ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Niša", br. 99/2019)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja boravišne takse u ugostiteljskom objektu za smeštaj (u daljem tekstu: taksa) na teritoriji Grada Pirota.

Član 2

Obveznik takse je lice koje koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu izvan svog prebivališta, na teritoriji grada Pirota.

Član 3

Pod ugostiteljskim objektom za smeštaj u smislu ove Odluke podrazumeva se: hostel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hotel, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, kuća ili koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Član 4

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj. Naplatu boravišne takse od korisnika usluge, naplaćuje subjekat koji pruža uslugu smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Boravišna taksa se naplaćuje istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Davalac smeštaja dužan je da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučaju iz člana 5. ove odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse.

Rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija broj: 332-02-00449/2019-08, a na osnovu čl. 27. sav 4. Zakona o turizmu utvrđeno je da Grad Pirot ispunjava uslove za turističko mesto III kategorije koje obuhvata administrativno područje grada Pirota i određeno je spoljnom granicom katastarskih opština koje ulaze u sastav grada Pirota i sam grad Pirot. Visina boravišne takse utvrđuje se u iznosu od 100,00 dinara.

Član 5

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) Deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko ili klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4) Učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u u gostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 7 do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i dr.).

Član 6

Izuzetno od člana 4. ove Odluke, boravišnu taksu plaća ugostitelj koji kao fizičko lice poseduje rešenje o kategorizaciji i pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman, soba) i seoskom turističkom domaćinstvu, u objektima smeštajnih kapaciteta do ukupno 30 individualnih ležajeva i u objektu seoskog turističkog domaćinstva na otvorenom u privremeno postavljenoj opremi za kampovanje do ukupno 20 kamp parcela saglasno zakonu kojim se uređuje ugostiteljstvo.

Fizičko lice plaća boravišnu taksu u utvrđenom godišnjem iznosu u skladu sa odredbama Uredbe o uslovima i načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i način i rokovi plaćanja. Visina godišnjeg iznosa boravišne takse utvrđuje se tako što se broj individualnih ležaja odnosno kamp parcela množi sa iznosom boravišne takse po individualnom ležaju, odnosno kamp parceli. U zavisnosti od teritorije na kojoj se ugostiteljski objekat nalazi odnosno za III kategoriju turističkog mesta u koju kategoriju je svrstan grad Pirot sa 2.000 dinara.

Ukoliko se u toku godine promene elementi za utvrđivanje visine godišnjeg iznosa boravišne takse nadležni organ - GU odnosno Odeljenje za privredu i finansije, Odsek LPA je dužan da ponovo utvrdi visinu iznosa boravišne takse. Fizičko lice koje u toku godine prestane da pruža ugostiteljske usluge, dužno je da o tome obavesti nadležni organ - GU u roku od 15 dana od dana prestanka pružanja ugostiteljske usluge.

Godišnji iznos boravišne takse rešenjem utvrđuje Odeljenje za privredu i finansije Odsek LPA, a po prethodno, od strane Načelnika Gradske uprave Pirot donetom i pravosnažnom rešenju o kategorizaciji objekta.

Turistička organizacija Pirot je u obavezi da jedan primerak pravosnažnog rešenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta dostavi nadležnom Odeljenju za privredu i finansije Odseku LPA Gradske uprave grada Pirota sa sledećim podacima:

- ime i prezime fizičkog lica obveznika boravišne takse, JMBG, adresa stanovanja;

- grad, ulica, kućni broj i broj smeštajne jedinice;

- oznaka kategorizacije, broj individualnih ležajeva i broj kamp parcela u smeštajnoj jedinici;

- period za koji se utvrđuje boravišna taksa;

- klauzula sa datumom pravosnažnosti rešenja.

Utvrđenu visinu godišnjeg iznosa boravišne takse za tekuću godinu fizičko lice plaća kvartalno do petog u mesecu za prethodni kvartal, uplatom u korist budžeta Grada Pirota.

Fizičko lice koje u toku godine započne pružanje ugostiteljskih usluga dužno je da plaća iznos boravišne takse počev za naredni kvartal u odnosu na onaj u kome je počeo da pruža usluge.

U slučaju kada u toku godine dođe do promene elemenata za utvrđivanje boravišne takse, novi iznos fizičko lice plaća počev od narednog kvartala u odnosu na kvartal u kome je došlo do promene navedenih elemenata.

U slučaju kada u toku godine prestane da pruža ugostiteljske usluge, fizičko lice je dužno da izvrši plaćanje boravišne takse zaključno za kvartal u kome je prestalo da pruža usluge.

Član 7

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti i prinudne naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije predviđeno ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe Zakona kojim se utvrđuje poreski postupak i poreska administracija ako zakonima kojima se uređuje oblast turizma i ugostiteljstva nije drugačije određeno.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse na teritoriji grada Pirota, prihod su budžeta Grada Pirota kao jedinice lokalne samouprave i koristi se za obezbeđivanje informativno- propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad Turističke organizacije Pirot u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast turizma.

Sredstva se uplaćuju na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714552843-83 po modelu 97 s pozivom na broj 55079.

Član 9

Inspekcijski nadzor nad primenom ove Odluke u delu boravišne takse (naplata i uplata, isticanje u računu i dr.) i odredaba zakona kojima se uređuju oblasti turizma i ugostiteljstva vrši ovlašćeni inspektor Grada Pirota.

Član 10

Novčanom kaznom u iznosu do 150.000,00 dinara do 350.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako boravišnu taksu ne plaća u utvrđenom godišnjem iznosu na propisan način (član 71. stav 2. Zakona o ugostiteljstvu).

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- boravišnu taksu ne naplati za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj (član 70. stav 2. zakona);

- u računu za uslugu smeštaja ne iskaže posebno iznos boravišne takse (član 70. stav 5.);

- sredstva od naplaćene boravišne takse ne uplati do petog u mesecu za prethodni mesec (član 72. stav 1.);

- postupi suprotno odredbama člana 72. stav 2. Zakona o ugostiteljstvu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 40.000,00 dinara.

Član 12

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o plaćanju boravišne takse ("Sl. list grada Niša", br 9/02, 11/04, 30/09).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Niša, a primenjuje se od 01.01.2020. godine.