ODLUKA
O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2019 i 59/2019)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se visina naknade za korišćenje javnih površina na teritoriji Grada Novog Sada, olakšice, način dostavljanja i sadržaj podataka o korišćenju javne površine, koje nadležne gradske uprave dostavljaju Gradskoj poreskoj upravi, koja utvrđuje obavezu plaćanja naknade.

Član 2

Naknade za korišćenje javne površine, u smislu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara (u daljem tekstu: Zakon), su:

1) naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2) naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave;

3) naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Javna površina, u smislu Zakona jeste površina utvrđena planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima:

- javna saobraćajna površina (put, ulica, pešačka zona i sl.);

- trg;

- javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.) i

- javna površina bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

Pod korišćenjem prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, u smislu stava 1. tačka 1) ovog člana, smatra se zauzeće javne površine:

- objektom privremenog korišćenja: kiosk, tezga, bašta, aparat za sladoled, bankomat, automat za prodaju štampe, pokretni objekat za prodaju robe na malo i vršenje zanatskih i drugih usluga, montažni objekat za obavljanje delatnosti javnih komunalnih preduzeća, telefonska govornica i slični objekti, bašta ugostiteljskog objekta;

- za zabavni park, cirkus, sportske terene, za održavanje koncerata, festivala i drugih manifestacija, za održavanje sportskih priredbi, za objekte i stanice za iznajmljivanje bicikla, za korišćenje posebno obeleženog prostora za teretno vozilo za snabdevanje i drugo.

Korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe u smislu stava 1. tačka 1) ovog člana odnosi se na privremeno korišćenje prostora na javnoj površini i ne obuhvata korišćenje trajnog karaktera izgradnjom objekata infrastrukture.

Član 3

Obveznik naknade za korišćenje javne površine, u smislu Zakona je korisnik javne površine.

Član 4

Obaveza plaćanja naknade za korišćenje javne površine nastaje danom početka korišćenja javne površine za čije korišćenje je propisano plaćanje naknade i traje dok traje korišćenje javne površine.

Član 5

Utvrđivanje naknade za korišćenje javne površine vrši se prema površini korišćenog prostora, srazmerno vremenu korišćenja tog prostora ili prema tehničko-upotrebnim karakteristikama objekta.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, utvrđuje rešenjem Gradska poreska uprava, koja vrši kontrolu i naplatu naknade.

Obveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba ministarstvu u čijoj su nadležnosti poslovi finansija, preko Gradske poreske uprave.

U pogledu postupka utvrđivanja kontrole, naplate, povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije propisano Zakonom i ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Član 6

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Član 7

Naknada iz člana 2. stav 1. tač. 1) i 3) ove odluke plaća se po zonama:

I. zona: Delovi Novog Sada ograničeni ulicama: Bulevar oslobođenja, Bulevar Jaše Tomića do Kisačke ulice, Kisačkom ulicom do Ulice Jovana Cvijića, Ulicom Jovana Cvijića, Gundulićevom ulicom, Ulicom Jaše Ignjatovića, Kosovskom ulicom do Ulice Marka Miljanova, Ulicom Marka Miljanova, Beogradskim kejom, Kejom žrtava racije, Sunčanim kejom do Mosta slobode, kao i Bulevarom cara Lazara, Bulevar kralja Petra I, Bulevar Jaše Tomića i u Petrovaradinu, Petrovaradinska tvrđava i Štrosmajerova ulica.

II. zona: Delovi Novog Sada i Petrovaradina koji nisu obuhvaćeni u zoni I i Sremska Kamenica.

III. zona: Naseljena mesta koja nisu obuhvaćena u zoni I i II.

Član 8

Naknada iz člana 2. stav 1. tačka 2) ove odluke plaća se po zonama:

I. zona obuhvata područja mesnih zajednica:" Žitni trg", " Stari grad", "Prva vojvođanska brigada", "Sonja Marinković", " Liman", "Boško Buha"," Liman III", "Ostrvo", "Ivo Andrić", "Vera Pavlović", "Narodni heroji"," Omladinski pokret", "Sava Kovačević" i " Dunav".

II. zona obuhvata područja mesnih zajednica:"7 juli", "Gavrilo Princip", "Bistrica" i " Detelinara".

III. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "Južni Telep", "Bratstvo-Telep","Nikola Tesla-Telep", "Jugovićevo", "Podbara", "Salajka", "Petrovaradin" i "Sremska Kamenica".

IV. zona obuhvata područja mesnih zajednica: Adice", " Radnički", "Slana bara", "Klisa", " Vidovdansko naselje", "Šangaj", "Futog", "Veternik", "Rumenka" i "Kać".

V. zona obuhvata područja mesnih zajednica:"Begeč", "Budisava"," Bukovac", "Kisač", " Kovilj", "Ledinci", "Stari Ledinci", "Stepanovićevo" i "Čenej".

Član 9

Prihodi ostvareni od naknade za korišćenje javnih površina pripadaju budžetu Grada Novog Sada.

Član 10

Sastavni deo ove odluke je Tarifa naknada za korišćenje javnih površina.

Član 11

Korisnici prostora na javnoj površini po osnovu izdatih odobrenja, plaćaju naknadu za korišćenje javne površine za 2019. godinu u skladu sa ovom odlukom.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 59/2019)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.

 

TARIFA NAKNADA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Tarifni broj 1.

Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti

1. Za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se naknada, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, po zonama određenim u članu 7. ove odluke, srazmerno vremenu korišćenja prostora, i to:

1) za postavljanje kioska naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu, i to:

I zona

18,00 dinara

II zona

13,00 dinara

III zona

11,00 dinara

2) za postavljanje prevoznih sredstava rekonstruisanih u montažne objekte prilagođene za obavljanje ugostiteljske delatnosti (tramvaji, vagoni i autobusi), naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu, i to:

I zona

30,00 dinara

II zona

20,00 dinara

III zona

15,00 dinara

3) za postavljanje letnjih bašti, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu, i to:

I zona

18,00 dinara

II zona

13,00 dinara

III zona

11,00 dinara

4) za postavljanje zimskih bašti, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu, i to:

I zona

34,00 dinara

II zona

24,00 dinara

III zona

20,00 dinara

5) za postavljanje pokretnih tezgi za izlaganje i prodaju robe, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu, i to:

I zona

115,00 dinara

II zona

92,00 dinara

III zona

69,00 dinara

6) za postavljanje izložbenih pultova za izlaganje voća i povrća koje se prodaje u objektu, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu od 100,00 dinara,

7) za postavljanje pultova za prodaju lubenica i dinja, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu od 122,00 dinara,

8) za postavljanje uređaja za kokice, druge pečenjarske proizvode i sl, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu, i to:

I zona

122,00 dinara

II zona

119,00 dinara

III zona

87,00 dinara

9) za postavljanje rashladnih uređaja, naknada se utvrđuje po rashladnoj komori u okviru postavljenog rashladnog uređaja, u dnevnom iznosu, i to:

I zona

100,00 dinara

II zona

75,00 dinara

III zona

50,00 dinara

10) za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu od 122,00 dinara,

Za postavljanje zabavnih parkova (cirkus, luna-park i sl), naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu, i to:

I zona

20,00 dinara

II zona

13,00 dinara

III zona

7,00 dinara

11) za postavljanje objekata i uređaja za potrebe kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih manifestacija i promocija, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu od 122,00 dinara.

2. Naknada iz ovog tarifnog broja utvrđuje se rešenjem Gradske poreske uprave koja vrši naplatu i kontrolu naplate ove naknade, u skladu sa rešenjem Gradske uprave za komunalne poslove, kojim se odobrava korišćenje prostora na javnim površinama u skladu sa odredbama Odluke o uređenju Grada Novog Sada, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Obveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

3. Za postavljanje letnje bašte u periodu od 15. novembra tekuće godine do 15. marta naredne godine, naknada se umanjuje za 50%.

4. Pravno lice koje koristi objekat, koji se nalazi u sastavu autobuskog stajališta plaća naknadu na osnovu rešenja, koje donosi Gradska poreska uprava.

5. Za korišćenje javne zelene površine, visina naknade utvrđuje se tako što se iznos naknade iz ovog tarifnog broja uvećava za 100%, a najviše do maksimuma propisanog Zakonom.

6. Za korišćenje javnih površina u Novom Sadu, u ulicama: Zmaj Jovinoj, Kralja Aleksandra, Pozorišnom trgu, Trgu slobode, Dunavskoj, Modene, Njegoševoj, Svetozara Miletića, Mite Ružića, Laze Telečkog i Katoličkoj porti visina naknade utvrđuje se tako što se iznos naknade iz ovog tarifnog broja uvećava za 100%, a najviše do maksimuma propisanog Zakonom.

7. Za korišćenje javnih površina u Novom Sadu, u ulicama: Pašićevoj od Zmaj Jovine do Grčkoškolske, Ise Bajića, Ilije Ognjanovića, na Trifkovićevom trgu, Bulevaru Mihajla Pupina i Bulevaru oslobođenja, visina naknade utvrđuje se tako što se iznos naknade iz ovog tarifnog broja uvećava za 50%, a najviše do maksimuma propisanog Zakonom.

8. Za postavljanje letnjih bašti ispred lokala u dvorištu zgrada ne primenjuju se uvećani iznosi naknade utvrđeni u tač. 6. i 7. ovog tarifnog broja.

9. Korisnik lokacije za privremeno postavljanje kioska, kome je odobrena promena delatnosti plaća naknadu za period od pola godine za taj tip i površinu kioska.

10. Za postavljanje kioska udruženja osoba sa invaliditetom registrovanih za određene delatnosti, u kojima delatnost obavljaju osobe sa invaliditetom, naknada se umanjuje za 50%.

11. Naknada se ne plaća ukoliko se na osnovu akta direktnog korisnika budžetskih sredstava utvrdi da je manifestacija koja se održava od značaja za Grad Novi Sad.

12. Za postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama radi promocije političkih stranaka, naknada se umanjuje za 80% od iznosa utvrđenog u tački 1. podtačka 11) ovog tarifnog broja.

13. Gradska uprava za komunalne poslove je u obavezi da jedan primerak rešenja kojim se odobrava korišćenje prostora na javnim površinama, dostavi Gradskoj poreskoj upravi. Rešenje obavezno sadrži, pored vrste, lokacije i trajanja zauzeća, i sledeće podatke:

- za pravna lica: naziv obveznika, adresu sedišta, poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj i tekući račun;

- za preduzetnike: naziv radnje, ime i prezime preduzetnika, adresu sedišta, poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj i tekući račun;

- za fizička lica: ime i prezime obveznika, adresu prebivališta, jedinstveni matični broj građana (JMBG) i tekući račun.

Tarifni broj 2.

Naknada za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave

1. Za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, utvrđuje se naknada, za svaki ceo i započeti m2 površine svih strana koje se koriste za oglašavanje, po zonama određenim u članu 8. ove odluke, srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1) za bilborde, elektronski displej bez tona, mega- bilbord i druga sredstva kojima se vrši oglašavanje kao delatnost, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

36,00 dinara

II zona

33,00 dinara

III zona

28,00 dinara

IV zona

25,00 dinara

V zona

23,00 dinara

2) za sredstva za oglašavanje, koja se postavljaju na stubovima javne rasvete i druga sredstva za oglašavanje koja se priključuju na mrežu javne rasvete, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

39,00 dinara

II zona

36,00 dinara

III zona

31,00 dinara

IV zona

28,00 dinara

V zona

26,00 dinara

3) za sredstva za oglašavanje kojim se vrši oglašavanje za sopstvene potrebe, naknada se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

19,00 dinara

II zona

17,00 dinara

III zona

16,00 dinara

IV zona

13,00 dinara

V zona

11,00 dinara

2. Naknada iz ovog tarifnog broja utvrđuje se rešenjem Gradske poreske uprave koja vrši naplatu i kontrolu naplate ove naknade, u skladu sa rešenjem Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, kojim se odobrava postavljanje sredstava za oglašavanje u skladu sa Odlukom o uređenju Grada Novog Sada.

Obveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

3. Pravna lica i preduzetnici koji su upisani u APR u tekućoj godini, a koriste javnu površinu za oglašavanje za sopstvene potrebe, kao i površine i objekte za oglašavanje za sopstvene potrebe kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, plaćaju naknadu umanjenu za 50%.

4. Pravna lica, preduzetnici, fizička lica, kao i pravna lica i preduzetnici koji su upisani u APR u tekućoj godini nemaju pravo na umanjenje za korišćenje javne površine za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine.

5. Obveznici iz ovog tarifnog broja koji koriste objekte za oglašavanje na osnovu javnog konkursa, plaćaju naknadu iz tačke 1. podtačka 1) ovog tarifnog broja, umanjenu za 75%.

6. Naknada iz ovog tarifnog broja umanjuje se za 50% od propisanog iznosa naknade, za površinu za oglašavanje preko 12 m2.

7. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je u obavezi da jedan primerak rešenja kojim se odobrava postavljanje sredstava za oglašavanje dostavi Gradskoj poreskoj upravi. Rešenje obavezno sadrži, pored vrste, lokacije i trajanja zauzeća, i sledeće podatke:

- za pravna lica: naziv obveznika, adresu sedišta, poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj i tekući račun;

- za preduzetnike: naziv radnje, ime i prezime preduzetnika, adresu sedišta, poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj i tekući račun;

- za fizička lica: ime i prezime obveznika, adresu prebivališta, jedinstveni matični broj građana (JMBG) i tekući račun.

Tarifni broj 3.

Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju

1. Za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, odnosno za privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje gradilišne ograde i gradilišne skele u funkciji izvođenja građevinskih radova, utvrđuje se naknada u dnevnom iznosu, za svaki ceo i započeti m2 zauzete javne površine, po zonama određenim u članu 7. ove odluke, i to:

I zona

10,00 dinara

II zona

8,00 dinara

III zona

7,00 dinara

2. Naknada iz ovog tarifnog broja utvrđuje se rešenjem Gradske poreske uprave koja vrši naplatu i kontrolu naplate ove naknade, u skladu sa rešenjem Gradske uprave za komunalne poslove, kojim se odobrava privremeno zauzimanje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, odnosno za postavljanje gradilišne ograde i gradilišne skele u funkciji izvođenja građevinskih radova, a obračunava se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje.

Obveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plati do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

3. Naknadu po ovom tarifnom broju plaća investitor, odnosno korisnik javne površine za period privremenog zauzimanja javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, odnosno za postavljanje gradilišne ograde i gradilišne skele u funkciji izvođenja građevinskih radova.

4. Naknada iz ovog tarifnog broja, po osnovu zauzeća javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, odnosno za postavljanje gradilišne ograde i gradilišne skele u funkciji izvođenja građevinskih radova uvećava se za 100% ako investitor produži dozvoljeni rok za zauzimanje javne površine. Pod produženjem roka podrazumeva se prekoračenje roka završetka izgradnje evidentiranog u pisanoj izjavi investitora o početku građenja, odnosno izvođenja radova i roku završetka građenja, odnosno izvođenja radova prema Zakonu o planiranju i izgradnji.

5. Naknada za korišćenje javnih površina po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, odnosno za privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje gradilišne ograde i gradilišne skele u funkciji izvođenja građevinskih radova ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne površine vrši zbog izgradnje, rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine, kao i prilikom izvođenja radova javnih komunalnih preduzeća u svrhu dovođenja objekata u funkciju. Pod dovođenjem objekta u funkciju podrazumevaju se radovi na tekućem (redovnom) održavanju objekta, za koje se ne izdaje odobrenje po Zakonu o planiranju i izgradnji.

6. Gradska uprava za komunalne poslove je u obavezi da jedan primerak rešenja, kojim se odobrava privremeno zauzimanje javne površine po osnovu zauzeća građevinskog materijala i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju, odnosno za postavljanje gradilišne ograde i gradilišne skele u funkciji izvođenja građevinskih radova, dostavi Gradskoj poreskoj upravi. Rešenje obavezno sadrži, pored, lokacije i trajanja zauzeća, i sledeće podatke:

- za pravna lica: naziv obveznika, adresu sedišta, poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj i tekući račun;

- za preduzetnike: naziv radnje, ime i prezime preduzetnika, adresu sedišta, poreski identifikacioni broj (PIB), matični broj i tekući račun;

- za fizička lica: ime i prezime obveznika, adresu prebivališta, jedinstveni matični broj građana (JMBG) i tekući račun.