PRAVILNIK

O DODELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA REALIZACIJU AKTIVNOSTI IZRADE AKCIONOG PLANA RAZVOJA ORGANSKE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA PERIOD OD 2020.-2025. GODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 53/2019)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju aktivnosti izrade akcionog plana razvoja organske poljoprivredne proizvodnje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za period od 2020-2025. godine (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se namena i visina bespovratnih sredstava, korisnici, obavezna dokumentacija, postupak dodeljivanja bespovratnih sredstava, postupanje s nepotpunim prijavama, kriterijumi za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora s korisnicima bespovratnih sredstava, obaveze korisnika sredstava i druga pitanja značajna za realizaciju aktivnosti izrade akcionog plana organske poljoprivredne proizvodnje.

Visina i način dodele bespovratnih sredstava

Član 2

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju iznose 5.000.000,00 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji će biti objavljen u "Službenom listu AP Vojvodine", dnevnom listu "Dnevnik", kao i na internet stranici Sekretarijata.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, zaključno sa 23.12.2019. godine.

Dokumentacija podneta na konkurs se ne vraća.

Bespovratna sredstva po ovom konkursu utvrđuju se do 100% od ukupnih prihvatljivih troškova.

Prilikom obračuna, uzima se ukupna vrednost podsticaja s porezom na dodatu vrednost (PDV).

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu namenjena su za:

Izradu Akcionog plana razvoja organske poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini od 2020 do 2025. Godine, sledeće strukture:

- Polazne osnove (opis načina rada, izvori podataka, vreme i mesto rada, predmet rada, način rada, način obrade podataka, provera rezultata, prezentacija rezultata)

- Opis i tumačenje strukture akcionog plana (tumačenje sadržaja, strukture i odnosa pojedinih delova akcionog plana)

- Uvodna razmatranja (Principi i standardi organske proizvodnje, tehnologija organske proizvodnje, prerada, kontrola i sertifikacija u organskoj proizvodnji, ekonomija organske proizvodnje, udruženja poljoprivrednih proizvođača, marketing i tržište)

- Razlozi za podsticanje organske proizvodnje u Vojvodini (Organska proizvodnja u odnosu na strukturu poseda, stabilnost finansijskih rezultata poljoprivrednih proizvođača, razvoj sela i seoskog turizma, očuvanju životne sredine i biljnih zajednica)

- Analiza stanja organske proizvodnje (Obim i struktura organske proizvodnje, Zakonska regulativa i propisi iz oblasti organske poljoprivrede, Kontrola i sertifikacija organske proizvodnje za domaće tržište, Kontrola i sertifikacija organske proizvodnje za EU tržište, Kontrola i sertifikacija organske proizvodnje za NOP tržište, Dokumentacija o organskoj proizvodnji na farmi kao sastavni deo pripreme za kontrolu i sertifikaciju, Upravljanje dokumentima/IT platforma u organskoj proizvodnji na farmi kao sastavni deo pripreme za kontrolu i sertifikaciju, Marketing organskih proizvoda, Prikupljanje podataka o poljoprivrednim proizvođačima uključenim u organsku proizvodnju na teritoriji Vojvodine, Anketno istraživanje, Ekonomika proizvodnje, Analiza investicija)

- SWOT analiza organske proizvodnje u Vojvodini (identifikaciji prednosti, slabosti mogućnosti, šansi i opasnosti, pretnji; Algoritam: 1. unutrašnji faktori sistema 2. spoljašnji faktori sistema, 3. locirane faktora u dvodimenzionalnom koordinatnom sistemu, trenutno primenjivane strategije, nove strategije i sl.)

- Glavni ciljevi i aktivnosti na razvoju organske proizvodnje u Vojvodini (Osnovni ciljevi: Povećanje obima i kvaliteta organske proizvodnje, Povećanje obima i kvaliteta prerade organskih proizvoda, Podizanje svesti potrošača i javnosti o organskoj poljoprivredi i proizvodima, Razvoj tržišta organskih proizvoda, Jačanje institucija i jačanje sistema podrške organskoj proizvodnji, Jačanje institucija na lokalnom nivou; Javne rasprave, promocija Nacrta APROPPV i Saveta za organsku proizvodnju, Unapređivanjem saradnje i partnerstva civilnog sektora sa nosiocima vlasti na pokrajinskom nivou i uspostavljanje uslova za razvoj organske poljoprivredne proizvodnje)

- Tabela implementacije (Glavni ciljevi i mere, Odgovornost, Partneri, Ciljevi, Dinamika, Indikator, Izvori finansiranja i sl.).

Pravo učešća na konkursu

Član 3

Pravo da konkurišu imaju obrazovne i naučnoistraživačke ustanove sa sedištem na teritoriji jedinice lokalne samouprave iz AP Vojvodine; korisnici budžetskih sredstava koje je osnovala Republika Srbija ili AP Vojvodina, a koji imaju iskustva i reference u naučno istraživačkim projektima iz oblasti poljoprivrede.

Potrebna dokumentacija

Član 4

Potrebna dokumentacija:

1. čitko popunjen obrazac prijave, sa obaveznim potpisom i pečatom podnosioca;

2. fotokopija lične karte ili očitana čipovana lična karta ovlašćenog lica u pravnom licu;

3. fotokopije upisa u odgovarajući registar ustanova;

4. fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju;

5. specifikaciju troškova

6. dokaz o učešću u naučno istraživačkim projektima iz oblasti poljoprivrede

7. izjava podnosioca prijave da po nekom drugom osnovu ne koristi bespovratna podsticajna sredstva za istu namenu;

8. izjava podnosioca prijave da nema neizmirenih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu, kao i prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu ranije potpisanih ugovora.

Postupanje s nepotpunim prijavama

Član 5

Za podnosioce nepotpunih prijava, Pokrajinski sekretarijat po službenoj dužnosti od nadležnih organa pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak, a za ostalu dokumentaciju će biti pozvani da dopune u roku od osam (8) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju prijava će biti odbijena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija će odbaciti:

• Neblagovremene prijave;

• Nedozvoljene prijave;

• Prijave koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na konkursu.

Odlučivanje o dodeli bespovratnih sredstava

Član 6

Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju je imenovao pokrajinski sekretar, razmatra podnete prijave i donosi zapisnik s predlogom odluke o dodeli sredstava.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom.

U skladu s kriterijumima, koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva do utroška sredstava opredeljenih Konkursom.

Pokrajinski sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatnu dokumentaciju.

Komisija ima pravo da kada proceni da su se stekli uslovi za donošenje zapisnika sa predlogom odluke o dodeli sredstava u kom će navesti ukupan broj podnetih prijava sa prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave sa prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti.

Predlogom odluke o dodeli sredstava utvrđeni su pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijava kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava donosi pokrajinski sekretar na osnovu predloga Komisije.

Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Član 7

Komisija daje predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije, kriterijuma i bodova propisanih ovim članom i to prema tabeli:

Kriterijum

Način bodovanja

Bodovi

Ukupan broj bodova

60

 

Dosadašnje iskustvo u naučno istraživačkim projektima iz oblasti poljoprivrede

˂ 1 godina
1-10 godina
˃10

0/10/20

Dosadašnje korišćenje bespovratnih sredstva za istu namenu

Nijednom
Jednom
Više od jednog puta

20/10/5

Ocena održivosti nacrta akcionog plana

5
5-10
˃10

20/10/5

Postupanje s prijavama koje su odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene

Član 8

Na osnovu odluke Komisija sačinjava, a pokrajinski sekretar donosi, rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene na osnovu predloga odluke.

Pravo prigovora

Član 9

Pored navedenih lica iz člana 8. Pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave, kojem su odobrena sredstva na osnovu odluke o dodeli sredstava koja je objavljena na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri (3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od 7 dana od dana objavljivanja na veb strani Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretar odlučuje o prigovoru u roku od sedam (7) dana od prijema prigovora. Pokrajinski sekretar može da odbaci prigovor kao neblagovremen, nedozvoljen, podnet od strane neovlašćenog lica, da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da odbije prigovor kao neosnovan. O prigovoru se odlučuje rešenjem.

Konačna odluka

Član 10

Konačnu odluku donosi Pokrajinski sekretar, na osnovu donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora, a koja se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava

Član 11

Nakon donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava pokrajinski sekretar u ime Pokrajinskog sekretarijata zaključuje ugovor o dodeli sredstava s korisnikom, kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana. Korisnik sredstava je u obavezi prilikom potpisivanja ugovora o korišćenju sredstava sa Sekretarijatom - preda registrovanu menicu s meničnom izjavom, kao sredstvo obezbeđenja za namensko korišćenje sredstava, kako avansnog, tako i sveobuhvatnog iznosa dodeljenih sredstava.

Isplata bespovratnih sredstava

Član 12

Sredstva u vrednosti 70% od dodeljenog iznosa biće preneta nakon potpisivanja ugovora i dostavljanja menice, a u skladu s prilivom sredstava u budžet APV; ostatak sredstava u vrednosti od 30% od dodeljenog iznosa biće nakon realizacije aktivnosti i dostavljanja dokumentacije za pravdanje sredstava koja će biti bliže definisana ugovorom.

Obaveze korisnika sredstava

Član 13

Korisnik bespovratnih sredstava po konkursu dužan je svu dokumentaciju u vezi sa investicijom čuva najmanje pet godina od dana isplate podsticaja.

Korisnik sredstava po Konkursu za kog se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbama Konkursa i ugovora, korisnik koji je Pokrajinskom sekretarijatu onemogućio da obavi kontrolu odnosno korisnik koji je dostavljao netačne podatke, dužan je da vrati primljeni iznos bespovratnih sredstava s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom koja se obračunava od dana isplate bespovratnih sredstava do dana vraćanja sredstava.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 14

Administrativnu kontrolu, odnosno ispunjenost obaveza iz ugovora prati i kontroliše Sektor za sprovođenje poljoprivredne politike, praćenje evropskih integracija u oblasti ruralnog razvoja i savetodavne službe i Sektor za pravne i opšte poslove i planiranje i izvršenje budžeta i agroekonomiku.

Završne odredbe

Član 15

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".