PRAVILNIK
O MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA UTVRĐIVANJE UČEŠĆA KORISNIKA U CENI USLUGE PERSONALNE ASISTENCIJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

("Sl. list grada Kraljeva", br. 22/2018 i 33/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se merila i kriterijumi za utvrđivanje učešća korisnika u ceni usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom.

Član 2

Sredstva za finansiranje usluge personalne asistencije obezbeđuju se iz budžeta grada Kraljeva, učešćem korisnika, od donatora, sponzora i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 3

Korisnici učestvuju u troškovima usluge u iznosu od 20% dodatka za pomoć i negu drugog lica i prava na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, odnosno prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica po bilo kom osnovu ukoliko uslugu koriste osam sati dnevno, odnosno od 10% ukoliko uslugu koriste četiri sata dnevno.

Ukoliko korisnik ima druge prihode, cena usluge se uvećava u zavisnosti od tih prihoda na sledeći način:

Red. br.

Mesečni prihod korisnika

% učešća

1.

Od nivoa socijalne sigurnosti do dvostrukog nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

5%

2.

Od dvostrukog do trostrukog nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

10%

3.

Od trostrukog do četvorostrukog nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

15%

4.

Preko četvorostrukog nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

20%

Član 4

Učešće u mesečnim troškovima personalne asistencije korisnik uplaćuje na račun pružaoca usluge najkasnije do 10-og u narednom mesecu.

U slučaju neizmirenja obaveza u utvrđenim rokovima zaračunava se zakonska zatezna kamata. Za dane u kojima korisnik iz ličnih razloga (godišnji odmor, boravak van grada i slično) ne koristi uslugu plaća 50% od učešća u troškovima, a u danima kada ne koristi uslugu iz razloga medicinske prirode (odlasci na rehabilitaciju, terapije i slično) učešće u usluzi se ne naplaćuje, a nekorišćenje usluge iz ovih razloga pravda se medicinskom dokumentacijom.

Tužbu zbog neizmirene obaveze podnosi pružalac usluge nadležnom sudu.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".