u postupku i rok za povraćaj garantnog iznosa učesnicima koji ne dobiju u zakup zemljište, odnosno ne ponude najpovoljniju cenu za otuđenje građevinskog zemljišta;

9) iznos naknade za uređivanje uređivanje građevinskog zemljišta;

10) obaveštenje o roku podnošenja ponude;

11) obaveštenje o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom prijavljivanja na javni oglas;

12) obaveštenje da ako podnosilac ponude koji je pribavio građevinsko zemljište u svojinu, odnosno kome je građevinsko zemljište dato u zakup ne zaključi ugovor u skladu sa članom 14. stav 1. ove odluke, gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa, i

13) obaveštenje o obavezi privođenja zemljišta nameni u utvrđenom roku i pravnim posledicama u slučaju ne privođenja zemljišta nameni;

14) mesto i vreme održavanja javnog otvaranja ponude;

15) podatke o obaveznoj sadržini ponude i

16) druge potrebne podatke za raspolaganje građevinskim zemljištem pod uslovima povoljnijim od tržišnih.

Garantni iznos iz stava 1. tačka 8. ovog člana utvrđuje se u visini od 20% od početne cene građevinskog zemljišta, odnosno početnog iznosa zakupnine.

Rok za podnošenje ponude za javno prikupljanje ponuda ne može biti kraći od 30 dana od dana oglašavanja.

Član 26

Ponuda iz člana 25. stav 1. tačka 15. ove odluke sadrži:

1) za fizička lica: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu stanovanja;

2) za pravna lica i preduzetnike: naziv, odnosno poslovno ime, poreski identifikacioni broj i sedište;

3) vidljivu naznaku na katastarsku parcelu se odnosi;

Uz ponudu se dostavlja:

1) dokaz o uplaćenom garantnom iznosu;

2) uredno ovlašćenje za zastupanje;

3) fotokopija lične karte za fizička lica;

4) rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar;

5) ponuđeni cena građevinskog zemljišta odnosno ponuđen iznos zakupnine i

6) izjava o prihvatanju uslova oglasa.

Član 27

Ponuda se dostavlja Upravi u zatvorenoj koverti, sa vidljivom naznakom na koju katastarsku parcelu se odnosi.

Ponuđena cena građevinskog zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine mora da bude u dinarskom iznosu, koji je isti ili veći od početnog iznosa utvrđenog javnim oglasom radi prikupljanja ponuda.

Neblagovremena ili neuredna ponuda se odbacuje.

Neblagovremena ponuda je ponuda koja je podneta po isteku roka za podnošenje ponuda.

Neuredna je ponuda:

1) podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive oznake na koju pojedinačnu katastarsku parcelu se odnosi;

2) koja ne sadrži podatke i uredna dokumenta iz člana 26. ove odluke i

3) u kojoj ponuđena cena građevinskog zemljišta, odnosno ponuđeni iznos zakupnine nije u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Član 28

Postupak javnog otvaranja ponuda počinje unošenjem u zapisnik mesta i vremena javnog otvaranja ponuda, prisutne članove Komisije i podataka o katastarskim parcelama za koje su prikupljene ponude.

Neblagovremene ponude posebno se odvajaju, ne otvaraju i ne razmatraju, što se zapisnički konstatuje.

Ponude se razvrstavaju prema katastarskim parcelama.

Ponude otvara predsednik Komisije i daje ih na uvid članovima Komisije.

Predsednik Komisije javno saopštava i diktira u zapisnik sadržinu svake ponude, i Komisija konstatuje da li su ponude uredne.

Komisija u zapisniku konstatuje ako za pojedine katastarske parcele nije podneta ni jedna ponuda.

Postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom smatra se uspelim, ako je prispela najmanje jedna blagovremena i uredna ponuda.

Postupak javnog otvaranja ponuda završava se nakon otvaranja i razmatranja svih blagovremenih i urednih ponuda.

Postupak javnog otvaranja ponuda je javan i mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica.

Član 29

U slučaju ometanja rada Komisije u postupku javnog otvaranja ponuda, shodno se primenjuju odredbe člana 22. ove odluke.

Član 30

Zapisnik o postupku javnog otvaranja ponuda potpisuju svi prisutni članovi Komisije, lice koje vodi zapisnik i prisutni podnosioci ponuda, odnosno njihovi ovlašćeni zastupnici.

Pre potpisivanja zapisnika iz stava 1. ovog člana na zahtev prisutnih podnosilaca ponuda, odnosno njihovih ovlašćenih zastupnika u zapisnik se mogu uneti eventualne primedbe na postupak javnog otvaranja ponuda.

Član 31

Po obavljenom postupku javnog otvaranja ponuda Komisija je dužna, da u roku od 5 dana, dostavi Gradskom veću Zapisnik o radu i predlog rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta odnosno rešenja o davanju građevinskog zemljišta u zakup.

Neposredna pogodba

Član 32

Građevinsko zemljište može se otuđiti ili dati u zakup neposrednom pogodbom, u slučajevima propisanim Zakonom i ovom odlukom, na osnovu pisanog zahteva zainteresovanog lica.

Član 33

Zahtev za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini podnosi se Gradskom veću koje pribavlja stručno mišljenje, odnosno drugi akt nadležne uprave.

Zahtev sa stručnim mišljenjem se dostavlja Upravi, radi preduzimanja potrebnih radnji (preparcelacija, parcelacija, promena namene i kulture i dr.).

Član 34

Nakon preduzimanja potrebnih radnji iz člana 33. ove odluke, Komisija utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za otuđenje odnosno davanje u zakup konkretnog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom.

Pošto utvrdi da su ispunjeni uslovi za otuđenje odnosno davanje konkretnog građevinskog zemljišta u zakup, neposrednom pogodbom, Komisija sačinjava predlog rešenja o otuđenju odnosno davanju zemljišta u zakup neposrednom pogodbom i isto dostavlja Gradskom veću.

Lice koje pribavlja građevinsko zemljište u svojinu neposrednom pogodbom, u svrhu ozakonjenja objekta izgrađenog bez odobrenja za izgradnju, može isto isplatiti na 120 jednakih mesečnih rata uz šestomesečno usklađivanje sa indeksom potrošačkih cena u skladu sa zvaničnim podacima Republičkog Zavoda za statistiku.

Ukoliko vrednost građevinskog zemljišta koje se otuđuje neposrednom pogodbom, u svrhu ozakonjenja objekta izgrađenog bez odobrenja za izgradnju, prelazi iznos od 1.000.000,00 dinara, obezbeđenje plaćanja vrši se stavljanjem hipoteke na predmetno zemljište, na osnovu založne izjave.

Lice koje je pribavilo zemljište u svojinu neposrednom pogodbom u svrhu ozakonjenja objekta izgrađenog bez odobrenja za izgradnju, isplatom na jednake mesečne rate koje nisu isplaćene u celosti, može nakon ozakonjenja objekta prometovati predmetno zemljište isključivo uz saglasnost nadležne Uprave.

Lice kojem je otuđeno građevinsko zemljište u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica u svrhu ozakonjenja objekta može podneti zahtev za otplatu preostalog duga u celosti. Otplata preostalog duga u celosti uređuje se Ugovorom o isplati duga u celosti koji u ime i za račun Grada Sremska Mitrovica potpisuje Gradonačelnik Grada Sremska Mitrovica.

Postupak raspolaganja građevinskim zemljištem pod uslovima povoljnijim od tržišnih.

Član 35

Jedinica lokalne samouprave može otuđiti neizgrađeno građevinsko zemljište po ceni koja je manja od tržišne cene ili otuđiti građevinsko zemljište bez naknade uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade, ako se radi o realizaciji investicionog projekta kojim se unapređuje lokalni ekonomski razvoj.

Bliži uslovi i način otuđenja građevinskog zemljišta iz prethodnog stava biće propisani i sprovodiće se u skladu sa podzakonskim aktima.

Član 36

Sve stručne i administrativne poslove vezano za postupak otuđenja odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta u skladu sa ovom odlukom, obavlja Uprava.

IV CENA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I ZAKUPNINA

Član 37

Cenu građevinskog zemljišta, odnosno zakupninu plaća lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu ili kome je građevinsko zemljište dato u zakup u postupku utvrđenom ovom odlukom.

Početna cena za otuđenje građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem, prikupljanjem ponuda javnim oglasom, ili neposrednom pogodbom radi izgradnje utvrđuje se u odnosu na tržišnu vrednost građevinske parcele, koja se pribavlja od nadležnog organa za svako javno nadmetanje, prikupljanje ponuda odnosno neposrednu pogodbu.

Izuzetno, kada je u pitanju otuđenje ili davanje u zakup građevinske parcele na kojoj je predviđena izgradnja objekata poslovno-uslužne delatnosti i poslovno-komercijalne delatnosti, objekata stambeno poslovne namene sa više od jednog sprata i stambenih objekata za kolektivno stanovanje, početna cena za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem, prikupljanjem ponuda javnim oglasom, ili neposrednom pogodbom radi izgradnje, uvećava se u iznosu od 100% od početne tržišne cene za svaki sprat predviđen važećim planskim aktom.

Tržišnu vrednost građevinskog zemljišta utvrđuje organ ovlašćen za procenu nepokretnosti za svaku građevinsku parcelu koja se otuđuje, odnosno daje u zakup.

Najveća cena ili najviši iznos zakupnine za građevinsko zemljište, se naknadno ne može umanjivati.

Član 38

Lice koje je u skladu sa Zakonom i ovom odlukom pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, dužno je da isplati utvrđenu cenu građevinskog zemljišta u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o otuđenju.

Lice kome je građevinsko zemljište dato u zakup, zakupninu plaća u celosti u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu.

V RASKID UGOVORA O OTUĐENJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ODNOSNO ZAKUPA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 39

Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu ne izvrši svoju ugovornu obavezu plaćanja utvrđene cene građevinskog zemljišta ili ne privede zemljište nameni u ugovorenom roku, ugovor o otuđenju se jednostrano raskida i Gradonačelnik pokreće postupak za poništaj rešenja iz člana 12. ove odluke.

Rešenje o poništaju rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta donosi Gradsko veće na predlog Gradonačelnika.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana ne vrši se povraćaj sredstava koja su data na ime garantnog iznosa za učešće u postupku otuđenja građevinskog zemljišta.

Član 40

Zakup građevinskog zemljišta prestaje istekom ugovorenog roka.

Zakup građevinskog zemljišta prestaje pre ugovorenog roka ako zakupac:

1) u ugovorenom roku ne plati zakupninu u skladu sa članom 38. ove odluke;

2) koristi građevinsko zemljište protivno nameni za koje mu je dato;

3) u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o davanju u zakup građevinskog zemljišta ne privede nameni.

U slučajevima iz stava 2. ovog člana, Uprava je dužna da upozori zakupca na kršenje ugovornih obaveza i ostavi mu rok za ispunjenje ugovornih obaveza.

Zakup prestaje pre ugovorenog roka i po zahtevu kupca.

Rešenje o prestanku zakupa iz stava 2. i stava 4. ovog člana donosi Gradsko veće, na predlog Uprave.

Protiv rešenja iz stava 5. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja ovog rešenja.

Na osnovu donetog rešenja iz stava 5. ovog člana zaključuje se ugovor o raskidu ugovora o zakupu građevinskog zemljišta.

Član 41

Ako zakup prestane na osnovu člana 40. stav 2. tač. 2, i 3. i stava 4. ove odluke zakupac ima pravo na povraćaj uplaćenog iznosa zakupnine u nominalnom iznosu, bez kamate, umanjenog za 20% na ime troškova postupka davanja u zakup građevinskog zemljišta, na osnovu odluke Gradskog veća.

Uprava utvrđuje iznos sredstava koji se vraća u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Povraćaj iznosa utvrđenog u smislu stava 1. ovog člana, vrši se nakon davanja zemljišta u zakup odnosno otuđenja zemljišta po propisanom postupku drugom licu, a najkasnije u roku 12 meseci od zaključenja Ugovora o zakupu odnosno otuđenju.

Ugovorom o raskidu ugovora o zakupu građevinskog zemljišta uređuju se odnosi vezani za vraćanje uplaćene zakupnine.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 42

Na postupke davanja građevinskog zemljišta u zakup, koji su započeti pre stupanja na snagu ove odluke, a kod kojih nije zaključen ugovor o zakupu građevinskog zemljišta, postupak će se okončati po odredbama ove odluke.

Član 43

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica ("Službeni list Grada Sremska Mitrovica", br. 3/2010 i 4/2015).

Član 44

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službeni list Grada Sremska Mitrovica".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 10/2017)

Član 2

Postupci otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica javnim nadmetanjem, prikupljanjem ponuda javnim oglasom, ili neposrednom pogodbom radi izgradnje, koji su započeti pre stupanja na snagu ove odluke, okončaće se po propisima koji su bili na snazi do dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".