PRAVILNIK

O POSTUPANJU PO PRIJAVAMA I PRITUŽBAMA NA RAD ZAPOSLENIH U POKRAJINSKOM SEKRETARIJATU ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 52/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način postupanja po prijavama i pritužbama (u daljem tekstu: prijava) na rad zaposlenih u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Sekretarijat), kao i rokovi postupanja i mere koje se preduzimaju u vezi s podnetim prijavama.

Član 2

Prijava u smislu ovog pravilnika jeste podnesak u kome se iznose primedbe na rad ili postupanje zaposlenog u Sekretarijatu, a koje se odnose na njegovo zakonito postupanje, postupanje u skladu s pravilima dobre uprave, profesionalnim standardima i etičkim pravilima ponašanja, kao i s pravilima komunikacije s građanima i drugim strankama, te svako drugo ponašanje koje je suprotno principima i odredbama Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika u organima Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 3

Prijavu može podneti svako fizičko i pravno lice, kao i organizacije bez svojstva pravnog lica.

Član 4

Prijava se sačinjava u pisanoj ili usmenoj formi i može se podneti putem pošte, pisarnice pokrajinskih organa, elektronskim putem ili usmeno na zapisnik u prostorijama Sekretarijata.

Prijava treba da sadrži kratak opis postupanja na koje se odnosi, ime i prezime i kontakt podnosioca prijave.

Sekretarijat nema obavezu da postupa po anonimnim prijavama.

Ako prijava sadrži elemente koji mogu biti osnov za podnošenje nekog drugog pravnog sredstva, podnosilac će biti poučen da zaštitu prava može ostvariti i u drugom postupku pred nadležnim organom.

Ako Sekretarijat proceni da nije nadležan za odlučivanje po prijavi, obavestiće o tome podnosioca i poučiti ga na koji način se može obratiti nadležnom organu.

Na podnošenje prijave ne plaća se taksa.

Član 5

U Sekretarijatu se vodi evidencija svih zaprimljenih prijava koje se prosleđuju na dalje postupanje neposrednom rukovodiocu zaposlenog protiv koga je prijava podneta.

Član 6

Ako je prijava nepotpuna, odnosno ako ne sadrži čak ni osnovne informacije koje bi omogućile njeno ispitivanje, podnosilac će biti poučen o načinu na koji može upotpuniti svoju prijavu u razumnom roku koji ne može biti kraći od osam dana.

Ako podnosilac prijave ne upotpuni prijavu u ostavljenom roku, prijava se odbacuje.

Član 7

Neposredni rukovodilac zatražiće od zaposlenog protiv koga je podneta prijava da se u roku od osam dana izjasni o navodima iz prijave.

Po prijavi će se postupiti i ako zaposleni ne dostavi izjašnjenje.

Nakon razmatranja svih spisa u vezi s predmetnom prijavom, o prijavi odlučuje pokrajinski sekretar, na osnovu predloga neposrednog rukovodioca.

Član 8

U odluci o prijavi utvrđuje se da li postoji povreda pravila postupanja ili ponašanja zaposlenog.

Ukoliko je prijava osnovana, u odluci se navodi mera koja će biti preduzeta radi otklanjanja utvrđene nepravilnosti u postupanju ili ponašanju zaposlenog.

Obaveštenje o donetoj odluci o podnetoj prijavi dostavlja se podnosiocu elektronskom ili običnom poštom, najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave.

Član 9

Najkasnije do kraja februara tekuće godine, na kolegijumu sekretara, razmatraju se sve odluke po prijavama donete u prethodnoj godini, izrađuje se analiza delotvornosti postupanja po podnetim prijavama, identifikuju se radni procesi u kojima se javljaju nepravilnosti i definišu se mere za unapređivanje rada zaposlenih, o čemu se sačinjava godišnji izveštaj koji čini sastavni deo informatora o radu Sekretarijata.

Prilikom razmatranja odluka po prijavama i izrade analize, posebno se identifikuju radni procesi koji su najviše izloženi rizicima za nastanak korupcije.

Član 10

Pokrajinski sekretar će posebnim rešenjem odrediti lice zaduženo za prijem prijava, vođenje evidencije o zaprimljenim prijavama, dostavljanje obaveštenja o donetoj odluci podnosiocu prijave, pripremu materijala za razmatranje odluka po prijavama donetim u prethodnoj godini, izradu analize delotvornosti po podnetim prijavama i izradu godišnjeg izveštaja.

Lice iz stava 1. ovog člana imenovaće se u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i objavljuje se na oglasnoj tabli i internet stranici Sekretarijata.