ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 12/2019)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se boravišna taksa koju plaća korisnik usluge smeštaja koji izvan svog mesta prebivališta koristi uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj za korišćenje komunalne, saobraćaje i turističke infrastrukture i suprastrukture na na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Objektom u smislu stava 1. ovog člana smatra se: hotel, motel, turističko naselje, kamp, odmaralište, pansion, hostel, prenoćište, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, kuća ili koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Ugostiteljski objekat za smeštaj jeste i prenoćište, konačište i drugi objekat u kome se pružaju usluge smeštaja nezavisno od naziva pod kojim posluje, a u skladu sa važećim propisima.

Član 3

Boravišnu taksu korisnik usluga plaća za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj u iznosu od 100,00 dinara.

Boravišnu taksu od korisnika usluge naplaćuje subjekt koji pruža uslugu smeštaja (u daljem tekstu davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja i dužan je da na računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse.

Član 4

Izuzetno od člana 2. ove odluke, boravišnu taksu plaća ugostitelj, koji kao fizičko lice poseduje rešenje o kategorizaciji i pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskom turističkom domaćinstvu, u objektima smeštajnih kapaciteta do ukupno 30 individualnih ležajeva i objektu seoskog turističkog domaćinstva na otvorenom u privremeno postavljenoj opremi za kampovanje do ukupno 20 kamp parcela (u daljem tekstu: fizičko lice), saglasno zakonu kojim se uređuje ugostiteljstvo.

Fizičko lice plaća boravišnu taksu u utvrđenom godišnjem iznosu, u skladu sa aktom Vlade Republike Srbije, kojim se utvrđuju bliži uslovi i način utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i način i rokovi plaćanja.

Godišnji iznos boravišne takse rešenjem utvrđuje gradska uprava nadležna za poslove lokalne poreske administracije, a po prethodno donetom i pravnosnažnom rešenju o kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

Rešenje o kategorizaciji ugostiteljskih objekata donosi gradska uprava nadležna za poslove turizma.

Gradska uprava nadležna za poslove turizma je u obavezi da jedan primerak pravnosnažnog rešenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta dostavi gradskoj upravi nadležnoj za poslove lokalne poreske administracije, sa sledećim podacima:

- ime, prezime fizičkog lica obveznika boravišne takse iz st. 1. ovog člana, JMBG, adresa stanovanja,

- naseljeno mesto, ulica, kućni broj i broj smeštajne jedinice (za smeštajnu jedinicu),

- oznaku kategorije, broj individualnih ležajeva i broj kamp parcela u smeštajnoj jedinici,

- period za koji se utvrđuje boravišna taksa,

- dokaz o prijemu rešenja o kategorizaciji od strane lica iz st. 1. ovog člana.

Rešenje o kategorizaciji mora da ima klauzulu pravnosnažnosti.

Član 5

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje na odgovarajući račun budžeta Grada Sremska Mitrovica, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse u roku od 15 dana, računajući od dana utvrđene obaveze.

Član 6

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komore;

3. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba.

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko- rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do petnaest godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (dokaz o datumu rođenja za lica iz tačke 1., rešenje nadležnog organa za lica iz tačke 2., potvrda škole odnosno obrazovne ustanove za lica iz tačke 3., i dr.).

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse prihod su budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Član 8

U pogledu obračuna kamate, povraćaja takse, zastarelosti naplate, prinudne naplate, kaznenih odredaba i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, primenjuje se Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Sl. list Grada Sremska Mitrovica", br. 19/2016).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".