PRAVILNIK

O POSTUPKU PO PRITUŽBAMA NA RAD GRADSKIH UPRAVA GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 20/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se postupanje po pritužbama na rad Gradskih uprava grada Jagodine i postupanje zaposlenih u Gradskim upravama grada Jagodine (u daljem tekstu: gradska uprava).

II PREDMET I PODNOSIOCI PRITUŽBI

Pritužba

Član 2

U smislu ovog pravilnika, pritužbom se smatra svaki podnesak u kome se iznose primedbe na rad gradske uprave i postupanje zaposlenih u gradskoj upravi, čak i ako nije naslovljen kao pritužba.

Pored osporavanja zakonitosti, primedbe iz stava 1. naročito se odnose na pravilno upravno postupanje, odnosno postupanje u skladu sa pravilima dobre uprave, profesionalnim standardima i etičkim pravilima ponašanja, kao i pravilima komunikacije sa građanima i drugim strankama.

Ako podnesak iz stava 1. sadrži elemente koji mogu biti osnov za podnošenje nekog drugog pravnog sredstva, a posebno žalbe ili prigovora u skladu sa zakonom kojim se uređuje upravni postupak ili predstavke u inspekcijskom postupku, podnosilac će biti poučen da zaštitu prava može ostvariti i u drugom odgovarajućem postupku, pred nadležnim organom, a postupak po pritužbi pred gradskom upravom će biti nastavljen.

Podnosioci pritužbe

Član 3

Pritužbu može podneti svako fizičko i pravno lice, bez obzira na prebivalište, odnosno sedište, kao i organizacije bez svojstva pravnog lica, koje ispunjavaju uslove da budu stranka u upravnom postupku, u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Oblik i sadržina pritužbe

Član 4

Pritužba ne mora da ima posebnu formu, ali treba da sadrži najmanje: kratak opis postupanja na koje se odnosi, ime i prezime i kontakt podnosioca pritužbe. Pritužba ne mora da sadrži pozivanje na propis ili drugi akt kojim je postupanje na koje se odnosi označeno kao zabranjeno ili kažnjivo.

Uz pritužbu podnosilac može podneti dokumente ili druge dokaze, a ako to ne učini, gradska uprava je dužna da ih prikupi u cilju ispitivanja pritužbe.

Gradska uprava nema obavezu da postupa po anonimnim pritužbama.

Anonimne pritužbe mogu se razmatrati u skladu sa članovima 11. i 12. ovog pravilnika.

Podnošenje pritužbe

Član 5

Pritužba se može podneti u pisanoj formi ili usmeno.

Pritužba u pisanoj formi može se podneti: preko pisarnice gradske uprave, preko pošte, elektronskom poštom (sa ili bez kvalifikovanog elektronskog potpisa), putem veb prezentacije grada Jagodine, preko kutije ili knjige pritužbi koja je istaknuta na vidnom i pristupačnom mestu u prostorijama gradske uprave.

Usmeno se pritužba podnosi u prostorijama gradske uprave, o čemu je službenik koji je primio pritužbu dužan da sačini zapisnik.

Zaposleni u gradskoj upravi dužni su da omoguće podnošenje pritužbe svakom licu ili organizaciji iz člana 3. na neki od načina iz stava 1. ovog člana.

Na podnošenje pritužbe ne plaća se nikakva taksa, niti druga naknada.

III POSTUPANJE PO PRITUŽBAMA

Obaveštavanje o mogućnostima prituživanja

Član 6

Gradska uprava obaveštava javnost o mogućnostima prituživanja na sve dostupne i uobičajene načine, a obavezno putem oglasne table u prostorijama gradske uprave i veb prezentacije grada Jagodine.

Prijem i razvrstavanje pritužbi

Član 7

Sve pritužbe, bez obzira na način podnošenja, prikupljaju se u pisarnici Gradske uprave.

O podnetim pritužbama vodi se evidencija, u skladu sa pravilima o radu pisarnice.

Ispitivanje pritužbi i odlučivanje

Član 8

Pritužbe ispituje načelnik gradske uprave, odnosno zaposleni koga on ovlasti.

O pritužbi odlučuje načelnik gradske uprave, na osnovu predloga zaposlenog iz stava 1.

Ako se pritužba odnosi na postupanje lica iz stava 1. ovog člana, primeniće se pravila o izuzeću službenog lica iz zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Ispitivanje formalnih aspekata pritužbe

Član 9

Pritužba se ne može odbaciti kao neblagovremena.

Ako je pritužba nepotpuna, odnosno ne sadrži čak ni osnovne informacije koje bi omogućile njeno ispitivanje, podnosilac će biti poučen o načinu na koji može upotpuniti svoju pritužbu, u roku od osam dana.

Ako podnosilac pritužbe ne upotpuni pritužbu u ostavljenom roku, pritužba se odbacuje.

Ako načelnik gradske uprave proceni da nije nadležan za odlučivanje po pritužbi, podnosilac pritužbe će o tome biti obavešten i poučen na koji način se može obratiti nadležnom organu ili sam proslediti pritužbu nadležnom organu.

Odluka o pritužbi

Član 10

U odluci o pritužbi utvrđuje se da li postoji povreda pravila postupanja gradske uprave ili ponašanja zaposlenog.

Ako je utvrđeno da postoji povreda, u odluci se navodi pojedinačna mera koja će biti preduzeta radi njenog ispravljanja u konkretnom slučaju koji se odnosi na podnosioca pritužbe.

Ako je podnosilac pritužbe zahtevao odgovor na pritužbu, on mu se dostavlja na način koji je naveo u pritužbi, a ako taj način nije naveden elektronskom ili običnom poštom. Odgovor na pritužbu dostavlja se najkasnije 30 dana od podnošenja.

U odgovoru na pritužbu, podnosilac se poučava koja pravna sredstva i kojim organima može podneti u slučaju nezadovoljstva odgovorom na pritužbu.

Pritužbe o elementima kažnjivih dela

Član 11

Ako prilikom ispitivanja pritužbe, načelnik gradske uprave odnosno zaposleni iz člana 8. ovog Pravilnika, ustanovi postojanje elemenata odgovornosti za kažnjiva dela, dužan je da preduzme radnje na koje je obavezan i ovlašćen u skladu sa propisima kojima se uređuju ta dela.

Preduzimanje mera

Član 12

Jednom u tri meseca, razmatraju se sve odluke po pritužbama donete u tom periodu, izrađuje se analiza, identifikuju radni procesi u kojima se javljaju nepravilnosti i definišu mere za unapređenje rada organa.

Prilikom razmatranja odluka po pritužbama i izrade analize posebno se identifikuju radni procesi koji su najviše izloženi rizicima za nastanak korupcije.

Gradska uprava usvaja godišnji izveštaj o postupanju po pritužbama koji sadrži podatke o primljenim i rešenim pritužbama, sa pregledom mera koje su preduzete po osnovanim pritužbama i njihovim efektima.

Izveštaj iz stava 4. čine obavezni deo izveštaja o radu Gradske uprave.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Objavljivanje i stupanje na snagu

Član 13

Ovaj Pravilnik objavljuje se na oglasnoj tabli gradske uprave i na veb prezentaciji grada Jagodine.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".