ZAKON
O DAVANJU GARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE U KORIST BANCA INTESA A.D. BEOGRAD I RAIFFEISEN BANKA A.D. BEOGRAD PO ZADUŽENJU JAVNOG PREDUZEĆA "SRBIJAGAS" NOVI SAD, PO OSNOVU UGOVORA O KREDITU ZA IZGRADNJU RAZVODNOG GASOVODA ALEKSANDROVAC - BRUS - KOPAONIK - RAŠKA - NOVI PAZAR - TUTIN (III FAZA)

("Sl. glasnik RS", br. 91/2019)

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao garant izmiri obaveze Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad (u daljem tekstu: "Zajmoprimac") po osnovu ugovora o kreditu odobrenih od strane Banca Intesa a.d. Beograd u iznosu koji ne može biti veći od dinarskog iznosa indeksiranog u evrima, u iznosu do 16.000.000 evra (slovima: šesnaest miliona evra) uvećanog za iznos pripadajuće ugovorene kamate i Raiffeisen Banka a.d. Beograd u iznosu koji ne može biti veći od dinarskog iznosa indeksiranog u evrima, u iznosu do 4.000.000 evra (slovima: četiri miliona evra) uvećanog za iznos pripadajuće ugovorene kamate.

Član 2

Garanciju iz člana 1. ovog zakona Republika Srbija izdaje u korist Banca Intesa a.d. Beograd, na ime obaveza iz Ugovora o kreditu broj 00-420.8502934.1, u iznosu do 16.000.000 evra (slovima: šesnaest miliona evra), u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, uvećanog za nominalnu kamatnu stopu koja je varijabilna i iznosi tromesečni EURIBOR plus kamatna marža koja iznosi 1,39% na godišnjem nivou, zaključenog između Zajmoprimca i Banca Intesa a.d. Beograd, 8. jula 2019. godine.

Član 3

Garanciju iz člana 1. ovog zakona Republika Srbija izdaje u korist Raiffeisen banka a.d. Beograd, na ime obaveza iz Ugovora o kreditu broj 265-0000001830974-98, u iznosu do 4.000.000 evra (slovima: četiri miliona evra), u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, uvećanog za nominalnu kamatnu stopu koja je varijabilna i iznosi tromesečni EURIBOR plus kamatna marža koja iznosi 1,45% na godišnjem nivou, zaključenog između Zajmoprimca i Raiffeisen banka a.d. Beograd, 18. jula 2019. godine.

Član 4

Republika Srbija (u daljem tekstu: Garant) neopozivo, bezuslovno, bez prigovora i na prvi poziv garantuje, da će izmiriti dug Zajmoprimca prema Banca Intesa a.d. Beograd i Raiffeisen banka a.d. Beograd (u daljem tekstu: Banke), odnosno svih plativih iznosa o njihovom dospeću, u svemu na način i u skladu sa uslovima iz pojedinačnih ugovora o kreditu, sa rokom važnosti koji će biti duži za mesec dana od roka dospeća kredita, čime se stvara obaveza otplate duga nastalog po osnovu datih garancija da plati dospelu, a neizmirenu obavezu ukoliko Zajmoprimac ne izvrši tu svoju obavezu blagovremeno, u skladu sa ugovorima o kreditu sa Bankama.

Ukoliko Garant ne izvrši svoje obaveze, u roku iz stava 1. ovog člana, svaka od Banaka će nezavisno jedna od druge imati pravo da proglasi dospelim sve iznose koji su plativi u skladu sa odredbama pojedinačnih ugovora o kreditu.

U slučaju aktiviranja garancije iz člana 1. ovog zakona, svaka Banka će imati pravo da od Garanta naplati iznos svojih dospelih, a neizmirenih potraživanja. Garant se obavezuje da će obezbediti u budžetu za odgovarajuću fiskalnu godinu sredstva neophodna za izvršavanje preuzetih obaveza po ovoj garanciji.

Član 5

Otplatu kredita vrši Zajmoprimac prema Bankama u dinarima indeksirano prema vrednosti evra, sve u skladu sa odredbama pojedinačnih ugovora o kreditu.

Sredstva za otplatu kredita obezbediće Zajmoprimac iz sopstvenih prihoda.

Zajmoprimac je dužan da sredstva za otplatu kredita obezbeđuje prema planu otplate, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove zaduživanja.

Član 6

Ako po osnovu date garancije iz člana 1. ovog zakona Garant izvrši obavezu umesto Zajmoprimca, Garant će od Zajmoprimca imati pravo na povraćaj glavnice, kamate, pratećih troškova zaduživanja i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, kao i svih drugih troškova koji mogu nastati u vezi sa izvršavanjem obaveza umesto Zajmoprimca, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od Zajmoprimca naplati obračunatu zakonsku zateznu kamatu. Garant svoje pravo povraćaja od Zajmoprimca neće ostvarivati pre potpunog namirenja potraživanja Banaka, niti će postupati protivno njihovim interesima.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana Garant će ostvariti tako što će inicirati naplatu sa računa Zajmoprimca na osnovu ovlašćenja dobijenog od Zajmoprimca ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Član 7

Sredstva zajma koja su Zajmoprimcu stavljena na raspolaganje na osnovu ugovora o kreditu za koje se izdaje garancija po ovom zakonu uplatiće se na namenski račun Zajmoprimca koji će se otvoriti kod Narodne banke Srbije, nakon stupanja na snagu ovog zakona. Sredstva sa računa koristiće se za plaćanje obaveza Zajmoprimca samo uz saglasnost ministra nadležnog za poslove finansija.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".