AKCIONI PLAN
ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE INTEGRISANOG UPRAVLJANJA GRANICOM U REPUBLICI SRBIJI 2017-2020, ZA 2019. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 89/2019)

 

I UVOD

Strategija integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji 2017-2020 ("Službeni glasnik RS", broj 9/17), definiše strateške ciljeve koji se odnose na koncept integrisanog upravljanja granicom i sadrži ciljeve granične policije, carine, granične veterinarske i fitosanitarne inspekcije, kao i deo ciljeva vezanih za migracije, vize i azil. U cilju dostizanja svih zadatih strateških ciljeva predviđeno je uključivanje i drugih državnih tela u aktivnosti iz oblasti njihove nadležnosti.

Na osnovu Okvirnog akcionog plana nadležni državni organi na godišnjem nivou izrađuju i godišnji Akcioni plan.

Akcioni plan se revidira i dopunjava na godišnjem nivou, kako bi se osiguralo potpuno i efikasno sprovođenje ciljeva zacrtanih u Strategiji integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji 2017-2020 - u daljem tekstu: Strategija).

II SKRAĆENICE

AFIS - Automatski idetifikacioni sistem otisaka prstiju

BTSF - Bolji treninzi za bezbedniju hranu

EASO - Evropska kancelarija za podršku azila

EGBT - Evropski granični timovi

EU - Evropska unija

EU ACQUI - Pravne tekovine Evropske unije

EURODAC - Baza podataka otisaka prstiju Evropske unije

EUROSUR - Evropski granični sistem nadzora

EUROPHIT - Sistem Evropske unije obaveštavanja za zaštitu bilja i presretanje

EXBS - Američki program za izvoznu kontrolu vezano za bezbednost granica  

GP - Granični prelaz

VIS - Vizni informacioni sistem

DCAF - Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga

ICITAP - Međunarodno kriminalni-istražni tehnički program

ICMPD - Međunarodni centar za razvoj migracione politike

IT - Informacione tehnologije

IKT - Informaciono-telekomunikacioni sistemi

IUG- Integrisano upravljanje granicom

IOM - Međunarodna organizacija za migracije

IT - Informaciona tehnologija

IPA - Predpristupni fondovi

MARII - Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbeglice

MB IPA - Regionalni predpristupni fondovi

NVO - Nevladine organizacije

OLAF - Evropska služba za suzbijanje prevara

TAIEX - Instrument tehničke pomoći i razmene informacija

TRACES - Sistem za graničnu fitosanitarnu inspekciju

UNDP - Razvojni program Ujedinjenih nacija

FIIS - Sistem za automatsko prepoznavanje izgleda

EBCGA - Evropska agencija zagraničnu i obalsku stražu

CCC - Zajednički osnovni program obuke

RCC - Savet za regionalnu saradnju

SELEC - Centar za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi

SIS - Šengenski informativni sistem

METODOLOGIJA IZRADE REVIDIRANOG AKCIONOG PLANA

Revizija Akcionog plana izrađuje se da bi se prikazale realizovane aktivnosti kao i da se definišu nove aktivnosti koje će doprineti efikasnijoj implementaciji Strategije. Drugi razlog za reviziju Akcionog plana jeste taj što je uspostavljen Koordinacioni mehanizam, odnosno Koordinaciono telo je u funkciji i daje preporuke prema kojima bi se trebale realizovati nove aktivnosti u skladu sa Strategijom.

IZRADA REVIDIRANOG TEKSTA DOKUMENTA

Aktivnosti koje su u potpunosti realizovane, detaljno su obrazložene i navedene u Akcionom planu, za svako tačku ponaosob i obrisane iz dokumenta a stavljene u narativni deo.

Aktivnosti koje su delimično realizovane, ali ne i u potpunosti i/ili u celini, deo aktivnosti koji je realizovan naveden je i obrazložen, dok je deo aktivnosti koji nije realizovan redefinisan, u smislu rokova i izvora finansiranja.

Aktivnosti koje se sprovode u kontinuitetu, odnosno aktivnosti za koje je kao rok za realizaciju navedeno "kontinuirano" zadržane su u Akcionom planu na način na koji se opisuje šta je urađeno do sada.

Aktivnosti koje nisu realizovane, uz promenu roka, zadržane su u Akcionom planu.

Za određene aktivnosti, promenjeni su nosioci aktivnosti i/ili indikatori rezultata i to u aktivnostima u kojima je za to postojala realna potreba.

Izvori finansiranja definisani su za svaku aktivnost ponaosob.

Rokovi za sprovođenje određeni su za svaku pojedinačnu aktivnost. Rokovi hronološki prate vremenski okvir za sprovođenje aktivnosti, počevši od 2019. godine, dati po kvartalima, do 2020. godine i planira se da se glavne aktivnosti vezane sa usklađivanjem Strategije realizuju do kraja 2020. godine, do kada važi.

Neke aktivnosti biće sprovođene u kontinuitetu, od početka do kraja sprovođenja Akcionog plana.

1.1 GRANIČNE PROVERE

Usklađivanje pravnog okvira

Postojeći pravni okvir sva tri zakona je, zbog proteka vremena, bilo potrebno inovirati i dodatno uskladiti sa pravnim tekovinama Evropske unije. U postupku pristupanja Evropskoj uniji (u daljem tekstu: EU), jedno od ključnih poglavlja za prijem Republike Srbije u EU je i Poglavlje 24. - Pravda, sloboda, bezbednost (u daljem tekstu: AP za 24), za koje je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova. U potpoglavljima Spoljne granice i Šengen, Azil i Migracije predviđeno je dodatno usaglašavanje sa standardima EU.

Osnovni ciljevi Zakona jesu obezbeđenje državne granice, zaštita života i zdravlja ljudi i životne sredine, sprečavanje vršenja i otkrivanja krivičnih dela i prekršaja, sprečavanje iregularnih migracija, oblast legalnih migracija, sprečavanje i otkrivanja drugih aktivnosti i radnji kojima se ugrožava javni red i mir, pravni poredak i javna bezbednost.

Zakon o graničnoj kontroli ("Službeni glasnik RS", broj 24/18), koji je usvojen marta meseca 2018. godine, predstavlja osnovni pravni akt za kontrolu državne granice Republike Srbije i velikom većinom je usklađen sa standardima EU u pogledu pravila granične kontrole - Šengen border kodom, odnosno Uredbom 399/16. Odredbe Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o strancima ("Službeni glasnik RS", broj 24/18), usvojenog u martu mesecu 2018. godine, usklađene su sa odredbama propisa EU koje se odnose na uslove ulaska, overu putnih isprava, olakšan ulazak lica (iz humanitarnih razloga, nacionalnih interesa ili zbog međunarodnih obaveza), izdavanje viza na granici, odstupanje od režima graničnih provera, detaljne granične provere, prva i druga linija kontrole, nadzor državne granice putem mobilnih i fiksnih uređaja, posebnih pravila za specifične vrste saobraćaja i prelazak granice određenih kategorija lica, upravljanje graničnim prelazima, putovanje maloletnika, kompenzatorne mere, na odbijanje ulaska na teritoriju Republike Srbije, mogućnosti za otvaranje zajedničkih graničnih prelaza, dužinu boravka (90 dana u toku 6 meseci). Pored navedenih, u martu mesecu 2018. godine usvojen je Zakon o azilu i privremenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/18).

Trenutni normativni okvir predstavlja dobru osnovu i omogućava nastavak daljih poboljšanja u pravcu usaglašavanja sa standardima EU. Imajući u vidu da usaglašavanje pravnog okvira predviđa postepene i sveobuhvatne korake, postoji potreba za širim pristupom u razvoju pravnog okvira koji bi bio kompatibilan sa pravnim tekovinama EU. Preporuke iz Šengenskog kataloga, u pogledu organizacije i nadležnosti jedinstvenog organa odgovornog za kontrolu i koordinaciju kontrole granice na centralnom, regionalnom i lokalnom nivou, integrisane su u relevantno zakonodavstvo i organizacionu strukturu Uprave granične policije. Izrađeni su predlozi podzakonskih akata a veći broj podzakonskih akata za sprovođenje navedenih zakona je i usvojen. I pored navedenih aktivnosti u cilju harmonizacije propisa u oblasti granične kontrole prilikom sprovođenja Šengenskog akcionog plana izvršiće se kompletno usaglašava sa propisima Evropske unije, imajući u vidu da isto nije bilo moguće poslednjim izmenama Zakona o graničnoj kontroli, prvenstveno iz razloga nepostojanja tehničkih kapaciteta.

Na osnovu Zakona o graničnoj kontroli donete su dve uredbe i to: Uredba o uslovima za određivanje privremenog graničnog prelaza ("Službeni glasnik RS", broj 98/18); Uredba o uslovima i postupku otvaranja i zatvaranja graničnih prelaza, njihovoj kategorizaciji, radnom vremenu i načinu prelaska preko državne granice; ("Službeni glasnik RS", broj 98/18);

U toku je izrada Uredbe o uslovima koje mora da ispunjava granični prelaz u pogledu prostorija, uređaja, opreme, infrastrukture, dovoljnog broja zaposlenih i drugih materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za funkcionisanje graničnog prelaza.

Takođe, na osnovu ovog zakona doneto je 12 pravilnika: Pravilnik o načinu postupanja granične policije prilikom utvrđivanja i rešavanja graničnog incidenta i povrede državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 42/18); Pravilnik o izgledu i sadržini obrasca zahteva za izdavanje graničnog odobrenja, graničnog odobrenja i načinu izdavanja graničnog odobrenja ("Službeni glasnik RS", broj 42/18); Pravilnik o sadržaju, izgledu pečata i načinu unosa podataka o prenosu oružja i municije preko državne granice u putnu ispravu ("Službeni glasnik RS", broj 48/18); Pravilnik o izgledu i sadržini obrasca i načinu najave i odjave lova uz graničnu liniju ("Službeni glasnik RS", broj 63/18); Pravilnik o izgledu i sadržaju potvrde o ulasku, odnosno izlasku iz Republike Srbije i posebnog lista ("Službeni glasnik RS", broj 65/18); Pravilnik o načinu podnošenja zahteva i izdavanja saglasnosti za uređenje prostora uz državnu granicu ("Službeni glasnik RS", broj 65/18); Pravilnik o načinu vršenja nadzora državne granice i načinu izdavanja, izgledu i sadržaju akata koje policijski službenici sačinjavaju prilikom obavljanja poslova nadzora državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 65/18); Pravilnik o obliku, sadržini i načinu postavljanja posebnih oznaka, tabli i signalizacije za označavanje blizine državne granice, graničnog prelaza, radnog vremena graničnog prelaza i područja graničnog prelaza ("Službeni glasnik RS", broj 65/18); Pravilnik o načinu podnošenja zahteva i postupak izdavanja saglasnosti za izgradnju, postavljanje objekata, promena njihove namene, kao i postavljanje instalacije, opreme i uređaja na području graničnog prelaza i davanju prethodne saglasnosti za početak radova na području graničnog prelaza ("Službeni glasnik RS", broj 104/18); Pravilnika o sadržaju zahteva za izdavanje, načinu izdavanja i oduzimanja, izgledu i sadržaju isprava predviđenih Zakonom o graničnoj kontroli ("Službeni glasnik RS", broj 104/18); Pravilnik o načinu vršenja graničnih provera i načinu izdavanja, izgledu i sadržaju akata koje policijski službenici sačinjavaju prilikom obavljanja poslova graničnih provera ("Službeni glasnik RS", broj 104/18); Pravilnik o sadržaju i izgledu pečata i posebnih oznaka i načinu unosa podataka o ulasku i izlasku i o odbijanju ulaska i izlaska, kao i o drugim podacima od značaja za graničnu proveru u putnoj ispravi ("Službeni glasnik RS", broj 105/18);

Na osnovu Zakona o strancima doneta je Uredba o bližim uslovima za odbijanje ulaska stranca u Republiku Srbiju ("Službenik glasnik RS", broj 20/19) i usvojeno 12 pravilnika i to: Pravilnik o kućnom redu i pravilima boravka u prihvatilištu za strance ("Službenik glasnik RS", broj 42/18), Pravilnik o izgledu obrasca o odbijanju ulaska u Republiku Srbiju, o izgledu obrasca o odobrenju ulaska u Republiku Srbiju i načinu unosa podatka o odbijanju ulaska u putnu ispravu stranca ("Službenik glasnik RS", broj 50/18), Pravilnik o izgledu pečata zabrane ulaska i načinu unošenja zabrane ulaska u stranu putnu ispravu ("Službenik glasnik RS", broj 57/18), Pravilnik o izgledu obrasca o odbijanju zahteva za izdavanje vize na graničnom prelazu i o izgledu obrasca o odbijanju zahteva za produženje roka važenja vize ("Službenik glasnik RS", broj 63/18 godine), Pravilnik o bližim uslovima i načinu sprovođenja prinudnog udaljenja stranca iz Republike Srbije ("Službenik glasnik RS", broj 69/18), Pravilnik o bližim uslovima za odobrenje stalnog nastanjenja, izgledu zahteva za odobrenje stalnog nastanjenja, izgledu i načinu unošenja nalepnice stalnog nastanjenja u stranu putnu ispravu ("Službenik glasnik RS", broj 72/18), Pravilnik o bližim uslovima za odobrenje privremenog boravka, izgledu zahteva za odobrenje privremenog boravka, izgledu i načinu unošenja nalepnice privremenog boravka u stranu putnu ispravu ("Službeni glasnik RS", broj 72/18), Pravilnik o izgledu i načinu unošenja obaveznog boravka u putnu ispravu stranca ("Službenik glasnik RS", broj 80/18), Pravilnik o izgledu obrasca i postupku izdavanja putnog lista za stranca ("Službenik glasnik RS", broj 80/18), Pravilnik o izgledu obrasca prijave boravišta i načinu prijavljivanja boravišta stranca, adrese stanovanja, promene adrese stanovanja, prijave i odjave prebivališta stranca ("Službenik glasnik RS", broj 84/18), Pravilnik o vizama ("Službenik glasnik RS", broj 74/18); Pravilnika o izgledu obrasca i postupku izdavanja lične karte za stranca i privremene lične karte za stranca ("Službenik glasnik RS", broj 20/19). Pravilnika o bližim uslovima i načinu sprovođenja predloga za izricanje zabrane ulaska stranca i nadzora i kontrole stranca prilikom ulaska i kretanja preko teritorije Republike Srbije ("Službenik glasnik RS", broj 2/19). Usvajanjem navedenih podzakonskih akata, kojim se bliže uređuje postupanje policijskih službenika u oblasti legalnih i iregularnih migracija, Republika Srbija je stvorila preduslove za ujednačenu primenu Zakona o strancima. S druge strane, propisivanjem procedura koje su transparentne stvoreni su uslovi za pravnu sigurnost stranih državljana, kao i približavanje nacionalnog zakonodavstva tekovinama EU u ovoj oblasti, posebno u pogledu ostvarivanja prava i obaveza stranih državljana u Republici Srbiji.

Na osnovu Zakona o azilu i privremenoj zaštiti donete su: Uredba o utvrđivanju Programa za podršku dobrovoljnog povratka stranaca za period od 2019. do 2021. godine ("Službeni glasnik RS", broj 10/19), Uredba o merilima za utvrđivanje prioriteta za smeštaj lica kojima je priznato pravo na utočište ili dodeljena supsidijarna zaštita i uslovima korišćenja stambenog prostora za privremeni smeštaj ("Službeni glasnik RS", broj 56/18), Uredba o načinu uključivanja u društveni, kulturni i privredni život lica kojima je odobreno pravo na azil ("Službeni glasnik RS", broj 56/18), Pravilnik o načinu i postupku registracije i izgledu i sadržini potvrde o registraciji stranca koji je izrazio nameru da podnese zahtev za azil ("Službeni glasnik RS", broj 42/18), Pravilnik o sadržini i izgledu obrasca zahteva za azil i sadržini i izgledu obrazaca isprava koje se izdaju tražiocu azila i licu kojem je odobren azil ili privremena zaštita ("Službeni glasnik RS", broj 42/18), Pravilnik o načinu vođenja i sadržini evidencija koje vodi Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 48/18), Pravilnik o kućnom redu u centru za azil i drugom objektu za smeštaj tražilaca azila ("Službeni glasnik RS", broj 96/18), Pravilnik o zdravstvenim pregledima tražioca azila prilikom prijema u Centar za azil ili drugi objekat za smeštaj tražilaca azila ("Službeni glasnik RS", broj 57/18).

Usvojena su dva uputstva i to: Uputstvo o standardnim operativnim procedurama za sprovođenje zadataka u vršenju mešovitih/zajedničkih patrola duž zajedničke granice sa Mađarskom, Rumunijom i Republikom Bugarskom, dana 29. januara 2018. godine i Uputstvo o standardnim operativnim procedurama za profilisanje, pregled i registraciju iregularnih migranata sa programom obuke policijskih službenika, dana 11. februara 2018. godine.

Ministarstvo finansija - Uprava carina: Donet je novi Carinski zakon ("Službeni glasnik RS", broj 95/18), a počinje da se primenjuje protekom roka od šest meseci od dana stupanja na snagu, odnosno od 17. juna 2019. godine.

Ciljevi novog Carinskog zakona su pojednostavljenje, modernizacija i racionalizacija carinskih propisa i procedura; obezbeđivanje veće pravne sigurnosti, predvidljivosti i jednoobraznosti poslovanja, pojednostavljenje carinskih pravila i procedura i omogućivanje efikasnijeg carinskog poslovanja u skladu sa savremenim potrebama, kompletan prelazak na bezpapirno poslovanje i potpuno elektronsko okruženje, i ojačavanje statusa i pogodnosti Ovlašćenog privrednog subjekta (OPS). Najznačajnije novine u novom Carinskom zakonu su da sada sva komunikacija između carine i privatnog sektora obavlja se elektronski. Poslovanje se odvija samo bezpapirno. Deklaracije se podnose elektronski, nema više papirnatih deklaracija.

Ministarstvo pravde je u okviru šire analize Procena nivoa usklađenosti Krivičnog zakonika sa relevantnim standardima u okviru prisutnih pregovora sa Evropskom Unijom u okviru projekta PERFORM za potrebe Ministarstva pravde, izvršilo analizu usklađenosti Krivičnog zakonika sa Direktivom 2002/90 EZ i date su preporuke za usklađivanje Krivičnog zakonika sa predmetnom direktivom.

Jačanje administrativnih kapaciteta - kadrovsko popunjavanje

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava granične policije je u toku 2017. godine u radni odnos primila 96 policijskih službenika sa Kriminalističko-policijske akademije, koji rade na radnom mestu policajac.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu tokom 2017. godine nije imala novih zaposlenih, dok su u 2018. godini četiri veterinarska inspektora zaposlena na određeno vreme (na graničnim prelazima Batrovci, Mali Zvornik i Horgoš).

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za zaštitu bilja je tokom 2018. godine raspisala javni konkurs za prijem jednog službenika na neodređeno vreme na radno mesto garnični fitosanitarni inspektor na graničnom prelazu Preševo.

Ministarstvo finansija - Uprava carina od 1. januara 2018. godine raspisana su tri javna konkursa za prijem novih carinskih službenika na neodređeno vreme. Jedan konkurs je okončan u junu 2018. godine i radni odnos na neodređeno vreme zasnovan je sa 36 novih carinskih službenika. Drugi javni konkurs okončan je u decembru 2018. godine, radni odnos na neodređeno vreme zasnovan je sa 35 carinskih službenika. Treći javni konkurs raspisan je početkom decembra 2018. godine za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za 16 lica. U Upravi carina na neodređeno vreme zaposleno je 2405 carinskih službenika, a na određeno vreme 431 zaposleni. Povećanjem broja zaposlenih u Upravi carina jačaju se administrativni kapaciteti ove službe, kako sa fiskalnog tako i sa bezbedonosnog aspekta.

Usklađivanje sa EBCGA CCC (obuke)

Uprava granične policije je sačinila Plan i program za osnovnu obuku granične policije koji je usaglašen u potpunosti sa programom obuke Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (CCC) i isti je od strane ministra unutrašnjih poslova usvojen dana 22. maja 2015. godine. Uprava granične policije, zajedno sa Odeljenjem za stručno osposobljavanje i obuku iz Sektora za ljudske resurse, revidirala je sačinjeni program obuke i iz istog izdvojila deo programa i sačinila Predlog specijalističke obuke za granične policajce. Donet je novi program specijalističke obuke za graničnog policajca 21. aprila 2017. godine, koji je usklađen sa zajedničkim osnovnim programom obuke Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Common Core Curriculum - CCC).

2016. godine po Programu osnovne policijske obuke za policijske službenike iz radnog odnosa, obučeno je 46 polaznika.

U drugoj polovini 2017. godine na rad u Upravu granične policije je primljeno 96 novih policijskih službenika, koji će nakon završenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita biti upućeni na kurs u trajanju od dva meseca koji je u skladu sa CCC. Na osnovu Programa specijalističke obuke za graničnog policajca donetog 21. aprila 2017. godine i iskazanih potreba za realizacijom navedene obuke sa policijskim službenicima Uprave granične policije koji su zasnovali radni odnos u MUP-u (Uprava granične policije) sa završenom Kriminalističko-policijskom akademijom, očekuje se da u toku 2018. godine navedenu obuku završe pomenuti policijski službenici, nakon završenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita. Planom utroška finansijskih sredstava za realizaciju specijalističkih obuka u 2018. godini, predviđena su finansijska sredstva za realizaciju četiri obuke od po 50 polaznika za policijske službenike ove uprave, a u skladu sa donetim Programom specijalističke obuke za graničnog policajca od 21. aprila 2017. godine.

Radi realizacije nastave po Programu osnovne policijske obuke za policijske službenike iz radnog odnosa, 2016. godine su, od strane izvođača nastave, pripremljeni i izrađeni odgovarajući nastavni materijali za polaznike obuke (priručnici, prezentacije itd.).

U skladu sa metodologijom agencije EBCGA vrši se obuka multiplikatora, radi stvaranja mreže izvođača nastave na svim nivoima, iz sledećih oblasti: otkrivanje falsifikovanih dokumenata, suzbijanje trgovine ljudima, pronalaženje skrivenih odeljaka sa krijumčarenom robom u putničkim i velikim komercijalnim vozilima, suzbijanje korupcije, obuka za službene pratioce u operacijama povratka putem kopna i vazduha, upravljanje motornim čamcima, otkrivanje falsifikovanih vozila, osnovna/fundamentalna prava i dr.

U okviru Tvining projekta IPA 2013 "Podrška nacionalnom sistemu azila u Republici Srbiji" izrađen je Proceduralni vodič za pripadnike granične policije, službenike Komesarijata za izbeglice i migracije i službenike Kancelarije za azil na osnovu koga su održana dva treninga (jun, septembar 2017. godine), na kojima je obučeno 40 službenika Uprave granične policije i 40 službenika Komesarijata za izbeglice i migracije.

Otpočele su aktivnosti predviđene Tvining projektom IPA 2014 Borba protiv trgovine ljudima, koje se u određenoj meri odnose i na učešće i obuke policijskih službenika Uprave granične policije u obukama.

Nakon sprovedene svake pojedinačne obuke planirano je sprovođenje evaluacija u skladu sa prihvaćenom metodologijom.

Jačanje antikoruptivnih aktivnosti na graničnim prelazima

Od strane policijskih službenika Uprave granične policije, u saradnji sa Odeljenjem za stručno obrazovanje i obuku, izrađen je Programski sadržaj problemske nastave na temu "Suprotstavljanje korupciji za policijske i državne službenike uključene u integrisano upravljanje granicom", koji je odobren od strane direktora policije.

U toku 2018. godine, na jednodnevnim seminarima na navedenu temu učestvovalo je 305 policijskih službenika na regionalnom i lokalnom nivou.

U toku oktobra, pet policijskih službenika Uprave granične policije obučeno na navedenu temu u saradnji sa Službom za borbu protiv korupcije Rumunije.

U novembru 2018. godine, realizovana je zajednička obuka za trenere u navedenoj oblasti, kojoj je prisustvovalo ukupno 14 službenika službi integrisanog upravljanja granicom, od toga 10 policijskih službenika Uprave granične policije, dva službenika Uprave carina i po jedan službenik fitosanitarne i granične veterinarske inspekcije. Državni službenici koji su završili obuku obavezni su da u okviru svojih organizacionih jedinica organizuju obuke tokom decembra 2018. godine.

Uprava granične policije sprovodi mere iz Nacionalne Strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji i relevantnog Akcionog plana. Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, u delu koji se odnosi na Ministarstvo unutrašnjih poslova je revidirana od strane Radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova, uz pomoć Agencije za borbu protiv korupcije. U skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije i članom 8. Smernica za izradu i sprovođenje plana integriteta, doneta je Odluka o izradi plana integriteta Uprave granične policije kao organizacione jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova. Formirana je Radna grupa za izradu Plana integriteta, imenovan koordinator i članovi Radne grupe i pristupljeno je izradi drugog ciklusa Plana integriteta 2016 -2019. godine. U skladu sa članom 17. Smernica za izradu i sprovođenje plana integriteta, rukovodilac Uprave granične policije, dana 25. septembra 2017. godine, doneo je Odluku o usvajanju izrađenog Plana integriteta i razrešena je imenovana Radna grupa za izradu Plana integriteta.

Takođe, imenovano je lice za praćenje sprovođenja primene Plana integriteta. Izrađena je Procena rizika od koruptivnog ponašanja zaposlenih u institucijama uključenim u integrisano upravljanje granicom, sa Izveštajem o preporukama. Dana 12. januara 2016. godine, formirana je međuresorna Radna grupa za sprovođenje aktivnosti "Procena rizika od koruptivnog ponašanja, rizika vezanog za zaposlene relevantnih institucija uključenih u integrisano upravljanje granicom", a 29. maja 2017. godine doneto je novo rešenje o formiranju radne grupe zbog izmene članova. Dana 18. aprila 2018. godine nakon razmatranja teksta Plana prevencije od strane multi-resorne radne grupe usvojen je dokument koji sadrži Plan prevencije svih institucija uključenih u integrisano upravljanje granicom.

Sporazum o saradnji u oblasti prevencije i suzbijanja korupcije na granici zaključen je 1. novembra 2017. godine između Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva finansija.

Sporazum o saradnji u oblasti prevencije i suzbijanja korupcije na granici, član 12. predviđa mogućnost da javni tužilac formira zajednički istražni tim (udarnu grupu) u cilju preduzimanja koordinisanih i usklađenih istražnih radnji. Zajednički istražni tim formira se za svaki konkretan slučaj, o čemu odluku donosi nadležni javni tužilac. Vođa zajedničkog istražnog tima je uvek nadležni javni tužilac.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 29. maja 2017. godine formirana je Radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (Sektor unutrašnje kontrole policije i Uprava granične policije), Uprave carina, Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu, čiji je zadatak procena rizika od koruptivnog ponašanja. Radna grupa vrši nadzor i evaluaciju preduzetih mera predviđenih Planom prevencije koruptivnog ponašanja za graničnu policiju, carinu, fitosanitarnu i graničnu veterinarsku inspekciju, kao i drugih mera usmerenih na suzbijanje korupcije na graničnim prelazima.

Uprava granične policije u saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole uspostavila je mehanizam za prijavu koruptivnih krivičnih dela koja su izvršili policijski službenici, od strane građana, postavljanjem obaveštenja na graničnim prelazima i internet portalu Ministarstva unutrašnjih poslova, tako da građani imaju precizne informacije na koji način mogu prijaviti ova dela. Preduzete su mere na jačanju poverenja u službe nadležne za postupanje po prijavama policijskih službenika za izvršena koruptivna krivična dela kroz unapređenje načina prijavljivanja slučajeva korupcije i to određivanjem kontakt tačaka.

Uprava carine sprovodi kampanju sa temom borba protiv korupcije (Upoznavanje o metodama za prijavu korupcije, dežurni telefon odeljenja koji radi 24 časa 7 dana u nedelji, otvorena carinska linija, elektronska adresa odeljenja za unutrašnju kontrolu, postavljanje plakata na graničnim prelazima sa instrukcijom o prijavi korupcije). Aktivnost je postavljena u cilju podizanja svesti građana da je korupciju neophodno prijaviti, kao i boriti se protiv nje. Od kako je uveden dežurni telefon koji radi 24/7, kao i elektronska adresa odeljenja za unutrašnju kontrolu, građani u velikoj meri stiču poverenje u rad države i njenih organa.

U toku su završne aktivnosti Sektora unutrašnje kontrole na izradi letaka i postera za prijavu korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova u saradnji sa Kancelarijom ICITAP pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a koji će biti dostupni na graničnim prelazima i područnim policijskim upravama. Cilj sprovođenja aktivnosti je informisanje građana Republike Srbije i stranih državljana o načinu prijave korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova i koji je organ nadležan za postupanje.

Donošenjem Zakona o policiji, definisan je sistem bezbednosnih provera koje se obavljaju prilikom prijema kandidata za rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i način sprovođenja bezbednosnih provera u zavisnosti od nivoa stepena rukovođenja, na jedinstven način čime je unapređen i sistem sprovođenja bezbednosnih provera kandidata i za posao u Upravi granične policije.

Tehničko opremanje graničnih prelaza

Od strane eksperata Evropske unije izvršena je GAP analiza u vezi neophodne opreme za funkcionisanje granične policije, i dostavljen Izveštaj o napretku pod nazivom "Detailed Needs Assessment Document for required equipment in the area of Border Security and Management". Opšti cilj sprovedene analize je procena potreba za daljim opremanjem graničnih prelaza bez detaljne analize standarda u Šengen zoni.

U skladu sa ostvarivanjem tehničkih preduslova na graničnim prelazima do ostvarivanja povezanosti sa IKT infrastrukturom svih graničnih prelaza na 22 granična prelaza uspostavljen je jedinstveni sistem video nadzora, aplikacija SZPLIV je implementirana sa Interpolovom bazom podataka a sa centralnom bazom povezano je 68 graničnih prelaza.

Oprema i uređaji za vršenje granične kontrole i nadzora državne granice

U toku 2017. godine Upravi granične policije donirana je sledeća oprema:

terenska vozila (64 kom.); patrolna vozila (24 kom.); kombi vozila (16 kom.); minibus (8 kom.); autobus (1kom.); zaštitni pancirni prsluk (25 kom.); set rotacionih svetala i sirena (50 kom.); montažni objekti kontejnerskog tipa (22 kom.); personalni desktop računari (68 kom.); štampači (68 kom.); mobilni telefoni (31 kom.); klima uređaji (5 kom.); ručne radio stanice sistema TETRA (17 kom.); dvogledi (28 kom.); baterijske lampe (50 kom.); digitalni video endoskop (9 kom.); stacionarni čitači putnih isprava (11 kom.); reflektori (11 kom.); ručne termovizijske kamere (9 kom.); nameštaj za RC prema Republici Bugarskoj; oprema za vozače ATV (20 kompleta); strujni agregat (1 kom.).

U prvih devet meseci 2018. godine, Upravi granične policije donirana je sledeća oprema:

digitalni video endoskop (5 kom.); bespilotna letelica - DRON (2 kom.); multigasni detektori (4 kom.); sonde za multigasne detektore (150 kom.); detektori metala (20 kom.); set inspekcijskih ogledala (20 kom.); kamere za video nadzor (60 kom.); merači promene gustine materijala "BUSTER" (9 kom.); uređaji za vršenje PD pregleda "ZISTOS" (5 kom.); UPS uređaji (16 kom.); mobilni telefoni (40 kom.); kancelarijski nameštaj; dnevni dvogledi (100 kom.); fiksni čitači putnih isprava (55 kom.); baterijske lampe (100 kom.); noćni dvogledi (30 kom.); detektori otkucaja srca (2 kom.); strujni agregat (1 kom.); terensko vozilo "DACIA Duster" (20 kom.); putničko vozilo "ŠKODA Rapid" (2 kom.); putničko vozilo"VOLKSWAGEN Golf VII" (7 kom.); teretno vozilo-furgon "VOLKSWAGEN Crafter" (1 kom.); lap-top računari (50 kom.); detektor eksploziva i narkotika (6 kom.); zaštitni prsluk pancirni (50 kom.); zaštitni šlem (50 kom.).

Sva donirana oprema u svakodnevnoj je upotrebi pri obavljanju poslova granične kontrole i nadzora državne granice, i pomoću iste se vrši veliki broj pregleda prtljaga i prevoznih sredstava i stalan nadzor državne granice. Naročita pažnja se poklanja održavanju ispravnosti svih uređaja i opreme i njihovom redovnom održavanju i servisiranju. U dosadašnjoj praksi evidentno je odgovorno i profesionalno korišćenje opreme i uređaja od strane pripadnika granične policije, kao i dobra obučenost određenog broja policijskih službenika za upotrebu iste. Od strane organizacionih jedinica na terenu, iskazana je potreba za vršenjem obuke dodatnog broja policijskih službenika za korišćenje donirane opreme i uređaja. Najznačajniji rezultati rada korišćenjem donirane opreme u prethodnom periodu ostvareni su u segmentu rada granične policije koji se odnosi na otkrivanje i sprečavanje krijumčarenja opojnih droga, oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, akcizne i druge robe, a naročito u segmentu otkrivanja i sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice i otkrivanja i sprečavanja krijumčarenja i trgovine ljudima.

U toku je postupak donacije određene opreme Upravi granične policije, čija se realizacija očekuje do kraja 2018. godine, i to: kancelarijski nameštaj; klima uređaji (15 kom.); mobilni čitači putnih isprava (12 kom.). U toku je izrada i integracija nove android aplikacije koja će se koristiti u mobilnim čitačima putnih i drugih isprava;

Iz budžetskih sredstava u izveštajnom periodu je za potrebe Uprave granične policije obezbeđena sledeća oprema:

akumulatori za patrolne čamce (32 kom.); mehanizmi pečata za overu putnih isprava (164 kom.); UPS uređaji (25 kom.); računari za potrebe SGP Horgoš (15 kom.); štampači za potrebe SGP Horgoš (5 kom.); fiksni čitači putnih isprava za potrebe SGP Horgoš (15 kom.). Policijski službenici granične policije opremljeni su novom uniformom, terenskim čizmama i opasačima.

Obuka

Tokom 2017. i 2018. godine, izvršene su obuke policijskih službenika Uprave granične policije za upotrebu određenih tehničkih sredstava koja se primenjuju pri vršenju granične kontrole i nadzora državne granice, i to :

- obuka u korišćenju digitalnog video endoskopa - 10 policijskih službenika;

- obuka u korišćenju detektora promene gustine materijala (BUSTER) - 18 policijskih službenika;

- obuka u korišćenju uređaja za vršenje PD pregleda (ZISTOS) - 10 policijskih službenika;

- obuka u korišćenju detektora otkucaja srca - 8 policijskih službenika;

- obuka u korišćenju detektora eksploziva i narkotika - 15 policijskih službenika;

- obuka u korišćenju multigasnih detektora - 41 policijski službenik UGP i 2 policijska službenika JZO;

- obuka u korišćenju drona - 7 policijskih službenika UGP;

- obuka u rukovanju motornim čamcima - 8 policijskih službenika UGP;

- obuka u rukovanju sa eksplozivnim napravama - Kontradiverzioni kurs - 11 policijski službenik UGP;

- obuka za postupanje i deaktiviranje ilegalnih laboratorija za proizvodnju psihoaktivnih supstanci i prekursora - 2 policijska službenika.

Obučeni policijski službenici u obavezi su da svoja stečena znanja prenesu ostalim policijskim službenicima u svojim organizacionim jedinicama.

1.2 NADZOR DRŽAVNE GRANICE

Zaprečavanje puteva i pravaca za ilegalno prelaženje državne granice

Donošenjem Zakona o graničnoj kontroli, članom 11. propisano je zaprečavanje saobraćajnih komunikacija, puteva i područja koja nisu u funkciji zakonitog prelaska državne granice i navedene aktivnosti prelaze u nadležnost Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije.

Na teritoriji Republike Srbije na državnoj granici prema Bosni i Hercegovini izvršeno je zaprečavanje svih identifikovanih saobraćajnih komunikacija, puteva i područja koja nisu u funkciji zakonitog prelaska državne granice (prema elaboratu ukupno pet lokacija).

Na teritoriji Republike Srbije na državnoj granici prema Crnoj Gori izvršeno je zaprečavanje tri lokacije. U toku su pripremne aktivnosti za reviziju elaborata za zaprečavanje, imajući u vidu promenu statusa određenih lokacija parafiranjem Sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju sa kojima revidirani elaborat treba uskladiti.

1.3 UPRAVLJANJE GRANIČNIM PRELAZIMA

Usvajanje pravnog propisa o upravljanju graničnim prelazima

Prema Zakonu o graničnoj kontroli, troškove izgradnje, uređenja, opremanja i tekućeg održavanja graničnih prelaza snosi Republička direkcija za imovinu Republike Srbije, izuzev troškova uređenja i opremanja graničnih prelaza na aerodromu, u luci ili putničkom pristaništu otvorenom za međunarodni saobraćaj i na železnici, snosi operater.

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava granične policije je izradila predlog Uredbe o uslovima koje mora da ispunjava granični prelaz u pogledu prostorija, uređaja, opreme, infrastrukture, dovoljnog broja zaposlenih i drugih materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za funkcionisanje graničnog prelaza.

Izgradnja GP Bajmok

U decembru 2018. godine završena je rekonstrukcija graničnog prelaza Bajmok, koji će biti otvoren u narednom periodu. Izgradnja se finansirala iz donacije EU, preko Sektorske budžetske podrške i Ministarstva finansija.

GP Gostun - u toku je procedura za dobijanje građevinske dozvole. Izgradnja se finansirala iz donacije EU, preko Sektorske budžetske podrške i Ministarstva finansija.

GP Sot

Granični prelaz Sot - prema Republici Hrvatskoj, otpočela je rekonstrukcija - izgradnja u oktobru mesecu 2018. godine, koja se finansira iz budžeta Republike Srbije. Rok za završetak radova je 18 meseci.

Zajednički granični prelaz Ljubovija-Bratunac

Delegacije Republike Srbije i Bosne i Hercegovine usaglasile su i parafirale Predlog sporazuma između Saveta ministara BiH i Vlade Republike Srbije o uspostavljanju i izgradnji graničnog prelaza i pokrenuta je procedura za potpisivanje navedenog sporazuma. (Sporazum je iz nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture). Potpisivanjem Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH o graničnim prelazima biće predviđen granični prelaz Ljubovija - Novi Most - Bratunac - Novi Most. Navedeni sporazum je parafiran i očekuje se njegovo potpisivanje. Takođe, u toku su pregovori o zaključivanju Sporazuma Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima.

1.4 ANALIZA RIZIKA

Jačanje sistema analize rizika

Uprava granične policije je od 2016. godine uvela analizu rizika na centralnom, regionalnom i lokalnom nivou. Propisani su analitički proizvodi, periodi izveštavanja i organizacione jedinice/ službenici zaduženi za izradu analize rizika. Propisan je i model koji se koristi za izradu analize rizika (CIRAM 2.0). Na strateškom nivou, analizu rizika izrađuje Jedinica za analizu rizika, dok na operativnom nivou, analize izrađuju regionalni centri granične policije. Analize rizika se redovno izrađuju u skladu sa propisanom dinamikom.

Struktura analize rizika na svim nivoima propisana je priručnicima "Analiza rizika u graničnoj policiji" i "Uputstvo za analizu rizika na lokalnom nivou". Organizacione jedinice Uprave granične policije, na propisan način izrađuju analizu rizika od 2016. godine, po modelu CIRAM 2.0.

Model analize rizika Granične policije usklađen je 2012. godine kad je EBCGA usvojio model CIRAM 2.0, a 2016. godine izrađen je i nacionalni model analize rizika u skladu sa modelom CIRAM 2.0. Analitički proizvodi se razmenjuju u okviru Mreže za analizu rizika država Zapadnog Balkana i EBCGA i postavljaju na internet platformu EK https://circabc.europa.eu

Struktura analize rizika na svim nivoima propisana je priručnicima "Analiza rizika u graničnoj policiji" i "Uputstvo za analizu rizika na lokalnom nivou". Organizacione jedinice Uprave granične policije na propisan način izrađuju analizu rizika od 2016. godine, po modelu CIRAM 2.0. Tokom oktobra i novembra meseca obavljeno je anketiranje policijskih službenika na terenu. Popunjeni anketni upitnici su dostavljeni Sektoru unutrašnje kontrole.

Uspostaviti sistem obuke za područje analize rizika

Obuka za analizu rizika u upravljanju granicom, namenjena centralnom, regionalnom i lokalnom nivou granične policije, kao i službama u sistemu integrisanog upravljanja granicom, tokom meseca decembra 2018 godine postavljena je na platformi za elektronsko učenje na daljinu - "Moodle" u saradnji sa Odeljenjem za stručno obrazovanje i obuku, 3. decembra 2018. godine. Planirano je da tokom decembra 2018. godine, sve ciljne grupe završe navedenu obuku.

Programom stručnog usavršavanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova za 2019. godinu, realizacijom teme "Analiza rizika ugroženosti bezbednosti granica", obezbediće se kontinuirano obučavanje policijskih službenika u navedenoj oblasti. Takođe, izradom i donošenjem Programa specijalističke obuke iz navedene oblasti do polovine 2019. godine, stvoriće se mogućnost za sistematsko obučavanje policijskih službenika svih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, a na osnovu iskazanih potreba i izvršenih analiza. Tokom 2019. godine Radna grupa za obuke izradiće Program obuke za zajedničku analizu rizika u saradnji sa rukovodiocem Radne grupe za zajedničku analizu rizika.

2. OTKRIVANJE I ISTRAGE PREKOGRANIČNOG KRIMINALA

Jačanje kapaciteta nadležnih agencija u sprečavanju prekograničnog kriminala

Analiza stanja i potreba u smislu jačanja kapaciteta nadležnih agencija u sprečavanju prekograničnog kriminala se radi u sklopu redovnih aktivnosti zaposlenih kao i praćenja stanja na terenu, kontinuirano.

U toku septembra i oktobra 2018. godine od strane policijskih službenika UGP i Odeljenja za stručno obrazovanje i obuku izrađen je Programski sadržaj za realizaciju problemske nastave u okviru integrisanog upravljanja granicom "Suzbijanje prekograničnog kriminala", koji je odobren od strane direktora policije. Navedeni programski sadržaj obuhvata teme: "Falsifikovanje isprava", "Krivično delo krijumčarenje", "Krijumčarenje ljudi" i "Trgovina ljudima".

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava granične policije - za aktivnosti jačanje kapaciteta u prepoznavanju žrtava trgovine ljudima i krijumčarenja lica tokom oktobra 2018. godine održana je obuka u RC GP prema Makedoniji za 10 rukovodilaca visokog i srednjeg ranga, u RC GP prema Bugarskoj za 9 rukovodilaca, u RC GP prema Crnoj Gori za 9 rukovodilaca, na temu "Zakonske odredbe koje regulišu problematiku trgovine ljudima, iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi".

Takođe, oktobra 2018. godine, održana je obuka za 40 policijskih službenika RC GP prema Makedoniji, za 15 policijskih službenika u sedištu RC GP prema Republici Bugarskoj, za 13 policijskih službenika na SGP Vrška Čuka, za 14 policijskih službenika u sedištu RC GP prema Crnoj Gori, za 15 policijskih službenika na SGP Tutin, na temu "Jačanje kapaciteta kroz obuke policijskih službenika u oblasti iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi za policijske službenike UGP operativnog i izvršnog nivoa".

U periodu od 29. oktobra do 2. novembra 2018. godine u Budimpešti je održana obuka za tri policijska službenika Uprave granične policije na temu trgovina ljudima na Međunarodnoj akademiji za sprovođenje zakona (ILEA) u organizaciji američke Ambasade u Beogradu.

U oktobru 2018. godine, pod nadzorom agencije EBCGA, realizovan je prvi nacionalni trening na temu "Suzbijanje trgovine ljudima" u okviru IPA 2 projekta. Obučeno je 17 policijskih službenika Uprave granične policije, a četiri policijska službenika Uprave granične policije su dobila zvanje nacionalnog trenera u navedenim oblastima.

U oktobru 2018. godine, u skladu sa Programom stručnog usavršavanja policijskih sužbenika Ministarstva unutrašnjih poslova, izvršena je obuka 28 policijskih službenika visokog i srednjeg nivoa rukovođenja i 97 policijskih sužbenika operativnog i izvršnog nivoa, u vezi problematike suzbijanja trgovine ljudima.

Takođe, navedena tema se u kontinuitetu obrađuje kroz stručno usavršavanje policijskih službenika u skladu sa Programom stručnog usavršavanja policijskih sužbenika kroz redovnu nastavu.

U periodu od 22. oktobra do 2. novembra 2018. godine, na Kriminalističko-policijskoj akademiji održana je obuka za službenike Uprave carina i policijske službenike u identifikovanju sprečavanja pranja novca i finansiranju terorizma

Ministarstvo finansija - Uprava carina: u periodu od 1. januara do 1. decembra 2018. godine sprovedeno je nekoliko zajedničkih obuka za carinske službenike i službenike Uprave granične policije koje je pohađalo ukupno po 698 službenika obe institucije na temu "Skriveni odeljci u vozilima, indikatori rizika", kao i dve obuke na temu "Identifikacija rizika od pranja novca i finansiranja terorizma prilikom kontrole prekograničnog prenosa novčanih sredstava", koje je pohađalo 24 carinska i 10 policijskih službenika iz Uprave granične policije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu: U organizaciji Privredne komore Srbije i FAO u Privrednoj komori Srbije je 27. marta 2017. godine, održana radionica Pristup tržištima i zahtevi za proizvode ribarstva. Radionica se odnosila na borbu protiv nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova. U 2017. godini je održana jedna obuka na kojoj je bilo ukupno 14 graničnih veterinarskih inspektora.

Početkom 2018. godine u Podgorici - Crna Gora je održana radionica o nelegalnom, neprijavljenom i neregulisanom ribolovu-organizator TAIEX. U 2018. godini je održana jedna obuka na kojoj su bila prisutna dva granična veterinarska inspektora.

Jačanje međuagencijske i međunarodne saradnje

U Crnoj Gori je 19. i 20. septembra 2017. godine, održana Konferencija za uzajamnu razmenu znanja i veština u oblasti koordinisanog upravljanja granicom u organizaciji Svetske banke i Ministarstva finansija Crne Gore, kojoj su prisustvovali predstavnik Uprave carina i granične veterinarske inspekcije Republike Srbije.

U Beogradu je 9. i 10. jula 2018. godine održana radionica pod nazivom "Nacionalni jedinstveni šalter" u organizaciji Svetske banke. Radionici su prisustvovali predstavnici carine, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu. Pored njih ovoj radionici su prisustvovali i predstavnici Privredne komore i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnici špedicija i drugi zainteresovani korisnici.

3. ČETVOROSLOJNI MODEL PRISTUPA KONTROLI

3.1 MERE KONTROLE U PODRUČJU SLOBODE KRETANJA, UKLJUČUJUĆI I VRAĆANJE LICA

Strategijom integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji 2017-2020 date su strateške smernice i mere koje se odnose na prinudni povratak, dok su mere i aktivnosti, u vezi sa asistiranim dobrovoljnim povratkom obuhvaćene Strategijom suprotstavljanja iregularnim migracijama u Republici Srbiji za period od 2018. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 105/18).

Uspostavljanje sistema prinudnog povratka migranata

U toku 2016. godine od strane agencije EBCGA izvršena je obuka policijskih službenika Uprave granične policije iz navedene oblasti. U toku 2017. godine realizovan je prvi nacionalni trening pod nadzorom agencije EBCGA. Obučeno je 25 policijskih službenika i dva trenera.

U toku oktobra 2018. godine pokrenuta je inicijativa za izradu Plana i programa specijalističke obuke za službene pratioce u operacijama povratka putem kopna i vazduha.

3.2 GRANIČNA, CARINSKA I INSPEKCIJSKA KONTROLA

Preduzimanje mera zaštite zdravlja građana i životne sredine

Granična veterinarska inspekcija efikasno vrši kontrolu robe i životinja na graničnim prelazima na kojima postoji organizovana veterinarsko - sanitarna kontrola i to u skladu sa važećim propisima.

Nadležnost u kontroli je podeljena u skladu sa članom 12. Zakona o bezbednosti hrane ("Službeni glasnik RS", broj 41/09).

Granična veterinarska inspekcija tokom 2017. godine izvršila je 39.824 pregleda pošiljki (kontrola), koje podležu veterinarsko- sanitarnoj kontroli na osam drumskih prelaza, šest železničkih prelaza, dva rečna prelaza i jednog vazdušnog prelaza na kojima se vrši veterinarsko - sanitarna kontrola uvoza i tranzita.

Tokom 2017. godine bilo je 11 zabrana uvoza živih životinja, 86 zabrana uvoza proizvoda životinjskog porekla i 14 zabrana tranzita proizvoda životinjskog porekla.

Granična veterinarska inspekcija je tokom 2018. godine izvršila 45.091 pregleda pošiljki (kontrola) koje podležu veterinarskoj sanitarnoj kontroli na osam drumskih prelaza, šest železničkih prelaza, dva rečna prelaza i jednom vazdušnom prelazu na kojem se vrši veterinarsko - sanitarna kontrola uvoza i tranzita.

U navedenom periodu izrečene su 187 zabrana uvoza pošiljaka i 19 zabrana tranzita pošiljaka.

Granična fitosanitarna inspekcija efikasno vrši kontrolu: bilja, biljnih proizvoda, sredstava za zaštitu bilja, sredstava za ishranu bilja, bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, prisustva GMO kod pošiljaka bilja i kontrolu prisustva radioaktivne kontaminacije kod bilja i sredstava za ishranu bilja na graničnim prelazima na kojima postoji organizovana fitosanitarna kontrola i to u skladu sa važećim propisima. Kontrola se obavlja na 10 drumskih, osam železničkih, dva rečna i jednim vazdušnim graničnim prelazom.

U 2017. godini granični fitosanitarni inspektori su izvršili 70.470 kontrola pošiljaka bilja, biljnih proizvoda, sredstava za zaštitu i ishranu bilja. U 299 kontrola su doneta rešenja o zabrani uvoza i naređene mere ograničenja (vraćanje pošiljaka ili uništenja).

U periodu od 1. januara do 30. novembra 2018. godine, granični fitosanitarni inspektori su izvršili 61.462 kontrole i doneto je 294 rešenja o zabrani uvoza i naređene su mere ograničenja.

Granična sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja tokom 2017. godine izvršila je kontrolu 16.826 vazduhoplova domaćih i stranih aviokompanija (8.093 vazduhoplova domaćih aviokompanija i 8.733 vazduhoplova stranih aviokompanija). Na graničnim prelazima sanitarni inspektori su izvršili kontrolu nad 1.231.795 putnika (679.382 domaća i 552.413 stranih državljana). Ukupno 885 lica je rešenjem donetim u prvostepenom upravnom postupku stavljeno pod zdravstveni nadzor u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 15/16) i Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom (2005) radi praćenja zdravstvenog stanja na koleru i malariju, i to 755 lica na koleru, 718 lica na malariju i 69 lica na druge zarazne bolesti.

Tokom 2018. godine, granična sanitarna inspekcija izvršila je kontrolu 31.172 vazduhoplova domaćih i stranih aviokompanija (15.520 vazduhoplova domaćih aviokompanija i 15.652 vazduhoplova stranih aviokompanija). Na graničnim prelazima sanitarni inspektori su izvršili kontrolu nad 1.634.872 putnika (897.586 domaćih i 737.286 stranih državljana). Ukupno 540 lica je rešenjem donetim u prvostepenom upravnom postupku stavljeno pod zdravstveni nadzor u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom (2005), radi praćenja zdravstvenog stanja na koleru i malariju, i to 510 lica na koleru, 521 lice na malariju i 161 lice na druge zarazne bolesti.

Preduzimanje mera za zaštitu finansijskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa

Ministarstvo finansija-Uprava carina izvršila je 492 kontrole u periodu od 1. januara do 1. novembra 2018.godine.

U periodu od 1. januara do 1. novembra 2018. godine, obezbeđene su 24 obuke u kojima je učestvovalo 73 službenika.

Uspostavljanje normativnog okvira za kontrolu nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na granici i kontroli radioaktivnosti roba pri uvozu, izvozu i tranzitu

Pravilnik o kontroli radi sprečavanja nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na granici i kontroli radioaktivnosti roba pri uvozu, izvozu i tranzitu nije usvojen, zbog pripreme predloga Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti. Predviđeni rok za donošenje je četvrti kvartal 2019. godine.

Poboljšanje i nastavak unapređenja informacionih sistema

Ministarstvo finansija - Uprava carina je u periodu od 1. januara do 1. novembra 2018. godine nabavila sledeću opremu:

desktop računari - 655 komada, laptop računari - 15 komada, thin client radnih stanica - 250 komada, UPS uređaja - 15 komada, IP telefona - 324 komada, rutera - 74 komada, svičeva - 166 komada, Firewall - 2 komada.

Uspostaviti video nadzor u carinskim ispostavama i na graničnim prelazima sa centralnim snimačem signala u cilju sprovođenja carinske kontrole

Na sastanku održanom 7. juna 2018. godine, na kome su prisustvovali policijski službenici Uprave granične policije, Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije i predstavnici Uprave carina, zaključeno je da ne postoje pravne prepreke za uspostavljanje zajedničkog sistema video nadzora. Trenutne prepreke za uspostavljanje pomenutog sistema su tehničke prirode, gde su predstavnici Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije predočili da će se početkom 2019. godine steći tehnički uslovi za uspostavljanje zajedničkog sistema video nadzora.

3.3 SARADNJA SA SUSEDNIM ZEMLJAMA

Implementacija Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi

U prethodnom periodu sprovedene su obuke za policijske službenike granične policije u vezi sa implementacijom navedene konvencije, koji učestvuju u zajedničkim/mešovitim patrolama i za policijske službenike koji obavljaju poslove i zadatke u zajedničkim kontakt kancelarijama/centrima.

Protokol o obavljanju zajedničkih patrola potpisan je između Republike Srbije i Republike Hrvatske. U decembru 2017. godine i januaru 2018. godine, održana su dva sastanka predstavnika graničnih policija dve države. Održane su obuke neophodne za funkcionisanje zajedničkih patrola, za ukupno 48 policijskih službenika, po 24 policijska službenika sa obe strane. Očekuje se početak realizacije.

Severna Makedonija

U toku 2017. godine, realizovano je ukupno 108 mešovitih patrola, (54 na teritoriji Makedonije i 54 na teritoriji Republike Srbije).

U periodu januar - oktobar 2018. godine, realizovano je ukupno 90 mešovitih patrola, (45 na teritoriji Makedonije i 45 na teritoriji Republike Srbije).

Mađarska

U toku 2017. godine, realizovano je ukupno 429 mešovitih patrola (214 na teritoriji Mađarske i 215 na teritoriji Republike Srbije).

U periodu januar - oktobar 2018. godine, realizovano je ukupno 282 mešovite patrole (139 na teritoriji Mađarske i 144 na teritoriji Republike Srbije).

Republika Bugarska

U toku 2017. godine, realizovano je ukupno 272 mešovite patrole, (136 na teritoriji Republike Bugarske i 136 na teritoriji Republike Srbije).

U periodu januar - oktobar 2018. godine, realizovano je ukupno 309 mešovitih patrola, (152 na teritoriji Republike Bugarske i 157 na teritoriji Republike Srbije).

Rumunija

U toku 2017. godine, sprovedeno je ukupno 176 mešovitih patrola (88 na teritoriji Rumunije i 88 na teritoriji Republike Srbije).

U periodu januar-oktobar 2018. godine, sprovedeno je ukupno 140 mešovitih patrola (70 na teritoriji Rumunije i 70 na teritoriji Republike Srbije).

Crna Gora

U toku 2017. godine planirano je 216 mešovitih patrola od kojih je realizovano 211 patrola (106 na teritoriji Crne Gore i 105 na teritoriji Republike Srbije).

U periodu januar - oktobar 2018. godine, realizovano je ukupno 183 mešovita patrola (91 na teritoriji Crne Gore i 92 na teritoriji Republike Srbije).

Bosna i Hercegovina

U toku 2017. godine realizovano je ukupno 139 zajedničkih patrola (74 na teritoriji Bosne i Hercegovine, od kojih su dve bile vanredne i 65 na teritoriji Republike Srbije).

U periodu januar - oktobar 2018. godine, realizovano je ukupno 558 mešovitih patrola, (na 509 na teritoriji BiH i 49 na teritoriji Republike Srbije).

Priprema, izrada, revizija i implementacija akata donetih na osnovu sporazuma o policijskoj saradnji

17. zasedanje Saveta Centra za sprovođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi (SELEC - Southeast European Law Enforcement Center), 30. maja 2017. godine.

18. sastanak SELEC (Centar za sprovođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi), Radne grupe za borbu protiv krijumčarenja i carinskih prevara, u organizaciji SELEC Sekretarijata, u sedištu SELEC-a, 18. april 2018.godine.

Saradnja kroz rad u zajedničkim kontakt centrima:

Zajednički kontakt centri uspostavljeni su sa Mađarskom, Republikom Hrvatskom, Republikom Bugarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom i Trilateralni centar sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Sastanci se održavaju mesečno na regionalnom nivou.

Severna Makedonija

U toku 2017. godine, razmenjen je ukupno 61 zahtev, dok je do trećeg kvartala 2018. godine razmenjeno 229 zahteva;

Mađarska

U toku 2017. godine, razmenjeno je ukupno 362 zahteva, dok je do trećeg kvartala 2018. godine razmenjeno 273 zahteva;

Republika Bugarska

U toku 2017. godine, razmenjen je ukupno 161 zahtev, dok je do trećeg kvartala 2018. godine razmenjeno 157 zahteva;

Republika Hrvatska

U toku 2017. godine, razmenjen je ukupno 51 zahtev, dok je do trećeg kvartala 2018. godine razmenjeno 39 zahteva;

Rumunija

U toku 2017. godine, razmenjeno je ukupno 133 zahteva, dok je do trećeg kvartala 2018. godine razmenjeno 149 zahteva;

Trilateralni Zajednički kontakt centri sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom:

U toku 2017. godine, razmenjeno je ukupno 319 zahteva, dok je do trećeg kvartala 2018. godine razmenjeno 430 zahteva.

Međunarodna carinska saradnja

- U periodu od 1.januara do 1.novembra 2018. godine ukupno je razmenjeno 259 informacija na međunarodnom nivou (SELEC, Oficiri za vezu, EULEX, Kalotina, OLAF i dr.);

- Prisustvo 37. Zasedanju Komiteta za kontrolu primene carinskih propisa održanom u Briselu, od 18. do 24. marta 2018. godine, u organizaciji SCO;

- Prisustvo 17. sastanku SELEC Radne grupe za borbu protiv krijumčarenja i carinskih prevara u Bukureštu, Rumunija, u periodu od 17. do 19. aprila 2018. godine;

- Prisustvo 9. Regionalnom sastanku mreže eksperata Jugoistočne Evrope za vatreno oružje SEEFEN u organizaciji SEESAC, u periodu od 30. maja do 2. juna 2018.godine;

- Prisustvo Pripremnom sastanku Evropskih kontakt tačaka za Operaciju PANGEA XI, koji je zatim održan u periodu od 30. do 31. maja 2018. godine u Briselu, Belgija;

- Prisustvo Sastanku UNIDOC/CEPOL TRAINING ASSEESMENT MISSION, održanom u Beogradu, od 22. do 24. maja 2018. godine, u organizaciji SCO;

- Prisustvo 22. Godišnjem sastanku RILO/NCPs, održanom u periodu od 12. do 13. juna 2018. godine, u Bratislavi, Slovačka;

- Prisustvo 23. konferenciji Radne grupe za cigarete koja je održana u periodu od 10. do 13. septembra 2018. godine u Sofiji, u organizaciji Evropske komisije - OLAF;

- Prisustvo Konferenciji "Zajednička istraga u borbi protiv trgovine narkoticima i oružjem sa fokusom na međunarodne aerodrome u EU i ka njoj", koja je održana od 24. do 26. septembra 2018. godine u Beču, u organizaciji Austrijske nacionalne jedinice EUROPOL-a;

- Prisustvo Evropskoj konferenciji šefova policije EPCC 2018. godine u organizaciji Evropol-a, u periodu od 25. do 27. septembra 2018. godine;

- Prisustvo Konferenciji "Darknet istrage - zaštita EUR-a", održanoj u Beču, koja je održana od 1. do 5. oktobra 2018. godine, u organizaciji austrijske nacionalne jedinice EUROPOL-a;

- Prisustvo Regionalnom sastanku direktora za sprovođenje propisa, kontrolu i obaveštajne poslove carinskih administracija šest zapadnih balkanskih zemalja u organizaciji carinske administracije BJR Makedonije, koji je održan u Velesu, BJR Makedonija, u periodu od 16. do 17. oktobra 2018. godine.

1. Interdisciplinarna regionalna radionica na temu "Veza između nelegalne trgovine drogom i trgovine oružjem" u organizaciji SELEC-a. održana u Sofiji, Bugarska, 12. i 13. juna 2018. godine;

2. Seminar vezan za međunarodnu akciju "COSMO 2", od 9 do 11. januara 2018. godine u organizaciji SCO;

3. U okviru TAIEX sa kolegama iz Carinske administracije Austrije dogovorena je studijska poseta delegacije Uprave carina Srbije vezano za obuku na temu sajber kriminala, koja je održana u periodu od 23. do 26. aprila 2018.godine u Gracu, Austrija;

4. Radionica "Carinske kontrole prekursora droga", u organizaciji Generalnog direktorata Evropske komisije za poreze i carinsku uniju - DG TAXUD (Program Carina 2020), u periodu od 17. do 21. juna 2018. godine u Parni, Estonija;

5. Radionica CEN, u organizaciji Svetske carinske organizacije, koja se održala u periodu od 18. do 27. septembra 2018. godine u prostorijama Uprave carina.

3.4 MERE U TREĆIM ZEMLJAMA

Uspostaviti mrežu oficira za vezu u trećim zemljama

Nakon usaglašavanja predloga Uredbe oficira za vezu u okviru MUP, dostavljen je Predlog uredbe nadležnim organima na mišljenje. U toku je usaglašavanje.

Saradnja kroz postojeće oblike međunarodne saradnje:

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava granične policije je u periodu od 2017. godine do kraja 2018. godine ostvarila intenzivnu međunarodnu saradnju sa EUROPOL-om i to u obliku razmene operativnih podataka u lokalnim i međunarodnim istragama, operativnim sastancima i zajedničkim međunarodnim operativnim akcijama. U 2018. godini Uprava granične policije je učestvovala sa UMOPS u dve međunarodne akcije kojom je rukovodio EUROPOL u okviru EMPACT ciklusa 2014-2017 i to: juna 2018. godine "Svetski dani akcije na aerodromima" - GAAD i septembra 2018. godine je uzela učešće u međunarodnoj akciji suzbijanja iregularnih migracija "RISK".

Po broju "doprinosa" od strane nominovane kontakt tačke - ekspert za ilegalne migracije Uprava granične policije je poslala 169 doprinosa iz kojih je naknadno otvorena međunarodna istraga krijumčarenja migranata kojom je rukovodila Savezna Republika Nemačka.

Takođe, u oktobru 2018. godine po prvi put predstavnici Uprave granične policije su pozvani na radni sastanak EUROPOL-a u Hagu "Radni sastanak EMPAKT 2019 na temu migracija i izrade operativnih planova za ciklus 2018-2021". Tom prilikom je dogovoreno da će Republika Srbija (UKP, UGP, UMOPS, UC) uzeti učešće u šest međunarodnih operativnih akcija u 2019. godini, a koje se odnose na suzbijanje svih oblika iregularne migracije (krijumčarenje ljudi, lažni brakovi, zloupotreba dokumenata, socijalnih službi, trgovine ljudima).

Uprava carine je u periodu od 1. januara do 1. novembra 2018. godine otkrila 639 migranta, koji su nakon toga predati u nadležnost MUP.

UC učestvuje u radu:

1. Radne grupe za borbu protiv krijumčarenja narkotika

2. Radne grupe za borbu protiv carinskih prevara i krijumčarenja

3. Radne grupe za borbu protiv krijumčarenja u kontejnerima

4. Radne grupe za problematiku bezbednosti kontejnerskog transporta

5. Radne grupe za zaštitu životne sredine

Obuka konzularnih službenika

Tokom 2016. godine realizovane su dve trodnevne obuke za radnike MSP koji se upućuju u naša Diplomatsko-konzularna predstavništva na temu prepoznavanja i otkrivanja falsifikovanih i lažnih dokumenata, ukupno obučeno 27 polaznika.

4. MEĐUAGENCIJSKA SARADNJA U UPRAVLJANJU GRANICOM

Strategija predviđa koordinacioni mehanizam za praćenje implementacije Strategije i Akcionog plana. Centralno telo jeste Koordinaciono telo za granične prelaze u Republici Srbiji (čiji su članovi predstavnici institucija uključenih u integrisano upravljanje granicom), koje je Odlukom Vlade Republike Srbije osnovano decembra 2017. godine.

Prva konstitutivna sednica Koordinacionog tela, na kojoj je formirana Operativna grupa za praćenje i sprovođenje Strategije i Akcionog plana za integrisano upravljanje granicom i Sektorski reformski ugovor za Integrisano upravljanje granicom (SBP), održana je januara 2018. godine. Koordinaciono telo je takođe usvojilo i Plan zajedničke obuke svih službi uključenih u integrisano upravljanje granicom. Na osnovu preporuka datih od strane evaluatora i naloga dobijenog od strane Koordinacionog tela, započete su aktivnosti na reviziji i dopuni Programa zajedničke obuke. Koordinaciono telo je formiralo i Radnu grupu za izradu Zajedničke analize rizika za sve IBM službe kao i Podgrupe na regionalnom nivou. Takođe formirana je Radna grupa za obuke svih službi u sistemu integrisanog upravljanja granicom, u skladu sa Rešenjem 01 broj 3238/18-30 od 26. septembra 2018. godine. Operativna grupa je centralno telo za koordinaciju svih aktivnosti u okviru projekta koji je u toku i koji je započet decembra 2017. godine kada je potpisan Sektorski reformski ugovor sa Evropskom unijom za budžetsku podršku za realizaciju aktivnosti predviđenih u Akcionom planu. U skladu sa Strategijom, uspostavljen je koordinacioni mehanizam koji obuhvata funkcionisanje Koordinacionog tela i Operativne grupe, uz redovno održavanje sastanaka Koordinacionog tela dva puta godišnje i Operativne grupe kvartalno u toku godine. U okviru ovog mehanizma oformljene su i regionalne podgrupe za praćenje Strategije i Akcionog plana na regionalnom i lokalnom nivou. Na sednicama Koordinaciono telo donosi set preporuka koje se sprovode do kraja kalendarske godine. Na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova formirana je Radna grupa za sprovođenje Sektorske budžetske podrške za integrisano upravljanje granicom, od svih nadležnih linija rada.

Unapređenje međuagencijske saradnje

Standardna procedura rada graničnih veterinarskih inspektora je propisana Pravilnikom o vrstama pošiljki koje podležu veterinarsko-sanitarnoj kontroli i načinu obavljanja veterinarsko-sanitarnog pregleda pošiljki na graničnim prelazima ("Službeni glasnik RS", broj 56/10).

Uspostavljanjem koordinacionog mehanizma i zajedničkim radom svih službi integrisanog upravljanja granicom u okviru Koordinacionog tela i Operativne grupe značajno je unapređena međuagencijska saradnja usvajanjem Zajedničke analize rizika svih službi integrisanog upravljanja granicom i uspostavljanjem zajedničkog sistema ranog upozorenja.

Uspostavljanje tehničkih preduslova za razmenu informacija između agencija

Dana 27. septembra 2018. godine potpisan je Izveštaj o uspostavljanju saradnje i metodologiji rada Dežurnog operativnog centra, Uprave granične policije i Komandnog centra, Uprave carina. Rezultat ove uspostavljene saradnje je brža razmena informacija u cilju efikasnije borbe protiv krijumčarenja robe i prekograničnog kriminala.

Sprovođenje zajedničkih i specijalističkih obuka

Na drugom sastanku Koordinacionog tela za granične prelaze u Republici Srbiji, održanom 11. septembra 2018. godine, formirana je Radna grupa za zajedničke obuke u sistemu IUG. Radna grupa je održala do sada ukupno dva sastanka.

Realizovana je zajednička obuka na temu "Pronalaženje skrivenih odeljaka sa krijumčarenom robom u putničkim motornim vozilima i velikim komercijalnim vozilima (autobusi, kamioni, cisterne, hladnjače i dr.), u periodu od 13. do 27. novembra 2018. godine, za policijske službenike UGP, Uprave carina, fitosanitarne i granične veterinarske inspekcije. Obukom je obuhvaćeno ukupno 698 službenika iz svih službi IUG.

Tokom 2017. i 2018. godine Granični fitosanitarni inspektori su imali nekoliko specijalističkih obuka:

- uzorkovanje drveta četinara radi detekcije prisustva borove nematode Bursaphelenchus xylophilus koje su održane u oktobru 2017. i februaru 2018. godine u organizaciji PSS Tamiš Pančevo i kojima je prisustvovalo 22 granična fitosanitarna inspektora;

- radionica o implementaciji zvaničnih kontrola u polju genetski modifikovanih organizama koja je održana u oktobru 2018. godine u organizaciji TAIEX i kojima je prisustvovalo osam graničnih fitosanitarnih inspektora;

- radionica o uvoznoj kontroli na prisustvo voćnih muva koja je održana u maju 2017. godine u Holandiji od strane BTSF-a, a prisustvovala su dva granična fitosanitarna inspektora;

- radionica o kontroli drvnog materijala za pakovanje koji je održan u maju 2018. godine u Estoniji od strane BTSF-a, a prisustvovao je jedan granični fitosanitarni inspektor.

Priprema za postizanje šengenskih standarda

Potpisan ugovor 25. septembra 2018. godine - Tvining partneri litvansko - mađarski konzorcijum

5. KOORDINACIJA I KOHERENTNOST AKTIVNOSTI DRŽAVA ČLANICA I INSTITUCIJA I DRUGIH AGENCIJA I TELA EVROPSKE UNIJE

Jačanje saradnje sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (EBCGA)

Uredbom 2016/1624 Evropskog parlamenta i Saveta od 14. septembra 2016. godine o Evropskoj graničnoj i obalskoj straži, koja je stupila na snagu 6. oktobra 2016. godine, proširena je nadležnost Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu - EBCGA, u skladu sa čim je ona preimenovana u Agenciju za evropsku graničnu i obalsku stražu. Saradnja sa trećim zemljama je prepoznata kao ključni element obezbeđivanja delotvornog upravljanja spoljnim granicama Evropske unije, shodno čemu, Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu podstiče i olakšava tehničku i operativnu saradnju između država članica Evropske unije i trećih zemalja. Saradnja Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu sa trećim državama ima za cilj da pomogne trećim zemljama u upravljanju njihovim granicama i migracionim tokovima. U tom cilju Republika Srbije je parafirala krovni sporazum sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu - EBCGA u septembru 2018. godine, čime je stvorena mogućnost angažovanja pripadnika Agencije na teritoriji Republike Srbije.

Na polju realizacije zajedničkih operacija povratka, koje je koordinirao EBCGA jesu vraćanje samo državljana Republike Srbije. Nosilac poslova u postupku sprovođenja Sporazuma o readmisiji sa EZ je Uprava za upravne poslove, Odsek za readmisiju. Učešće u svojstvu službenih pratilaca uzeli su i policijski službenici Uprave granične policije.

U toku 2017. godine realizovano je ukupno sedam letova iz Nemačke, dok je do trećeg kvartala 2018. godine realizovano pet letova takođe iz Nemačke.

EBCGA, policijski službenici UGP su učestvovali u sledećim aktivnostima:

- sastanci i radionice povodom primene zajedničkog plana i programa za osnovnu obuku granične policije u zemljama EU (Common Core Curriculum - CCC);

- konferencije nacionalnih koordinatora za obuku u okviru agencije EBCGA;

- konferencije šefova aerodroma;

- konferencije zainteresovanih strana u pogledu podizanja kapaciteta u okviru agencije EBCGA;

- specijalistički kursevi za otkrivanje falsifikovanih dokumenata;

- obuka za instruktore u operacijama povratka;

- specijalistički kursevi za obuku trenera u otkrivanju ukradenih motornih vozila;

- sastanci povodom evaluacije primene virtualne aule (kompjuterski program u kome su prikazane informacije o graničnim policijama zemalja EU i država saradnica);

- sastanci povodom finansiranja zajedničkih operacija u okviru agencije EBCGA i dr;

- treninzi i obuke za trenere u oblasti trgovine ljudima.

Fleksibilne operativne aktivnosti se sprovode na mađarsko - srpskoj granici, postoje redovne smene - rotacije od po dva oficira, a vrše se na svakih 30 dana u periodu 28.februara 2018. godine do 30. januara 2019. godine. Kontinuitet je predviđen i tokom 2019. godine.

Kontakt tačke - kopno 2017. Na osnovu usvojenog Operativnog plana, predviđeno je formiranje Koordinacione tačke na GP Mali Zvornik i GP Trbušnica, na granici prema BiH u periodu 5. jula do 25. oktobra 2018. godine, gde su bili prisutni oficiri sledećih zemalja - Rumunija, Finska Republika, Republika Slovenija, Savezna Republika Nemačka, Francuska Republika i Litvanska Republika. Prema navedenom aktu gostujući oficiri iz zemalja EU zajednički rade sa pripadnicima Uprave granične policije prilikom kontrole prelaženja državne granice u cilju podizanja kapaciteta i kvaliteta rada na pomenutim poslovima, kao i razmene iskustava i najboljih načina postupanja. Tom prilikom ostvarene su četiri rotacije sa ukupno osam policijskih službenika iz EU.

Kontakt tačka - vazduh 2017. koja se odvijala i tokom 2018. godine, sa ciljem zajedničke akcije za poboljšanje razmene informacija, granične bezbednosti i operativne saradnje, kao i identifikacije potencijalnih pretnji u vazdušnom saobraćaju u sklopu koje se vršilo upućivanje stranih gostujućih oficira srednjeg ranga u Stanicu granične policije Beograd, u cilju uspostavljanja i razmene zajedničkih primera najbolje prakse koja bi trebala da utiče na poboljšanje praktične saradnje.

Saradnja sa Agencijom evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL)

Ministarstvo unutrašnjih poslova, preko Nacionalne kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL, odnosno Odeljenja za poslove EUROPOL Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u sedištu Direkcije policije ostvaruje vrlo intenzivnu i uspešnu saradnju sa EUROPOL-ovim Evropskim centrom za borbu protiv krijumčarenja migranata (EMSC) u oblasti ilegalnih migracija i krijumčarenja ilegalnih migranata kao i sa EUROPOL-ovim Analitičkim projektom Migrant Smuggling, kojem je pridružena. To potvrđuju i statistike o broju razmenjenih podataka putem EUROPOL-ovog kanala za bezbednu razmenu informacija (SIENA) u navedenoj oblasti, čiji broj je u konstantnom porastu od potpisivanja Operativnog sporazuma za EUROPOL-om, koji je stupio na snagu u junu 2014. godine. Tako je u ovoj oblasti 2014. godine razmenjeno ukupno 317 poruka, 2015. godine 1044 poruke, 2016. godine ukupno 1301 poruka, 2017. godine ukupno 1379, dok je u periodu od početka 2018. godine do 1. novembra, 2018. godine razmenjena ukupno 1161 poruka. Policijski službenici aktivno doprinose bazama podataka EUROPOL u ovoj oblasti, a informacije koje se dostavljaju se unakrsno proveravaju i čuvaju u bazama podataka EUROPOL-a radi dalje obrade. Policijski službenici učestvuju u velikom broju međunarodnih i paralelnih istraga kojima podršku pruža ili kojima koordinira EMSC, zajedno sa drugim državama članicama EU i EUROPOL-ovim operativnim partnerima. Policijski službenici od potpisivanja Operativnog sporazuma sa EUROPOL-om učestvuju u brojnim združenim međunarodnim akcijama u skladu sa operativnim akcionim planovima koji su sačinjeni u okviru projekata pod okriljem EMPACT-a i koji su predviđeni Ciklusom politike EU, a koje su imale za cilj suzbijanje krijumčarenja ljudi, kao što su operacije High Impact operation, Blue Amber Sirocco operations, Ciconia Alba operation, JAD Dragon, GAAD and JAD Western Balkans - operation Risk. Akcije su sprovedene sa velikim uspehom, a rezultati su dostavljeni EUROPOL-u. Inače, krijumčarenje ljudi je jedna od oblasti u okviru mandata EUROPOL-a vezano za koju se razmenjuje najveći broj poruka uz poruke u oblasti trgovine drogom, terorizma, imovinskih delikata i sajber kriminala, koje su sve prepoznate kao prioriteti u skladu sa Ciklusom politike EU. Tokom 2018. godine, policijski službenici su učestvovali na raznim operativnim sastancima, konferencijama i drugim sličnim skupovima koji su organizovani i kojima je podršku pružio EUROPOL, posebno EMSC, sa velikim uspehom. Inače, osim direktne saradnje između Odeljenja za poslove EUROPOL-a (EUROPOL-ove Nacionalne kontakt tačke Srbije) i oficira za vezu Republike Srbije u EUROPOL-u, EUROPOL preko svog centra EMSC takođe ima direktnu saradnju sa nadležnim jedinicama MUP-a RS, kao što je Uprava granične policije i Radna grupa za suzbijanje krijumčarenja migranata, koja je formirana u okviru SBPOK-a UKP-a, koju je navedeni centar i posetio tokom 2018. godine. Osim razmene operativnih podataka, putem kanala EUROPOL-a se redovno razmenjuju i strateške informacije i razni proizvodi i publikacije kao što su izveštaji, rana upozorenja i slična dokumenta, a sve publikacije koje se prime se blagovremeno i redovno prosleđuju svim nadležnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao i Upravi carina.

III AKTIVNOSTI

 

1.1 GRANIČNE PROVERE

 

Mere

Odgovorni organ / Uključeni organ

Aktivnosti

Izvor finansiranja/ budžet

Indikatori

Rok

1.1.1

Usklađivanje pravnog okvira

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Izmena i dopuna Zakona o graničnoj kontroli u skladu sa Tvining projektom Šengenski akcioni plan

IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument "Podrška sektoru unutrašnjih poslova" - vrednost projekta 1.500.000 evra za tvining

Izrađen Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o graničnoj kontroli (API, PNR, EUROSUR)

IV kvartal
2020. godine

1.1.2

Usklađivanje pravnog okvira usvajanjem podzakonskih akata za sprovođenje Zakona o graničnoj kontroli

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Usvajanje podzakonskih akata:
Potrebno je usvojiti još jednu Uredbu na osnovu Zakona o graničnoj kontroli

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Uredba o uslovima koje mora da ispunjava granični prelaz u pogledu prostorija, uređaja, opreme, infrastrukture, dovoljnog broja zaposlenih i drugih materijalno tehničkih sredstava neophodnih za funkcionisanje graničnog prelaza

II kvartal 2019. godine

1.1.3

Implementacija zakonskih i podzakonskih akata

Koordinaciono telo -Operativna grupa
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije
Ministarstvo finansija - Uprava carina
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Uspostavljanje mehanizma kontrole sprovođenja podzakonskih akata i SOP-a

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izveštaji o sprovođenju podzakonskih akata i SOP-ova

II kvartal 2019. godine

1.1.4

Usklađivanje pravnog okvira u skladu sa Zakonom o strancima ("Službeni glasnik RS", broj 24/18 i 31/19)

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Usvajanje podzakonskih akata

VEZA: AP za 24 potpoglavlje Migracije
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izraditi Predlog uredbe o bližim uslovima za odbijanje ulaska stranca u Republiku Srbiju
Usvojiti Pravilnik o izgledu obrasca i postupku izdavanja lične karte za stranca

II kvartal 2019. godine

1.1.5

Usklađivanje pravnog okvira

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Izmena Zakona o strancima - Faza II

VEZA: AP za 24 potpoglavlje Migracije
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izrađen Nacrt zakona o izmena i dopuna Zakona o strancima

IV kvartal 2020. godine

1.1.6

Usklađivanje pravnog okvira u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/18)

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Komesarijat za izbeglice i migracije
Ministarstvo spoljnih poslova

Usvojiti podzakonske akte u skladu sa novim Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti

VEZA: AP za 24 potpoglavlje Azil
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Usvojeni podzakonski akti:
- Pravilnik o putnoj ispravi,
- Pravilnik o obezbeđivanju materijalnih uslova prihvata u centrima za azil i drugim objektima za smeštaj tražilaca azila

II kvartal 2019. godine

1.1.7

Usklađivanje pravnog okvira u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/18)

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Usvojen rednog izmena i dopuna Zakona o azilu i privremenoj zaštiti. Uspostavljen pravni okvir koji će omogućiti Republici Srbiji da se dodatno uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije posebno u pogledu sprovođenja posebnih oblika postupaka, prava tražilaca azila

VEZA: AP za 24 potpoglavlje Azil
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izrađen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o azilu i privremenoj zaštiti - dodatno usklađivanje sa odredbama Direktive 2013/32 /EU, Direktive 2011/95/EZ, Direktive 2001/55/ES i Direktive 2013/33/ES

II kvartal 2019. godine

1.1.8

Usklađivanje pravnog okvira

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Usvojen predlog izmena i dopuna Zakona o azilu i privremenoj zaštiti. Uspostavljen pravni okvir koji će omogućiti Republici Srbiji da se uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije, posebno sa odredbama koje regulišu uspostavljanje "EURODAC" sistema

VEZA: AP za 24 potpoglavlje Azil
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izraditi Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o azilu i privremenoj zaštiti - druga faza - potpuna usklađenost sa odredbama Uredbe (EZ) broj 2725/2000 i Uredbe Saveta (EZ) broj 407/2002 o uspostavljanju "EURODAC" sistema za upoređivanje otisaka prstiju i sprovođenja Uredbe Saveta (EZ) broj 604/2013 o uvođenju kriterijuma i mehanizama za utvrđivanje države članice koja je zadužena za obradu zahteva za međunarodnu zaštitu koji državljanin treće zemlje ili lice bez državljanstva preda u jednoj od država članica (Dablinska uredba).

IV kvartal 2020. godine

1.1.9

Usklađivanje pravnog okvira

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja

Izmena Zakona o zdravlju bilja

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Usvojene izmene Zakona o zdravlju bilja

II kvartal 2019. godine

1.1.10

Usklađivanje pravnog okvira

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja

Izmena Zakona o bezbednosti hrane
Izmena Zakona o sredstvima za zaštitu bilja
Donošenje Zakona o semenu, sadnom materijalu, poljoprivrednom i ukrasnom bilju

Projekat:
Better Trainings for Safer Food - BTSF
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Usvojene izmene Zakona o bezbednosti hrane
Usvojene izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja
Usvojen Zakon o semenu, sadnom materijalu, poljoprivrednom i ukrasnom bilju

II kvartal 2019 godine za Zakon o bezbednosti hrane i Zakon o sredstvima za zaštitu bilja
IV kvartal 2019 godine za Zakon o semenu, sadnom materijalu poljoprivrednog i ukrasnog bilja

1.1.11

Jačanje administrativnih kapaciteta - faza 1

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije,
Sektor za ljudske resurse

Izvršiti analizu postojećeg stanja ljudskih resursa u Upravi granične policije sa predlogom potrebnog broja policijskih službenika u skladu sa Šengenskim standardima i Tvining projektom Šengenski akcioni plan

Veza: AP za 24
Pravda, sloboda i bezbednost
IPA 2014
Šengenski akcioni plan
Akcioni dokument "Podrška sektoru unutrašnjih poslova" vrednost projekta 1.500.000 evra za tvining

Izrađena analiza stanja i donete preporuke i usaglašene sa kadrovskim planom MUP

IV kvartal 2020. godine

1.1.12

Jačanje administrativnih kapaciteta

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije

Kadrovsko popunjavanje Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije

Budžet Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije 7.162.000 dinara u 2019. godini;
13.389.000 dinara u 2020. godini - plate zaposlenih

Usvajanje akta o sistematizaciji radnih mesta
Popunjavanje radnih mesta

II kvartal 2019. godine
IV kvartal 2019. godine

1.1.13

Jačanje administrativnih kapaciteta

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Kadrovsko popunjavanje Uprave carina

Budžet Ministarstva finansija - Uprave carina iznos od 57.864.000,00 dinara godišnje - plate zaposlenih

Broj novih carinskih službenika Uprave carina

II kvartal 2019. godine

1.1.14

Jačanje administrativnih kapaciteta

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Kadrovsko popunjavanje Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja

Ukupna novčana sredstva neophodna za realizaciju ove aktivnosti za sve navedene institucije, a koja će se finansirati iz budžeta Republike Srbije biće poznata nakon analiza neophodnih za definisanje neophodnog broja novih službenika
U ovu svrhu, radiće se preraspodela postojećeg kadra Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja

Broj novih graničnih inspektora Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja

Kontinuirano

1.1.15

Izvršiti analizu postojećeg sistema obuke pripadnika granične policije i modela stručnog usavršavanja sa preporukama za usaglašavanje sa standardima Šengena

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za ljudske resurse,
Direkcija policije,
Uprava granične policije

U skladu sa Tvining projektom Šengenski akcioni plan

Veza: AP za 24
IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument
"Podrška sektoru unutrašnjih poslova" - vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining

Izvršena analiza sistema i nastavnog plana obuke

IV kvartal 2020. godine

1.1.16

Sprovođenje plana obuke

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor za ljudske resurse
Direkcija policije - Uprava granične policije

Izvršiti obuku službenika granične policije u skladu sa zajedničkim osnovnim programom obuke agencije EBCGA - (CCC) i ostalim šengen standardima koji se odnose na obuku

IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument
"Podrška sektoru unutrašnjih poslova" - vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining
Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 6.400.000 dinara u 2019. godini - troškovi obuka u skladu sa Planom obuka za 2019. godinu

Sprovedena obuka
Broj obučenih policijskih službenika u skladu sa zajedničkim osnovnim programom obuke agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu - EBCGA - (CCC)

Kontinuirano

1.1.17

Sprovođenje plana obuke

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor za ljudske resurse
Direkcija policije - Uprava granične policije

Obuka multiplikatora
u skladu sa Tvining projektom Šengenski akcioni plan

IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument
"Podrška sektoru unutrašnjih poslova" - vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining

Broj obučenih multiplikatora

Kontinuirano

1.1.18

Sprovođenje plana obuke

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor za ljudske resurse
Direkcija policije - Uprava granične policije

Sistem obuke je unapređen na osnovu sprovedene evaluacije

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izveštaj o evaluaciji

Kontinuirano

1.1.19

Tehničko opremanje graničnih prelaza

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Direkcija policije- Uprava granične policije
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Ministarstvo finansija - Uprava carina
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Pripremiti analizu stanja i potreba tehničkih sredstava neophodnih za dostizanje potrebnog nivoa Evropske unije standarda za granične prelaze

IPA 2014
Šengenski akcioni plan Akcioni dokument: "Podrška sektoru unutrašnjih poslova" vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining

Analiza stanja i potreba izrađena

IV kvartal 2020. godine

1.1.20

Tehničko opremanje graničnih prelaza

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Direkcija policije- Uprava granične policije
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Ministarstvo finansija - Uprava carina

Unapređenje sistema video nadzora

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 13.560.000 dinara u 2019. godini;
24.000.000 dinara u 2020. godini - licence i održavanje
Nisu potrebna sredstva sa razdela Ministarstva finansija - Uprave carina

Broj graničnih prelaza

Kontinuirano

1.1.21

Tehničko opremanje graničnih prelaza

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Direkcija policije- Uprava granične policije
Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Ministarstvo finansija - Uprava carina

Nastaviti sa modernizacijom infrastrukture i opreme na graničnim prelazima, nastaviti sa nabavkom specijalizovane opreme za kontrolu putnika i vozila

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 17.760.000 dinara u 2019. godini;
50.000.000 dinara u 2020. godini - nabavka specijalizovane opreme
Za tehničko opremanje graničnih prelaza nisu potrebna sredstva sa razdela Republičke direkcije za imovinu
Nisu potrebna sredstva sa razdela Ministarstva finansija - Uprave carina

Izrađena infrastruktura i modernizacija graničnih prelaza, Nabavljena specijalizovana oprema

Kontinuirano

1.1.22

Tehničko opremanje granične policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektorom finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova
Direkcija policije- Uprava granične policije

Opremanje granične policije na osnovu procene tehničkih i infrastrukturnih potreba za postizanje odgovarajućeg nivoa usklađenosti sa standardima Evropske unije i pravnim tekovinama Šengena pre ulaska u Evropsku uniju

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 330.000.000 dinara u 2020. godini - sistem za očitavanje registarskih oznaka na vozilima i nabavka različite informatičke opreme

Nabavljena oprema
(GPS uređaji, IP telefoni, mobilni telefoni, projektori, pametne table, brzi AFIS/FIIS čekeri i brze AFIS/FIIS mobilni skeneri, ruteri, TETRA bazne stanice, dispečerske stanice, repetitori, regule, uređaj za kontrolu isprava "Docubox", laserski uređaj za proveru holograma, Heartbeat detektor, čitači registarskih tablica-kamere, kamere za video nadzor, serveri za video nadzor, digitalni fotoaparati)

IV kvartal 2020. godine

1.1.23

Nastavak unapređenja informacionih sistema

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Direkcija policije, Uprava granične policije

Povezivanje graničnih prelaza sa centralnom bazom podataka

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova - Deo sredstava u okviru kapitalnog projekta "Nadogradnja informatičkog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova"; 150.000.000 dinara u 2019. godini i 150.000.000 dinara u 2020. godini

Broj graničnih prelaza spojen sa centralnom bazom podataka

Kontinuirano

1.1.24

Nastavak unapređenja informacionih sistema

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Direkcija policije, Uprava granične policije

Unapređenje postojeće informaciono-komunikacione infrastrukture (AFIS, FIIS i drugi) i nabavka specijalne opreme

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 240.000.000 dinara u 2020. godini
(veza aktivnost 1.1.22)

Nadogradnja postojećeg softvera i nabavka komunikacione i specijalističke opreme

Kontinuirano

1.1.25

Nastavak unapređenja informacionih sistema

Ministarstvo unutrašnjih poslova,
Sektor za ljudske resurse Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Direkcija policije, Uprava granične policije

Obuka službenika za korišćenje novih tehnologija

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj obučenih službenika

Kontinuirano

1.1.26

Jačanje anti-koruptivnih aktivnosti na graničnim prelazima

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za ljudske resurse
Sektor unutrašnje kontrole,
Direkcija policije - Uprava granične policije
Ministarstvo finansija- Uprava carina,
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja, Uprava za veterinu

Pripremiti i sprovoditi zajedničke treninge na osnovu Programskog sadržaja "Suprotstavljanje korupciji za policijske službenike i državne službenike uključene u integrisano upravljanje granicom"

MUP Republike Srbije - nisu potrebna sredstva - obuka se obavlja u okviru redovnih radnih aktivnosti
Uprava carina - nisu potrebna sredstva, obuka se obavlja u okviru redovnih radnih aktivnosti
Uprava za zaštitu bilja - nisu potrebna sredstva, obuka se obavlja u okviru redovnih radnih aktivnosti
Uprava za veterinu- nisu potrebna sredstva; obuka se obavlja u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj sprovedenih obuka o suzbijanju korupcije,
Broj obučenih službenika

IV kvartal 2019. godine

1.1.27

Jačanje anti-koruptivnih aktivnosti na graničnim prelazima

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor unutrašnje kontrole, Direkcija policije - Uprava granične policije, Uprava kriminalističke policije, Odeljenje za medije i komunikacije, Ministarstvo finansija- Uprava carina,
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja, Uprava za veterinu

Sprovesti preventivno- kontrolne aktivnosti u cilju suzbijanja korupcije na granici

TAIEX/ ICITAP Office /Ambasada SAD-a / Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj sprovedenih preventivnih kontrola
Broj sprovedenih preventivnih aktivnosti
Broj sprovedenih istraga
(krivični i disciplinski postupci)

Kontinuirano
do IV kvartala 2020. godine

1.1.28

Jačanje anti-koruptivnih aktivnosti na graničnim prelazima

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor unutrašnje kontrole,
Odeljenje za medije i komunikacije
Direkcija policije - Uprava granične policije, Uprava kriminalističke policije,
Ministarstvo finansija- Uprava carina,
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja, Uprava za veterinu

Informativne aktivnosti radi podizanja svesti

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Sprovedene informativne aktivnosti

Kontinuirano

1.2 NADZOR DRŽAVNE GRANICE

1.2.1

Uspostaviti efikasan nadzor državne granice u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova- Direkcija policije, Uprava granične policije,
Ministarstvo finansija- Uprava carina

Nadzor državne granice planirati na osnovu redovnih i ad hoc analiza rizika i situacionih izveštaja

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Redovni i ad hoc planovi delovanja se izrađuju na sva tri nivoa: centralni, regionalni i lokalni

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

1.2.2

Uspostaviti efikasan nadzor državne granice u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direkcija policije, Uprava granične policije,
Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije

Izrada predloga sistema stacionarnog i mobilnog video nadzora za nadzor državne granice u skladu sa analizom rizika

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Na osnovu analize rizika izrađen elaborat za nadzor državne granice

do IV kvartala 2019. godine

1.2.3

Uspostaviti efikasan nadzor državne granice u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za materijalno finansijske poslove, Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Direkcija policije, Uprava granične policije

Nabavka opreme za nadzor državne granice (stacionarne i mobilne termovizije, radarski sistemi, video nadzor, dronovi)

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 40.000.000 dinara u 2020. godini - nabavka specijalizovane opreme za vršenje nadzora državne
Ukupan iznos potrebnih novčanih sredstava biće poznat nakon sprovedenih analiza i proračuna

Veza sa prethodnom aktivnošću
Nabavljena specijalizovana oprema za nadzor državne granice

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

1.2.4

Uspostaviti efikasan nadzor državne granice u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za ljudske resurse
Direkcija policije, Uprava granične policije

Obuka po SOP za efikasnije upravljanje migracijama

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 829.000 dinara u 2019. godini - troškovi obuka

Broj obuka i obučenog graničnog osoblja

IV kvartal 2019. godine

1.2.5

Uspostaviti efikasan nadzor državne granice u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala

Ministarstvo spoljnih poslova
Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije - Uprava granične policije

Ažuriranje zajedničkog Elaborata (Republike Srbije i Crne Gore), u kome će biti definisane mere i aktivnosti u cilju zaprečavanja alternativnih putnih pravaca i konkretnih lokacija na državnoj granici sa Crnom Gorom

Veza: AP za 24
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Formirana Radna grupa Održani sastanci, sačinjeni izveštaji, izvršen obilazak lokacija

II kvartal 2019. godine

1.2.6

Uspostaviti efikasan nadzor državne granice u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala

Republička Direkcija za imovinu Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije - Uprava granične policije

Sprovođenje utvrđenih mera i aktivnosti u cilju zaprečavanja alternativnih putnih pravaca i konkretnih lokacija na državnoj granici sa Crnom Gorom u skladu sa elaboratom

Veza: AP za 24
Budžet Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije 9.600.000dinara u 2019. godini - za zaprečavanje

Odluka Vlade, broj zaprečenih putnih pravaca utvrđenih elaboratom

IV kvartal 2020. godine

1.2.7

Analiza neophodnih koraka za pridruživanje mreži EUROSUR

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direkcija policije, Uprava granične policije, Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, Sektor za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje.

Izbor modela
Izvršiti procenu (administrativna i tehnička pitanja)

Veza: AP za 24
Tvining projekat u okviru IPA 2016 Sektorske budžetske podrške-komplementarna pomoć Evropske unije, čija je vrednost 1.000.000 evra

Izabran model i Utvrđen vodeći stručnjak (budući rukovodilac NCC-a)

IV kvartal 2020. godine

1.2.8

Pristupanje mreži EUROSUR

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direkcija policije, Uprava granične policije, Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije

Izraditi analizu i nabavka potrebne opreme i informaciono-telekomunikacionih sistema

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova - Deo sredstava u okviru kapitalnog projekta "Nadogradnja informatičkog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova";
150.000.000 dinara u 2019. godini i 150.000.000 dinara u 2020. godini.
(veza aktivnost 1.1.23)
Napomena:
Ukupan iznos potrebnih novčanih sredstava biće poznat nakon sprovedene analize i izrade tehničke specifikacije opreme

Izrađena analiza i nabavljena oprema

IV kvartal 2020. godine

1.2.9

Pristupanje mreži EUROSUR

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direkcija policije, Uprava granične policije, Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije

Plan postupanja po izabranom modelu

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Usvojen Plan pristupanja mreži EUROSUR

IV kvartal 2020. godine

1.2.10

Priprema za pristupanje Šengenskom Informacionom sistemu

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Direkcija policije - Uprava granične policije

Procena potreba za ispunjavanje Šengen standarda će se raditi kroz TW za izradu šengenskog akcionog plana

IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument: "Podrška sektoru unutrašnjih poslova"
vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining

Izrađena analiza

Kontinuirano do pristupanja Šengen zoni

1.2.11

Priprema za pristupanje
Šengenskom Informacionom sistemu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Direkcija policije - Uprava granične policije

Usvojen Plan pristupanja SIS

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti
IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument: "Podrška sektoru unutrašnjih poslova"
vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining
Ova aktivnost pruža podršku unutrašnjim poslovima

Formirana radna grupa, sačinjen nacrt plana

Kontinuirano do pristupanja Šengen zoni

1.2.12

Identifikovati i analizirati sveobuhvatne preporuke i potrebe koje se odnose na informaciono - telekomunikacionu oblast

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
Direkcija policije

U skladu sa inicijalnim planom o okviru Tvining projekta Šengenski akcioni plan

Veza:
AP za 24
IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument
"Podrška sektoru unutrašnjih poslova" - vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining

Izvršena analiza postojećeg informacionog i telekomunikacionog sistema koji se koristi za graničnu kontrolu, sa standardima Šengena

IV kvartal 2020. godine

1.3 UPRAVLJANJE GRANIČNIM PRELAZIMA

1.3.1

Usvajanje propisa o upravljanju graničnim prelazima

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sekretarijat
Direkcija policije Uprava granične policije
Ministarstvo finansija - Uprava carina
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja
Ministarstvo spoljnih poslova
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izraditi Predlog uredbe o otvaranju, izgradnja, kategorizacija i standardima graničnih prelaza

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Doneta Uredba

II kvartal 2019. godine

1.3.2

Izgradnja, održavanje i modernizacija infrastrukture i objekata na graničnim prelazima

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije

Analiza stanja i potreba

Budžet Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije
491.028.000 dinara u 2019. godini; 529.481.000 dinara u 2020. godini

Izrađena analiza stanja i potreba

IV kvartal 2019. godine

1.3.3

Izgradnja, održavanje i modernizacija infrastrukture i objekata na graničnim prelazima

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Priprema neophodne tehničke dokumentacije i projektnih zadataka za izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje infrastrukture i objekata na graničnim prelazima

Budžet Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije
491.028.000 dinara u 2019. godini; 529.481.000 dinara u 2020. godini
(veza aktivnost 1.3.2)
Budžet Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture iznos od 50.000.000 dinara u 2019. godini i iznos od 51.000.000 dinara u 2020. godini

Izrađena tehnička dokumentacija i projektni zadaci

Kontinuirano

1.3.4

Izgradnja, održavanje i modernizacija infrastrukture i objekata na graničnim prelazima

Ministarstvo finansija - Uprava carina
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izgradnja GP Kotroman

Uprava carina:
Projekat IPA 2014 "Podrška sektoru unutrašnjih poslova"
vrednost projekta u 2019. godini budžetska sredstva u iznosu od 38.587.000 dinara i 34.947.000 dinara na izvoru finansiranja 56;
u 2020. godini budžetska sredstva u iznosu od 27.565.000 i 103.564.000 dinara na izvoru finansiranja 56

Izgrađen GP Kotroman

IV kvartal 2020. godine

1.3.5

Izgradnja, održavanje i modernizacija infrastrukture i objekata na graničnim prelazima

Ministarstvo finansija-Uprava carina
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izgradnja GP Gostun, Sot

Budžet Ministarstva finansija - Uprave carina
GP Gostun - iznos od 541.437.000 dinara u 2019. godini i iznos od 309.867.000 dinara u 2020. godini
GP Sot - iznos od 74.804.000 dinara u 2019. godini

Izgrađeni GP Gostun, GP Sot

IV kvartal 2020. godine

1.3.6

Izgradnja, održavanje i modernizacija infrastrukture i objekata na graničnim prelazima

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije
Ministarstvo finansija-Uprava carina
Ministarstvo unutrašnjih poslova Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izgradnja GP Vatin i Bajina Bašta
Prelazi u nadležnost Republička direkcija za imovinu Republike Srbije od 1. januara 2019. godine

Budžet Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije
127.600.000 dinara u 2019. godini; 140.200.000 dinara u 2020. godini - izgradnja GP Bajina Bašta.
135.856.000 dinara u 2020. godini - izgradnja GP Vatin i 325.000.000 za 2021.godinu

Izgrađeni
GP Vatin, i GP Bajina Bašta

IV kvartal 2020. godine

1.3.7

Izgradnja, održavanje i modernizacija infrastrukture i objekata na graničnim prelazima

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije
Ministarstvo finansija-Uprava carina
Ministarstvo unutrašnjih poslova Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Zajednički GP Ljubovija-Bratunac

Budžetom Republike direkcije za imovinu za 2019. nisu planirana posebno sredstva za GP Ljubovija -Bratunac, iz sredstva prikazanih u tački 1.3.2 deo može biti iskorišćen za ovaj GP
(veza aktivnost 1.3.2)

Zajednički GP Ljubovija-Bratunac

IV kvartal 2020. godine

1.4 ANALIZA RIZIKA

1.4.1

Unapređenje kapaciteta Uprave granične policije za analizu rizika i razmenu informacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova sa
(Direkcija policije, Sektori, Uprava granične policije)

u skladu sa Tvining projektom Šengenski akcioni plan

Veza: AP za 24
IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument
"Podrška sektoru unutrašnjih poslova" - vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining

Povećanje administrativnih kapaciteta. Broj obučenih policijskih službenika za analizu rizika. Broj izrađenih analitičkih proizvoda

IV kvartal 2019. godine

1.4.2

Jačanje carinskog sistema upravljanja rizikom

Ministarstvo finansija
Uprava carina

Implementirati sistem IT podrške za upravljanje rizikom u kontroli praznih teretnih vozila

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Implementiran sistem za upravljanje rizikom u kontroli praznih teretnih vozila

IV kvartal 2019. godine

1.4.3

Jačanje carinskog sistema upravljanja rizikom

Ministarstvo finansija
Uprava carina

Obuke za carinske službenike na temu indikatora rizika i modaliteta izvršenja prekograničnog kriminala

TAIEX radionice - obuke 11.600 evra

Broj sprovedenih obuka

IV kvartal 2019. godine

1.4.4

Jačanje carinskog sistema upravljanja rizikom

Ministarstvo finansija
Uprava carina

Kontinuirana evaluacija profila rizika za prekogranični promet

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj nepravilnosti u kontroli robnog prometa

IV kvartal 2019. godine

1.4.5

Jačanje zajedničke analize rizika u sistemu integrisanog upravljanja granicom

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo finansija
Uprava carina
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Uspostavljanje sistema redovne izrade zajedničke analize rizika

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izrađene zajedničke analize rizika

II kvartal 2019. godine

1.4.6

Uspostaviti sistem obuke za područje analize rizika

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor za ljudske resurse
Direkcija policije Uprava granične policije
Ministarstvo finansija
Uprava carina
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Sistematski obučavati službenike koji se bave analizom rizika

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj sprovedenih obuka

Kontinuirano IV kvartal 2019. godine

2. OTKRIVANJE I ISTRAGE PREKOGRANIČNOG KRIMINALA

2.1

Jačanje kapaciteta nadležnih agencija u sprečavanju prekograničnog kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo finansija
Uprava carina
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Edukacija službenika IUG i razmena znanja i najboljih praksi (seminari, radionice)

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova
Nisu potrebna sredstva za seminare u zemlji - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti,
Za seminare u inostranstvu troškovi 72.000 dinara godišnje - službena putovanja
Ministarstvo finansija - Uprava carina - nisu potrebna sredstva za seminare u zemlji - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj seminara i radionica i obučenih službenika u sistemu IUG

Kontinuirano

2.2

Jačanje kapaciteta nadležnih agencija u sprečavanju prekograničnog kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Direkcija policije Uprava granične policije
Ministarstvo finansija Uprava carina

Otkrivanje krijumčarenja narkotika na osnovu razmene informacija "modus operandi"

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova
360.000 dinara u 2019. godini - troškovi prevoza
Ministarstvo finansija - Uprava carina -nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj slučaja otkrivanja krijumčarenja narkotika na graničnim prelazima

IV kvartal 2019. godine

2.3

Jačanje kapaciteta u prepoznavanju žrtava trgovine ljudima i krijumčarenja lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za ljudske resurse,
Direkcija policije
Služba za borbu protiv organizovanog kriminala,
Uprava granične policije

Obuka granične policije

IPA 2014
Akcioni dokument - Podrška borbi protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji

Broj obuka i broj obučenih službenika granične policije

IV kvartal 2019. godine

2.4

Jačanje kapaciteta u suzbijanju krijumčarenja i nezakonite trgovine oružjem

Ministarstvo unutrašnjih poslova -
Uprava granične policije
Ministarstvo finansija
Uprava carina

Obuka pripadnika Uprave granične policije i Uprave carina

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj službenika IUG službi koji su završili obuku

Kontinuirano do 2020. godine

3. ČETVOROSLOJNI MODEL PRISTUPA KONTROLI

3.1 MERE KONTROLE U PODRUČJU SLOBODE KRETANJA, UKLJUČUJUĆI I VRAĆANJE LICA

3.1.1

Sprovođenje operativnih mera u cilju kontrole zakonitosti boravka stranaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Godišnje planiranje operativnih mera

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izrađen godišnji plan operativnih mera

Kontinuirano

3.1.2

Sprovođenje operativnih mera u cilju kontrole zakonitosti boravka stranaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova

"Ad-hoc" akcije

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova
Zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti
Očekivani troškovi prevoza 64.000 dinara godišnje

Broj sprovedenih "Ad-hoc" akcija

Kontinuirano

3.1.3

Dalja nadogradnja i unapređenje IT infrastrukture (informacioni sistem o kretanju i boravku stranaca)

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije
Sektor za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije

Unaprediti postojeće aplikacije u kojima se evidentiraju podaci o iregularnim migrantima i njihovo povezivanje sa aplikacijom koja se odnosi na evidenciju prelaska državne granice.

VEZA: AP za 24 potpoglavlje Migracije
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj iregularnih migranata kojima je doneto rešenje o vraćanju, broj iregularnih migranata koji su na osnovu rešenja o vraćanju napustili teritoriju Republike Srbije u ostavljenom roku, broj iregularnih migranata koji su prinudno udaljeni

Kontinuirano IV kvartal 2020. godine

3.1.4

Dalja nadogradnja i unapređenje IT infrastrukture (AFIS)

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije
Sektor za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije

Nabavka neophodne opreme i softvera

NAPOMENA:
deo opreme je nabavljen preko projekta
IPA 2010
Uspostavljanje efikasnog sistema za sprečavanje i suzbijanje ilegalnih migracija na teritoriji Republike Srbije
Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 60.000.000 dinara u 2020. godini - nabavka različite vrste specijalizovanih softvera

Nabavljena oprema i unapređen IT sistem

Kontinuirano

3.1.5

Dalja nadogradnja i unapređenje IT infrastrukture (EURODAC)

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije
Sektor za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije

Sprovesti procenu administrativnih i informatičko-komunikacionih kapaciteta i potreba za obukom tehničkog osoblja i zaposlenih koji se bave aktivnostima vezanim za azil i koji će koristiti EURODAC sistem, kako bi se stvorili neophodni preduslovi za elektronsku razmenu podataka putem sistema EURODAC i radi sprovođenja Dablinske uredbe

VEZA: AP za 24, potpoglavlje Azil:
IPA 2016 Sektorska budžetska podrška - komplementarna pomoć. tvining - "Podrška pripremi za učešće u EUROSUR mreži i EURODAC sistemu"
Potrebna sredstva
1.000.000,00 Evra

Sprovedena procena i izrađena analiza

Kontinuirano IV kvartal 2020. godine

3.1.6

Sprovođenje Plana reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata

Komesarijat za izbeglice i migracije

Osiguranje kapaciteta za nepredviđene hitne slučajeve (masovni priliv migranata)

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Obezbeđeni kapaciteti koji se u kratkom roku mogu angažovati u slučaju masovnog priliva migranata

Kontinuirano

3.1.7

Sprovođenje Plana reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata

Komesarijat za izbeglice i migracije
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Redovno ažuriranje Plana reagovanja u slučaju povećanog broja migranata, uz učešće svih nadležnih institucija

Nema troškova - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Ažuriran Plan reagovanja u slučaju povećanog broja migranata

Kontinuirano

3.1.8

Obezbediti dodatne smeštajne kapacitete u prihvatilištu za strance

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije

Ojačani materijalni i tehnički kapaciteti / dodatni smeštajni kapaciteti u prihvatilištima za strance u Padinskoj skeli, Plandištu i Dimitrovgradu.

Veza: AP za 24, potpoglavlje Migracije
Regionalni poverilački fond Evropske unije u odgovoru na migrantsku krizu - MADAD - SDC "Podrška upravljanju migracijama u Republici Srbiji 2016-2019. dinara"

Prošireni kapaciteti za smeštaj ranjive kategorije migranata

IV kvartal 2019. godine

3.1.9

Uspostavljanje sistema prinudnog povratka migranata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Uprava za upravne poslove
Uprava granične policije

Jačanje kapaciteta - kreiranje zajedničkih timova

Obuke finansira agencija Fronteks

Broj službenika koji su prošli osnovnu obuku agencije Fronteks

IV kvartal 2019. godine

3.1.10

Uspostavljanje sistema prinudnog povratka migranata

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava za upravne poslove

Implementacija postojećih sporazuma o readmisiji i implementacionih protokola

VEZA: AP za 24 potpoglavlje Migracije
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj prihvaćenih lica po readmisiji

Kontinuirano

3.2 GRANIČNA, CARINSKA I INSPEKCIJSKA KONTROLA

3.2.1

Preduzimati mere zaštite zdravlja građana i životne sredine

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede -
Uprava za zaštitu bilja, Uprava za veterinu, Ministarstvo finansija - Uprava carina

Efikasna kontrola, roba, bilja i životinja uz precizno definisanje i razgraničenje uloga i nadležnosti učesnika u kontroli

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za zaštitu bilja iznos od 169.298.000 dinara za 2019. godinu i
169.298.000 dinara za 2020. godinu
Ministarstvo finansija - Uprava carina - nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj sprovedenih kontrola

IV kvartal 2019. godine

3.2.2

Preduzimati mere zaštite zdravlja građana i životne sredine

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede -
Uprava za zaštitu bilja, Uprava za veterinu, Ministarstvo finansija - Uprava carina

Sprovođenje dubinskih kontrola

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za zaštitu bilja iznos od 169.298.000 dinara za 2019. godinu, 169.298.000 dinara za 2020. godinu
(veza 3.2.2)
Budžet Ministarstva finansija - Uprava carina iznos od 1.200.000 dinara godišnje za potrebe korišćenja mobilnih skenera (gorivo)

Broj sprovedenih kontrola

Kontinuirano

3.2.3

Uspostavljanje normativnog okvira za kontrolu nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na granici i kontrola radioaktivnosti roba pri uvozu, izvozu i tranzitu

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije

Usvajanje akta o kontroli radi nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na granici i kontroli radioaktivnosti roba pri uvozu, izvozu i tranzitu

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Donet akt o kontroli radi nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na granici i kontroli radioaktivnosti roba pri uvozu, izvozu i tranzitu

IV kvartal 2019. godine

3.2.4

Preduzimati mere za zaštitu finansijskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Razvoj upravljanja rizicima u cilju ubrzavanja efikasnog prometa putnika i roba i sprečavanja nelegalnog prometa

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Poboljšano upravljanje rizicima

IV kvartal 2019. godine

3.2.5

Preduzimati mere za zaštitu finansijskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Efikasna kontrola roba i prevoznih sredstava

Budžet Ministarstva finansija - Uprava carina iznos od
3.600.000 dinara u 2019. godini za potrebe održavanja opreme Sektora za kontrolu primene carinskih propisa

Povećan broj otkrivenih nepravilnosti

IV kvartal 2019. godine

3.2.6

Preduzimati mere za zaštitu finansijskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Obezbeđivanje specijalizovane opreme i potrebna obuka

Donacije

Nabavljena specijalizovana oprema i broj izvedenih obuka

IV kvartal 2019. godine

3.2.7

Preduzimati mere za zaštitu finansijskih, ekonomskih i bezbednosnih interesa

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Jačanje kapaciteta Carinske laboratorije

Troškovi će biti naknadno procenjeni

Administrativni, operativni i drugi kapaciteti Carinske laboratorije unapređeni

Kontinuirano

3.2.8

Nastavak unapređenja informacionih sistema

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Unapređenje postojeće informaciono-komunikacione infrastrukture

Budžet Ministarstva finansija - Uprava carina iznos od
540.707.000 dinara u 2019. godini i iznos od 597.462.000 dinara u 2020. godini

Oprema nabavljena, i u funkciji

Kontinuirano

3.2.9

Nastavak unapređenja informacionih sistema

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Implementacija informacionih sistema koji su preduslov za pristupanje EU

NAPOMENA:
(veza aktivnost 3.2.8)

Informacioni sistemi implementirani

Pre prijema u članstvo Evropske unije

3.2.10

Nastavak unapređenja informacionih sistema

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Obuka službenika za korišćenje novih tehnologija

NAPOMENA:
(veza aktivnost 3.2.8)

Broj obučenih službenika

Kontinuirano, IV kvartal 2019. godine

3.2.11

Obezbediti brzu i efikasnu razmenu informacija između graničnih fitosanitarnih inspektora

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja

Povezivanje IT sistema GFI sa sistemom Uprave, ovlašćenih laboratorija, zastupnika uvoznika

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za zaštitu bilja planirano u budžetu za 2019 godinu
9.000.000 dinara za (Softver i Hardver)

Razmena informacija između Uprave za zaštitu bilja, akreditovanih laboratorija, špeditera i td

IV kvartal 2019. godine

3.2.12

Obezbediti brzu i efikasnu razmenu informacija između graničnih fitosanitarnih inspektora

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja

Obuka za rad u IT sistemu

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za zaštitu bilja planirano u budžetu za 2019 godinu
9.000.000 dinara za (Softver i Hardver)
(veza aktivnost 3.2.11)

Broj obuka za rad u IT sistemu

IV kvartal 2019. godine

3.2.13

Obezbediti brzu i efikasnu razmenu informacija između graničnih fitosanitarnih inspektora

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja

Priprema za EU sistem notifikacije ulazak i korišćenje baze EUROPHIT

Troškovi trenutno nepoznati

Razmena podataka u okviru baze EUROPHIT

do prijema u članstvo Evropske unije

3.2.14

Uspostaviti video nadzor u carinskim ispostavama i na graničnim prelazima sa centralnim snimačem signala u cilju sprovođenja carinske kontrole

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Nabavka instalacija, opreme i softvera

Nisu potrebna sredstva na razdelu Ministarstva finansija - Uprave carina

Uspostavljen video-nadzor

IV kvartal 2020. godine

3.3 SARADNJA SA SUSEDNIM ZEMLJAMA

3.3.1

Implementacija Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Sprovođenje zajedničkih patrola

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj realizovanih patrola

Kontinuirano

3.3.2

Implementacija Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Razmena informacija po Konvenciji o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi u zajedničkim kontakt centrima

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj razmenjenih informacija

Kontinuirano

3.3.3

Implementacija na osnovu postojećeg bilateralnog Protokola

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Uspostavljanje zajedničkih patrola sa Republikom Hrvatskom

Veza: AP za 24
Pravda, sloboda i bezbednost
Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 320.000 dinara u 2019. godini - troškovi goriva

Broj sprovedenih zajedničkih patrola

IV kvartal 2019. godine

3.3.4

Priprema, izrada, revizija i implementacija akata donetih na osnovu sporazuma o policijskoj saradnji

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Sprovoditi aktivnosti predviđene sporazumima o policijskoj saradnji

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj sprovedenih aktivnosti

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

3.3.5

Priprema, izrada, revizija i implementacija akata donetih na osnovu sporazuma o policijskoj saradnji

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Nastaviti sa uspostavljanjem zajedničkih lokacija graničnih prelaza

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Uspostavljeni GP na zajedničkim lokacijama

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

3.3.6

Priprema, izrada, revizija i implementacija akata donetih na osnovu sporazuma o policijskoj saradnji

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo finansija - Uprava carina

Kontinuirano nastaviti saradnju sa regionalnim organizacijama i inicijativama DCAF, MARII, SELEC, IOM, ICMPD, RCC...

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 432.000 dinara - troškovi službenih putovanja u inostranstvo
Ministarstvo finansija - Uprava carina - nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj sprovedenih aktivnosti

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

3.3.7

Saradnja na osnovu protokola o održavanju sastanaka sa susednim pograničnim organima

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Održavanje redovnih sastanaka na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 562.500 dinara godišnje- troškovi reprezentacije

Broj održanih sastanaka

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

3.3.8

Saradnja kroz rad u zajedničkim kontakt centrima

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Razmena informacija o "modus operandi"
(Pokazatelj 3 cilj 3 SBP)

Veza:
AP za 24 Pravda, sloboda i bezbednost
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj razmenjenih informacija po "modus operandi"

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

3.3.9

Međunarodna carinska saradnja

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Razmena informacija u otkrivanju i procesiranju svih oblika prekograničnog kriminala

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj razmenjenih informacija

Kontinuirano

3.3.10

Međunarodna carinska saradnja

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Održavanje zajedničkih sastanaka

Budžet Ministarstva finansija - Uprava carina iznos od
1.242.000 dinara godišnje - troškovi putovanja

Broj održanih sastanaka

Kontinuirano

3.3.11

Međunarodna carinska saradnja

Ministarstvo finansija - Uprava carina

Održavanje zajedničkih radionica i seminara

TAIEX
2.900 evra godišnje

Broj održanih zajedničkih radionica/seminara

Kontinuirano

3.3.12

Jačanje saradnje na području granične veterinarske i fitosanitarne inspekcije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Primena Protokola o uspostavljanju zajedničke kontrole na GP Preševo-Tabanovce

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Primena Protokola

Kontinuirano

3.3.13

Jačanje saradnje na području granične veterinarske i fitosanitarne inspekcije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Razmena informacija o presretnutim pošiljkama sa susednim zemljama

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj razmenjenih informacija o presretnutim pošiljkama

Kontinuirano

3.4 MERE U TREĆIM ZEMLJAMA

3.4.1

Uspostavljen normativni okvir za upućivanje oficira za vezu u treće zemlje

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Izraditi Predlog uredbe o oficirima za vezu na osnovu člana 20 Zakona o policiji ("Službeni glasnik RS", br. 6/16, 24/18 i 87/18)

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Usvojena Uredba o oficirima za vezu

IV kvartal 2019. godine

3.4.2

Proaktivna razmena informacija kroz postojeće zajedničke kontakt centre

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Unapređenje sistema razmene informacija svih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova preko zajedničkih kontakt centara

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Depeše
Broj razmenjenih informacija

II kvartal 2019. godine
IV kvartal 2019 godine

3.4.3

Saradnja kroz postojeće oblike međunarodne saradnje

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo finansija - Uprava carina

Učešće na međunarodnim forumima

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 72.000 dinara godišnje - troškovi službenih putovanja u inostranstvo
Budžet Ministarstva finansija - Uprava carina iznos od
384.000 dinara godišnje - troškovi putovanja

Pregled učešća na međunarodnim forumima

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

3.4.4

Saradnja kroz postojeće oblike međunarodne saradnje

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Učestvovanje u radu, EUROPOL i MARII

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 10.000.000 dinara godišnje - troškovi upućenih oficira za vezu

Sprovedene međunarodne aktivnosti

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

4. MEĐUAGENCIJSKA SARADNJA U UPRAVLJANJU GRANICOM

4.1

Unaprediti međuagencijsku saradnju

Koordinaciono telo
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo finansija - Uprava carina,
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja
Ministarstvo spoljnih poslova
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Unaprediti pravni okvir

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izvršiti izmene i dopune postojećeg formalno-pravnog okvira za saradnju između nadležnih agencija (protokoli, sporazumi i sl.).

IV kvartal 2019. godine

4.2

Unaprediti međuagencijsku saradnju

Koordinaciono telo
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo finansija - Uprava carina, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja
Ministarstvo spoljnih poslova
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Izrada Standardnih operativnih procedura svih službi u IBM

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izrađene Standardne operativne procedure

Kontinuirano IV kvartal 2020. godine

4.3

Unaprediti međuagencijsku saradnju

Koordinaciono telo
Ministarstvo unutrašnjih poslova
(UGP, UKP, USP)
Ministarstvo finansija - Uprava carina, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Realizacija zajedničkih akcija na osnovu zajedničke analize rizika
(Pokazatelj 4, cilj 3 SBP)

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 80.000 dinara godišnje- troškovi goriva
Ministarstvo finansija - Uprava carina - nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj realizovanih zajedničkih akcija

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

4.4

Unaprediti međuagencijsku saradnju

Koordinaciono telo
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije
Ministarstvo finansija - Uprava carina,
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, Uprava za zaštitu bilja

Realizacija zajedničke obuke za sve službe u sistemu integrisanog upravljanja granicom
(Pokazatelj 5, Cilj 1,2 i 3 SBP)

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj obučenog graničnog osoblja svih agencija

Kontinuirano do IV kvartala 2020. godine

4.5

Obuka konzularnih službenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo spoljnih poslova

Uspostaviti saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova i obučiti službenike diplomatsko konzularnih predstavništava za prepoznavanje lažnih i falsifikovanih putnih isprava i identifikovanje pokazatelja rizika kod osoba koje apliciraju za izdavanje vize

Budžet Ministarstvo unutrašnjih poslova 1.000 dinara godišnje - troškovi reprezentacije

Broj sprovedenih obuka
Broj konzularnih službenika koji su završili obuku

Kontinuirano IV kvartal 2020. godine

4.6

Uspostavljanje tehničkih preduslova za razmenu informacija između agencija

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvo finansija - Uprava carina, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu i Uprava za zaštitu bilja

Obezbeđivanje sigurnog kanala za razmenu podataka

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova - Deo sredstava u okviru kapitalnog projekta "Nadogradnja informatičkog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova";
150.000.000 dinara u 2019. godini i 150.000.000 dinara u 2020. godini.
(veza aktivnost 1.1.23)
U toku je izrada Šengenskog akcionog plana u okviru koga će biti izvršena analiza stanja i procena daljih potreba za unapređenjem IKT infrastrukture
Nisu potrebna sredstva na razdelu Ministarstva finansija - Uprave carina

Obezbeđen kanal

IV kvartal 2020. godine

4.7

Sprovođenje zajedničkih i specijalističkih obuka

Koordinaciono telo

Analiza i ažuriranje programa zajedničke obuke / razmene obuka

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Izrađena analiza
Ažuriran program zajedničke obuke

II kvartal 2019. godine

4.8

Sprovođenje zajedničkih i specijalističkih obuka

Koordinaciono telo

Zajednička obuka u skladu sa ažuriranim programom obuke

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj sprovedenih obuka

Kontinuirano

4.9

Priprema za postizanje šengenskih standarda

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Izraditi i usvojiti Šengenski akcioni plan

Veza:
AP za 24 Pravda, sloboda i bezbednost
IPA 2014 Šengenski akcioni plan - Akcioni dokument
"Podrška sektoru unutrašnjih poslova" - vrednost projekta 1.500.000 evra
za tvining
Troškovi sprovođenja Akcionog plana za ulazak u Šengenski prostor, biće prikazani u tom dokumentu
Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova 141.700 dinara godišnje - troškovi reprezentacije

Usvojen Šengenski akcioni plan

IV kvartal 2020. godine

4.10

Sprovoditi obuku fitosanitarnih inspektora

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za zaštitu bilja

Nastaviti BTSF (better traning for safer food program) obuke
Stručno usavršavanje fitosanitarnih inspektora vezano za implementaciju novousvojenih propisa i procedura
Sprovesti obuku za TRACES sistem

Obuke - Program Better traning for safer food
Stručno usavršavanje fitosanitarnih inspektora - Budžet Republike Srbije - kroz redovne radne aktivnosti
TAIEX 8.700 evra

Broj sprovedenih obuka (BTSF, TRACES)

Kontinuirano

4.11

Harmonizacija viznog režima

Ministarstvo spoljnih poslova

Izrada plana harmonizacije viznog režima sa viznim režimom Evropske unije

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Analiza i praćenje viznog režima Evropske unije

Kontinuirano

4.12

Harmonizacija viznog režima

Ministarstvo spoljnih poslova

Analiza potrebnih koraka za pristupanje VIS

Zaposleni rade u okviru radnog vremena
Za angažovanje spoljnih saradnika u 2020. godini, u okviru razdela MSP, planirana su sredstva u visini od 600.000 dinara

Izrađena analiza

II kvartal 2020. godine

4.13

Harmonizacija viznog režima

Ministarstvo spoljnih poslova

Izraditi Plan aktivnosti

Zaposleni rade u okviru radnog vremena
Za eventualno angažovanje spoljnih saradnika u 2020. godini sredstva će biti opredeljena preraspodelom sredstava sredstava u okviru razdela MSP, odobrenim Zakonom o budžetu za 2020. godinu.

Usvojen Plan pristupanja VIS

Nakon izrađene analize

5. KOORDINACIJA I KOHERENTNOST AKTIVNOSTI DRŽAVA ČLANICA I INSTITUCIJA I DRUGIH AGENCIJA I TELA EVROPSKE UNIJE

5.1

Jačanje saradnje sa agencijom EBCGA

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Unapređenje pravnog okvira za saradnju sa agencijom EBCGA

Veza: AP za 24
Pravda, sloboda i bezbednost
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Ratifikovan Sporazum o statusu između Republike Srbije i Evropske unije o akcijama koje sprovodi EBCGA u Republici Srbiji

IV kvartal 2019. godine

5.2

Jačanje saradnje sa agencijom EBCGA

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Saradnja u analizi rizika

Veza: AP za Poglavlje 24
"Pravda, sloboda i bezbednost"
Troškove službenih putovanja u inostranstvo refundira agencija (FRONTEX) EBCGA

Učešće policijskih službenika JAR u radu Mreže za analizu rizika država Zapadnog Balkana i EBCGA (sastanci i zajedničke aktivnosti)
Zajednički izrađeni analitički proizvodi
Razmena statističkih informacija (dnevno i mesečno izveštavanje) kroz postavljanje podataka na određene internet platforme

Kontinuirano

5.3

Jačanje saradnje sa agencijom EBCGA

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Saradnja na području operativnih aktivnosti

Veza: AP za Poglavlje 24
"Pravda, sloboda, bezbednost"
Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Dostavljeni izveštaji o operativnim aktivnostima

IV kvartal 2019. godine

5.4

Jačanje saradnje sa agencijom EBCGA

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Nastaviti aktivnosti jačanja saradnje kroz kontakt tačku Mali Zvornik, Trbušnica i kontakt tačka Aerodrom Beograd

Nisu potrebna sredstva - zaposleni rade u okviru redovnih radnih aktivnosti

Broj izveštaja o izvršenim aktivnostima

IV kvartal 2019. godine

5.5

Saradnja sa OLAF-om

Ministarstvo finansija
Uprava carina

Izrada Programa obuka, za korišćenje IT sistema Evropske unije za borbu protiv prevara (AFIS)

TAIEX:
4.500 evra za 2019. godinu

Izrađen Program obuka

IV kvartal 2019. godine

 

IV ZAVRŠNI DEO

Ovim akcionim planom zamenjuje se Akcioni plan za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji 2017-2020 ("Službeni glasnik RS", broj 39/17).

Ovaj akcioni plan objaviti na internet stranici Vlade, na portalu e-Uprava, na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova i u "Službenom glasniku Republike Srbije".