ODLUKA

O NAČINU USPOSTAVLJANJA I KRITERIJUMIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA USPOSTAVLJANJE SLUŽBENOSTI NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU U JAVNOJ SVOJINI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 12/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se način i postupak uspostavljanja prava službenosti na građevinskom zemljištu (u daljem tekstu: službenost) u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: javna svojina Grada), organ nadležan za uspostavljanje službenosti, visina i način plaćanja naknade za uspostavljanje službenosti kao i druga pitanja od značaja za uspostavljanje službenosti.

Član 2

Službenost se uspostavlja na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada, radi izgradnje nadzemnih i podzemnih linijskih infrastrukturnih objekata u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekata, u slučaju obezbeđenja pešačkog i kolskog prolaza kao i u drugim slučajevima kada je to s obzirom na okolnosti neophodno.

Član 3

Službenost na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada kao poslužnom dobru, koje zemljište odlukama Grada nije povereno na upravljanje upravljaču puta, može se uspostaviti kada je prema propisima kojima se uređuje izgradnja, odnosno drugim propisima, ugovor o uspostavljanju prava službenosti predviđen kao imovinsko pravni osnov, radi upisa u evidenciju prava na nepokretnostima.

II NAČIN I POSTUPAK USPOSTAVLJANJA PRAVA SLUŽBENOSTI

Član 4

Zahtev za uspostavljanje prava službenosti (u daljem tekstu: Zahtev) podnosi se Gradonačelniku grada.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana investitor podnosi: izvod iz javne evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, informacija o lokaciji i lokacijski uslovi, idejno rešenje, situacioni plan trase voda, skica urađena od strane ovlašćene geodetske organizacije kojom se precizno određuje trasa službenosti, dužina i širina, prečnik instalacija, izjašnjenje o roku trajanja prava službenosti i po potrebi drugu dokumentaciju.

Član 5

Zahtev sa dokumentacijom Gradonačelnik upućuje gradskoj upravi nadležnoj za infrastrukturu i imovinu (u daljem tekstu: resorna uprava) radi analize i obrade opravdanosti uspostavljanja službenosti sa aspekta interesa Grada.

Ukoliko je uspostavljanje prava službenosti opravdano resorna uprava sačinjava predlog akta o uspostavljanju prava službenosti i predlog ugovora o uspostavljanju prava službenosti.

Predlog akta o uspostavljanju prava službenosti sa predlogom ugovora o uspostavljanju prava službenosti resorna uprava dostavlja Gradskom pravobranilaštvu radi izjašnjenja.

Ukoliko Gradsko pravobranilaštvo da pozitivno mišljenje o uspostavljanju službenosti, resorna uprava dostavlja Gradonačelniku predlog akta radi donošenja.

III UGOVOR O USPOSTAVLJANJU PRAVA SLUŽBENOSTI

Član 6

Na osnovu donetog akta Gradonačelnika, zaključuje se ugovor o uspostavljanju službenosti i to u roku od 30 dana od dana donošenja akta Gradonačelnika.

Ugovor potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on posebno ovlasti.

Ugovor se overava u skladu sa važećim propisima. Overu ugovora organizuje resorna uprava, koja prati dalje poštovanje odredaba istog.

Troškove overe ugovora i upisa u evidenciju o nepokretnosti i pravima na njima snosi investitor.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži: podatke o katastarskoj parceli, nameni i površini zauzeća parcele, roku trajanja prava službenosti, o visini naknade, roku i načinu plaćanja naknade, pravima i obavezama u slučaju neizvršavanja ugovorenih obaveza, načinu rešavanja sporova, troškovima overe ugovora, ostalim stvarnim troškovima i drugo, kao i postupak i uslove za izmenu ili raskid ugovora.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se za period u kome je linijski infrastrukturni objekat u funkciji, odnosno u slučaju prava službenosti prolaza dok se ne steknu uslovi da vlasnik povlasnog dobra može ostvariti pravo prolaza do svoje parcele na povoljniji način i sa manje opterećenja poslužnog dobra.

IV VISINA I NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Član 7

Za uspostavljanje prava službenosti, korisnik je dužan da plati naknadu jednokratno, pre zaključenja ugovora iz člana 6. ove Odluke.

Isplata naknade iz stava 1. ovog člana, ne oslobađa investitora od obaveze da vrati u prvobitno stanje raskopano zemljište.

Naknada iz stava 1. ovog člana prihod je budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Član 8

Za uspostavljanje prava službenosti zbog postavljanje vodova ili instalacija (podzemnih ili nadzemnih) prečnika do 0,01 m, plaća se jednokratna naknada po metru dužnom postavljenih instalacija i to:

1) optički kablovi i elektronske komunikacije

 

- do 100 m

25 din/m

- od 101 m do 500 m

20 din/m

-od 501 m do 1000 m

17 din/m

- preko 1000 m

15 din/m

2) elektro i gasne instalacije

15 din/m

3) vodovod i kanalizacija

10 din/m

Za uspostavljanje prava službenosti zbog postavljanja vodova i instalacija (podzemnih ili nadzemnih) prečnika većeg od 0,01 m, naknada se može uvećati srazmerno povećanju prečnika instalacija.

Član 9

Za uspostavljanje prava službenosti za postavljanje stubova, bandera i slično naknada se određuje po površini ovih stvari i to u visini od 2.000 dinara po metru kvadratnom.

Član 10

Visinu naknade za uspostavljanje prava službenosti u ostalim slučajevima radi obezbeđenja prolaza preko zemljišta koje je u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica procenjuje i utvrđuje ovlašćeni sudski veštak.

Troškovi veštačenja padaju na teret predlagača ustanovljavanja prava službenosti.

Član 11

Službenost se ne uspostavlja i naknada se ne plaća u slučajevima kada se radi o objektima linijske infrastrukture za potrebe javnih i javno komunalnih preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica čiji je osnivač Grad i čija je mreža u javnoj svojini Grada.

Obaveze plaćanja naknade za uspostavljanje službenosti mogu se osloboditi i organi, organizacije i preduzeća osnovani od strane Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine, kada se radi o projektima od naročitog državnog i pokrajinskog značaja.

Radi potrebe ishodovanja potrebnih dozvola i odobrenja po zakonu koji uređuje planiranje i izgradnju, javna preduzeća koja obavljaju poslove od opšteg interesa čiji je osnivač Grad Sremska Mitrovica, dužna su da pribave saglasnost Grada za prelaz preko parcela koje su u javnoj svojini Grada.

U slučaju izgradnje niskonaponske elektro mreže, u cilju poboljšanja snabdevanja električnom energijom, nadležna javna preduzeća dužna su da pribave saglasnost za prelaz preko parcela koje su u javnoj svojini Grada, a u slučaju izgradnje elektroenergetskih objekata i priključaka za potrebe investitora, nadležna javna preduzeća dužna su da zaključe ugovor o ustanovljavanju službenosti na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada, u skladu sa odredbama ove Odluke.

Akt o davanju saglasnosti iz stava 3. i 4. ovog člana, donosi Gradonačelnik Grada u skladu sa posebnom odlukom koja uređuje pribavljanje, raspolaganje i upravljanje stvarima u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".