UREDBA
O PLANU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2020. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 94/2019)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2020. godinu.

Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2020. godinu iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Ova uredba stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

 

PLAN ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2020. GODINU

 

PRETHODNE KONSTATACIJE

Vlada u skladu sa zakonom kojim je uređena oblast zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Zakon) donosi Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2020. godinu (u daljem tekstu: Plan), kao operativni dokument u sprovođenju politike obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Osnovni cilj donošenja Plana je da obezbedi što potpuniju realizaciju prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Polazeći od strateških opredeljenja i ciljeva zdravstvene politike Republike Srbije i zakonskih okvira za planiranje i sprovođenje prava osiguranih lica u oblasti zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i na osnovu procene i izbora zdravstvenih potreba i prioriteta u zdravstvenoj zaštiti, Planom se bliže definišu ciljevi zdravstvene zaštite i sadržaj i obim mera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu u okviru sledećeg sadržaja:

1) svrha zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) zdravstvene potrebe osiguranih lica;

3) prioriteti za sprovođenje zdravstvene zaštite osiguranih lica;

4) mere zdravstvene zaštite i zdravstvene usluge za realizaciju procenjenih zdravstvenih potreba osiguranih lica;

5) kapaciteti obaveznog zdravstvenog osiguranja i zdravstvene službe za realizaciju Plana;

6) plan roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavka.

1. SVRHA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Polazeći od seta strateških dokumenata kojima su definisana opredeljenja države u sprovođenju zdravstvene zaštite u sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja, nacionalnih programa i planova razvoja zdravstvene zaštite stanovništva i najosetljivijih populacionih grupa, kao i prava utvrđenih u sistemu obaveznog zdravstvenog osiguranja (Zakon o zdravstvenom osiguranju "Službeni glasnik RS", broj 25/19), a posebno prava na zdravstvenu zaštitu, svrha zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja odnosi se na zaštitu i unapređenje zdravlja osiguranih lica, povećanje očekivanog trajanja života i smanjenje smrtnosti, povećanje broja godina života bez bolesti ili invalidnosti, kao i osiguravanje najvišeg mogućeg nivoa fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja uz brigu za poboljšanje kvaliteta života.

Svrha zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruje se kroz:

1) podsticanje prirodnog obnavljanja stanovništva merama socijalne i zdravstvene politike i zdravstvene zaštite reproduktivnog zdravlja;

2) primarnu prevenciju gojaznosti i drugih rizika za nastajanje bolesti srca i krvnih sudova, metaboličkih poremećaja i sindroma, unapređenje higijene ishrane, kroz razvoj savetovališta i programske zadatke i aktivnosti instituta i zavoda za javno zdravlje;

3) unapređenje mentalnog zdravlja osiguranih lica merama primarne i sekundarne prevencije: prevencija nasilja u porodici, školi, kolektivu, razvoj modela zdrave porodice, zdrave škole, zdravog kolektiva, prevencija alkoholizma, pušenja, zloupotrebe lekova i droga kod najmlađih uzrasta;

4) povećanje obuhvata ciljnih grupa zdravog stanovništva, organizovanim skrining pregledima na maligne bolesti;

5) praćenje i unapređenje efikasnosti i kvaliteta sistema zdravstvene zaštite sa zaštitom prava osiguranih lica, kao korisnika zdravstvenih usluga i uključivanje privatnog zdravstvenog sektora u realizaciju prava osiguranih lica.

2. ZDRAVSTVENE POTREBE OSIGURANIH LICA

Plan sadrži procenu potencijalnih i očekivanih zdravstvenih potreba osiguranih lica i populacionih grupa Republike Srbije, u odnosu na ukupan broj osiguranih lica prema starosti, polu i vulnerabilnosti, korišćenja zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga, očekivanih uticaja na zdravlje u okviru demografskih, vitalnih i socijalnih promena i epidemiološke situacije. Na procenu vrste i obima zdravstvenih potreba utiču i drugi faktori, kao što su navike i ponašanje u vezi sa zdravljem, vrednovanje zdravlja u tradiciji i kulturi stanovništva, raspoloživi i dostupni kapaciteti u sistemu zdravstvene zaštite i obaveznog zdravstvenog osiguranja i drugi faktori.

Potencijalne zdravstvene potrebe odnose se na zdrava osigurana lica u oblasti unapređenja i očuvanja zdravlja i radi zaštite i očuvanja vitalnih kapaciteta i sprečavanja delovanja prepoznatih rizika po zdravlje. Realizuju se na primarnom nivou u okviru preventivne zdravstvene zaštite i u manjem obimu u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti u vezi sa trudnoćom i porođajem i u zdravstvenoj zaštiti novorođenčadi i odojčadi u okviru primarne i sekundarne prevencije.

Zdravstvene potrebe obolelih i povređenih lica procenjuju se u oblasti lečenja, nege i rehabilitacije u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti na sekundarnom i tercijarnom nivou, na osnovu očekivanog korišćenja zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga, registrovanog morbiditeta u primarnoj i bolničkoj zaštiti i određenih oboljenja i stanja od većeg socijalnomedicinskog značaja prema populacionim registrima, prijavama (zarazne i druge bolesti) i drugih pokazatelja ugroženosti zdravlja stanovništva i osiguranih lica, u odnosu na najčešće uzroke smrtnosti i drugo.

Vrsta i obim zdravstvenih potreba u oblasti preventivne zaštite i u oblasti lečenja i rehabilitacije za sva osigurana lica prema populacionim i vulnerabilnim grupama procenjuju se i u odnosu na dostignuti nivo realizacije prava, naročito u oblasti preventivne zdravstvene zaštite, kao i u okviru korišćenja, u okviru propusne moći zdravstvene delatnosti, odnosno kapaciteta u državnoj svojini prema opštem aktu Vlade kojim se utvrđuje plan mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže), van Plana mreže i u privatnoj praksi, te utvrđenih mera izvršenja.

Potrebe za lečenjem neplodnosti medicinskim metodama asistirane reprodukcije u Republici Srbiji obezbeđuju se postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja (u daljem tekstu: BMPO). Ovako kontrolisani postupci oplodnje sprovode se kako u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže, tako i u zdravstvenim ustanovama van Plana mreže koje ispunjavaju propisane uslove s obzirom da su kapaciteti zdravstvenih ustanova iz Plana mreže ograničeni.

Kao posledica neravnoteže između zdravstvenih potreba i kapaciteta zdravstvene službe da odgovori postojećim zahtevima, planiraju se one vrste zdravstvenih usluga za koje je od 2013. godine zakonom utvrđeno formiranje lista čekanja. Zbog ograničenih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, pružanje usluga sa liste čekanja zahteva uključivanje zdravstvenih ustanova van Plana mreže, odnosno privatne prakse.

Zbog značaja i rastućih potreba, planiraju se i radioterapijske metode.

U cilju zadovoljenja dugotrajnih zdravstvenih potreba i u skladu sa raspoloživim kapacitetima, planiraju se aktivnosti u vezi sa presađivanjem ćelija, tkiva i organa.

Specifične potrebe, u slučaju bolesti i povreda, u stacionarnim uslovima predstavlja i obezbeđivanje krvi i krvnih derivata u okviru transfuziološke delatnosti.

Deo Plana predstavlja i plan potreba roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke.

3. PRIORITETI ZA SPROVOĐENJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OSIGURANIH LICA

Prioriteti u zdravstvenoj zaštiti osiguranih lica definisani su kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije (veličina zdravstvenog problema, značaj i mogućnost zdravstvene intervencije), na osnovu procene zdravstvenih potreba i dostignutog nivoa prava u zdravstvenoj zaštiti od određenih oboljenja.

Prioriteti su:

1) prevencija i suzbijanje hroničnih nezaraznih bolesti (pre svega bolesti srca i krvnih sudova, maligne i šećerne bolesti, unapređenje mentalnog zdravlja);

2) prevencija i suzbijanje zaraznih bolesti (prvenstveno vakcinabilnih bolesti, tuberkuloze i HIV-a/AIDS-a);

3) zdravstvena zaštita posebno osetljivih grupacija stanovništva (prvenstveno žene u reproduktivnom periodu, odojčad, predškolska deca, školska deca i omladina, starija lica i radno aktivno stanovništvo);

4) palijativna nega i zbrinjavanje lica u terminalnom stadijumu bolesti;

5) prevencija porodičnog nasilja i zbrinjavanje osiguranih lica izloženih nasilju.

4. MERE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I ZDRAVSTVENE USLUGE ZA REALIZACIJU PROCENJENIH ZDRAVSTVENIH POTREBA OSIGURANIH LICA

U skladu sa odredbama Zakona i u okviru utvrđenih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, za realizaciju procenjenih potreba osiguranih lica, po populacionim grupama, po nivoima zdravstvene zaštite (primarni, sekundarni i tercijarni nivo), na nivou Republike Srbije planiraju se sledeće mere zdravstvene zaštite i zdravstvene usluge:

1) mere prevencije i ranog otkrivanja bolesti;

2) pregledi i lečenje u vezi sa planiranjem porodice, u toku trudnoće, porođaja i do 12 meseci nakon porođaja;

3) pregledi i lečenje u slučaju bolesti i povreda;

4) pregledi i lečenje bolesti usta i zuba;

5) medicinska rehabilitacija u slučaju bolesti i povreda;

6) obezbeđenje i korišćenje lekova i medicinskih sredstava.

Preventivna zdravstvena zaštita u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja se planira kao prioritet na svim nivoima zdravstvene zaštite i prema opštem aktu kojim se uređuju sadržaj i obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija (u daljem tekstu: opšti akt o sadržaju i obimu prava).

Mere zdravstvene zaštite u oblasti dijagnostike, lečenja, nege i rehabilitacije planiraju se na osnovu korišćenja u prethodnom periodu, prema registrovanom i očekivanom morbiditetu, procenjenim potrebama osiguranih lica, raspoloživim kapacitetima zdravstvene službe i raspoloživim finansijskim sredstvima.

4.1. PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti planira se realizacija najvećeg dela prava i procenjenih zdravstvenih potreba osiguranih lica (8%-100% obuhvata osiguranih lica preventivnim merama i 80% potreba obolelih i povređenih osiguranih lica za dijagnostikom, lečenjem i medicinskom rehabilitacijom).

Mere, aktivnosti i usluge primarne zdravstvene zaštite planiraju, obezbeđuju i pružaju timovi sa izabranim lekarom u domovima zdravlja i sledećim zavodima: Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavodu za urgentnu medicinu, Zavodu za gerijatriju i palijativno zbrinjavanje, Zavod za palijativno zbrinjavanje, Zavodu za dentalnu medicinu, Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, Zavodu za kožne i venerične bolesti, Zavod za laboratorijsku dijagnostiku i Zavod za radiološku dijagnostiku, a po oblastima zdravstvene zaštite.

Preventivne mere i zdravstvene usluge planiraju se radi promocije zdravlja, zdravstveno-vaspitnog rada, prevencije i ranog otkrivanja rizika i oboljenja, preventivnog i kontrolnog pregleda, skrininga, obavezne imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse, prema kliničkim i epidemiološkim indikacijama, kao i posete patronažne sestre. Zdravstvene usluge i mere zdravstvene zaštite planiraju se radi pregleda i lečenja u slučaju bolesti, hitne medicinske pomoći, kućnog lečenja, nege i palijativnog zbrinjavanja, dijagnostike oboljenja i patoloških stanja i povreda, fizikalne medicine i rehabilitacije i kratkotrajne hospitalizacije u domovima zdravlja sa stacionarom.

Preventivne mere i zdravstvene usluge se planiraju po populacionim grupama kod dece do navršenih šest godina života, školske dece i omladine od sedam do 19 godina, kod žena u generativnom periodu, trudnoći i kod planiranja porodice i porođaja, kod odraslih iznad 20 godina i određenih vulnerabilnih kategorija odraslih lica oba pola (preventivni pregledi i skrining dijagnostika malignih bolesti, faktora rizika i depresije).

U slučaju bolesti i povreda i drugih stanja utvrđuju se neophodne mere i obim zdravstvene zaštite (pregledi lekara i dijagnostičko-terapijske usluge), procenjeni na osnovu korišćenja u prethodnom periodu u slučajevima oboljenja i povrede za akutna stanja (tekuća evidencija o oboljenjima i stanjima), a za hronična oboljenja i na osnovu evidencije u okviru registara koji se vode za lica obolela od određenih oboljenja (dijabetes, maligne bolesti, infarkt miokarda, koronarni sindrom).

4.1.1. Zdravstvena zaštita dece do navršenih šest godina života

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece do navršenih šest godina života, u skladu sa doktrinom i stručno-metodološkim uputstvom (u daljem tekstu: SMU) u ovoj oblasti u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje sadržaj i obim prava na zdravstvenu zaštitu, sa ciljem da se unapredi i očuva zdravlje dece i spreče posledice u psihofizičkom i socijalnom razvoju, obezbedi rana dijagnostika i kontrola faktora rizika i oboljenja, lečenje i rehabilitacija, planira se (Tabela 1 - Plan primarne zdravstvene zaštite dece do navršenih šest godina života):

1) ukupno oko 1.060.600 preventivnih pregleda i usluga za dijagnostiku i praćenje zdravstvenog stanja i psihofizičkog i psihosocijalnog razvoja u određenom uzrastu, oko 3.600.000 pregleda radi lečenja i oko 865.000 dijagnostičko-terapijskih usluga u vezi oboljenja i povreda u ovom uzrastu;

2) preventivna zdravstvena zaštita kod izabranog lekara pedijatra, preventivni pregledi u uzrastu novorođenčeta, odojčeta (u 2, 3, 4, 6, 7. i 10 mesecu), kod malog deteta u drugoj (dva preventivna pregleda) i četvrtoj godini, obuhvat najmanje 95% i kod predškolskog deteta sa potpunim obuhvatom. Kontrolni pregledi kod male dece u trećoj i petoj godini sa obuhvatom samo one dece kod koje je na prethodno obavljenom preventivnom pregledu utvrđeno neko patološko stanje, odnosno oboljenje;

3) u cilju ranog otkrivanja poremećaja vida, sluha, govora, anomalija deformiteta koštano-mišićnog sistema, preventivni pregledi dece određenog uzrasta u oblasti oftalmologije, otorinolaringologije i fizikalne medicine i rehabilitacije, uz obuhvat najmanje od 95% dece do potpunog obuhvata;

4) u razvojnom savetovališnom radu oko 20.000 pregleda lekara radi procene rizika i usluge tima: psihologa, oko 50 000 usluga (test psihičkih funkcija i individualna i grupna psihoterapija), defektologa oko 200.000 usluga (test funkcije govora i tretmana) i socijalnog radnika oko 62.000 usluga zdravstveno-vaspitnog rada;

5) ukupno oko 460.000 zdravstveno-vaspitnih usluga (30% grupne metode), a u oblasti polivalentne patronaže, uz obuhvat 100% i pet poseta po novorođenčetu, ukupno oko 320.600 poseta patronažne sestre; ukupno oko 115.500 poseta odojčetu (dve posete po odojčetu i četiri posete odojčetu sa smetnjama). Uz obuhvat od 90%, planira se oko 117.200 poseta za decu u drugoj i četvrtoj godini, sa po jednom posetom detetu.

U zdravstvenoj zaštiti od zaraznih bolesti planira se obavezna imunizacija (vakcinacija i revakcinacija) dece određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, poliomijelitisa, protiv hepatitisa B, oboljenja izazvanog Hemofilusom influence tip b (Hib), oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, protiv malih boginja, rubele i zaušaka sa ciljem dostizanja obuhvata od najmanje 95%, kako na nacionalnom tako i na drugim nivoima kao i imunizacija lica u posebnom riziku od infekcija izazvanih respiratornim sincicijalnim virusom, lica eksponiranih određenim zaraznim bolestima i po kliničkim indikacijama, prema opštem aktu kojim je uređena imunizacija i način zaštite lekovima, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

Tabela 1. Plan primarne zdravstvene zaštite dece do navršenih šest godina života

Populaciona grupa

Broj osiguranih lica

Usluga prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj - Planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Novorođenče i odojče

64.117

Preventivni pregled

100%

449.000

Odojče

64.117

Ultrazvučni pregled radi ranog otkrivanja displazije kukova

95%

61.000

Druga i četvrta godina života

130.128

Preventivni pregled

95%

185.000

Treća i peta godina života

130.345

Kontrolni pregled

30%

39.100

Sedma godina, odnosno pred polazak u školu

66.030

Preventivni pregled

100%

66.000

Četvrta godina života

65.661

Oftalmološki pregled

95%

62.500

Sedma godina života

66.030

Oftalmološki pregled

100%

66.000

Sedma godina života

66.030

ORL pregled

100%

66.000

Sedma godina života

66.030

Fizijatrijski pregled

100%

66.000

Deca do šest godina života

456.554

Ukupno preventivni pregledi

 

1.060.600

Novorođenče

64.117

Patronažna poseta porodilji i novorođenčetu

100%

320.600

Odojče

64.117

Patronažna poseta odojčetu

90%

115.500

Druga i četvrta godina života

130.128

Patronažna poseta malom detetu

90%

117.200

Deca do šest godina života

456.554

Ukupno pregledi radi lečenja

 

3.600.000

Deca do šest godina života

456.554

Dijagnostičko-terapijske usluge

 

865.000

Planirane mere zdravstvene zaštite sprovode službe za zdravstvenu zaštitu dece do šest godina života u svim domovima zdravlja, razvojna savetovališta (na 8.500 dece do šest godina života) kojih ima ukupno 36 u Republici Srbiji i nalaze se u većini upravnih okruga, sa timovima koje sačinjavaju specijalisti pedijatrije i zdravstveni saradnici (psiholog, defektolog, socijalni radnik, pedagog), polivalentna patronaža, službe za rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku, laboratorijska služba i druge specijalističke službe (oftalmologije, ORL, fizikalne medicine i rehabilitacije) u zdravstvenim ustanovama na sekundarnom i tercijarnom nivou.

4.1.2. Zdravstvena zaštita školske dece i omladine

U zdravstvenoj zaštiti školske dece i omladine u osnovnoj i srednjoj školi od sedam do 19 godina života, planira se oko 1.452.000 usluga u okviru preventivne zdravstvene zaštite, oko 3.400.000 pregleda lekara radi lečenja i oko 700.000 dijagnostičko-terapijskih usluga u slučaju oboljenja i povreda (Tabela 2 - Plan primarne zdravstvene zaštite školske dece i omladine).

Preventivna zdravstvena zaštita se planira u oblasti praćenja zdravstvenog stanja i psihofizičkog razvoja kroz preventivne preglede sa obuhvatom od 95% u osmoj, desetoj, dvanaestoj i četrnaestoj godini i sa obuhvatom od 90% u šesnaestoj i osamnaestoj godini života i kroz kontrolne preglede kod sve dece sa zdravstvenim potrebama utvrđenim preventivnim pregledima (procena potreba kod oko 30% učenika) u devetoj, jedanaestoj, trinaestoj, petnaestoj, sedamnaestoj i devetnaestoj godini života.

Kod dece u desetoj godini planira se preventivni pregled fizijatra sa obuhvatom od 90%. Planiraju se pregledi opšte i posebne zdravstvene sposobnosti kod dece od 6 do 14 godina za bavljenje sportskim aktivnostima. Planira se sa obuhvatom od 100% i kontrolni pregled dece od šest do 14 godina za utvrđivanje opšte, odnosno posebne zdravstvene sposobnosti za bavljenje sportskim aktivnostima.

Kod dece u četrnaestoj godini posebno se planira oftalmološki preventivni pregled, uz obuhvat od 90%.

U okviru promocije zdravlja i savetovališnog rada planira se oko 280.000 zdravstveno-vaspitnih usluga, pretežno grupne metode, koje obuhvataju svu decu školskog uzrasta. Ove usluge koriste se u edukaciji omladine za efikasniju zaštitu od potencijalnih faktora rizika, na ranom otkrivanju i prepoznavanju rizika po zdravlje (u oblasti ishrane, mentalnog zdravlja, zloupotrebe alkohola, droge i duvana, zlostavljanja, nasilja i agresivnog ponašanja i u oblasti reproduktivnog zdravlja) i na njihovom sprečavanju.

Planira se obavezna imunizacija u zaštiti od određenih zaraznih bolesti, dece i omladine određenih uzrasta, sa obuhvatom ne manjim od 95%: vakcinacija protiv hepatitisa B samo za decu koja nisu do tada redovno vakcinisana (HB) u 12 godini; treća revakcinacija protiv difterije i tetanusa (DT) i treća revakcinacija protiv dečije paralize (OPV) u 15. godini. Planiraju se i obavezne imunizacije prema kliničkim i epidemiološkim indikacijama i profilaktičke mere u zaštiti zajednice.

Tabela 2. Plan primarne zdravstvene zaštite školske dece i omladine

Populaciona grupa

Broj osiguranih lica

Usluga prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj - Planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Osma, deseta, dvanaesta i četrnaesta godina života

270.274

Ukupni preventivni pregled školske dece i omladine

95%

260.000

Deveta, jedanaesta, trinaesta i petnaesta godina života

273.768

Ukupni kontrolni pregledi dece, školske dece i omladine

30%

82.200

Šesnaesta i osamnaesta godina života

142.162

Ukupni preventivni pregled školske dece i omladine

90%

128.000

Sedamnaesta i devetnaesta godina života

140.042

Ukupni kontrolni pregledi školske dece i omladine

30%

42.000

Školska deca sportisti i deca uključena u školski sport, starosti od šest do 14 godina života

544.042

Preventivni pregledi školske dece sportista i dece uključene u školski sport, starosti od šest do 14 godina života

100%

816.100

Deca u desetoj godini života

66.879

Fizijatrijski pregled

90%

60.200

Deca u četrnaestoj godini života

70.570

Oftalmološki pregled

90%

63.500

Od sedam do 19 godina života

895.202

Ukupno preventivni pregledi školske dece

 

1.452.000

Od sedam do 19 godina života

895.202

Ukupno pregledi radi lečenja

 

3.400.000

Od sedam do 19 godina života

901.152

Dijagnostičko-terapijske usluge

 

700.000

Planirane mere zdravstvene zaštite sprovode službe za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine do 19 godina života, organizovane u domovima zdravlja i u okviru savetovališta za mlade, koja su organizovana u većini upravnih okruga, tj. ukupno u 40 domova zdravlja (na 7.000 dece školskog uzrasta) sa lekarom specijalistom pedijatrom i timovima saradnika (psiholog, defektolog, socijalni radnik) uz specijalističko-konsultativne službe ginekologije i drugih specijalnosti kao što su: neuropsihijatrija, oftalmologija, ORL i fizikalna medicina sa rehabilitacijom u zdravstvenim ustanovama na sekundarnom i tercijarnom nivou.

4.1.3. Zdravstvena zaštita žena

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena planira se ukupno oko 2.300.800 preventivnih pregleda i usluga kod posebnih stanja i kategorija žena u reproduktivnom periodu i u vezi sa ranim otkrivanjem malignih i drugih oboljenja kod žena iz definisanih vulnerabilnih grupa prema starosti, a za obolele i povređene osiguranike starije od 15 godina života oko 1.574.000 pregleda lekara radi lečenja i oko 1.035.000 dijagnostičko-terapijskih usluga (Tabela 3 - Plan primarne zdravstvene zaštite žena).

Planira se:

1) u oblasti planiranja porodice oko 305.000 pregleda i usluga savetovanja žena starosti 15-49 godina i njihovih partnera uz najmanji obuhvat od 20%; intenzivniji savetovališni i edukativni rad i obuhvat žena 15-25 godina, u vezi sa prevencijom pobačaja, sekundarnog steriliteta i polno prenosivih bolesti;

2) u zdravstvenoj zaštiti trudnica u vezi sa kontrolom zdravlja trudnice i toka trudnoće ukupno oko 539.200 preventivnih pregleda i usluga i to: oko 58.000 u prvom trimestru trudnoće sa obuhvatom od 90% trudnica i oko 250.000 kontrolnih pregleda trudnica i trudnica sa visoko rizičnom trudnoćom (procena oko 20% trudnica je sa visokorizičnom trudnoćom i pet pregleda po trudnici). U drugom i trećem trimestru sa obuhvatom preostalih trudnica od 90% trudnica sa prosečno četiri pregleda po trudnici. Oko 231.200 pregleda u okviru ultrazvučne dijagnostike (prosečno četiri ultrazvučna pregleda u toku trudnoće i obuhvat oko 90% trudnica);

3) u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti porodilja, uz obuhvat 90%, ukupno 115.600 preventivni pregledi i to prvi pregled šest nedelja i kontrolni šest meseci posle porođaja.

U oblasti zdravstvene zaštite žena od određenih oboljenja posebno od malignih bolesti, raka dojke i grlića materice, u okviru ciljnih dobnih grupa planiraju se mere primarne prevencije (zdravstveno-vaspitne aktivnosti) i mere sekundarne prevencije (pregledi na ranom otkrivanju oboljenja kao organizovani skrining zdravstvene službe) kroz određeni obuhvat, odnosno:

1) oko 620.000 preventivnih ginekoloških pregleda (obuhvat 20% žena);

2) oko 483.000 skrining pregleda na ranom otkrivanju raka grlića materice kod žena od 25 do 64 godine života i obuhvat od 25% žena godišnje (75% žena u trogodišnjem ciklusu skrininga);

3) oko 238.000 pozivanja na skrining pregleda na rak dojke žena od 50 do 69 godina i 104.000 mamografija u ustanovama na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Tabela 3. Plan primarne zdravstvene zaštite žena

Populaciona grupa

Broj osiguranih lica

Usluga prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj - Planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Žene generativnog doba (od 15 do 49 godina života)

1.523.675

Preventivni pregled u vezi sa planiranjem porodice

20%

305.000

Trudnice (I trimestar trudnoće)

64.200

Preventivni pregled trudnice

90%

58.000

Trudnice (I, II i III trimestar trudnoće)

64.200

Ultrazvučni pregled

90%

231.200

Trudnice (II i III trimestar trudnoće)

64.200

Kontrolni pregled trudnice

90%

250.000

Porodilje

64.200

Preventivni pregled porodilje (6 nedelja i 6 meseci nakon porođaja)

90%

115.600

Žene sa 15 i više godina života

3.095.721

Preventivni ginekološki pregled

20%

620.000

Žene od 25 do 64 godina života

1.931.106

Skrining/rano otkrivanje raka grlića materice

25%

483.000

Žene od 50 do 69 godina života

1.039.859

Skrining/rano otkrivanje raka dojke

23%

238.000

 

 

Ukupno preventivni pregledi kod žena

 

2.300.800

Žene starije od 15 godina života

3.095.721

Ukupno pregledi radi lečenja

 

1.574.000

Žene starije od 15 godina života

3.095.721

Dijagnostičko-terapijske usluge

 

1.035.000

Trudnice (II i III trimestar trudnoće)

64.200

Poseta patronažne sestre

90%

71.000

U oblasti promocije zdravlja planira se ukupno oko 320.000 zdravstveno-vaspitnih usluga od čega 30% grupnih metoda rada sa trudnicama, porodiljama, u planiranju porodice i sa vulnearbilnim kategorijama žena i oko 71.000 patronažnih poseta trudnici (obuhvat 90% trudnica i svih trudnica sa visoko rizičnom trudnoćom).

Planirane mere zdravstvene zaštite sprovode službe za zdravstvenu zaštitu žena, organizovane u svim domovima zdravlja, u zavodima za zdravstvenu zaštitu studenata, radnika, polivalentna patronaža i dijagnostičke službe (rendgen, laboratorija) u zavisnosti od vrste usluge, kao i zdravstvene ustanove na sekundarnom i tercijarnom nivou za visoko-rizične trudnoće.

4.1.4. Zdravstvena zaštita odraslih

U zdravstvenoj zaštiti odraslih lica, planira se ukupno oko 3.339.700 preventivnih pregleda, i oko 26.700.000 pregleda lekara radi lečenja i oko 12.200.000 dijagnostičko-terapijskih usluga za obolela i povređena lica (Tabela 4 - Plan primarne zdravstvene zaštite odraslog stanovništva).

Tabela 4. Plan primarne zdravstvene zaštite odraslog stanovništva

Populaciona grupa

Broj osiguranih lica

Usluga prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj - Planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Odraslo stanovništvo

5.630.848

Preventivni pregled odraslih

20%

1.130.000

Odraslo stanovništvo

5.630.848

Skrining/rano otkrivanje depresije

8%

450.500

Odraslo stanovništvo, oba pola sa navršenih 45 godina života

3.535.201

Skrining/rano otkrivanje dijabetesa tipa 2

20%

707.000

Odraslo stanovništvo (muškarci od 35 do 69 i žene od 45 do 69 godina života)

4.343.198

Skrining/rano otkrivanje kardiovaskularnog rizika

20%

590.200

Odraslo stanovništvo oba pola od 50 do 74 godina života

2.307.301

Skrining/rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma

20%

462.000

Odraslo stanovništvo

5.630.848

Ukupno preventivnih pregleda odraslih

 

3.339.700

Odraslo stanovništvo

5.630.848

Ukupno pregleda radi lečenja

 

26.700.000

Odraslo stanovništvo

5.630.848

Dijagnostičko-terapijske usluge

 

12.200.000

Lica od 65 godina i više godina

1.408.336

Patronažna poseta

30%

422.500

Obolelim licima i porodici

5.630.848

Patronažna poseta

Prema potrebi

250.000

U oblasti preventivne zdravstvene zaštite odraslih osoba planiraju se:

1) ukupno oko 1.130.000 preventivnih pregleda određenih sadržaja, prema sledećoj dinamici: u 20. i u 22. godini života jedanput, u uzrastu od navršenih 23 do 34 godine jedanput u pet godina i u uzrastu od navršenih 35 godina i više jedanput u dve godine;

2) oko 450.500 preventivnih pregleda (kod 8% odraslih) u vezi sa skriningom - ranim otkrivanjem faktora rizika za nastajanje depresivnog sindroma;

3) oko 335.000 pregleda muškaraca (od 35-69 godina života) i oko 255.200 pregleda žena (od 45-69 godina života) radi skrininga - ranog otkrivanja faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova sa obuhvatom od 20%;

4) oko 707.000 preventivnih pregleda radi skrininga - ranog otkrivanja faktora rizika za nastajanje dijabetesa tipa 2, kod starijih od 45 godina oba pola;

5) oko 462.000 skrining laboratorijskih usluga prisustva okultne krvi u stolici (iFOB), u vezi faktorom rizika i nastanka kolorektalnog karcinoma, kod osoba ciljne populacije uzrasta od 50 do 74 godine života, oba pola zbirno. Sva lica sa pozitivnim rezultatom imunohemijskog iFOB testa se obavezno upućuju na kolonoskopiju (5%).

U oblasti promocije zdravih stilova života i na prevenciji rizika i rizičnih oblika ponašanja, planira se oko 1.480.000 zdravstveno-vaspitnih usluga i oko 422.500 poseta patronažnih sestara odraslima sa 65 i više godina (obuhvat do 30%) i oko 250.000 poseta obolelim licima (maligna bolest, tuberkuloza, duševna i šećerna bolest) i porodicama prema nalogu lekara.

U oblasti zaštite od zaraznih bolesti odraslih lica eksponiranih tetanusu, hepatitisu B i besnilu, planira se obavezna imunizacija, kao i revakcinacija odraslih lica određenog uzrasta protiv tetanusa i po kliničkim i epidemiološkim indikacijama (vakcinacija protiv gripa). Instituti i zavodi za javno zdravlje planiraju higijenske i protivepidemijske mere na kolektivnom i individualnom nivou.

Planirane mere zdravstvene zaštite sprovode službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, organizovane u svim domovima zdravlja, u zavodima za zdravstvenu zaštitu studenata, radnika, polivalentna patronaža i dijagnostičke službe (rendgen, laboratorija) u zavisnosti od vrste usluge.

4.1.5. Hitna medicinska pomoć

Hitnu medicinsku pomoć (HMP) obezbeđuju i pružaju službe za HMP domova zdravlja i zavodi za hitnu medicinsku pomoć (Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad).

Planira se ukupno oko 2.103.500 lekarskih pregleda i intervencija lekara i drugih medicinskih radnika u 2020. godini, od toga 477.350 lekarskih pregleda na terenu (na mestu povređivanja i razbolevanja) dok se u zdravstvenim ustanovama (ambulantama HMP) planira pružanje preko 1.626.150 lekarskih pregleda. Planom zdravstvene zaštite u oblasti hitne medicinske pomoći za 2020. godinu planirano je ukupno oko 3.031.400 dijagnostičko-terapijskih usluga (najčešće pružene usluge EKG, aplikacija leka, druge terapijske procedure, fiksacije, hemostaze i dr.). Planiraju se usluge prevoza akutno obolelih i povređenih lica do odgovarajućih zdravstvenih ustanova, nepokretnih i ograničeno pokretnih pacijenata, kao i pacijenata na dijalizi u obimu od preko 46.425.000 kilometara u obe kategorije sanitetskog prevoza sa i bez medicinske pratnje (Tabela 5 - Plan hitne medicinske pomoći u domovima zdravlja i zavodima za hitnu medicinsku pomoć).

Tabela 5. Plan hitne medicinske pomoći u domovima zdravlja i zavodima za hitnu medicinsku pomoć

Na mestu povređivanja i razboljevanja
(na terenu)

U zdravstvenoj ustanovi
(u ambulanti HMP)

Ukupne dijagnostičko-terapijske usluge

Sanitetski prevoz
(ukupno km)

477.350

1.626.150

3.031.400

46.425.600

4.1.6. Kućno lečenje, nega i palijativno zbrinjavanje

Zdravstvene usluge kućnog lečenja, nege i palijativnog zbrinjavanja pružaju službe za zdravstvenu zaštitu odraslih ili posebne organizacione jedinice 158 domova zdravlja i Gradski zavod za gerijatriju i palijativno zbrinjavanje Beograd.

Plan rada službi kućnog lečenja, nege i palijativnog zbrinjavanja za 2020. godinu sadrži: planiran ukupan broj pregleda lekara u službama kućnog lečenja, broj lica kod kojih je planirana sveukupna gerijatrijska procena, ukupan broj dijagnostičko-terapijskih usluga, broj lica na kućnom lečenju i planirani broj lica kojima će se pružiti usluge palijativnog zbrinjavanja.

Planom rada kućnog lečenja i palijativnog zbrinjavanja u domovima zdravlja za 2020. godinu u Republici Srbiji je predviđeno pružanje oko 570.000 ukupnog broja pregleda lekara. Sveobuhvatna gerijatrijska procena je planirana u obimu od oko 45.000, a dijagnostičko-terapijske usluge su na nivou Republike Srbije planirane u obimu od oko 4.300.000 usluga. Ukupan planirani broj lica na kućnom lečenju i palijativnom zbrinjavanju u 2020. godini u Republici Srbiji iznosi 225.000 lica, od toga 25.000 na palijativnom zbrinjavanju (Tabela 6 - Plan kućnog lečenja i palijativnog zbrinjavanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti).

Tabela 6. Plan kućnog lečenja i palijativnog zbrinjavanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Broj pregleda lekara

Sveobuhvatna gerijatrijska procena

Broj dijagnostičko terapijskih usluga

Broj osiguranih lica na kućnom lečenju i palijativnom zbrinjavanju

Broj osiguranih lica na palijativnom zbrinjavanju

570.000

45.000

4.300.000

225.000

25.000

4.1.7. Dijagnostika

U okviru dijagnostike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti planiraju se laboratorijske analize, mikrobiološke analize, kao i usluge rendgen i ultrazvučne dijagnostike (Tabela 7 - Plan dijagnostičkih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti).

Tabela 7. Plan dijagnostičkih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Usluge

Planiran broj usluga

Laboratorijska dijagnostika

38.000.000

Pregled stolice iFOB testom (skrining kolorektalnog karcinoma)

462.000

Mikrobiološka dijagnostika

255.000

Rendgen dijagnostika - bez skrining mamografije

840.000

Ultrazvučna dijagnostika

560.000

Skrining mamografija

104.000

Citoskrining(prvo čitanje PAP brisa u okviru skrininga raka grlića materice)

483.000

Supervizija (drugo čitanje PAP brisa u okviru skrininga raka grlića materice)

96.600

UKUPNO

40.800.600

U Republici Srbiji u 2020. godini planirano je ukupno 38.000.000 laboratorijskih analiza, među kojima su najčešće biohemijske analize, analize urina, hematološke i analize stolice. Mikrobiološka dijagnostika je planirana u obimu od 255.000 usluga (u zavodima na primarnom nivou zdravstvene zaštite).

U okviru rada rendgen dijagnostika planirana je sa 840.000 usluga, a u ultrazvučnoj dijagnostici.

4.1.8. Specijalističko-konsultativna delatnost

U domovima zdravlja i zavodima u okviru organizovanih specijalističko-konsultativnih službi, po uputu izabranog lekara planira se u 2020. godini oko 3.404.800 specijalističko-konsultativnih pregleda lekara i oko 8.124.400 dijagnostičko-terapijskih usluga (Tabela 8 - Plan specijalističko-konsultativnih usluga lečenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti).

Tabela 8. Plan specijalističko-konsultativnih usluga lečenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Oblast zdravstvene zaštite

Ukupno pregleda lekara radi dijagnostike i lečenja

Ukupno dijagnostičko-terapijskih usluga

Pneumoftiziološka zaštita

330.000

306.000

Interna medicina

850.500

703.200

ORL

483.500

286.000

Oftalmologija

600.000

534.000

Psihijatrija

313.200

166.000

Dermatologija

279.000

124.500

Fizikalna medicina i rehabilitacija

505.500

6.000.000

Sportska medicina

43.100

4.700

UKUPNO

3.404.800

8.124.400

4.1.9. Stomatološka zdravstvena zaštita

U oblasti stomatološke zdravstvene zaštite planiraju se mere prevencije i profilakse sa ciljem očuvanja i unapređenja oralnog zdravlja osiguranih lica i terapijske usluge radi lečenja bolesti usta i zuba u obimu definisanom opštim aktom o sadržaju i obimu prava.

Ukupno je planirano oko 5.711.000 preventivnih i profilaktičkih mera: preventivni pregleda odojčadi, stomatološki pregleda male i školske dece, omladine i studenata na redovnom školovanju do navršene 26. godine života, kao i trudnica i porodilja, sistematski pregledi dece u trećoj, sedmoj i 12. godini života, uklanjanje naslaga, aplikacije fluorida, zalivanja fisura stalnih molara i zdravstveno-vaspitni rad. Za oko 190.000 osiguranih lica planira se zalivanje fisura stalnih molara (Tabela 9 - Plan stomatološke zdravstvene zaštite).

Tabela 9. Plan stomatološke zdravstvene zaštite

Vrsta mere/usluge prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Planiran broj usluga

Preventivni pregled odojčadi od dva meseca do navršene jedne godine života

60.911

Stomatološki pregled

1.398.640

Sistematski pregled

188.078

Uklanjanje naslaga

1.461.691

Aplikacija fluorida

821.180

Zalivanje fisura stalnih molara (po zubu)*

187.765*

Zdravstveno vaspitni rad

1.780.276

Ukupno preventivne mere, bez usluga zalivanja fisura stalnih molara

5.710.776

Ukupno terapijske usluge

4.190.300

* Planira se za oko 190.000 osiguranih lica kojima će u okviru posete stomatologu biti zalivene fisure izniklih stalnih molara

Za stomatološku zdravstvenu zaštitu planirano je oko 4.200.000 terapijskih usluga radi lečenja bolesti usta i zuba, koje su razvrstane u 274 različitih terapijskih i dijagnostičkih postupka.

4.1.10. Lekovi i medicinska sredstva

Lekovi i medicinska sredstva na primarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se na osnovu realizacije u prethodnom periodu, u skladu sa planom potreba i zaključenim odgovarajućim ugovorom sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond). Apoteke planiraju broj lekova sa Liste lekova A i A1. Lekove i medicinska sredstva propisuju lekari, u skladu sa stručno-medicinskom doktrinom i prema opštem aktu kojim se utvrđuje Lista lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i opštim aktima kojima se utvrđuju medicinska sredstva.

4.2. DIJALIZA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA I KUĆNIM USLOVIMA

Zdravstvene usluge u oblasti dijalize za 2020. godinu utvrđuju se i planiraju na osnovu ažurirane baze podataka osiguranih lica koja ostvaruju lečenje postupcima dijalize (hronični program) na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji (meseci preseka mart i septembar) i plansko izveštajnih tabela koje se odnose na broj lica i broj dijaliznih postupaka na programu hemodijalize, peritonealne dijalize i kontinuiranih postupaka zamene bubrežne funkcije (CRRT).

Postupci lečenja kroz hronični program dijalize pružaju se u zdravstvenoj ustanovi i u kućnim uslovima u ukupno 68 dijaliznih centara (od kojih su četiri dijalizna centra u ustanovama van Plana mreže i obezbeđuju hronični program dijalize samo u ustanovi).

U skladu sa višegodišnjim trendom, u smislu porasta broja pacijenata na hroničnom programu dijalize od oko 2%, u 2020. godini predviđa se povećanje broja osiguranika na hroničnom programu dijalize na oko 5405, i to: u zdravstvenim ustanovama oko 4.880 i u kućnim uslovima oko 525 osiguranih lica. Očekuje se sledstveno povećanje broja dijaliznih postupaka za oko 30.000, odnosno procena je da će se u 2020. godini ukupno pružiti oko 800.000 postupaka hemodijalize, peritonealne dijalize i kontinuiranih postupaka zamene bubrežne funkcije (CRRT).

4.3. ORGANIZOVANI SKRINING MALIGNIH BOLESTI

U skladu sa aktima Vlade o nacionalnim programima ranog otkrivanja karcinoma dojke, karcinoma grlića materice i kolorektalnog karcinoma na teritoriji Republike Srbije programi se sprovode po decentralizovanom modelu. Sve zdravstvene ustanove u 2020. godini uključuju se u programe organizovanog skrininga malignih bolesti. Obuhvat ciljne populacije u programima organizovanog skrininga za svaki od pojedinačnih programa teži obuhvatu od 75% ciljne populacije u ciklusu skrininga. Dužina ciklusa organizovanih skrining programa malignih bolesti traje dve godine za organizovani skrining karcinoma dojke i kolorektalnog karcinoma i tri godine za organizovani skrining program karcinoma grlića materice.

4.3.1. Skrining karcinoma dojke

Nacionalnim programom organizovanog skrininga karcinoma dojke u 2020. godini radom stacionarnih i mobilnih mamografa biće obuhvaćeno oko 238.000 žena ciljne populacije od 50 do 69 godina starosti (23%). Planira se oko 104.000 skrining mamografija na primarnom nivou, oko 104.000 na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i oko 30.000 skrining mamografija radom dva mobilna mamografa.

Na primarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se usluge: pozivanja žena ciljne populacije, skrining mamografija, prvo čitanje i saopštavanje rezultata u skladu sa Pravilnikom o nomenklaturi zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 70/19) (Tabela 10 - Plan usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu karcinoma dojke za 2020. godinu).

Tabela 10. Plan usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu karcinoma dojke za 2020. godinu

Populaciona grupa

Ciljna populacija za 2020. godinu

Usluge prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj: planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Žene od 50 do 69 godina života

1.039.859

Pozivanje žena ciljne populacije na skrining

40%*

416.000

Individualno zdravstveno-vaspitni rad

20%*

208.000

Skrining/rano otkrivanje raka dojke (skrining mamografija)

10%**

104.000

Prvo čitanje mamografije u organizovanom skriningu

10% **

104.000

Saopštenja rezultata skrininga/ranog otkrivanja raka dojke

20%*

208.000

Ukupan broj usluga

1.040.000

* Prikazan je obuhvat ciljne populacije za teritoriju Republike Srbije. Planiran obuhvat ciljne populacije žena za organizovani skrining raka dojke odnosi se na sve žene ciljne populacije na teritoriji Republike Srbije (prema proceni stanovništva za 2018. godinu).
**Prikazan je obuhvat prema izvođenju usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite za snimanje i prvo čitanje mamografija iz organizovanog skrininga raka dojke.

Na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, osim usluga skrining mamografija planiraju se i usluge prvog, drugog i trećeg ili supervizijskog čitanja radiografskog snimka dojke (5% od broja realizovanih mamografskih snimaka), kao i ultrazvučni pregled dojki u skladu sa Pravilnikom o nomenklaturi zdravstvenih usluga na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 70/19) (Tabela 11 - Plan usluga za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu raka dojke za 2020. godinu).

Tabela 11. Plan usluga za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu raka dojke za 2020. godinu

Populaciona grupa

Ciljna populacija za 2020. godinu

Usluge prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj: planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Žene od 50 do 69 godina života

1.039.859

Radiografsko snimanje dojki, obostrano - (skrining mamografija)

10%*

104.000

Prvo čitanje radiografskog snimka dojke u okviru organizovanog skrininga

10% *

104.000 + 30.000
iz mobilnog mamografa** = 134.000

Drugo čitanje radiografskog snimka dojke u okviru organizovanog skrininga

23%*

208.000 + 30.000
iz mobilnog. mamografa = 238.000

Treće ili supervizijsko čitanje radiografskog snimka dojke u okviru organizovanog skrininga

1%*

11.900 sa ženama koje su pregledane u mobilnom mamografu

Ultrazvučni pregled dojki

1%*

11.900 sa ženama koje su pregledane u mobilnom mamografu

Ukupan broj usluga

499.800

* Prikazan je obuhvat ciljne populacije za teritoriju Republike Srbije. Planiran obuhvat ciljne populacije žena za organizovani skrining raka dojke odnosi se na sve žene ciljne populacije na teritoriji Republike Srbije (prema proceni stanovništva za 2018. godinu).
** Prikazan je obuhvat prema izvođenju usluga na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite za snimanje i prvo čitanje mamografija iz organizovanog skrininga raka dojke. Usluge se raspoređuju na ustanove na primarnom i na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

4.3.2. Skrining karcinoma grlića materice

Nacionalnim programom organizovanog skrininga karcinoma grlića materice u 2020. godini planiran je obuhvat od 483.000 žena ciljne populacije uzrasta od 25 do 64 godine života (25%).

Na primarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se usluge: pozivanja žena ciljne populacije, PAP test, prvo čitanje PAP testa, supervizijski pregled 20% pločica (drugo čitanje PAP testa) i obaveštavanje žena o nalazu PAP testa/izdavanje rezultata u skladu sa Pravilnikom o nomenklaturi zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 70/19) (Tabela 12 - Plan usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu karcinoma grlića materice za 2020. godinu).

Tabela 12. Plan usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu karcinoma grlića materice za 2020. godinu

Populaciona grupa

Ciljna populacija za 2020. godinu

Usluge prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj: planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Žene od 25 do 64 godine života

1.931.106

Pozivanja žena ciljne populacije

25%*

483.000

Skrining/rano otkrivanje raka grlića materice (PAP test)

25%*

483.000

Citoskrining (prvo čitanje PAP brisa u okviru organizovanog skrininga raka grlića materice)

25%*

483.000

Supervizija (drugo čitanje PAP brisa u okviru organizovanog skrininga raka grlića materice)

5%*

96.600

Obaveštavanje žena o nalazu PAP testa/izdavanje rezultata

25%*

483.000

Ukupan broj usluga

1.545.600

* Prikazan je obuhvat ciljne populacije za teritoriju Republike Srbije. Planiran obuhvat ciljne populacije žena za organizovani skrining karcinoma grlića materice odnosi se na sve žene ciljne populacije na teritoriji Republike Srbije (prema proceni stanovništva za 2018. godinu).

Na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se i usluge prvog i drugog - supervizijskog čitanja PAP testa (Tabela 13 - Plan usluga za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu karcinoma grlića materice za 2020. godinu).

Tabela 13. Plan usluga za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu karcinoma grlića materice za 2020. godinu

Populaciona grupa

Ciljna populacija za 2020. godinu

Usluge prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj: planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Žene od 25 do 64 godine života

1.931.106

Citoskrining (prvo čitanje PAP brisa u okviru organizovanog skrininga raka grlića materice)

6,5%*

125.000

Supervizija (drugo čitanje PAP brisa u okviru organizovanog skrininga raka grlića materice)

1,3%*

25.000

Ukupan broj usluga

150.000

* Prikazan je obuhvat ciljne populacije za teritoriju Republike Srbije. Planiran obuhvat ciljne populacije žena za organizovani skrining karcinoma grlića materice odnosi se na sve žene ciljne populacije na teritoriji Republike Srbije (prema proceni stanovništva za 2018. godinu).

4.3.3. Skrining kolorektalnog karcinoma

Za Nacionalni program organizovanog skrininga kolorektalnog karcinoma u 2020. godini planira se obuhvat od 462.000 žena i muškaraca ciljne populacije uzrasta 50 do 74 godine života (20%). Skrining pregledi se obavljaju primenom imunohemijskog FOB testa (iFOBt). Organizovani skrining kolorektalnog karcinoma sprovodi se u okviru programa u domovima zdravlja (služba za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva, preventivni centar i laboratorija).

Na primarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se usluge: pozivanje lica ciljne populacije, testiranje i upućivanje na kolonoskopije u skladu sa Pravilnikom o nomenklaturi zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 70/19) (Tabela 14 - Plan usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu kolorektalnog karcinoma za 2020. godinu).

Tabela 14. Plan usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu kolorektalnog karcinoma za 2020. godinu

Populaciona grupa

Ciljna populacija za 2020. godinu

Usluge prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj: planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Osobe oba pola od 50 do 74 godina života

2.306.714*

Pozivanje osoba ciljne populacije

40%

924.000

Skrining rano otkrivanje raka debelog creva

20%

462.000

Hemoglobin (krv)/feces-imunohemijski

20%

462.000

Ukupan broj usluga

1.848.000

* Prikazan je obuhvat ciljne populacije za teritoriju Republike Srbije. Planiran obuhvat ciljne populacije za organizovani skrining kolorektalnog karcinoma prema proceni stanovništva za 2018. godinu.

Kolonoskopije kod FOBt pozitivnih nalaza obavljaju se u svim opštim bolnicama, četiri kliničko bolnička centra, četiri klinička centra, kao i u Vojno medicinskoj akademiji, sa planiranim brojem od oko 23.100 kolonoskopija ukupno za sve navedene ustanove (5% od planiranog obuhvata ciljne populacije) (Tabela 15 - Plan usluga za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu kolorektalnog karcinoma za 2020. godinu).

Tabela 15. Plan usluga za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite u organizovanom skriningu kolorektalnog karcinoma za 2020. godinu

Populaciona grupa

Ciljna populacija za 2020. godinu

Usluge prema opštem aktu o sadržaju i obimu prava

Cilj: planirani obuhvat

Planirani ukupan broj usluga

Osobe oba pola od 50 do 74 godina života

2.306.714*

Fiberoptička kolonoskopija do cekuma

1%*

23.100

Fiberoptička kolonoskopija do hepatičke fleksure sa biopsijom

2 na 1.000 testiranih osoba

925

Fiberoptička kolonoskopija do cekuma sa polipektomijom

30% svih kolonoskopija

6. 930

Patohistološki pregled polipa debelog creva

30% svih kolonoskopija (odnosi se na kolonoskopije sa polipektomijom)

6.930

Patohistološki pregled endoskopskog uzorka debelog creva

2 na 1.000 testiranih osoba

925

Ukupan broj usluga

38.810

* Prikazan je obuhvat ciljne populacije za teritoriju Republike Srbije. Planiran obuhvat ciljne populacije za organizovani skrining kolorektalnog karcinoma prema proceni stanovništva za 2018. godinu.

4.4. INSTITUTI I ZAVODI ZA JAVNO ZDRAVLJE

Instituti i zavodi za javno zdravlje (ukupno 25 ustanova) planiraju poslove i zadatke iz obaveznog zdravstvenog osiguranja iz oblasti socijalne medicine, epidemiologije i kliničke mikrobiologije. U oblasti kliničke mikrobiologije planira se oko 5.729.000 usluga (4.967.000 usluga po zahtevu izabranog lekara i 762.000 usluga za potrebe stacionarnih pacijenata).

4.5. SEKUNDARNI I TERCIJARNI NIVO ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Ciljevi na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite za 2020. godinu su:

1) obezbediti 100% realizacije prava novorođenčadi, trudnica i porodilja u oblasti preventivne zdravstvene zaštite;

2) održati na ostvarenom nivou korišćenje stacionarne zdravstvene zaštite u slučaju bolesti i povreda za hospitalizovana lica i korisnike ambulantnih usluga;

3) obezbediti efikasno lečenje za potrebe pacijenata u okviru prosečne dužine lečenja do osam dana u okviru kratkotrajne i oko 25 dana dugotrajne hospitalizacije;

4) racionalnizacija bolničkog lečenja optimizacijom korišćenja standardnih postelja u okviru planirane prosečne dnevne zauzetosti postelja od 70% do 80% u ustanovama za kratkotrajnu hospitalizaciju (domovi zdravlja sa stacionarom, opšte bolnice, klinike i instituti 80%, kliničko-bolnički centri 70% i klinički centri 75%) i od 80% do 90% u ustanovama za dugotrajnu hospitalizaciju (specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti 85%, za plućne bolesti 80%, za rehabilitaciju 90% i ostale specijalne bolnice 80%);

5) dovođenje vremena čekanja na zdravstvene usluge za koje se vode liste čekanja na nivo medicinskih rokova definisanih opštim aktom Republičkog fonda o listama čekanja.

Racionalizacija posteljnih kapaciteta može se ostvariti u okviru sledećih mera:

1) smanjivanja broja bolničkih postelja uz poboljšanje prostornih uslova i opredeljene površine po pacijentu;

2) restruktuiranje bolničkih postelja u skladu sa zdravstvenim potrebama i zdravstvenim stanjem osiguranika, za potrebe dnevnih bolnica i lečenje određenih hroničnih oboljenja;

3) utvrđivanje broja postelja za vanredna stanja i masovne zdravstvene probleme u stacionarnim zdravstvenim ustanovama za akutna oboljenja i kratkotrajnu hospitalizaciju.

4.5.1. Preventivne mere, aktivnosti i usluge na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Preventivne mere, aktivnosti i usluge na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se, prioritetno, za novorođenčad i žene u reproduktivnom periodu (od 15 do 49 godina života) u vezi sa trudnoćom i porođajem.

4.5.1.1. Zdravstvena zaštita novorođenčadi

U okviru ove vrste zdravstvene zaštite planiraju se:

1) za svu novorođenčad u porodilištu oko 64.000 preventivnih pregleda pedijatra/neonatologa i oko 64.000 zdravstveno-vaspitnih aktivnosti sa roditeljima novorođenčadi;

2) oko 64.000 obaveznih imunizacija protiv tuberkuloze i oko 64.000 obaveznih imunizacija protiv hepatitisa B za svu novorođenu decu, kao i aplikacija imunoglobulina - HBs antigena kod novorođenčadi od pozitivnih majki (HBIG);

3) kod sve novorođene dece do petog dana po rođenju oko 130.000 skrining laboratorijskih analiza na fenilketonuriju i hipotireoidizam;

4) rana dijagnostika poremećaja i oštećenja sluha kod sve novorođenčadi odgovarajućom metodom u porodilištu, oko 64.000 usluga;

5) rana dijagnostika prematurne retinopatije u okviru ROP pregleda očnog dna, kod dece sa rizikom, oko 9.600 usluga;

6) rano otkrivanje retkih bolesti u nacionalnim referentnim centrima, prema potrebi i utvrđenom broju obolele dece, kao i dopunska dijagnostika u skladu sa opštim aktom kojim je uređeno upućivanje osiguranih lica na lečenje u inostranstvo.

4.5.1.2. Zdravstvena zaštita žena u vezi sa trudnoćom i porođajem

U okviru ove vrste zdravstvene zaštite planiraju se:

1) pregled i lečenje u vezi sa sterilitetom radi pokušaja vantelesnog oplođenja kod žena do navršenih 42 godina života, u skladu sa opštim aktom o sadržaju i obimu prava, oko 6.100 postupaka;

2) kontrola i praćenje zdravlja svih hospitalizovanih trudnica pod rizikom i sa patološkom trudnoćom (za približno 20% ukupnog broja trudnica ili za oko 13.000 trudnica) i oko 64.000 usluga zdravstveno-vaspitnog rada sa trudnicama i porodiljama;

3) oko 15.000 skrining testova kod trudnica u prvom i drugom trimestru trudnoće u vezi ranog otkrivanja Down i drugih naslednih sindroma;

4) priprema trudnice za normalni porođaj, organizovanje i sprovođenje porođaja u zdravstvenoj ustanovi (oko 64.000 porođaja) i kontrola zdravlja porodilje, po potrebi.

4.5.2. Zdravstvena zaštita obolelih i povređenih

U odnosu na postojeći broj zdravstvenih ustanova u Planu mreže zdravstvenih ustanova, njihove prostorne i kadrovske kapacitete, obim ostvarenog prava osiguranih lica/pacijenata na obaveznu zdravstvenu zaštitu u prethodnoj kalendarskoj godini i procenu zdravstvenih potreba za 2020. godinu planira se:

1) hospitalizacija oko 1.055.000 obolelih i povređenih lica na standardnim posteljama radi zbrinjavanja, nege, lečenja i medicinske rehabilitacije, kao i u vezi sa trudnoćom i porođajem;

2) oko 8.950.000 bolničkih dana (prikazanih u Tabeli 16 - Plan bolničke zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama prema granama medicine), što će dati dužinu lečenja od prosečno osam dana na nivou svih bolničkih kapaciteta i različitu prosečnu dužinu lečenja u zavisnosti od prirode oboljenja i vrste povrede;

3) prijem oko 350.000 osiguranih lica radi zbrinjavanja, nege i lečenja u organizacionim jedinicama dnevnih bolnica (3500 postelja) i na odeljenjima stacionara predviđenim i za prijem "dnevnih pacijenata" - radi zbrinjavanja, nege i lečenja. Očekivan broj korisnika ostvariće oko 950.000 epizoda bolničkog lečenja, uz prosečnu dnevnu zauzetost postelja od oko 80%.

Tabela 16. Plan bolničke zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama prema granama medicine

Grana medicine

Broj postelja

Planirani broj
hospitalizovanih lica

Planirani broj
dana hospitalizacije

Anestezija, reanimacija i intenzivna terapija

259

11.874

60.560

Ginekologija i akušerstvo

3471

141.926

629.850

Grudna hirurgija

176

4240

45.932

Dermatovenerologija

302

6698

62.164

Dečija onkologija (IORS)

18

580

3600

Dečja hirurgija

427

18.593

89.114

Interna medicina

6621

234.370

1.662.521

Infektivne bolesti

784

17.508

162.799

Kardiovaskularna hirurgija

464

17.431

134.240

Maksilofacijalna hirurgija

78

3290

16.970

Neonatologija

1123

50.423

236.535

Neurologija

1961

48.577

482.874

Neurohirurgija

333

12.027

91.183

Nuklearna medicina

10

492

1623

Onkologija

464

21.717

132.463

Ortopedija sa traumatologijom

2056

48.520

477.390

Otorinolaringologija

807

29.710

150.505

Oftalmologija

654

31.050

117.906

Pedijatrija

2000

70.676

396.218

Pneumoftiziologija

2061

39.986

462.480

Produženo lečenje i nega

765

7884

116.497

Profesionalne bolesti

40

900

6000

Psihijatrija

5087

29418

1.149.428

Radiološka terapija

242

2769

77.450

Urgentna medicina

122

7474

31.578

Urologija

1087

46.125

251.085

Fizikalna medicina i rehabilitacija

4394

56.049

1.220.449

Hirurgija

3696

138.895

874.027

Plastična i rekonstruktivna hirurgija

143

6100

30.916

Ukupno, Republika Srbija:

39.645

1.105.303

9.174.357

Ukupno bez neonatologije

38.522

1.054.880

8.937.822

Broj postelja prema Uredbi:

38.561

 

 

U bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, u formiranim jedinicama za palijativno zbrinjavanje, na nivou Republike Srbije planirano je palijativno zbrinjavanje za oko 4.500 lica u 28 zdravstvenih ustanova (opštih bolnica, kliničkih centara i kliničko-bolničkih centara). Planirani broj postelja u jedinicama za palijativno zbrinjavanje iznosi 283 (Tabela 17 - Plan palijativnog zbrinjavanja obolelih u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti).

Tabela 17. Plan palijativnog zbrinjavanja obolelih u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti

Broj postelja u jedinici za palijativno zbrinjavanje

Planirani broj hospitalizovanih lica na palijativnom zbrinjavanju

283

4.500

Specijalističko-konsultativni pregledi, hirurške procedure u ambulantnim uslovima, laboratorijska, mikrobiološka, rendgen, ultrazvučna, dopler, skener i dijagnostika magnetnom rezonancom, terapijske intervencije i usluge fizikalne medicine i rehabilitacije planiraju se za ambulantne pacijente, pre svega na osnovu ostvarenog stepena realizacije, odnosno korišćenja u 2018. godini (Tabela 18 - Plan zdravstvenih usluga za ambulantne pacijente u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti).

Za stacionarne pacijente pomenute usluge pružaju se kao sastavni deo bolničkog lečenja u skladu sa medicinskim indikacijama osiguranih lica i planiraju se u okviru epizode bolničkog lečenja.

Tabela 18. Plan zdravstvenih usluga za ambulantne pacijente u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti

Vrsta zdravstvenih usluga

Ambulantni pacijenti

Specijalističko-konsultativni pregledi

11.712.052

Procedure sa snimanjem

3.485.944

Ultrazvučna dijagnostika

1.401.096

Tomografija

186

Kompjuterizovana tomografija [CT] skeniranje

255.253

Radiografija

1.673.359

Angiografija

4235

Digitalno suptrakciona angiografija [DSA]

231

Fluoroskopija

3713

Nuklearno medicinsko snimanje

22.329

Snimanje magnetnom rezonancom [MR]

125.542

Laboratorijska dijagnostika

36.766.140

Zajedničke opšte laboratorijske analize

5.923.081

Opšte hematološke analize i analize hemostaze

4.192.199

Biohemijske i imunohemijske analize

21.540.896

Imunološke analize

242.806

Imunohematološke analize

549.633

Mikrobiološke analize

2.686.703

Toksikološke analize

32.695

Analize iz oblasti citogenetike i molekularne genetike

43.383

Analize tipizacije tkiva

7563

Patohistološke analize

1.547.181

Zdravstvene procedure po grupama

27.000.190

Procedure na nervnom sistemu

2825

Procedure na endokrinom sistemu

3631

Procedure na oku i pripojenim organima

570.664

Procedure na uvu i mastoidnoj kosti

391.693

Procedure na nosu, ustima i ždrelu

384.624

Procedure na respiratornom sistemu

80.436

Procedure na kardiovaskularnom sistemu

109.481

Procedure na krvnom sistemu i na sistemu organa za stvaranje krvi

2794

Procedure na digestivnom sistemu

199.275

Procedure na urinarnom sistemu

422.028

Procedure na muškim genitalnim organima

13.814

Ginekološke procedure

256.519

Procedure u akušerstvu

92.256

Procedure na muskuloskeletnom sistemu

213.986

Dermatološke i procedure plastične hirurgije

1.291.686

Procedure na dojkama

57.952

Procedure radiološke onkologije

121.597

Neinvazivne, kognitivne i ostale procedure, koje nisu klasifikovane na drugom mestu

22.865.365

Izdvojene procedure

14.547.181

Psihijatrija

2.972.564

Fizikalna medicina i rehabilitacija

11.162.577

Stomatologija

412.040

U 2020. godini planira se oko 1.055.000 epizoda bolničkog lečenja, oko 435.500 operacija, 64.000 porođaja i oko 350.000 usluga iz oblasti radiološke onkologije. U organizacionim jedinicama dnevnih bolnica i kao na odeljenjima stacionara predviđenim i za prijem "dnevnih pacijenata" planira se, oko 950.000 epizoda bolničkog lečenja, 54.000 operacija i 147.000 usluga radiološke onkologije (Tabela 19 - Plan zdravstvenih usluga za stacionarne pacijente u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti).

Tabela 19. Plan zdravstvenih usluga za stacionarne pacijente u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti

Aktivnosti

Usluge za stacionarne pacijente

Usluge za dnevne pacijente

Ukupno stacionar

Operacije

435.514

53.976

489.490

Porođaji

64.000

 

64.000

Usluge radiološke onkologije

211.701

146.755

358.456

Ukupno se na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite planira oko 490.000 operacija, oko 12.800.000 specijalističko-konsultativnih pregleda, oko 74.245.000 laboratorijskih analiza u okviru kojih oko 4.270.000 usluga mikrobiološke dijagnostike, oko 4.850.000 procedura sa snimanjem u okviru kojih 2.170.000 usluga rendgen dijagnostike, oko 2.070.000 usluga ultrazvučne dijagnostike, oko 380.000 usluga skener dijagnostike, oko 165.000 usluga dijagnostike magnetnom rezonancom. Planira se ukupno oko 16.000.000 usluga fizikalne medicine i rehabilitacije i oko 480.000 usluga radioterapije.

Rano otkrivanje retkih bolesti planira se u nacionalnim referentnim centrima prema utvrđenom broju obolelih.

Postupci BMPO planiraju se u obimu od oko 6.100, a u skladu sa potrebama osiguranih lica i raspoloživim resursima u zdravstvenim ustanovama, kako iz Plana mreže, tako i u privatnoj praksi, koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje ove delatnosti.

Presađivanje ćelija, tkiva i organa planira se u zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju uslove za presađivanje u skladu sa zakonom.

U okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja planira se svođenje vremena čekanja za zdravstvene usluge za koje se formiraju liste čekanja na nivo medicinskih rokova utvrđenih opštim aktom kojim se uređuju liste čekanja.

Stacionarne zdravstvene ustanove obezbeđuju osiguranom licu lekove za vreme stacionarnog lečenja, lečenja u dnevnoj bolnici i u toku ambulantno-polikliničkog lečenja pod uslovom da je na otpusnoj listi utvrđena dalja terapija istim lekom, u skladu sa planom potreba. Osiguranim licima se obezbeđuju medicinska sredstva i medicinska rehabilitacija u skladu sa opštim aktima kojima su uređena medicinska sredstva i rehabilitacija.

4.5.3. Planiranje zdravstvene zaštite i izveštavanje za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa u skladu sa dijagnostički srodnim grupama (DSG)

Kao nastavak aktivnosti na implementaciji plaćanja po modelu dijagnostički srodnih grupa u daljem tekstu: DSG), planira se da zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite iz Plana mreže zdravstvenih ustanova, a prema odredbama propisa kojim se uređuje ugovaranje zdravstvene zaštite za 2020. godinu planiraju zdravstvenu zaštitu po sistemu DSG.

5. KAPACITETI OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I ZDRAVSTVENE SLUŽBE ZA REALIZACIJU PLANA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Zdravstvene potrebe osiguranih lica u oblasti zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja planiraju se na godišnjem nivou, u skladu sa Planom. Realizacija Plana se sprovodi u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže u skladu sa kapacitetima i zakonom, kao i u zdravstvenim ustanovama van Plana mreže, prema mišljenju nadležnih instituta i zavoda za javno zdravlje.

Republički fond utvrđuje potrebna finansijska sredstva za sprovođenje Plana.

Način sprovođenja i praćenje realizacije Plana definisani su opštim aktima u skladu sa zakonom,

6. PLAN ROBA I USLUGA ZA KOJE SE SPROVODE CENTRALIZOVANE JAVNE NABAVKE

Predlog plana potreba zdravstvenih ustanova za robama i uslugama za koje se sprovode centralizovane javne nabavke u funkciji realizacije Plana, utvrđuje se u skladu sa aktom Vlade kojim se određuju vrste roba i usluga koje su predmet centralizovanih javnih nabavki.